ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης κυνηγάει την υστεροφημία του

Το 2003 οι Κλίπερς τον επέλεγαν ως συμπαίκτη του Έλτον Μπραντ και το 2006 ισοπέδωνε τον Ντουάιτ Χάουαρντ. Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης του 2019 δεν θέλει να αφήσει σαν κληρονομιά, μόνο όσα κατάφερε πριν γίνει ο 'Big Sofo'.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης κυνηγάει την υστεροφημία του
Ο Σχορτσανίτης πανηγυρίζει την Ευρωλίγκα του 2014, με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ

Έχουν περάσει χρόνοι δεκαέξι απ’ όταν ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης φάνταζε ως ο σέντερ που θα σαρώσει στην Ελλάδα και τον οποίο θα λατρέψει το ΝΒΑ. Έχουν περάσει άλλοι χρόνοι δεκατρείς από τότε που λάμβανε μορφή εφιάλτη στον ‘ξύπνιο’ του Ντουάιτ Χάουαρντ. Στις 26 Ιουνίου του 2003 ο ‘Baby Shaq’ (και όχι ‘Big Sofo’ που έγινε μεγαλώνοντας και παίρνοντας βάρος) άκουγε τους Λος Άντζελες Κλίπερς του Μάικ Ντανλίβι να τον επιλέγουν στο #34 του draft εξασφαλίζοντας τα δικαιώματά του για κάθε μελλοντική χρήση, με την προοπτική να καταλάβει κάποια στιγμή μια θέση δίπλα στον franchise Έλτον Μπραντ! Ζούσε το όνειρό του, ασχέτως κατάληξης.

Ήταν η εποχή (καλοκαίρι προς φθινόπωρο) που ο 18χρονος σέντερ των 11.5 πόντων και των 6.4 ριμπάουντ ανά αγώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα άφηνε, με το βραβείο του καλύτερου νέου, τον -ένατο της κατάταξης- Ηρακλή για να παίξει, βιαστικά μάλλον, στην ιταλική Καντού και επί της ουσίας να κερδίσει την ελευθερία του.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2003 Eurokinissi

Ελευθερία από ένα χαρτί που δεν του επέτρεπε να ενταχθεί σε άλλη ελληνική ομάδα, αλλά όχι τις χοντρές και αβάσταχτες αλυσίδες που τον κρατούσαν δέσμιο των παθών του και δεν τον άφηναν να δραπετεύσει. Ενδιάμεσα, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων, είχε στήσει καβγά με τους Λιθουανούς Σιλίνσκις – Κλέιζα, ξεσπώντας επίσης στους διαιτητές και σε άλλα άψυχα αντικείμενα, προτού στην Ιταλία κινδυνεύσει να καεί μέσα στο σπίτι που του παρείχαν από την Καντού, όταν ενώ ο ίδιος είχε αποκοιμηθεί πήρε φωτιά η κουζίνα έχοντας ξεχάσει το τηγάνι με το λάδι στο ανοικτό μάτι. Για μια μερίδα πατάτες!

Το φαγητό ήταν πάντα η μύχια απόλαυσή του, μια μόνιμη συντροφιά για κάθε περίσταση της ζωής του, ευχάριστη ή άσχημη. Μια απόλαυση που ήταν αδύνατο να κρύψει, όσο κι αν πάσχιζε να καλύψει τα ίχνη της. Τα παραπανίσια κιλά στο σώμα του πρόδιδαν τις λοξοδρομήσεις από το πρόγραμμα διατροφής που όφειλε ν’ ακολουθεί σε όποια ομάδα κι αν ανήκε κατά καιρούς, το λίπος στον οργανισμό του ξεχείλιζε, προκαλώντας συζητήσεις και κυρίως αντιδράσεις από προπονητές και παράγοντες.

⛔ στον Άρη έχασε ένα μήνα προπονήσεων και το συμβόλαιό του λύθηκε γιατί αρνήθηκε τους αναπροσαρμοσμένους όρους που του προτάθηκαν.

⛔ από την Εθνική Νέων Ανδρών ‘κόπηκε’ πριν από το Παγκόσμιο.

⛔ ο Ολυμπιακός αναγκάστηκε να τον στείλει σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης βάρους στην Ελβετία.

⛔ στον Παναθηναϊκό, αν και επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη για το σετ παιχνίδι, δεν κατόρθωνε (αντιμετωπίζοντας τραυματισμό στο πέλμα) να μένει στο παρκέ περισσότερα από 12 λεπτά, προσφέροντας μόνο μέσα από εκλάμψεις, όπως οι 23 πόντοι στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ κι άλλοι 15 με την Εφές.

