ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πρέπει να δώσει εξηγήσεις

Το φαβορί πήγε για βρούβες, η Σερβία είχε τελικά περισσότερες αδυναμίες από προτερήματα, τουλάχιστον στα δύσκολα ματς με Ισπανία (και κυρίως) Αργεντινή. Ο Γιάννης Φιλέρης αναλύει.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς πρέπει να δώσει εξηγήσεις
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς τα βρήκε μπαστούνια στην Κίνα Eurokinissi Sports

Το φαβορί κατέπεσε. Οι Σέρβοι είχαν πείσει όλο τον κόσμο ότι θα έπαιρναν τουλάχιστον το αργυρό μετάλλιο, θα έπαιζαν δηλαδή σίγουρα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε κάποια στιγμή ήταν πρώτοι στα προγνωστικά, πάνω ακόμη και από τους Αμερικανούς. Όχι άδικα. Έπαιζαν καλά, είχαν συντρίψει τους αντιπάλους τους (σε ένα όμιλο, όμως, με τις πολύ αδύνατες Αγκόλα και Φιλιππίνες). Ο ίδιος ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε αναρωτηθεί “τι σημασία έχει να νικάμε τέτοιες ομάδες με διαφορά 40 και 50 πόντων;”. Η Σερβία νίκησε εύκολα και την Ιταλία, ενώ άρχισε δυναμικά και στη 2η φάση, με μια ανάλογη εμφάνιση επί του Πουέρτο Ρίκο (90-47). Και μετά ήρθαν οι… μέλισσες.

Η Ισπανία έδωσε το πρώτο χαστούκι, στη μάχη της 1ης θέσης, απορρυθμίζοντας την ψυχολογία των Σέρβων και κυρίως αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της. Πολλοί άρχισαν να ενστερνίζονται τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας (“έχασαν επίτηδες για να μη βρουν τους Αμερικανούς στον δρόμο τους, ήθελαν την Αργεντινή”, και άλλα τέτοια). Τίποτε απ’ αυτά δεν ήταν αλήθεια. Οι Σέρβοι απλά δεν ήταν αυτό που νομίζαμε. Είναι μεν μια σπουδαία ομάδα, όχι όμως και το πρώτο φαβορί της διοργάνωσης. Οι ‘αετοί’ όχι μόνο δεν θα παίξουν για τις θέσεις 1-4, αλλά πήγαν στην κατάταξη 5-8 αφού η Αργεντινή τους ξεγύμνωσε στον προημιτελικό της Ντονγκουάν. Ο Φακούντο Καμπάτσο, ο Λουίς Σκόλα, ο Νικολάς Λαπροβίτολα, ο Λούκα Βιλντόσα, ο Πατρίσιο Γκαρίνο και οι λοιποί ήρωες της ‘αλμπισελέστε’ έστειλαν τους φίλους γείτονες για τσάι.

Ο Τζόρτζεβιτς βρίσκεται σε δυσχερή θέση, από πωλών τοις μετρητοίς, καθώς τώρα πρέπει να αρχίσει να απολογείται για το πώς αυτή η ‘υπερομάδα’ έκανε, εν τέλει, μια τρύπα στο νερό! Ο ‘Σάλε’ έχει κάποιες δικαιολογίες. Η σοβαρότερη είναι ο τραυματισμός του Μίλος Τεόντοσιτς, που άρχισε την προετοιμασία, θα ήταν παρών στην Κίνα, ενώ ξαφνικό πλήγμα ήταν και η απώλεια του Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (έπαθε ρήξη χιαστού στο ‘Ακρόπολις’), σε μια περιφερειακή γραμμή που αδυνάτιζε επικίνδυνα! Καθώς η μητέρα του Βασίλιε Μίτσιτς έχασε τη μάχη για τη ζωή εν μέσω του τουρνουά, ουσιαστικά η Σερβία ξέμεινε από πόιντ-γκαρντ.

Ο Μίτσιτς είναι παρών-απών στο τουρνουά (δεν τον βολεύει και η παρουσία του Νίκολα Γιόκιτς) και ο Στέφαν Γιόβιτς που ανέλαβε τα χρέη οργανωτή, είναι καλός παίκτης, όμως έχει ένα μειονέκτημα σχεδόν πρωτόγνωρο για Σέρβο γκαρντ. Είναι… άσουτος. Δεν έχει μακρινή απειλή (εξ ου και το 4/14 τρίποντα), με αποτέλεσμα η αντίπαλη άμυνα να παίζει την ανάλογη άμυνα απέναντί του. Σε απόσταση, under. Ουσιαστικά, η Σερβία δεν είχε δεύτερο χειριστή της μπάλας. Ο Μίτσιτς είχε το μυαλό στη μητέρα του, ο Μάρκο Γκούντουριτς δεν είναι πόιντ-γκαρντ και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς αποτελεί ‘πυρηνικό όπλο’ όταν, όμως, σουτάρει και όχι όταν κατεβάζει την μπάλα, που δεν το κάνει και συχνά άλλωστε.

