ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι 7 ‘Αντετοκούνμπο’ του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τους 7 αστέρες του ΝΒΑ, που θα παίξουν φέτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, με βάση το... βαρόμετρο μέτρησης στην Κίνα: τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Οι 7 ‘Αντετοκούνμπο’ του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Μπελινέλι, Γκαλινάρι και Ντατόμε οδήγησαν την Ιταλία σε εύκολη επικράτηση επί των Φιλιππίνων, στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας FIBA.COM

Οι περισσότεροι ΝΒΑερ αποφάσισαν φέτος να καθίσουν σπίτι. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA στην Κίνα, χτυπήθηκε από τα συνεχή “όχι” των αστέρων του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου. Θα ‘ναι εκεί, όμως, ο κορυφαίος της φετινής σεζόν στις ΗΠΑ. Κι είναι Έλληνας. Φοράει το νο34 της Εθνικής Ελλάδας και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο διάσημος μπασκετμπολίστας που θα αγωνιστεί στο τουρνουά. Η Ελλάδα έχει τον MVP του ΝΒΑ, το γράφουμε για να το… πιστέψουμε, δεν είναι τόσο εύκολο να το συνειδητοποιείς και σας το λέει ένας άνθρωπος που παρακολουθεί τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Το γεγονός από μόνο του φτάνει και περισσεύει να είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς της ομάδας μας, σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχουμε δει πολλές εθνικές ομάδες, ενδεχομένως καλύτερες απ’ αυτήν που την Κυριακή θα μπει στη μάχη. Ποτέ όμως δεν είχαμε τον καλύτερο παίκτη του ΝΒΑ που τελείωσε τη χρονιά με 27.7π, 12.5 ρ και 5.9 ασίστ, φτάνοντας μέχρι τους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας.

Κλεισμένοι στοn μικρόκοσμό μας, όπου μας αρέσει εκτός των άλλων να τρώμε και τις σάρκες μας, αγνοούμε στην ουσία το μέγεθος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το παιδί που πούλαγε cd για να επιβιώσει πριν από μερικά χρόνια στους δρόμους της Αθήνας, έχει κάνει γνωστή τη χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ομάδα του γράφει στα ελληνικά διάφορα tweets, το όνομα ‘Giannis’ έγινε πασίγνωστο σε όλες τις ΗΠΑ (και όχι μόνο), η φανέλα και τα παπούτσια του πουλούν ασταμάτητα και είναι μόλις 25 ετών. Κανονικά, το ελληνικό μπάσκετ θα έπρεπε να γυρίζει γύρω του και να εκμεταλλεύεται τη λαμπερή παρουσία του σε κάθε επίπεδο. Μέχρι να καταλάβουμε πλήρως την ακτινοβολία του, ο Γιάννης θα έχει… σταματήσει την καριέρα του.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι σώνει και καλά η Ελλάδα θα πάρει το πολυπόθητο μετάλλιο σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Είναι, όμως, μια πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να την παραγνωρίσει και αποτελεί… βαρόμετρο μέτρησης των υπόλοιπων σταρ της διοργάνωσης. Το Contra.gr διαλέγει σήμερα άλλους 7 ‘Αντετοκούνμπο’ που διέπρεψαν φέτος στο ΝΒΑ. Πριν τους διαβάσετε, θυμηθείτε μερικά από τα φετινά ‘οργια’ του Γιάννη με τους Μπακς.

Κέμπα Γουόκερ (HΠΑ) 29, 1,85μ.

Στην Team USA από την οποία αποσκίρτησαν όχι ένας και δύο, αλλά 43 παίκτες που είχαν κληθεί, ανάμεσά τους και τα κορυφαία ονόματα του ΝΒΑ, ο Κέμπα Γουόκερ παρέμεινε μέχρι το τέλος. Ο 29χρονος γκαρντ, που γεννήθηκε στο Μπρονξ, αλλά η καταγωγή του είναι από τα νησιά της Καραϊβικής, είναι πλέον ο σταρ της αμερικάνικης ομάδας. Αυτός, ο Ντόνοβαν Μίτσελ και ο Κρις Μίντλετον. Εντάξει δεν είναι Τζέιμς Χάρντεν, Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι και Κάιρι Ίρβινγκ, ωστόσο, ένας σκόρερ που σημειώνει στο ΝΒΑ κατά μέσο όρο 25,6 πόντους, δίνει 5,9 ασίστ και μαζεύει 4,9 ριμπάουντ (τα φετινά στατιστικά του) δεν μπορεί να θεωρηθεί… μικρομεσαίος. Κάθε άλλο.