⛔ κατά τη δεύτερη θητεία του στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, με την οποία είχε κατακτήσει την Ευρωλίγκα, επέστρεψε από τις καλοκαιρινές διακοπές έχοντας βάλει 18 κιλά σε 2 μήνες (όπως έγραψαν οι Ισραηλινοί) και έχοντας διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για το γλαύκωμα. Πέρα απ’ ό,τι τσακώθηκε με οπαδό της Χάποελ.

⛔ από τον Ερυθρό Αστέρα, που τον είχαν υποδεχθεί ως σταρ, αποχώρησε μετά από δυο παιχνίδια στην Euroleague!

Ο ίδιος έβαζε τρικλοποδιές στον εαυτό του, σκόνταφτε και -αποτυγχάνοντας να ισορροπήσει- έπεφτε στην ίδια του τη μαύρη τρύπα. Τον ρουφούσε βαθιά η δίνη κι όταν πότε-πότε έβρισκε τρόπο να ξεπροβάλλει στο φως, όπως το διάστημα που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ (10.7 πόντοι ανά 22’20” σε 14 ματς), γρήγορα χανόταν στο σκοτάδι.“Κάποιες περιόδους της καριέρας μου ήμουν τελείως αυτοκαταστροφικός, δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, δεν είχα συνειδητοποιήσει τι ακριβώς σημαίνει να είσαι αθλητής”, έλεγε στο ‘Βήμα’ το 2012.

Τον Γενάρη του 2018 εμφανίστηκε σ’ ένα παιχνίδι με τα Τρίκαλα, σκοράροντας 6 πόντους σε 9’20” απέναντι στο Ρέθυμνο. Η εικόνα του, όχι η απόδοσή του, σχεδόν αποκαρδιωτική, αν και εν μέρει δικαιολογημένη δεδομένου ότι προερχόταν από 1 χρόνο απραξίας κι έναν σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, πριν καν αγωνιστεί με τον Απόλλωνα Πάτρας.

Ο Σχορτσανίτης του 2019, ήρωας της δικής του ‘τραγωδίας’, θα δοκιμάσει να παίξει του χρόνου στον νεοφώτιστο Ιωνικό Νικαίας. Ένας Σοφοκλής στο κλειστό του Πλάτωνα. Η πιο πρόσφατη εικόνα της κατάστασής του ήρθε από το καλοκαιρινό τουρνουά 3X3 στη Ρόδο. Χαμογελαστός πλάι σε φίλους και αρκετά αδυνατισμένος.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης στην πιο πρόσφατη από τις εμφανίσεις του στο Galis 3on3 της Ρόδου Eurokinissi Sports

Στα 34 του (22/6/85) δεν είναι εφικτό να επιδιώξει μια δεύτερη καριέρα. Η υστεροφημία είναι το κίνητρο που τον ενεργοποιεί ξανά. Να μην μείνει η μνήμη όλων με τη λευκή XLLLLLL φανέλα των Τρικάλων που διέγραφε όλο το πελώριο κορμί του. Βέβαια, η πλειονότητα του κόσμου που τον ‘αγκάλιασε’ εξ αρχής προτιμά να τον θυμάται ως τον ‘Baby Shaq’ που έπαιρνε παραμάζωμα τον Ντουάιτ Χάουαρντ στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας τελειώνοντας το ιστορικό ματς απέναντι στις ΗΠΑ μετρώντας 14 πόντους σε 17 λεπτά. Τον σέντερ που χάζευαν ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο Ντουέιν Γουέιντ, ο Κερκ Χάινριχ και αποθέωναν οι Αμερικανοί. Ίδια κλάση ήταν με αυτά τα παιδιά ήταν ο Σχορτσανίτης στο draft του ’03. Σ’ εκείνη την πορεία μέχρι το αργυρό μετάλλιο είχε 7.9 πόντους με 86.4% στα δίποντα! Οπότε…

Save the memories

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης καρφώνει την μπάλα, έχοντας ξεφύγει από τον Ντουάιτ Χάουαρντ Eurokinissi
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης επιτίθεται με αντίπαλο τον Έλτον Μπραντ Eurokinissi
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έχει βγάλει νοκ άουτ τον Λεμπρόν Τζέιμς Eurokinissi
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης εκτελεί βολές υπό το βλέμμα των Λεμπρόν Τζέιμς και Ντουάιτ Χάουαρντ ACTION IMAGES PRESS AGENCY
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης απειλεί να κατεδαφίσει το καλάθι των Αμερικανών Eurokinissi