Οι διαιτητές του ΝΒΑ αποφάσισαν: ο Τζέιμς Χάρντεν δεν κάνει βήματα
Δεκάδες ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για τον αριθμό των βημάτων που έκανε ο Τζέιμς Χάρντεν πριν κάθε σουτ τριών πόντων. Εκείνος λέει πως βαριέται πια να ακούει για το συγκεκριμένο θέμα. Ο σύνδεσμος των διαιτητών πάλι, αποφάσισε να το κάνει λιανά για όλους τι είναι βήματα και τι όχι.
Όπως κοντοζυγώνει η έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 στο ΝΒΑ, ας δούμε δυο πράγματα που θα αλλάξουν και αφορούν τα παιδιά με τις γκρι μπλούζες. Δηλαδή, τους διαιτητές, οι οποίοι ασχολήθηκαν με το δικό τους training camp την περασμένη εβδομάδα και σε αυτό έγιναν πραγματάκια..
Φέτος λοιπόν, θα τεθεί σε εφαρμογή, για δοκιμαστική περίοδο μιας σεζόν, το Coach’s Challenge, για το οποίο σε ενημέρωσε το Contra.gr από τις 12/7. Επειδή βαρέθηκαν οι διαιτητές να ακούν τους προπονητές να διαμαρτύρονται από την αρχή έως το τέλος των ματς (το πρώτο εξάμηνο της περασμένης σεζόν επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.2 εκατομμυρίων δολαρίων, σε παίκτες και κόουτς που έβριζαν τους διαιτητές), σκέφτηκαν την ιδέα που λανσάρισε πρώτο το NFL -με τις απαραίτητες προσαρμογές, βεβαίως, βεβαίως:
Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει challenge μια φορά σε κάθε ματς και είναι στη διακριτική ευχέρεια των ρέφερι αν θα το μελετήσουν ή όχι. Το challenge μπορεί να γίνει α) σε φάουλ που χρεώνεται παίκτης της ομάδας που το ζητά -σε όποιο σημείο του παιχνιδιού, β) σε παράβαση στην επαναφορά και γ) σε παράβαση στον τρόπο που καταλήγει η μπάλα στο καλάθι -ή εκτός αγωνιστικού χώρου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει χρήση του δικαιώματος στα δυο τελευταία λεπτά της τέταρτης περιόδου ή στα δυο τελευταία λεπτά την παράτασης. Εκεί μπορούν να ζητήσουν instant replay μόνο οι διαιτητές.
Όποιος κόουτς θέλει να κάνει χρήση του δικαιώματος του, σηκώνει το δείκτη (παρατεταμένο) τον οποίον κουνά περιστροφικά προς το μέρος του διαιτητή. Σε περίπτωση που δεν έχει μείνει τάιμ άουτ, θα χρεωθεί ένα πλεονάζον, το οποίο τιμωρείται με τεχνικό φάουλ -και άρα δεν θα γίνει ποτέ το challenge. Aν ζητήσει challenge που δεν μελετηθεί, η ομάδα θα χρεωθεί το τάιμ άουτ όχι όμως, και το challenge. Η γενική οδηγία είναι πως “όπως ισχύει και σε κάθε άλλη περίπτωση replay, για να ανατραπεί μια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες και καταληκτικές οπτικές αποδείξεις για το λάθος του σφυρίγματος”.
Η δεύτερη αλλαγή που συζητήθηκε και αποφασίστηκε από τους διαιτητές είχε τη φωτογραφία του Τζέιμς Χάρντεν. Η συζήτηση που είχαν οι διαιτητές για τα βήματα διήρκεσε 45 λεπτά και εστάλη σχετικό εκπαιδευτικό video στις ομάδες.
Η κατ’ αρχάς προτεραιότητα του ΝΒΑ είναι το θέαμα. Άρα η ταχύτητα, οι περισσότερες κατοχές, οι πιο εντυπωσιακές φάσεις. Σε αυτό το πνεύμα δεν επιτρέπεται το hand checking (κάτι που γίνεται στις διοργανώσεις της FIBA και έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας -μαζί με τα 3” στη ρακέτα που δίνονται στο ΝΒΑ, αλλά όχι στα events της FIBA).
Εφόσον τώρα, δεν επιτρέπεται το hand checking, όπως είπε ο αντιπρόεδρος των διαιτητών, Μαρκι Γούντερλιτς, δεν γίνεται να επιτρέπονται τα βήματα. Κατά συνέπεια, αν πίστευες πως δεν μπορεί να σταματά όλο αυτό το ‘σύστημα’ για ένα-δυο-τρία βήματα παραπάνω, όπως είχε διαφανεί -και- πέρυσι, έκανες λάθος. Ή τουλάχιστον αυτό ήταν ένα λάθος που δεν θα επιτρέπεται από φέτος, με τους ειδικούς να συμφωνούν επί -πιο αναλυτικών, πεθαίνεις- οδηγιών, με τον Τζέιμς Χάρντεν να γίνεται η φωτογραφία δίπλα στο ‘έλα μωρέ, δεν πειράζει’. Ή της κίνησης ‘double step back’. Που δεν υπάρχει -που είναι παράβαση-, αλλά δεν άλλαξε και η ζωή κάποιου που το άφησαν.
