Σφαιρόπουλος, ο ‘καλύτερος προπονητής’ για την ώρα
Με ποσοστό που άγγιξε το 50% ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναδείχθηκε ως καλύτερος προπονητής του πρώτου μισού στην Euroleague. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ψήφο των GMs.
Η ετήσια (στα πρότυπα του ΝΒΑ) δημοσκόπηση των general managers των 18 ομάδων της Euroleague, αμέσως μετά το πρώτο μισό της εκάστοτε σεζόν, δεν λέει πάντα την αλήθεια. Προσωπική γνώμη και εκτίμηση εκφράζει ούτως ή άλλως η διαδικασία, τ’ αποτελέσματα της οποίας είτε επιβεβαιώνεται είτε όχι στο φινάλε. Φερ’ ειπείν πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε επιλεγεί ως μία από τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final-4, με ποσοστό 80%, και ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν ο δεύτερος καλύτερος κόουτς πίσω από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς συγκεντρώνοντας το 18.7% των προτιμήσεων. Εν τέλει οι ‘ερυθρόλευκοι’ έμειναν εκτός νυμφώνος, πληγωμένοι και καταματωμένοι από τα εσωτερικά χτυπήματα που προέκυψαν στο δεύτερο κομμάτι της χρονιάς και τα ζητήματα διαχείρισης από τον πρώην τεχνικό των Πειραιωτών.
Στην περίπτωση του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο οποίος ψηφίστηκε εφέτος ως ο καλύτερος κόουτς του πρώτου γύρου στη διοργάνωση, οι αριθμοί δεν (μοιάζει να) ψεύδονται.
Η ολόφρεσκη έκδοση της Μακάμπι, με το ισραηλίτικο χρήμα (του αειθαλούς Σιμόν Μιζράχι και όχι μόνο), αλλά επιλογές ολόδικές του, είναι ένα σύνολο βελτιωμένο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήταν μια επικίνδυνη αποστολή, αλλά από πέρυσι είχε αρχίσει να διαφαίνεται η μετάβαση από το ένα επίπεδο στο άλλο. Δεν είναι μονάχα το 12-6 και η τέταρτη θέση στη βαθμολογία. Είναι η συνολική συμπεριφορά της ομάδας του Τελ Αβίβ στο παρκέ, στοιχείο που τη κατατάσσει δεύτερη στη λίστα με τις ομάδες-έκπληξη, ακολουθώντας κατά πόδας τη Βιλερμπάν, παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα μεγάλα φαβορί για το μαγιάτικο ταξίδι στην Κολονία, ‘χάνοντας’ από τις Εφές, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και για λίγο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θεωρείται (και είναι) μία από τις πιο ανεπιθύμητες και ζόρικες αντιπάλους σε ποσοστό που φτάνει το 28%.
Αν και οι μεταβολές στο ρόστερ δεν υπήρξαν τόσο σαρωτικές όσο φανερώνουν τ’ αποτελέσματα και η πορεία, ο κόουτς Σφαιρόπουλος έχει πετύχει -ως τώρα- να εμφυσήσει μια πιο αμυντική φιλοσοφία στους παίκτες του, ή τουλάχιστον να τους φέρει στο σημείο να προσπαθούν πολύ περισσότερο απ’ όσο πριν, χωρίς να ‘ευνουχίσει’ το άπλετο επιθετικό ταλέντο τους. Μια συγκριτική σύνοψη των αριθμών αναδεικνύει τη διαφοροποίηση και κατ’ επέκταση την πρόοδο που συντελέστηκε μέσα στο καλοκαίρι.
Η Μακάμπι…
✔ διαθέτει την πέμπτη καλύτερη επίθεση με 85.3 πόντους ανά ματς. Η αναγωγή στις 100 κατοχές δίνει ως αποτέλεσμα 114.8.
Πέρυσι ήταν στην 7η θέση με μέσο όρο 79.2 και 111.1 στις 100 μπάλες. Η άνοδος ξεπερνά τους 6 και 3.5 πόντους αντίστοιχα.