Τα λάθη στο ‘στήσιμο’ της ομάδας

Όμως δεν ήταν μόνο οι απουσίες-τραυματισμοί, που ανέτρεψαν τα σχέδια του Τζόρτζεβιτς. Το χεράκι του, το έβαλε και ο ίδιος ο προπονητής της Σερβίας. Η δωδεκάδα που εμφάνισε στην Κίνα ήταν μεν πολύ ψηλή, αποδείχθηκε όμως και πιο δυσκίνητη απ’ όσο έπρεπε. Μέσα και οι δυο δεινόσαυροι (Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα) μέσα και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, μέσα φυσικά και ο Γιόκιτς. Τέσσερις παίκτες που έπρεπε να έχουν χρόνο συμμετοχής και κυρίως στα δύσκολα παιχνίδια δεν ταίριαζαν μεταξύ τους. Με τον Ραντούλιτσα, μάλιστα, δεν μπορεί κανείς να δώσει εξήγηση για την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Τζόρτζεβιτς. Οι Ισπανοί τον σημάδευαν ανηλεώς, ειδικά στο 4ο δεκάλεπτο. Όλες οι επιθέσεις τους έγιναν πάνω στον ‘αγαπημένο’ παίκτη του ‘Σάλε’.

Υπάρχουν, ήδη, πολλά σχόλια για τη χρησιμοποίηση του Γιόκιτς, που έπαιζε περισσότερο στο ‘4’. Γενικά, όμως, η Σερβία ήταν μια ‘βαριά’ ομάδα. Και η Αργεντινή, που έτρεχε με… χίλια, μπόρεσε να τους βάλει δύσκολα και στο τέλος να τους εκτροχιάσει. Διαβάστε τι έγραψε ο ‘δικός μας’ Στέφανος Τριαντάφυλλος:

Θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση των ονομάτων για την προετοιμασία της Σερβίας, ο Τζόρτζεβιτς είχε δυο εκπλήξεις. Ήταν εκτός ο Νεμάνια Νέντοβιτς και ο Νίκολα Κάλινιτς. Τα προβλήματα τραυματισμών τους, η επίσημη δικαιολογία. Ο Νέντοβιτς μίλησε για αδικία: “Είμαι έκπληκτος και νιώθω αδικημένος. Έχω αντιμετωπίσει αδικίες στη ζωή μου πολλές φορές, αλλά πάντα έβγαινα από τη συγκεκριμένη κατάσταση πιο δυνατός και πιο έξυπνος. Αυτό θα κάνω και τώρα. Πιο πολύ είμαι λυπημένος γιατί είδα τη λίστα της εθνικής στο twitter. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, όμως. Θα είμαι ο νούμερο ένα οπαδός της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως έκανα και στις προηγούμενες διοργανώσεις. Το κίνητρό μου είναι, πλέον, πολύ μεγαλύτερο. Πάμε Σερβία…”, ήταν το μήνυμά του πλέι-μέικερ της Αρμάνι Μιλάνο. O αποκλεισμός του Κάλινιτς έγινε -σύμφωνα με πληροφορίες- λόγω του προσωπικού βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες κι έγινε πρώτο θέμα στα αδηφάγα social media. Την επόμενη του οδυνηρού αποκλεισμού της Σερβίας, ο άσος της Φενέρμπαχτσε πόσταρε αυτό στο Instagram:

Φωτογραφία της ομάδας του, με επιτυχία για καλή χρονιά; Τα σχόλια από κάτω ήταν συνεχόμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάλινιτς είχε προκαλέσει τους συμπατριώτες του. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κάνει κάποιες δηλώσεις για το Κόσοβο, που είχαν δημιουργήσει σάλο στη Σερβία. Ο ίδιος δεν είχε κανένα πρόβλημα να περάσει στην επίθεση: “Κάποιοι από τους συμπατριώτες μου ζουν στο παρελθόν. Βρίσκονται ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και στη Σερβία και στα Βαλκάνια. Κάποιοι δεν κατάλαβαν, ή δεν ήθελαν να καταλάβουν. Δεν με ενδιαφέρει τι έγινε πριν από 10 ή 20 χρόνια και κυρίως δεν με ενδιαφέρει τι συνέβη πριν από 500-600 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της μάχης στο Κόσοβο” (σ.σ. μάχης με τεράστια ιστορική σημασία για τους Σέρβους).

Η ουσία είναι ότι και οι δυο κομμένοι θα ήταν, όπως αποδείχθηκε, πολύ σημαντικοί για τον Τζόρτζεβιτς. Ο Νέντοβιτς θα του έλυνε εν μέρει το τεράστιο πρόβλημα στο ‘1’, ενώ ο Κάλινιτς, που είναι ένας παίκτης μαχητής, παίζει σε 3 θέσεις και θα πρόσφερε την σκληράδα που έλειψε από τους Σέρβους, ειδικά στα ματς με Ισπανία και Αργεντινή. Ο Τζόρτζεβιτς καλείται να δώσει απαντήσεις. Το ίδιο και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, που είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας. Τι νομίζετε, μόνο εμείς θα τρώμε τις σάρκες μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