Ο ακροβάτης των Σάρλοτ Χόρνετς, που όταν ήταν μικρός έκανε μαθήματα χορού, βάζει την μπάλα με κάθε τρόπο στο αντίπαλο καλάθι. Αν και ποτέ στην καριέρα του δεν είχε πάνω από 40% στο τρίποντο (πάντως έχει ρεκόρ 9 τρίποντα σε ένα παιχνίδι), είναι ένας παίκτης που έχει μια από τις πιο εντυπωσιακές crossover ντρίπλες στο ΝΒΑ. Η ικανότητά του στο να βρίσκει τους ελεύθερους συμπαίκτες, αν δεν τελειώσει αυτός τις φάσεις, είναι εξίσου σημαντική. Φέτος βρέθηκε σε δαιμονιώδη φόρμα από το ξεκίνημα της χρονιάς (41 πόντοι εναντίον των Μπακς του Γιάννη) και ήταν για 3η συνεχόμενη χρονιά παρών στο all-star game. Το ταλέντο του είχε φανεί από τα κολεγιακά χρόνια, όταν φορούσε τη φανέλα του Κονέκτικατ, με το οποίο κατέκτησε τον τίτλο του NCAA το 2011 (ήταν MVP του τελικού). Στην τελευταία χρονιά του είχε μ.ό 23,5 πόντους και ήταν νο9 στο draft. Τον επέλεξαν οι Χόρνετς, στους οποίους έπαιξε από το 2011 μέχρι το 2019. Έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Σάρλοτ, έχοντας σαν παράσημο το ματς των 60 πόντων, εναντίον των Σίξερς, τον Νοέμβριο του 2018.

To φετινό καλοκαίρι των μεγάλων μετακινήσεων, ο Γουόκερ άφησε τη Σάρλοτ για τους Μπόστον Σέλτικς, οι οποίοι στο πρόσωπό του βλέπουν τον αντικαταστάτη των δυο αστέρων που αποχώρησαν (Ίρβινγκ και Αλ Χόρφορντ). Το αν είναι ηγέτης, θα το δούμε σε αυτήν την αμερικανική ομάδα, που θα δούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία) 24, 2,13μ.

Καιρό είχαμε να δούμε έναν σέντερ με IQ Άρβιντας Σαμπόνις και Βλάντε Ντίβατς. Υπερβολή; Όχι και πολύ μεγάλη. Ο τύπος μπορεί να έμαθε μπάσκετ στα 15 του, μπορεί να του περισσεύουν κιλά, αλλά περισσεύει και το μπάσκετ από τα μπατζάκια του. Πριν από 3 χρόνια, στο Ρίο ντε Ζανέιρο, κόντρα στους Αμερικανούς (στο ματς της 1ης φάσης του ολυμπιακού τουρνουά, όπου είχαν νικήσει η ΗΠΑ στο τσακ με 94-91), έκανε ένα ασύλληπτο παιχνίδι με 25 πόντους (9/13δ, 2/2τρ, 1/3β), 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο. Ο Ντεάντρε Τζόρνταν και ο Ντεμάρκους Κάζινς είχαν ένα μικρό… προβληματάκι. Αν δεν θυμάστε τι έκανε ο Γιόκιτς (αλλά και οι Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς) σε εκείνο το ματς, ιδού:

Για το ποιος είναι ο παίκτης ανακάλυψη και σχεδόν δημιούργημα του Μίσκο Ραζνάτοβιτς είχε γράψει η Νίκη Μπάκουλη ένα άκρως κατατοπιστικό κείμενο. Ο Γιόκιτς επιστρέφει στην εθνική μετά από την απουσία του το 2017, που προκάλεσε ένα σωρό σχόλια. Έγινε… προδότης, που προτίμησε την προετοιμασία του με το Ντένβερ, παρά την προσπάθεια των Σέρβων στο Ευρωμπάσκετ, αλλά όλα είναι περασμένα ξεχασμένα, μετά από την επιστροφή του. O ‘άσωτος υιός’ είναι ξανά στη διάθεση του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που έχει μια τριάδα σέντερ η οποία τρομοκρατεί, γιατί εκτός του Γιόκιτς, θα είναι στην Κίνα και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς! Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαιξε το πρώτο μεγάλο τουρνουά της καριέρας του, έχοντας μέσο όρο 9,1 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ. Λίγο νωρίτερα, στο προολυμπιακό τουρνουά του Βελιγραδίου, ήταν MVP με 17,8 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ! Ο σέντερ των Νάγκετς προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στο ΝΒΑ (20.1π, 10.8ρ, 7.3ασ). Έξοχος όταν χρησιμοποιεί το σώμα του κοντά στο καλάθι, καλός σουτέρ από μακριά για το ύψος του (35,3% στα τρίποντα) και κυρίως σατανικός πασέρ. Ένας πλέι-μέικερ στο λόου ποστ. Καταπληκτικός…

