ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε ήδη ‘απολύσει’ τον εαυτό του

Τα έξι χρόνια θητείας του Σάσα Τζόρτζεβιτς στον εθνικό πάγκο των Σέρβων δεν συνδυάστηκε με το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο. Ακόμη κι αν ερχόταν στην Κίνα, θα έφευγε μόνος.

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είχε ήδη ‘απολύσει’ τον εαυτό του
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανακοίνωσε την απόφασή του ν' αποχωρήσει από τον εθνικό πάγκο των Σέρβων FIBA

Το 2/2 των Σέρβων και η 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έκρυψε τη σκόνη κάτω από το χαλί. Τη βραδιά που η Αργεντινή νικούσε τους ‘όρλοβι’, εκθέτοντας κάθε αδυναμία τους στην άμυνα, το σχέδιο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που θα οδηγούσε ως την κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά μετά το 2002 στην Ινδιανάπολη, είχε αποτύχει παταγωδώς.

Ήταν βέβαιο πως ο κόουτς ‘Σάλε’ θα υποχρεωνόταν να δώσει εξηγήσεις στην Ομοσπονδία για την πνευματική ανετοιμότητα των παικτών του στα δύο κομβικά ματς του τουρνουά. Πρώτα με τους Ισπανούς, στη β’ φάση των ομίλων, και κατόπιν με τους Αργεντίνους στον νοκ άουτ προημιτελικό. Η ομάδα του δεν είχε αντιδράσει στο αντίπαλο πλάνο, ο ίδιος πάλευε να στηρίξει μέχρι τέλους ένα σχέδιο που δεν έμοιαζε να έχει εφαρμογή απέναντι σε πιο ευέλικτα σχήματα και στηριζόταν εν πολλοίς στην ευστοχία του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς από την περιφέρεια. Ο Λευτέρης Ελευθερίου εξήγησε γιατί η Σερβία διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη με αφορμή μία και μόνο φάση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το κάστρο έπεφτε από μέσα. Ο οργανισμός δεν απορρόφησε τον κραδασμό και γκρεμίστηκε, καταλήγοντας σε μια μαύρη τρύπα που τον ρούφηξε βαθιά στο κέντρο της.

Το 94-89 επί των Αμερικανών και το 90-81 επί των Τσέχων για τους αγώνες κατάταξης 5-8 μνημόνευσε την ανέμελη Σερβία στο ξεκίνημα του τουρνουά. Ιστορικά ήταν η μόνη ομάδα που είχε εμφανιστεί σε Παγκόσμιο και στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια νικούσε τους αντιπάλους με διαφορά 40.7 πόντων κατά μέσο όρο. Ούτε η Dream Team 2, στο Τορόντο των παραισθήσεων, τέτοιες επιδόσεις.

Ο καθαρισμός του σκληρού δίσκου και restart είχαν έρθει καθυστερημένα. Η αυλαία έπεσε στη συνέντευξη Τύπου. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς περίμενε την ερώτηση και το αμήχανο χαμόγελό του, ένα μειδίαμα της στιγμής, πρόδωσε την απάντησή του. “Είναι αλήθεια ό,τι έγραψαν τα Μέσα. Ναι, φεύγω“, αποκρίθηκε. “Το έχω ήδη στους παίκτες μου. Γνωρίζω πότε ο προπονητής πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Δυστυχώς αποχωρώ χωρίς να έχουμε πετύχει το στόχο μας“, συμπλήρωσε.

Ο Σέρβος κόουτς ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος ενός συνόλου που φάνταζε, αλλά δεν ήταν ανίκητο. Μόνο που είχε ήδη συμπεράνει πως ο κύκλος του έπρεπε να κλείσει. “Είχα κατασταλάξει πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ζωή με οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση και θα θέλω να αφιερώσω τα καλοκαίρια στην οικογένειά μου, γιατί της χρωστάω πολλά“.

Ήταν η πέμπτη χρονιά που έχανε στις τελευταίες έξι. Πήρε τη δουλειά τον Νοέμβριο του 2013, αντί του Ντούσαν Ίβκοβιτς, και σε λίγους μήνες έφερε τη Σερβία από την 7η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2013 στη δεύτερη θέση του κόσμου, μετά από ασυμβίβαστη πορεία στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου. Ποτέ όμως στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Όπως κατάφερνε με περισσία θρασύτητα ως παίκτης. Στο Ευρωμπάσκετ του 2015 οι Σέρβοι έχασαν ημιτελικό και μικρό τελικό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ηττήθηκαν από τους Αμερικανούς στον τελικό, ενώ στο Ευρωμπάσκετ του 2017 ήταν το τελευταίο ‘θύμα’ των απροσδόκητα εντυπωσιακών Σλοβένων.

Πλέον ο Σάλε θα αφοσιωθεί στη Βίρτους Μπολόνια που σκαρώνει διάφορα για να εξασφαλίσει μια θέση στην Euroleague και στην οικογένειά του και η Ομοσπονδία θα ψάξει για τη φιγούρα που θα εμπνεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