✔ διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα, καθώς δέχεται μόνο 76.9 πόντους ανά αγώνα (και 103.5 ανά 100 κατοχές).
Πέρυσι τελείωσε τη σεζόν στην 5η θέση με 78.2 πόντους (και 109.8 ανά 100 κατοχές).
✔ Η διαφορά δηλαδή μεταξύ επίθεσης άμυνας καταλήγει στους 8.4 πόντους. Μια διαφορά που εντός έδρας ‘εκτοξεύεται’ στο σχεδόν ‘παρανοϊκό’ +17.3, όπως διαβάζουμε στα στοιχεία της Newstats.
✔είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ μαζεύοντας 36.7 ανά αγώνα και επιτρέποντας 34.6 σε κάθε αντίπαλό της.
Πέρυσι ήταν επίσης 2η με 36.3 ριμπάουντ ανά ματς και επέτρεπε 33.8 σε κάθε αντίπαλό της.
Eφέτος όμως πρωτεύει στα αμυντικά με 26.22 σε κάθε παιχνίδι, τη στιγμή που πέρυσι μάζευε 24.5 και βρισκόταν 5η. Ταυτόχρονα δε είναι στη 10η θέση των επιθετικών με 10.5 ριμπάουντ, όταν πέρυσι είχε μονοψήφιο αριθμό (9.33) και κατείχε τη 13η θέση.
✔ στις ασίστ συμπληρώνει την πρώτη 10άδα της λίστας. Οι 17.5 ανά παιχνίδι θα θεωρούνταν λίγες, αν δεν επέτρεπε στους αντιπάλους μόνο 14.7 τελικές, παρουσιάζοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση.
Η μεταβολή σε σχέση με πέρυσι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, αφού πέρυσι και λιγότερες ασίστ μοίραζε (15.8) και περισσότερες άφηνε (15.8).
✔ κατά συνέπεια έχει αυξήσει την αποτελεσματικότητά της στα σουτ εντός πεδιάς, καθώς κατατάσσεται με 55.6% τέταρτη στα δίποντα (‘κατεβάζοντας’ τους αντιπάλους της στο 46.1%) και με 38.1% όγδοη στα τρίποντα. Όταν πέρυσι ερχόταν έβδομη με 53.7% και 14η με 33.6%, αντίστοιχα.
Το ποσοστό ‘true shooting’ δε αγγίζει το 50%, ούσα 7η, όταν πέρυσι μετά βίας υπερέβαινε το 46% για τη 14η θέση σε 16 ομάδες!
✔ οδηγεί την κούρσα στα κλεψίματα με 8.1 σε κάθε 40λεπτο, όταν η δεύτερη Μπαρτσελόνα έχει 7.22. Ούτε τα 6.5 δεν υπερέβαινε πέρυσι, κατέχοντας την 7η θέση της λίστας.
✔ ναι μεν υποπίπτει σε 13.11 λάθη ανά παιχνίδι και βρίσκεται σχετικά ψηλά (8η), αλλά την ίδια ώρα αναγκάζει σε 14.1 τους αντιπάλους της και κερδίζει νέες κατοχές. Σε αυτόν τομέα είναι η τρίτη όλων.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με απουσίες βασικών μονάδων (Γουόλτερς, Μπλακ, Κάσπι) και περισσότερα εις βάρος της φάουλ απ’ όσα τουλάχιστον κερδίζει. Η μέση διαφορά σε κάθε αγώνα πλησιάζει τα τέσσερα, αφού χρεώνεται με 23+ και της πιστώνονται λιγότερα από 20. Γίνεται σαφές οπότε και δικαιολογείται με το παραπάνω γιατί σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της Μακάμπι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αποθεώνεται εν χορώ, με τη μορφή του να έχει ήδη αποτυπωθεί σε πανό. Ή γιατί αρνείται να υπογράψει σε φωτογραφία με τα ερυθρόλευκα, απαντώντας “Maccabi. No Olympiacos“, έχοντας αφοσιωθεί πλήρως στο έργο που επιτελεί για 14 μήνες πια. Δεσμευμένος με συμβόλαιο 750.000 δολαρίων ως το καλοκαίρι του 2023.