Προφανώς και υπήρξαν παίκτες που χρησιμοποίησαν την πατέντα. Ένας ήταν ο Στεφ Κάρι, ο οποίος εξεπλάγη που του έδωσαν βήματα οι ρεφ.
Κανείς δεν το έκανε σαν το ‘μούσι’, ο οποίος δεν αρκείται καν στα δυο βήματα -πίσω. Διαιτητής με 15 χρόνια προϋπηρεσία στο ΝΒΑ θέλησε να βάλει κάτω τα δεδομένα και να εξηγήσει τι ισχύει και τι όχι. Άρχισε με το “όταν ο παίκτης ντριμπλάρει και σταματά σε ένα σημείο -με το ένα πόδι στο παρκέ και το άλλο στον αέρα-, αυτό το βήμα είναι το zero step. Δεν μετράει”. Αυτό δηλαδή, στο οποίο στηρίζει το σώμα του, ενώ το άλλο είναι στον αέρα. “Όταν πατά πίσω -και ακολουθεί και το άλλο πόδι- είναι το ‘ένα-δύο’ και αυτό είναι το νόμιμο στο ΝΒΑ”.
Η λέξη κλειδί στο εξής θα είναι το gather
Οι επικεφαλής των διαιτητών εξήγησαν στα μέλη πως ενώ έως τώρα κατ’ αρχάς κοιτούσαν τον αμυντικό, στο εξής εστιάζουν πρώτα στα πόδια του επιθετικού για να βεβαιωθούν πως δεν κάνει παράβαση. Και για να διευκολύνουν το έργο όλων πρόσθεσαν στους κανονισμούς τη λέξη “gather”, ώστε να διευκρινίσουν πόσα βήματα μπορεί να κάνει ένας παίκτης, αφότου πάρει την μπάλα ή σταματήσει την ντρίμπλα.
Ο σύνδεσμος των διαιτητών που έχει και δικό του λογαριασμό στο Twitter, προέβη στις δικές του διευκρινίσεις ως προς το τι είναι ‘βήματα’ στο ΝΒΑ-οι οποίες ήταν στο πνεύμα αυτών που είδες στο video του Bleacher Report. Η εξήγησε άρχισε με τον dribbling player, τον παίκτη που κάνει ντρίμπλα. Συνέχισε με το “ο παίκτης που μαζεύει την μπάλα, ενώ ντριμπλάρει μπορεί να κάνει δυο βήματα έως ότου σταματήσει για να πασάρει ή να σουτάρει. Το πρώτο νόμιμο βήμα είναι αυτό που το ένα ή τα δυο πόδια πατούν στο παρκέ, αφότου ο παίκτης έχει μαζέψει την μπάλα -έχει σταματήσει να ντριμπλάρει“. Στο video που έφτιαξαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πέραν της θεωρίας, υπήρχε και πράξη. Εσύ κράτα πως αφότου σταματήσει να ντριμπλάρει κάποιος, το πόδι στήριξης του σώματος -σε εκείνο το χιλιοστό δευτερολέπτου- δεν μετράει. Μετρούν τα δυο επόμενα. Αν γίνουν τρία, είναι βήματα.
Για την ιστορία, στην εξήγηση για το ‘παράνομο’ step back οι ειδικοί έβαλαν ως παράδειγμα τον Κάρι -και το video που είδες πιο πάνω- και όχι τον Χάρντεν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις που μελέτησαν, δεν υπήρχε παράβαση -μέτρα από το gather και μετά. Η επίσημη αρχή των ρεφ χρησιμοποίησε τον Αντετοκούνμπο ως παράδειγμα, για να εξηγήσει πόσο έχει αλλάξει το παιχνίδι. Στο ‘οι παίκτες είναι πιο ψηλοί, πιο γρήγοροι και με περισσότερες ικανότητες και ακόμα οι ψηλοί, οι οποίοι θα ήταν σέντερ παλαιότερα τώρα είναι φόργουορντ που κάνουν τα πάντα‘ φωτογράφησαν το Greek Freak, εξηγώντας πως ‘τα παλιά τα χρόνια ο, ύψους 1.85, Τάινι Άρτσιμπαλντ κάλυπτε 3 μέτρα με δυο βήματα, με τον Αντετοκούνμπο να καλύπτει το μισό γήπεδο’. Άρα οφείλουμε να προσαρμοστούμε‘.