Οι 16 καλύτερες φανέλες της Α1 των '90s, σε σειρά
Από την κατακόκκινη σαν Lacta εμφάνιση του Ολυμπιακού, στις αλήτικες, street εμφανίσεις του Σπόρτιγκ και στην πολύχρωμη ψυχεδέλεια των εμφανίσεων του Περιστερίου και του Πανιωνίου. Αυτά είναι τα μπασκετικά μας '90s, μέσα από τις εμφανίσεις των ομάδων.
Η χρονιά 1991-92 αποτέλεσε ουσιαστικά το ξεκίνημα της πιο θεαματικής, πιο ανταγωνιστικής και πιο πλούσιας σε καθημερινή επικαιρότητα, δεκαετίας του ελληνικού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ιωαννίδη περνούσε μια διαδικασία που ήταν ο ορισμός της αναγέννησης, φέρνοντας στην Ελλάδα παίκτες-θρύλους όπως ο Ζάρκο Πάσπαλι και αργότερα στελέχωσε τις ομάδες του με αστέρες όπως οι Έντι Τζόνσον, Ροι Τάρπλεϊ, Ντέιβιντ Ρίβερς, Σάσα Βολκόφ, Ντράγκαν Τάρλατς.
Ο ΠΑΟ άγγιξε το τέλειο τη χρονιά του Ντομινίκ Γουίλκινς και ξεπέρασε το τέλειο (έστω για τα ελληνικά δεδομένα) όταν ο Ντεγιάν Μποντιρόγκα και ο Ντίνο Ράτζα έγιναν οι μπροστάρηδες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ.
Η ΑΕΚ του Ρολάντο Μπλάκμαν και του Κώστα Παταβουκα, ο Πανιώνιος του Φάνη και του Χένρι Τέρνερ και του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Άρης του Αγγελίδη και του Λιαδέλη, ο ΠΑΟΚ του Πρέλεβιτς του Κόρφα και του Γαλακτερού, το Περιστέρι του Κορωνιού, του Φασούρα και του Λόντερντεϊλ, οι Αμπελόκηποι του Τζανή Σταυρακόπουλου, η Δάφνη του Ρέλφορντ, το Ηράκλειο του Ντέρεκ Χαμιλτον, ακόμα και ο ΒΑΟ του Τζέφ Μαλόουν ήταν σπουδαίες ομάδες που απολαύσαμε καθ' όλη τη δεκαετία του 90.
Φυσικά, αυτό που ήταν σχεδόν εξίσου αξιοσημείωτο με τις επιδόσεις των παικτών και σίγουρα αξιοπρόσεκτο, ήταν οι φανέλες της κάθε ομάδες. Με τον εκάστοτε χορηγό να δεσπόζει συνήθως με τεράστια γράμματα και τη '90s μεγαλεπήβολη και συνήθως γκράντε αισθητική, αυτές οι φανέλες έπαιζα στο δικό τους πρωτάθλημα. Και γι' αυτό προνοήσαμε και δημιουργήσαμε την αντίστοιχη κατάταξη τους, με καθόλου αντικειμενικά κριτήρια.
1. Πανιώνιος
Είτε μιλάμε για τον Πανιώνιο Chipita είτε για τον Πανιώνιο Αφισόραμα, γνωρίζαμε εξαρχής ότι επρόκειτο για την ομάδα showtime της δεκαετίας του '90, που ακόμα και με το εκάστοτε φανταχτερό -που ευχαριστεί το μάτι χωρίς να το κουράζει- χρώμα φανέλας της, προκαλούσε πάντα την προσοχή του κάθε φιλάθλου, ανεξαρτήτως μπασκετικής προέλευσης.
2. Ολυμπιακός
Εδώ θα σταθούμε στις εμφανίσεις των σεζόν '93-'94 και '96-'97, όπου τα κόκκινα χρώματα έδεναν αρμονικά με την απεικόνιση του χορηγού, τότε που η ταύτιση Ολυμπιακού-Lacta και ρομαντικού διαφημιστικού σποτ που είχε τραγουδήσει ο Στέφανος Κορκολής, ήταν απόλυτη.
3. ΠΑΟΚ
Μαστορικοί συνδυασμοί του λευκού με το μαύρο, που ακόμα και την εποχή του χορηγού BRAVO (93-94) προκαλούσαν απόλαυση στα μάτια, εφάμιλλη της βροχής τριπόντων που εξαπέλυε ο Μπάνε Πρέλεβιτς και των σουτ με το ένα χέρι του Τζόν Κόρφα.
4. Άρης
Παραφορτωμένοι και έντονοι συνδυασμοί χρωμάτων, διπλή χορηγία και το μόνο που έχουμε να πούμε για τις μετά Γκάλη εμφανίσεις του Άρη είναι ότι μας θύμιζαν ανησυχητικά πολύ πρόσκληση σε κάποιο ρέιβ πάρτι στα Οινόφυτα.