Ρουντί Γκομπέρ (Γαλλία) 27, 2,16μ.

Είναι ψηλός, κάπου 216 εκατοστά. To άνοιγμα των χεριών του έχει υπολογιστεί στα 236 εκατοστά. Είναι για 2η συνεχόμενη σεζόν ο κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ, επικρατώντας στον σχετικό διαγωνισμό του ‘δικού μας’ Γιάννη. Ο Ρουντί Γκομπέρ, που ηγείται, πλέον, της εθνικής Γαλλίας, είναι απλά ένα αμυντικό τέρας. Κανείς δεν… πλησιάζει κοντά του. Δεν είναι να παίζεις με τη σίγουρη τάπα. Πάρτε μια γεύση του τι έκανε και φέτος στο ΝΒΑ με τους Τζαζ:

Εντάξει, γράφουμε ότι είναι ο κορυφαίος αμυντικός και ξεμπερδέψαμε; Όχι, ακριβώς. Σύμφωνα με τη μελέτη των Τζαζ, ο Γκομπέρ είναι το πιο υποτιμημένο επιθετικό όπλο της ομάδας. Διότι, σύμφωνα με τα προχωρημένα στατιστικά (που έχουν πέραση στο ΝΒΑ και όχι μόνο) ο μεσιέ Γκομπέρ έχει την καλύτερη επίδοση (8,2) των Τζαζ στο offencive win share, δηλαδή στο εξειδικευμένο στατιστικό επιθετικής επιρροής, όπου λαμβάνονται υπόψη το ποσοστό ευστοχίας, οι ελεύθερες βολές, τα επιθετικά ριμπάουντ που δημιουργούν προϋπόθεση παραγωγής πόντων σε συνδυασμό με τα ομαδικά αντίστοιχα νούμερα. Ο Γκομπέρ ήταν πέρσι 4ος καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ σε αυτήν την κατηγορία, πίσω από Χάρντεν, Ντέιμιαν Λίλαρντ και Αντετοκούνμπο. Εκτός των άλλων, λέει, χρησιμοποιείται κατά κόρον στο πικ εν ρολ ή στα off ball screens για να σουτάρουν τρίποντα οι Τζο Ινγκλές και Κάιλ Κόρβερ. Φέτος υπολογίστηκε ότι έκανε 3.309 σκριν (στο τέλος οι Αμερικανοί θα μετράνε και πόσες φορές έβηξε κάθε παίκτης) με μέσο όρο 6 σκριν… ασίστ (έλεος!) ανά αγώνα. Αν σας τρελαίνουν -όχι άδικα- τα στατιστικά, απλά σημειώστε ότι ο Γάλλος σέντερ (15.9π, 12.9ρ, 2κοψ) έκανε φέτος την καλύτερη χρονιά του στο ΝΒΑ. Με τη Γαλλία έχει ηδη κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάκετ ’15 (10.4π, 8.1ρ) και στο Παγκόσμιο 2014 (4.1π, 4.7ρ), ενώ έπαιξε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (5.7π, 7.2ρ) με τους ‘τρικολόρ’ να τερματίζουν 6οι.

Μαρκ Γκασόλ (Ισπανία) 34, 2,16μ.

