Ο βιογράφος του Πέτροβιτς στο Contra.gr: "Δεν είχε υπογράψει στον Παναθηναϊκό, δεν θα έφευγε από το ΝΒΑ"!
Ο Τοντ Σπεχρ, Αυστραλός πρώην μπασκετμπολίστας που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, αφιέρωσε τρία χρόνια από τη ζωή του για να γράψει μία ολοκληρωμένη και πλήρης βιογραφία του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο βιογράφος του "Μότσαρτ" μίλησε στο Contra.gr και μεταξύ άλλων αποκάλυψε και άγνωστες παραμέτρους για τη ζωή του θρύλου του παγκοσμίου μπάσκετ.
Διαβάστε στη συνέντευξη του Τοντ Σπεχρ στον Νίκο Γιαννόπουλο, πως περιγράφει το δυστύχημα του Ντράζεν Πέτροβιτς στη Γερμανία, ποια κοπέλα καθόταν δίπλα του, ποια θα ήταν η πορεία του εάν ζούσε και καταρρίπτει το μύθο ότι ο "Μότσαρτ" είχε υπογράψει με τους "πράσινους".
Ποιος κίνητρο σας οδήγησε να γράψετε την βιογραφία του Ντράζεν Πέτροβιτς;
"Εχω από παλιά μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρώτους Ευρωπαίους παίκτες που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ. Ημουν και εγώ άλλωστε ξένος παίκτης στις ΗΠΑ αφού έπαιζα στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Ο Ντράζεν είναι για μένα ο σημαιοφόρος του πρώτου γκρουπ παικτών που αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ και σίγουρα ο πρώτος που κατάφερε να πετύχει έχοντας ένα μπασκετικό backround απολύτως ευρωπαϊκό. Εκτός όλων αυτών, η ιστορία του Ντράζεν είναι για μένα είναι ακαταμάχητη. Και ενώ τα γενικά γεγονότα για τη ζωή και το θάνατό του είναι γνωστά, κατά τη διάρκεια της έρευνας υπήρξε ο χρόνος να ανακαλύψω στοιχεία που κανείς δεν είχε αλιεύσει πιο πριν".
Προφανώς, λόγω ηλικίας, δεν μπορούσατε να γνωρίσετε τον Ντράζεν προσωπικά...
"Οντως, ήμουν μόλις 9 χρονών όταν σκοτώθηκε. Αλλά όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στο μπάσκετ (όταν σταμάτησε την καριέρα μου ως παίκτης ασχολήθηκα με την προπονητική αλλά και την αθλητική δημοσιογραφία). Και σίγουρα κατάλαβα ότι το φαινόμενο Πέτροβιτς είχε επιρροή στην παγκοσμιοποίηση του μπάσκετ".
Κατά τη διάρκεια των ερευνών σας ανακαλύψατε γεγονότα ή ιστορίας που σας εξέπληξαν;
"Σίγουρα. Υπήρχαν πράγματα που δεν ξέραμε μέχρι τώρα. Αλλά ακόμα και στα ήδη γνωστά γεγονότα προσπάθησα να δώσω μία δεύτερη ανάγνωση, ένα βάθος που δεν είχε δοθεί έως τώρα. Ολοι γνωρίζουν τον Ντράζεν ως τον Μότσαρτ του μπάσκετ, γι' αυτό και πήρα συνέντευξη από τον Ενρίκο Καμπάν, τον Ιταλό δημοσιογράφο που του απέδωσε αυτό το προσωνύμιο. Ο Πέτροβιτς είχε μπει επίσης στο στόχαστρο του Νοτρ Νταμ, γι' αυτό και μίλησα με τον Ντάιτζερ Φελπς, για να διαπιστώσω πόσο κοντά έφτασε σ' αυτήν τη μετακίνηση. Αποκαλύπτω την αλήθεια για το πως ο Ντράζεν έσπασε τον κανόνα που ίσχυε στην Γιουγκοσλαβία και απαγόρευε σε αθλητές μικρότερους από 28 χρονών να παίρνουν μεταγραφή στο εξωτερικό. Είχε γραφτεί κατά κόρον μέχρι στιγμής ότι η γυναίκα που οδηγούσε το αυτοκίνητο την ημέρα του μοιραίου ατυχήματος ήταν η κοπέλα του Πέτροβιτς. Και όμως, δεν ήταν. Πολλές από τις λεπτομέρειες υπάρχουν στο βιβλίο μου".
Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Εχετε επισκεφτεί ποτέ το μουσείο προς τιμήν του Ντράζεν Πέτροβιτς στο Ζάγκρεμπ;
"Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν το έχω επισκεφθεί αλλά κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου είχα μία εξαιρετική συνεργασία με το προσωπικό του μουσείου καθώς και με την εξαιρετική οικογένεια του Ντράζεν. Σχεδιάζω να επισκεφθώ το Ζάγκρεμπ αργότερα μέσα στη χρονιά όταν κυκλοφορήσει η κροατική έκδοση του βιβλίου μου".
Δεν θα έφευγε από το ΝΒΑ για τον Παναθηναϊκό!
Μάθατε κάτι περισσότερο για το φλερτ που είχε ο Πέτροβιτς με τον Παναθηναϊκό το 1993 λίγο πριν από το θάνατό του;
"Μίλησα γι' αυτό το σκοπό με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού Ζέλικο Παβλίσεβιτς και διάβασα επίσης τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ντράζεν στον Έλληνα δημοσιογράφο Βασίλη Σκουντή (σσ για το περιοδικό "Τρίποντο") τέσσερις, μόλις, ημέρες πριν από το θάνατό του. Πέρα από κάθε αμφιβολία ο Ντράζεν βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Παναθηναϊκό αλλά σε καμία περίπτωση δεν είχε δεσμευτεί με την ελληνική ομάδα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι κάποιος αθλητής με τέτοια ανάγκη για ανταγωνισμό θα έφευγε από το NBA. Παρ' όλα αυτά, αυτή είναι μία ερώτηση που θα παραμείνει αναπάντητη, αφού ο Ντράζεν ως γνωστόν κρατούσε μυστικό όταν κινείτο για την επόμενη μεταγραφή του. Για μένα αυτή ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία".
Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες που σχετίζονται με το τροχαίο δυστύχημα του Πέτροβιτς. Τελικά ποιες ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη;
"Νομίζω ότι το δυστύχημα και οι βασικές λεπτομέρειές του είναι γνωστές σε όλους. Μίλησα με τη Χιλάλ Εντεμπάλ, που καθόταν στο πίσω κάθισμα του μοιραίου αυτοκινήτου, και ενώ η ζωή και η μνήνη της έχουν μεταβληθεί αρκετά λόγω του περιστατικού, μοιράστηκε μαζί του όσα περισσότερα μπορούσε. Για μένα ήταν απίστευτο. Ηταν επίσης σε θέση να μου δώσει λεπτομέρειες για την έκθεση του ατυχήματος τα οποία δεν έχουν γραφτεί ποτέ. Για παράδειγμα την ταχύτητα του αυτοκινήτου την ώρα της σύγκρουσης"
Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για το φλερτ του Ντράζεν με το Νοτρ Νταμ
Που πιστεύετε ότι θα είχε φτάσει στην καριέρα του ο Ντράζεν αν έμενε ζωντανός; Kαι τι πιστεύετε ότι θα έκανε μετά το τέλος της καριέρας του;
"Η καριέρα του Ντράζεν θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Αν παρατηρήσετε το μπασκετικό τοπίο μετά το 1993 ο Λάτρελ Σπριούελ έγινε μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ το 1994 ενώ στα πλέι οφ εκείνης της σεζόν άρχισε να λάμπει ο Ρέτζι Μίλερ. Με την προσωρινή απόσυρση του Τζόρνταν από την ενεργό δράση, υπήρχε άφθονος χώρος για να ένα νέο παίκτη για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Η τάση του Πέτροβιτς για αυτοκριτική ήταν κάτι συναρπαστικό. Επίσης τελειοποιούσε το σώμα του, το στιλ αλλά και την προσέγγισή του στο παιχνίδι. Στα τριάντα του θα ήταν πιστεύω ένας παίκτης επιπέδου All Star Game. Οσον αφορά το τι θα έκανε στη συνέχεια, νομίζω ότι θα δούλευε με νέα παιδιά. Ισως άνοιγε μία μπασκετική ακαδημία για να ετοιμάζει νεαρούς Κροάτες για τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα".
Ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το στοιχείο στο παιχνίδι του Πέτροβιτς που τον ξεχώριζε από τους άλλους Ευρωπαίους της γενιάς του;
"Είναι κάτι που περιγράφω με αρκετές επί μέρους λεπτομέρειες στο βιβλίο μου. Νομίζω ότι ήταν καλύτερο να διακρίνουμε το ακριβές κίνητρό του. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκείνη την εποχή ήθελαν απλά να παίζουν στο ΝΒΑ. Ο Ντράζεν όμως ήθελε να γίνει αστέρι εκεί. Η κύρια διαφορά του με τους άλλους ήταν η πνευματική του προσέγγιση για το παιχνίδι".
Παπούτσια του Ντράζεν με το αυτόγραφό του
Σε ποιες χώρες θα κυκλοφορήσει το βιβλίο σας; Πρόκειται να έρθει και στην Ελλάδα;
"Θα είναι παντού διαθέσιμο στις 30 Μαρτίου. Εννοείται ότι η αρχική έκδοση θα είναι η αγγλική, ενώ θα υπάρξει και μετάφραση στα Κροατικά μέσα στο τρέχον έτος. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να μεταφραστεί και στα Ισπανικά, ανάλογα βέβαια με τη ζήτηση. Θα ήθελα να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, γιατί όχι και στα ελληνικά. Η ιστορία του Ντράζεν είναι μοναδική και αισθάνομαι ευλογημένος που ήμουν σε θέση να την αφηγηθώ".
Η συγγραφή κράτησε τρία χρόνια. Μεγάλο διάστημα...
"Η έρευνα και το γράψιμο όντως κράτησαν πολύ γιατί έπρεπε να εργαστώ πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής μου. Επιπρόσθετα κατά τη διάρκεια της συγγραφής διατήρησα τη full time δουλειά μου χωρίς μάλιστα να έχω τη βοήθεια κάποιου έκδοτη ή κάποιου άλλου ερευνητή. Ολα προήλθαν κατόπιν δικών μου ενεργειών".
Αν ο Ντράζεν ήταν ακόμη στη ζωή, τι θα του λέγατε;
"Χριστέ μου, από που να αρχίσω; Ημουν και είμαι εντυπωσιασμένος από τα κίνητρά του και τη φαινομενική βιασύνη του να φτάσει στους στόχους του. Αρα, χωρίς αμφιβολία θα τον ρωτούσα γι' όλα αυτά. Χρειάστηκε να υπάρξει κάποιος με τη δική του προσέγγιση για το μπάσκετ έτσι ώστε να γίνει αρωγός για την παγκοσμιοποίηση του αθλήματος. Ετσι και αλλιώς βέβαια αυτή θα συνέβαινε αλλά η νοοτροπία του Ντράζεν ώθησε το μπάσκετ σε μία νέα εποχή".
Ενα ρέκβιεμ για τον Ντράζεν