Ο Βεζένκοφ στο κλαμπ με Σπανούλη, Ζάρκο και Έντι
Οι 31 πόντοι που πέτυχε ο Σάσα Βεζένκοφ εναντίον της Άλμπα είναι ρεκόρ καριέρας και τον έβαλαν σ' ένα κλαμπ με την ελίτ των σκόρερ μιας βραδιάς του Ολυμπιακού στην Euroleague. Πώς και γιατί μπήκε στην ίδια λίστα με τον Ζάρκο Πάσπαλι, τον Έντι Τζόνσον, τον Ρόι Τάρπλεϊ, αλλά και τους Βασίλη Σπανούλη - Γιώργο Πρίντεζη
Η εξαιρετική εμφάνιση του Αλέξανδρου Βεζένκοφ στο Βερολίνο συνδυάστηκε με ένα σπουδαίο ρεκόρ. Οι 31 πόντοι που σημείωσε ο Βούλγαρος διεθνής τον βάζουν σε ένα εκλεκτό κλαμπ παικτών, που φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού σκόραραν από 30π και πάνω σε αγώνα Euroleague, ή Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπως λεγόταν παλιότερα. Δεν είναι πολλοί. Μόλις 14 από την παρθενική εμφάνιση της ομάδας το 1950 με την Γαλατασαράι, ήταν. Ο Σάσα έγινε ο 15ος!
Είναι ένα παράσημο για τον σπουδαίο άσο, που παίζοντας λιγότερο από 27 λεπτά, σάρωσε τους Γερμανούς της Άλμπα, έχοντας 4/9δ, 6/7τρ, 5/5β και ακόμη 10 (!) ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 1 λάθος. Παίζοντας είτε στο ‘4’ είτε στο ‘3’ (στο σχήμα που στο δεύτερο μέρος φάνηκε να δυσκολεύει και εν τέλει να κυριαρχεί κόντρα στην Άλμπα) ο ξανθομάλλης ‘μπόμπερ’ έμοιαζε ασυγκράτητος.
Εκτέλεσε χωρίς δισταγμό, σκοράροντας και το καθοριστικό τρίποντο στο τέλος, όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν από το -11 (67-78) στο -1 (78-79), παίρνοντας την πάσα του Κώστα Σλούκα και ευστοχώντας από τη γωνία, δίνοντας στην ομάδα του ένα μαξιλαράκι τεσσάρων πόντων, με το χρονόμετρο να λέει 15” πριν από το τέλος. Το πιο μεγάλο από τα έξι τρίποντα που έβαλε την Πέμπτη το βράδυ ήταν αυτό, σε μια πληθωρική εμφάνιση, με δέκα ριμπάουντ σαν μπόνους για ένα ωραίο νταμπλ-νταμπλ κι ακόμη 3 κλεψίματα και 1 μόλις λάθος.
Ο 25χρονος φόργουουρντ παίζει το μπάσκετ της ζωής του, έχοντας βελτιώσει τα πάντα στο παιχνίδι του, δείγμα της προσωπικής δουλειάς του το καλοκαίρι και έχοντας ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του στα ύψη. Σουτάροντας με 42.9% τρίποντα και έχοντας 5.3 ριμπάουντ (ο κορυφαίος του Ολυμπιακού) έχει εξελιχθεί σε βασικό παράγοντας του παιχνιδιού των ‘ερυθρολεύκων’. Είναι άλλωστε ο τρίτος παίκτης της ομάδας, μετά τον Κώστα Σλούκα και τον Σακίλ Μακ Κίσικ (από 11.5π, έκαστος) που έχει διψήφιο αριθμό πόντων (10.4π για την ακρίβεια) στην συνολική στατιστική της ‘ερυθρόλευκης’ ομάδας.
Η άνοδος του Σάσα ήταν διαρκής. Δεν ξεκίνησε έτσι, αλλά αγώνα με τον αγώνα, πάταγε το γκάζι του, φτάνοντας στην τέλεια εμφάνιση εναντίον της Άλμπα με ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα και φυσικά στο σύστημα αξιολόγησης (41). Κέρδισε περισσότερο χρόνο συμμετοχής με το σπαθί του, αφού δεν αρνήθηκε την πρόκληση να παίξει στο ‘3’, έστω κι αν στη θεωρία δεν είχε την ταχύτητα να ανταπεξέλθει στη θέση. Όχι μόνο την είχε, αλλά είναι έτοιμος είτε να κατεβάσει την μπάλα, όπως συνηθίζει τελευταία με τους ημίψηλους παίκτες του ο Μπαρτζώκας, είτε να δώσει όλες τις δυνατές βοήθειες στην άμυνα με τις αλλαγές.