Πάτησε πια τα 34 ο Μαρκ Γκασόλ. Πρωταθλητής ΝΒΑ, μετά από τους εξαιρετικούς τελικούς που έκανε στο Τορόντο. Είναι το αποοκορύφωμα μιας καριέρας που κάποτε λέγαμε ότι έπαιζε χαριστικά λόγω του Πάου, αλλά όπως συμβαίνει με τα μικρότερα αδέρφια, τον είχαμε αδικήσει. Οι Ράπτοτς κάθε άλλο παρά… βλακεία έκαναν στα μέσα της χρονιάς, όταν τον έβαλαν στο ρόστερ τους. Ο Γκασόλ, που πέρασε μια δεκαετία στο Μέμφις, μετακόμισε στον Καναδά και πήρε το πρωτάθλημα. Ένα χρυσό δαχτυλίδι, που άλλοι προσπάθησαν να το φορέσουν μια ολόκληρη ζωή, για τον γεννημένο στη Βαρκελώνη άσο και κάτοικο Μέμφις από το 2001 (όταν ο αδερφός του πήγε στους Γκρίζλις), έφταναν 50 αγώνες: 26 της κανονικής περιόδου και 24 των πλέι-οφ. Στους τελικούς, ο Καταλανός σέντερ ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες του θριάμβου των Ράπτορς. Είχε 12,7 πόντους και 7,3 ριμπάουντ, αγκαλιάζοντας στο τέλος σαν μωρό το τρόπαιο του ΝΒΑ.

Από τους σταρ που θα εμφανιστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Γκασόλ είναι η πιο παλιά… καραβάνα, μετά βέβαια από τον ‘αθάνατο’ Λουίς Σκόλα. H φετινή είναι η 11η μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του με την εθνική Ισπανίας. Έχει χάσει μόνο το Ευρωμπάσκετ 2015 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2016. Τρια χρυσά μετάλλια (Παγκόσμιο 2006, Ευρωμπάσκετ 2009, 2011), 3 αργυρά (Ολυμπιακοί Αγώνες 2008, 2012, Ευρωμπάσκετ 2007) και δυο χάλκινα (Ευρωμπάσκετ 2013, 2017) είναι ο απολογισμός του, με συνολικά στατιστικά 9,9 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ. Η βελτίωσή του στο πέρασμα του χρόνου ήταν ραγδαία. Όταν λέμε Γκασόλ, πλέον, μπορεί να εννοούμε πραγματικά αυτόν και όχι μόνο τον μεγάλο Πάου…

Ντένις Σρέντερ (Γερμανία) 25, 1,83μ.

Η εποχή του Ντιρκ Νοβίτσκι (δυστυχώς) τελείωσε, πιθανότατα η Γερμανία δεν θα ξαναπαίξει σημαντικό ρόλο σε μεγάλη διοργάνωση. Εκτός αν ο Ντένις Σρέντερ έχει αντίθετη γνώμη. Ο γκαρντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είναι ένας σκόρερ ολκής, έχει την στόφα του ΝΒΑ σταρ, μπορεί να κουβαλήσει μια ομάδα στους ώμους του. Σίγουρα δεν έχει την προσωπικότητα του προκατόχου του, αλλά Νοβίτσκι όπως ξέρετε βγαίνουν ένας κάθε 20-30 χρόνια. Κι ο Σρέντερ,πάντως, δεν είναι αμελητέα ποσότης. Κάθε άλλο. Ο Σρέντερ έχει γεννηθεί στο Μπραουνσβάιχ, Η μητέρα του είναι από την Γκάμπια. Ο Γερμανός πατέρας του πέθανε το 2009 και από τότε αφιερώθηκε αποκλειστικά στο μπάσκετ, με το οποίο πρωτοασχολήθηκε όταν ήταν 11 ετών. Μέχρι τότε έκανε φανατικά σκέιτμπορντ, παρέα με τον αδερφό του. Έχει για ατζέντη μια εμβληματική μορφή του γερμανικού μπάσκετ, τον Αντεμόλα Οκουλάγια, μέλος της φοβερής Γερμανίας που το 2002 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ιντιανάπολις. Αυτός τον πήγε και στο ΝΒΑ, μετά από τη βραχύβια καριέρα του στη Bundesliga. Έγινε ντραφτ το 2013 από τους Χοκς (στο νο17). Λόγω παρουσιαστικού και μήκους χεριών, τον παρομοίασαν με τον Ραζόν Ρόντο. Εντάξει, δεν είναι τόσο ιδιοφυής στην πάσα, όμως έχει καλή επαφή με το καλάθι και μάλλον σουτάρει καλύτερα. Φέτος, με την Οκλαχόμα (πήγε εκεί μετά από 5 χρόνια στην Ατλάντα) παρέμεινε ένας γκαρντ υψηλών προδιαγραφών, που βάζει την μπάλα με ευκολία στο καλάθι. Τόση μεγάλη, ώστε να βάλει 32 πόντους ακόμη και εναντίον των πρωταθλητών, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Αμέ!