5. Περιστέρι
3-Bit, Νίκας, μα πάντα πιστό στα κίτρινα-μπλέ σαν από ανεξίτηλο μαρκαδοράκι, οι φανέλες του Περιστερίου θύμιζαν έντονα Ιντιάνα Πέισερς, ο Άγγελος Κορωνιός εξελισσόταν σε θρύλο των Δυτικών Συνοικιών εφάμιλλης αξίας ενός Ρέτζι Μίλλερ και ο Αργύρης Πεδουλάκης έγινε - ευτυχώς- ο συνδετικός κρίκος του τότε με το τώρα.
6. ΠΑΟ
Εδώ υπήρξε έντονη κινητικότητα, πολλές αλλαγές σε χορηγούς, ένα επιθετικό bold-άρισμα του Maxwell στην εποχή Γκάλη (93-94), ενώ τις επόμενες χρονιές είχαμε την επιστροφή στην αρμονία χρωμάτων με τον ερχομό της μπύρας Becks και το απόλυτο πανηγύρι-ρέιβ πάρτι-του κουτρούλη ο (εικαστικός) γάμος με τη χορηγία της V6.
7. Σπόρτιγκ
Μια γνήσια old-school εμφάνιση, σαν εξώφυλλο του περιοδικού Αφισόραμα πάνω σε φανέλα-σορτσάκι. Κομματάκι πρόχειρη στο σχεδιασμό της, σου έδινε την αίσθηση ότι ο εμπνευστής της, μπορεί παράλληλα να τύλιγε σουβλάκια στο Μοναστηράκι. Τους δίνουμε στα υπέρ ότι ποτέ η απεικόνιση του χορηγού δεν ζάλισε τα μάτια.
8. Απόλλων Πατρών
Όλοι ξέραμε ότι ο Απόλλων Πατρών στην πραγματικότητα λεγόταν Απόλλων ACHAIA CLAUS. Και η κατάμαυρη, μουντή, φανέλα της ομάδας με τα γιγαντιαία γράμματα πάντα μας το θύμιζε.
9. ΑΕΚ
Ήταν πάντα 'η άλλη κιτρινόμαυρη εμφάνιση'. Την τοποθετούμε χαμηλά γιατί τουλάχιστον μέχρι τη φανέλα του 1998 με τα έντονα, bold-αρισμένα γράμματα (ομάδα Γιάννη Ιωαννίδη) δεν είχε κάτι αξιοσημείωτο, πέρα από Κίτρινο και Μαύρο. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στα '90s, ο εντυπωσιασμός στη φανέλα, αποτελεί στοιχείο του θεάματος που προσφέρει το μπάσκετ.
10. Αμπελόκηποι
'Η άλλη ομάδα με τα πράσινα'. Η ομάδα που κέντριζε την προσοχή σου για τους σπουδαίους ξένους που έφερνε από τα κολεγιακά πρωταθλήματα και για το αστείρευτο ταλέντο του Τζανή Σταυρακόπουλου.
11. Ηρακλής
Παραφορτωμένη με χορηγούς και αμέτρητα σήματα, σαν κάποιος να είχε σιδερώσει αμέτρητα prints σε ένα Τ-shirt προσπαθώντας να σκοτώσει την ώρα του. Σε αποζημίωνε παρ' όλα αυτά με τις επικές εμφανίσεις παικτών όπως ο Μπρούγος, ο Παπαχρόνης, ο Κακιούσης και ο Ζντόβιτς, κοντράροντας στα ίσια τα 'θηρία' του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ.
12. ΒΑΟ, Παπάγου, Ηράκλειο, Πειραϊκός
Οι 'σταχτοπούτες' του ελληνικού πρωταθλήματος που έκαναν τις δικές τους guest εμφανίσεις στην Α1 για να χαθούν, άδοξα, στη συνέχεια. Πάντα με φανταχτερά χρώματα και ακόμα πιο φανταχτερά χρώματα στην απεικόνιση των χορηγών, τις θυμόμαστε με αγάπη, όπως την πρώτη φορά που βγήκαμε ραντεβού για μπέργκερ με εκείνο το κορίτσι από το γυμνάσιο της παρακάτω γειτονιάς.
Τιμητική μνεία: Nήαρ Hστ
Αυτό το κάτι σαν μπορντοροδοκόκκινο μαζί με το λευκό δημιουργούσε μια badass διάθεση, σαν ένα κράμα Ατλάντα Χoκς- Γκόλντεν Στέιτ και ειδικά όταν έβλεπες τον ξανθομάλλη Αυστραλό showman Σέιν Χiλ να φοράει αυτή τη φανέλα, ήξερες ότι θα παρακολουθήσεις ένα αμφίρροπο ματς χωρίς φαβορί, όπου ο Δαβίδ μπορούσε να διαλύσει τον Γολιάθ.
Σεβασμός στο αστέρι της Νήαρ Hστ κι ας έχει σβήσει σήμερα.
(φωτογραφίες: Eurokinissi)