Ένας καθοριστικός παίκτης, που λόγω και της απουσίας του Κώστα Παπανικολάου, ανέβασε το χρόνο συμμετοχής του, όπως, βέβαια, και τις επιδόσεις του. Ο Βεζένκοφ του πρώτου γύρου ήταν πολύ χρήσιμος, έχοντας 7.1π και 3.6 ριμπ. Στον δεύτερο γύρο, έγινε πραγματικό υπερόπολο, καθώς στα 11 ματς που έχει αγωνιστεί από την 17η αγωνιστική και μετά, μετράει 15 π και 4.6ρ. Πολύ καλός, κέρδος του Ολυμπιακού σε αυτή τη χρονιά και σίγουρα ένας παίκτης που πάνω του οι ‘ερυθρόλευκοι’ μπορούν να χτίσουν και να επενδύσουν το μέλλον τους.
Ο πρώτος μετά από Σπανούλη-Πρίντεζη
Το να βάλεις κάποιος από 30π και πάνω με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε ένα ματς της διοργάνωσης δεν είναι συνηθισμένο. Κι αυτό κάνει το επίτευγμα του Βεζένκοφ, ακόμη πιο σημαντικό. Να φανταστείτε ότι από στην σύγχρονη εποχή του Ολυμπιακού, στην ομάδα που κατέκτησε τις δυο Ευρωλίγκες και τα τρία πρωταθλήματα, μόνο ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης έχουν ανάλογη επίδοση.
Ο αρχηγός των ‘ερυθρολεύκων’ έχει σκοράρει 34π (το ρεκόρ καριέρας του) σε ένα περίεργο ματς πριν από εφτά χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός (με υπηρεσιακό προπονητή τον Μίλαν Τόμιτς) πήγε μέχρι την Κλαπέιντα της Λιθουανίας, για να παίξει με την νεοφώτιστη Νεπτούνας. Θεωρητικά μια εύκολη βραδιά, στην οποία, όμως, ο Σπανούλης χρειάστηκε να υπερβεί εαυτόν και να σκοράρει 34π με 5/10δ, 6/11τρ, 6/10β, έχοντας ακόμη 5ρ και 6 ασίστ. Ο Ολυμπιακός γλίτωσε, αφού κατάφερε να νικήσει με 85-81 στην παράταση. Δείτε πως:
Ο ‘Κill Bill’ έχει πετύχει μια ακόμη φορά πάνω από 30π, πέρσι εναντίον της Ζενίτ (31π), ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης έφτασε ακριβώς τους 30π, στις 5/2/2016 όταν στη νίκη επί της Χίμκι (89-77) έκανε το πιο “πλούσιο” επιθετικά παιχνίδι του με 9/13δ, 3/5τρ, 3/3β, έχοντας και 9 ριμπάουντ…
Για να ξαναβρούμε παίκτη με +30 σε αγώνα του Ολυμπιακού, θα πρέπει να πάμε δέκα χρόνια πίσω. Το 2007, όταν ο Άρβιντας Μασιγιάουσκας σε μια από τις λίγες παραστάσεις που πρόλαβε να παίξει (στη δεύτερη χρονιά του) είχε σημειώσει 32π, εναντίον της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (90-74). Ο άτυχος Λιθουανός, που θα μπορούσε να είχε αλλάξει πάρα πολλά στους συσχετισμούς της εποχής αν δεν πάθαινε ολική ρήξη του αχίλλειου τένοντα στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς, ήταν εκείνο το βράδυ ασταμάτητος: 5/8δ, 4/5τρ και 10/11 βολές. Ένα από τα λίγα ματς που έδειξε πόσο καλός θα ήταν αν δεν είχε σμπαραλιάσει τον αχίλλειο, ένα χρόνο πριν.
Ο Μαρκί Πέρι ήταν ένας Αμερικανός που … παραλίγο να γίνει Κύπριος και έπαιξε στον Ολυμπιακό στην περίοδο 2004-05. Δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο σε μια από τις χειρότερες σεζόν του Ολυμπιακού. (4-10). Παρόλα αυτά ο Πέρι πρόλαβε να μπει στο κλαμπ των παικτών με τις τριαντάρες. Εναντίον της Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, στις 6/1/2005 (ο Ολυμπιακός επικράτησε 89-83) σημείωσε 36 πόντους με 8/11δ, 5/9τρ, 5/6β έχοντας ακόμη 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ!