Τελείωσε τη χρονιά με 15,5 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ. Οι αριθμοί του ήταν λίγο περσμένοι σε σχέση με τα τελευταία 2 χρόνια στην Ατλάντα, μην ξεχνάμε όμως ότι είχε πάει σε μια ομάδα όπου το πρώτο βιολί ήταν ο Ράσελ Γουέστμπρουκ. Κι άντε να πάρεις προσπάθειες από τον γίγαντα Ράσελ. Με τη Γερμανία κάνει ό,τι θέλει και ό,τι περνάει από το χέρι του. Το 2015 στο Ευρωμπάσκετ, όπου αποχαιρέτησε την εθνική ο Νοβίτσκι, είχε 21 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ενώ δυο χρόνια αργότερα ανέβασε κι άλλο ρυθμούς, έχοντας στο τέλος 23,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ. Ήταν 2ος σκόρερ της διοργάνωσης, πίσω από τον Αλεξέι Σβεντ και πρωταγωνίστησε με 22 πόντους (5/11τρ) και 8 ασίστ στο εντυπωσιακό 84-81 επί της Γαλλίας, που έβαλε την Γερμανία στους ‘8’. Την επόμενη μέρα έβαλε 27 πόντους κι έδωσε άλλες 7 ασίστ εναντίον της Ισπανίας, που είχε σε τρομερή μέρα τα αδέρφια Γκασόλ (28 ο Μαρκ, 19 ο Πάου), νίκησε 82-74 και άφησε τη Γερμανία στην 6η θέση του Ευρωμπάσκετ. Καθόλου άσχημα για την πρώτη εμφάνιση της ομάδας χωρίς τον μέγιστο Ντιρκ…

Νίκολα Βούτσεβιτς (Μαυροβούνιο) 28, 2,13μ.

Έπαιξε 80 ματς στο ΝΒΑ φέτος, έχοντας 20,8 πόντους , 12 ριμπάουντ και 1,1 κοψίματα κατά μέσο όρο. Οι καλύτεροί αριθμοί του (με τους Ορλάντο Μάτζικ). Πριν από λίγους μήνες υπέγραψε νέο συμβόλαιο και τα επόμενα 4 χρόνια θα εισπράξει 100.000.000 δολάρια. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ένας έξοχος σέντερ από το Μαυροβούνιο, είναι και το πρώτο εμπόδιο της Εθνικής ομάδας την Κυριακή στη Νανζίνγκ. Πριν από αυτόν, πάντως, υπήρχε ο (πατέρας του) Μπόρο Βούτσεβιτς, που έπαιξε 24 χρόνια επαγγελματικό μπάσκετ και ήταν πρωταθλητής Ευρώπης το 1979 με την Μπόσνα Σαράγεβο (συμπαίκτης του Μίρζα Ντελίμπασιτς, αλλά και του Πρέντραγκ Μπένατσεκ), στην πρώτη Ευρωλίγκα που κέρδισε ποτέ γιουγκοσλάβικη ομάδα. Και η μητέρα του Λιλιάνα, όμως, μπασκετμπολίστρια ήταν. Μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας στα νιάτα της.

Ο μικρός Βούτσεβιτς γεννήθηκε στο Βέλγιο, πριν εγκατασταθεί στο Μαυροβούνιο και φορέσει τη φανέλα της Μπούντουτσνοστ. Στα 15 του ήταν ένα αυθεντικό ταλέντο, με προορισμό τις ΗΠΑ, όπου πήγε γυμνάσιο, κολέγιο (Univercity of Southern California) και ΝΒΑ. Τον επέλεξαν οι Σίξερς (νο16 το 2011) αλλά στη Φιλαδέλφια κάθισε μια χρονιά. Από το 2012 είναι μόνιμος κάτοικος Ορλάντο, με τους οποίους καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σέβεν φούτερ του πρωταθλήματος. Ο Βούτσεβιτς έχει σπουδαία επαφή με το καλάθι και στη καλή βραδιά του μπορεί να ‘σκοτώσει’ τον αντίπαλό του. Είναι σίγουρο ότι τόσο ο Γιάννης Μπουρούσης, όσο και ο Γιώργος Παπαγιάννης (αλλά και ο Αντετοκούνμπο, εφόσον χρειαστεί) θα έχουν πολλή δουλειά απέναντί του. Φέτος είχε… αδυναμία στους Λέικερς, τους οποίους φόρτωσε 67 πόντους σε 2 αγώνες (36+31) σε διάστημα 8 ημερών. Ο Λεμπρόν Τζέιμς παραδέχθηκε ότι τους πήρε την ‘ταυτότητα’. Όχι, άδικα…

