Οι αλλαγές του Μπαρτζώκα και η ‘κρυφή’ νίκη στο ΣΕΦ
Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα δεδομένα του Ολυμπιακού που αλλάζει για ακόμη μία φορά και τη μοναδική 'σταθερά της εφετινής σεζόν, που είναι η πρωτοφανής ωριμότητα του κοινού. Όσο μαζεύεταιστο ΣΕΦ.
“Και πώς εξηγείς ότι οι παίκτες του πάγκου, αυτοί που δεν κατάφεραν την Τρίτη να δώσουν βοήθειες, αυτή τη φορά ήταν εκείνοι, που βοήθησαν επί της ουσίας να κυριαρχήσει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπάγερν;” ρώτησαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα μετά το ματς της Παρασκευής και την 8η νίκη των ‘ερυθρολεύκων’ στην 20ή αγωνιστική της Euroleague.
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, απάντησε με το αυτονόητο: “Να πω την αλήθεια, δεν γνωρίζω με ακρίβεια το γιατί. Κι εγώ θέλω χρόνο να μάθω πώς λειτουργούν οι παίκτες, πώς ανταποκρίνονται στις πληροφορίες που τους δίνουμε, ποιοι αντιδρούν γρήγορα, ποιοι χρειάζονται παραπάνω συζήτηση“. Συμφώνησε, επίσης, σε κάτι ακόμη. Ότι το συγκεκριμένο γκρουπ παικτών έχει αναγκαστεί εφέτος να αλλάξει τρεις φορές προπονητική φιλοσοφία, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο και φυσικά έχει συνέπειες στην σταθερότητα της ομάδας.
Αυτός είναι ο Ολυμπιακός της σεζόν 2019-20, ωστόσο. Ένα μόνιμο ερωτηματικό από το ξεκίνημα. Με πολλά αν και εφόσον, με παίκτες-στοιχήματα, με συνεχόμενα ‘έλα εσύ, φύγε εσύ’. Η αποτυχία του καλοκαιρινού σχεδιασμού δεν μπορούσε να μακιγιαριστεί. Φτάνοντας πλέον στον Γενάρη, η πρόσληψη του Μπαρτζώκα ουσιαστικά σηματοδότησε μια οριστική μετάβαση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει ότι Ολυμπιακός, από τη μια στιγμή στην άλλη θα γίνει ομάδα σταθερή, που θα κάνει ένα σερί νικών και θα έχει φάσεις όπως αυτή, που ξεσήκωσε το ΣΕΦ στο τέταρτο (και χορταστικό) δεκάλεπτο. Δείτε την
Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, το γνωρίζουν. Θα προσπαθήσουν να βάλουν καινούργια πράγματα μέσα στην ομάδα, θα δουλέψουν τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση (με πρωταρχικό στόχο το αμυντικό κομμάτι, στο οποίο ο Ολυμπιακός υστερούσε απελπιστικά), αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι όλα αυτά θα φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι θεωρητικά ο Ολυμπιακός θα ενισχυθεί από δυο παίκτες που θα προστεθούν στο ρόστερ και φυσικά δεν θα παίζει κάθε εβδομάδα με την Μπάγερν.
Όλα αυτά ο προπονητής τα ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Γι αυτό και προτιμά να μην κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το μέλλον του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Θεωρητικά το 8-12 δεν του απαγορεύει να σκέφτεται την πρόκριση στους ‘8’, αν αναλογιστούμε ότι αυτή τη στιγμή οι ομάδες που μπαίνουν στα πλέι-οφ έχουν δυο νίκες περισσότερες.
Υπάρχουν, όμως, ένα σωρό εμπόδια που θα χρειαστεί η ομάδα να υπερπηδήσει για να φτάσει στον συγκεκριμένο στόχο. Φυσικά και θέλει να τον έχει ορατό, έτσι ώστε να συνεχίζει να έχει κίνητρο μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Αν καταφέρει να σταθεροποιήσει σε υψηλό επίπεδο την απόδοσή του, μπορεί στο τέλος και να τα καταφέρει. Αυτό, όμως, ενδεχομένως να είναι και το πιο δύσκολο απ’ όλα. Να μπορέσει, δηλαδή, ο Ολυμπιακός των προβλημάτων, των αλλαγών και της αστάθειας, να είναι το ίδιο καλός και στο επόμενο ματς.
Πιάνοντας το νόημα
Την Παρασκευή, πάντως, το προπονητικό επιτελείο είδε με ευχαρίστηση να αρχίζουν να πιάνουν το νόημα όλοι οι παίκτες. Στην συνέντευξη Τύπου έγινε ειδική μνεία στον Τέιλορ Ρότσεστι, που μοίρασε 12 ασίστ και ουσιαστικά έγινε η λυδία λίθος για ν’ αποτελειώσει ο Ολυμπιακός την Μπάγερν. Είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ο έμπειρος Αμερικανός, που έχει εγνωσμένη αδυναμία στην άμυνα, αλλά και μια ξεχωριστή ποιότητα στη δημιουργία. Την Τρίτη απέναντι στην ΑΛΜΠΑ έπαιξε μόλις δυο λεπτά, χωρίς καν να μπορέσει να καταλάβει τι γινόταν. Αυτή τη φορά και καθώς ο κουρασμένος Σπανούλης δύσκολα θα μπορούσε να παίξει σε ένα δεύτερο συνεχόμενο ματς τριάντα λεπτά, ο Αμερικανός έπρεπε να “αντέξει”.
Όχι μόνο άντεξε αλλά ήταν και ο καλύτερος. Παρεμπιπτόντως, αν ψάχνετε ποιος παίκτης του Ολυμπιακού είχε δώσει ξανά 12 ασίστ πλην του Βασίλη Σπανούλη, ο μετρ του είδους Γιάννης Ψαράκης έδωσε την απάντηση στο twitter
“Ψάχνουμε να βρούμε το ποιοι ταιριάζουν δίπλα του” σχολίασε ο Μπαρτζώκας μετά το ματς, θέλοντας να δείξει πόσο τον υπολογίζει και πως σκέφτεται τη χρησιμοποίησή του, έτσι ώστε να μη φαίνεται η πεντακάθαρη αμυντική αδυναμία του.
Αν πάρουμε ως εικόνα το αρχικό σχήμα (ο Μπόλντγουιν, δίπλα στον Σπανούλη), τότε για παρτενέρ του Ρότσεστι ο προπονητής προτιμά τον Αντώνη Κόνιαρη, που είχε ξανά διψήφιο αριθμό πόντων (11) και για πρώτη φορά μάλιστα πήγε εφέτος στη γραμμή των βολών (2/2). Ο 22χρονος άσος είναι ένα από τα βασικά κέρδη του Ολυμπιακού σε αυτή την περιπετειώδη και όχι βέβαια … ευχάριστη χρονιά. Όπως κέρδος είναι και ο Σάσα Βεζένκοφ, που ανεβάζει στροφές στα τελευταία πέντε ματς έχει μ.ο 12π και συνολικά σουτάρει φέτος με 50% από τη γραμμή του τρίποντου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την καλή παρουσία του Ρούμπιτ μέσα στη ρακέτα, όπως και την θετική παρουσία του Μπράντον Πολ που είχε έξι συνεχόμενα άστοχα τρίποντα (από το ματς της Τρίτης) μέχρι να ευστοχήσει στο μοναδικό που σημείωσε εναντίον της Μπάγερν. Μα και ο Πολ, όπως ο Ρούμπιτ ή ο Μπόλντγουιν, θέλουν το χρόνο τους για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Είπαμε, το να αλλάζεις τρεις προπονητές μέσα στην ίδια χρονιά δεν είναι εύκολο, ακόμη κι αν είσαι ο καλύτερος επαγγελματίας.
Την υπομονή είχε ο κόσμος
Θα χρειαστεί, λοιπόν, εκατέρωθεν υπομονή. Ο Μπαρτζώκας δείχνει να την έχει. Και οι παίκτες, επίσης (άλλωστε δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς). Περιέργως έχει και ο κόσμος του Ολυμπιακού. Ναι, αν κάποιοι είναι εκείνοι που αξίζουν το μπράβο για την υπομονή τους και την αντιμετώπιση της ομάδας είναι αυτοί οι 7-7.500 πιστοί φίλοι της ομάδας, που την συντροφεύουν από το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς. Με αυτά που έχουν δει, με τις ήττες που μαζεύτηκαν (και είναι πάρα πολλές), με τον Ολυμπιακό να παραπαίει στην άμυνα (στα τελευταία πέντε ματς, το παθητικό του ήταν 92.7π!) το ΣΕΦ θα μπορούσε κάλλιστα να αδειάσει, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε τέτοιες παρόμοιες εποχές. Η φετινή, μάλιστα, είναι από τις πιο ‘άσχημες’ σεζόν, διαχρονικά.
Παρόλα αυτά υπάρχει μια σημαντική μερίδα του κόσμου, που όχι μόνο δεν εγκαταλείπει, αλλά βρίσκεται από την αρχή στο πλευρό της ομάδας, συμπάσχει μαζί της, στενοχωριέται πολύ, αλλά κάποιες φορές το ευχαριστιέται όπως συνέβη και την Παρασκευή με το 35-19 της τελευταίας περιόδου. Το κοινό του Ολυμπιακού είναι απαιτητικό. Πολλές φορές και υπερβολικό στις αντιδράσεις του, αδικώντας ακόμη και τους κορυφαίους. Φέτος, όμως, τουλάχιστον όσοι από τους φίλους της ομάδας, πάνε ακόμη στο γήπεδο, δείχνουν μια πρωτοφανή ωριμότητα που ξεπερνάει τα συνήθη ελληνικά δεδομένα της διαρκούς γκρίνιας, ειδικά σε τέτοιες σεζόν, όπου οι ήττες είναι περισσότερες για τις νίκες.
Με αυτόν τον ‘παίκτη’ στο πλευρό τους, η δουλειά του Μπαρτζώκα και των παικτών ενδεχομένως να γίνεται και πιο εύκολη, όχι τόσο για φέτος όπου έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι συγκεκριμένα, όσο για την σεζόν που έρχεται…