Τη σεζόν 2003-04, ο Ολυμπιακός κάνει 7 νίκες σε 14 αγώνες. Μια απ’ αυτές μένει στην ιστορία καθώς αποτελεί το αριστούργημα του Παναγιώτη Λιαδέλη. Στις 15/1/2004, οι Πειραιώτες αλώνουν τη Βαλένθια με 90-78 και ο χαρισματικός σκόρερ, τελειώνει το ματς με 33 πόντους χωρίς να χάσει σουτ! Έχει 6/6 δίποντα και 3/3 τρίποντα. Μόνο από τη γραμμή του φάουλ λάθεψε. Μόλις μια φορά (12/13). Ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που έχει κάνει ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού, ειδικά εκτός έδρας. Το βίντεο είναι το ίδιο ιστορικό
Ο Αλφόνσο Φορντ δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει από τη λίστα αυτών των μεγάλων σκόρερ. Η ξεχωριστή ικανότητά του να βάζει τη μπάλα στο καλάθι με όποιον τρόπο ήθελε, έμεινε στην ιστορία. Στη μία σεζόν (2001-02) ο τρομερός Αλ είχε τρία παιχνίδια με +30π. Το καλύτερό του ήταν αυτό εναντίον της Μάλαγα, στην Ισπανία. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 86-79 και ο Φορντ έπαιζε σχεδόν μόνος του, σκοράροντας 34π (9/16δ, 4/6τρ, 4/6β). Ήταν η χρονιά, που οι Πειραιώτες ‘αυτοκτόνησαν’ χάνοντας εντός έδρας από την Ολύμπια Λιουμπλιάνας και δεν μπόρεσαν να πάνε στην Μπολόνια (όπου προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας το τρόπαιο) ενώ έχασαν και το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ με 3-2, ενώ είχαν προηγηθεί με 2-0 νίκες.
Το καλοκαίρι του 2000, ο Σωκράτης Κόκκαλης επενδύει 10 εκατομμύρια δολάρια και παίρνει στον Ολυμπιακό Ντίνο Ράτζα και Νίκο Οικονόμου, με τους Πειραιώτες να μπαίνουν στη νεοσύστατη Ευρωλίγκα, έχοντας μια από τις πιο ακριβές ομάδες σε όλη την Ευρώπη. Στις 21/12/2000, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Ολύμπια Λιουμπλιάνας και ο Ράτζα είναι αφηνιασμένος, καθώς σημειώνει 31π, με 14/22δ και 3/6β. Για κερασάκι στην τούρτα θα μαζέψει και 13 ριμπάουντ. Στις 31/1/2001, ο Οικονόμου είναι συγκλονιστικός στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ εναντίον της Μίλερ Βερόνα του Χένρι Γουίλιαμας. Σκοράρει 33π με 4/6δ, 4/8τρ, 13/14β, έχει 6 ρ και 2 ασίστ, στο καλύτερό του ίσως παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και πριν έρθει σε σύγκρουση με τον Ηλία Ζούρο…
Από τον Ρίβερς στο Ζάρκο
Οι υπόλοιποι συγκάτοικοι του Βεζένκοφ στη σχετική λίστα, έρχονται από τη δεκαετία του 90 (κι ένας από πολύ πιο μακριά). Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν τρομερός στη δεύτερη σεζόν του, όταν ο Ολυμπιακός σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ωστόσο, τα καλύτερα ρεκόρ του στην επίθεση τα έκανε τον πρώτο του χρόνο (1995-96). Ερχόμενος από την Αντίμπ, ο άλλοτε άσος των Λέικερς, είχε δυο ματς με 30π, ενώ εναντίον της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα στις 2/11/1995, σταμάτησε στους 31. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 96-91, ο Αμερικανός όμως είχε κάνει πράγματα και υθαύματα έχοντας 9/10δ, 2/5τρ, 7/8β και 5 ασίστ…
Την ίδια σεζόν συμπαίκτης του Ρίβερς είναι ο Ουόλτερ Μπέρι. Πριν αρχίσει να τρελαίνει τον Γιάννη Ιωαννίδη με τις παραξενιές του, ο “truth” ήταν σκέτη απόλαυση. Και κόντρα στην Ούλκερ την οποία ο Ολυμπιακός συντρίβει στο ΣΕΦ με 92-76 (23/11/95), ο Μπέρι-Μπέρι, κάνει ένα τεράστιο παιχνίδι. Σκοράρει, όπως και όποτε θέλει, τελειώνοντας το ματς με 39 πόντους και 13 ριμπάουντ! Έχει 17/26 δίποντα και 5/7 βολές σε μια μοναδική παράσταση. Για θυμηθείτε λίγο τον παικταρά με το “κάτι σαν σουτ”, που έπαιξε στον Ολυμπιακό και την περίοδο 1992-93, ενώ είχε κι άλλα τρία παιχνίδια με +30π…
Ο τεράστιος Έντι Τζόνσον έπαιξε στον Ολυμπιακό τη χρονιά της Σαραγόσα. Ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό του 1995, με τον Αμερικανό ΝΒΑερ να ηγείται της “ερυθρόλευκης” επίθεσης. Η Ευρωλίγκα ήταν ένα πεδίο μεγάλης δράσης του πιστολέρο που δεν είχε κανένα πρόβλημα να σκοράρει ακατάπαυστα. Σε δυο ματς, με την Τσιμπόνα (101-69) και την Βίρτους Μπολόνια (89-64) είχε 34 πόντους, δηλαδή 7/13δ, 6/9τρ, 2/2β στο πρώτο και 10/16δ, 2/7τρ, 8/9β στο δεύτερο.
Το ίδιο απολαυστικός ήταν και ο Ρόι Τάρπλεϊ. Σε δυο ματς σκόραρε πάνω από 30π. Κατά σύμπτωση εναντίον της ίδιας ομάδας (Μάες Πιλς). Οι περισσότεροι (33π) ήταν στο ΣΕΦ, με τον Αμερικανό να παίρνει την μπάλα και να την εξαφανίζει, έχοντας 15/21 δίποντα, 3/4 τρίποντα και ταυτόχρονα μάζεψε και 10 ριμπάουντ!
Προφανώς ο παίκτης που είχε τις περισσότερες τριαντάρες δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ζάρκο Πάσπαλι. Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία των ‘ερυθρολεύκων’ δήλωσε παρών από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες έπρεπε να αποκλείσουν την Ολύμπια Λιουμπλιάνας για να μπουν στους ομίλους της Ευρωλίγκας (δεν έχουν πάρει ούτε μια απουσία και του χρόνου θα κλείσουν … 30χρόνια συνεχούς παρουσίας). Στο Χάλα Τίβολι της σλοβένικης πρωτεύουσας ο Ολυμπιακός θα νικήσει την Ολύμπια 88-85, με τον Ζάρκο να σταματάει στους 39 πόντους κάνοντας σχεδόν τα πάντα πάνω στο παρκέ: 15/23δ, 0/1τρ, 9/11β, 7ρ, 1ασ, 1 κλ και 4 λάθη. Δείτε το βίντεο. Παρτενέρ του ο Ροντ Χίγγινς, πατέρας του Κόρεϊ που φέτος παίζει στην Μπαρτσελόνα και κουμπάρος του Μάικλ Τζόρνταν
Συνολικά ο Ζάρκο στα δυο χρόνια που έπαιξε στον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα είχε πέντε ματς με +30π. Αυτό στην Λιουμπλιάνα και άλλα τέσσερα. Τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη που έπαιξε με τα “ερυθρόλευκα” στην κορυφαία διοργάνωση. Αν τώρα μετρήσατε τους παίκτες και τους βγάλατε 14, ενώ σας γράψαμε ότι είναι 15, δεν κάνατε λάθος. Υπάρχει και ένας ακόμη παίκτης, που έχει σκοράρει 30π σε ματς Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Είναι ο Αμερικανός Τζιμ Κόνορ (ή Κόνορς) που τη σεζόν 1976-77 είχε ενισχύσει τους Πειραιώτες στον προκριματικό όμιλο της διοργάνωσης. Ο Κόνορ σκόραρε 30π στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ντιναμό Βουκουρεστίου με 84-80, στις 28 Οκτωβρίου 1976.
Το απόλυτο ρεκόρ, πάντως, σε ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού το έχει ο απίθανος σκόρερ Λάρι Μίντλετον, με τους 40π, που είχε πετύχει εναντίον της Ζαντάρ στην ήττα των ‘ερυθρολεύκων’ με 116-97, για το Κύπελλο Κόρατς της σεζόν 1988-89. Ο Μίντλετον έπαιζε μόνο στην Ευρώπη (παρτενέρ του θεότρελου Κάρι Σκάρι) και από την επόμενη χρονιά έκανε τεράστια καριέρα στην Ιταλία!
Update: Το twitter και οι φίλοι αναγνώστες συμπληρώνουν το άρθρο σημειώνοντας ότι ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ο παίκτης που έβαλε +30π, παίζοντας λιγότερο απ’ όλους: 26:24 λεπτά, ενώ ο Πρίντεζης είχε αγωνιστεί το 2016, περίπου ένα λεπτό περισσότερο…