Το ρεκόρ του στο ΝΒΑ είναι 41 πόντοι εναντίον των Μπρούκλιν Νετς από το 2018 και αν σας ενδιαφέρει, έχει παντρευτεί τον παιδικό έρωτα Νικολέτα Πάβλοβιτς, αδερφή του Σάσα Πάβλοβιτς, ο οποίος για ένα φεγγάρι πέρασε και από τον Παναθηναϊκό.

Ντανίλο Γκαλινάρι (Ιταλία) 31, 2,08μ.

Στα 31 του, ο Ιταλός πάουερ φόργουορντ κατάφερε φέτος να παίξει περισσότερα από 60 ματς στο ΝΒΑ (μόλις η 3η σεζόν που τα καταφέρνει στα 10 χρόνια που βρίσκεται στην Αμερική), φορώντας τη φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς και έχοντας τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του: 19,9 πόντοι (με 43.3% στα τρίποντα), 6,1 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ. Η αλήθεια είναι ότι ο προικισμένος Γκαλινάρι, που οι Ιταλοί τον φωνάζουν ‘Γκάλο’ (δηλαδή κόκκορα), είναι αρκετά επιρεπής στους τραυματισμούς. Ακόμη και φέτος, που γενικά δεν είχε προβλήματα, η ατυχία δεν τον εγκατέλειψε. Στη διάρκεια της προετοιμασίας της εθνικής Ιταλίας υποβλήθηκε σε εγχείριση σκωληκοείδιτιδας, με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων.

Γιος του Βιτόριο Γκαλινάρι, που το 1987 είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Τρέισερ Μιλάνου, ο Ντανίλο θεωρήθηκε από μικρός πολύ μεγάλο ταλέντο. Οι Ιταλοί έτριβαν τα χέρια τους, βλέποντας έναν φόργουορντ 208 εκατοστών να κάνει ό,τι ήθελε με την μπάλα στα χέρια. Το ΝΒΑ έμοιαζε μονόδρομος για τον άσο της Αρμάνι Μιλάνο (2006-2008), που φοράει το νο8, γιατί έχει γεννηθεί στις 8/8/1988! Ηταν νο6 στο draft του 2008, πήγε στη Νέα Υόρκη, αλλά τη μεγάλη καριέρα την έκανε στο Ντένβερ, όπου κάθισε 6 χρόνια, πριν πάει στους Κλίπερς την τελευταία διετία.

Γενικά δεν ήταν… φανατικός του μπάσκετ, καθώς στην Ιταλία έκανε το μοντέλο του Αρμάνι, ενώ στις ΗΠΑ τα έφτιαξε με την καλύτερη φίλη της Κιμ Καρντάσιαν. Γεγονός είναι πάντως ότι όταν αποφασίζει να παίξει μπάσκετ, το κάνει καλά. Ειδικά στην επίθεση, όπου θεωρείται ένας από τους καλύτερους σκόρερ ανά κατοχή στο ΝΒΑ. Το 2015 σημείωσε 47 πόντους εναντίον των Μάβερικς (με τη φανέλα των Νάγκετς), που είναι και το ρεκόρ του. Φέτος ήταν αρκετά σταθερός σε όλη τη σεζόν. Κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έκανε ένα από τα κορυφαία ματς της χρονιάς, με 34 πόντους και 6 ριμπάουντ. Στην Οκλαχόμα θα παίξει του χρόνου, καθώς συμπεριλήφθηκε στα ανταλλάγματα για τον Πολ Τζορτζ.

Στην εθνική Ιταλίας, ο Γκαλινάρι παίζει ξανά μετά από 3 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυενδιαφερόταν για την Σκουάντα Ατζούρα, με την οποία έχει παίξει σε 4 μεγάλες διοργανώσεις. Η καλύτερη εμφάνισή του ήταν το 2015, όταν οι Ιταλοί κατέκτησαν την 6η θέση και ο γόης Γκαλινάρι είχε 17,9 πόντους, 6,9 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK