ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς μπορεί να γίνει ο X-factor των Σέλτικς

Ο κόουτς των Σέλτικς δεν συνηθίζει να 'απλώνει' το rotation. Δεν είχε όμως, κι άλλη επιλογή, μετά τη δραματική μεταστροφή της ομάδας του στη 'φούσκα'. Διαπίστωσε πως τελικά, υπάρχουν παίκτες που μπορούν να λύσουν βασικά προβλήματα. Όπως ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς που τίμησε πάλι, το ψευδώνυμο του (Time Lord)

Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς μπορεί να γίνει ο X-factor των Σέλτικς
O Mπραντ Στίβενς έκανε την καρδιά του πέτρα και 'άνοιξε' το rotation, με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς να γίνεται ο λόγος που νίκησαν οι Σέλτικς τους Νετς 149-115. AP Photo/Ashley Landis

Πριν το lockdown οι Σέλτικς είχαν την τέταρτη καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ (με 106.2 πόντους, ανά 100 κατοχές), μολονότι κυρίως χρησιμοποιούσαν σχετικά ‘κοντά’ σχήματα και δεν είχαν τρελές επιλογές στη θέση του σέντερ. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οι ‘Κέλτες’ δεν έμπαιναν στη συζήτηση των φαβορί για το φετινό τίτλο, δεδομένου ότι βρίσκονταν στη διαδικασία εξέλιξης, προσδιορισμού ρόλων και εκμάθησης που είχε ως κεντρικό άξονα τους Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν στα ‘φτερά’. Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε χαρακτηρίσει τον Τέιτουμ ‘απόλυτο πρόβλημα’, στη συνάντηση τους λίγες εβδομάδες πριν τη διακοπή της λίγκας. Τον είχε χαρακτηρίσει και #YoungKing.

Από τη μέρα που άνοιξε την πόρτα η ‘φούσκα’ του Ορλάντο, ήταν λες και είχαν χάσει τις ‘εργοστασιακές ρυθμίσεις’, έπειτα από reset. Πάλευαν να περιορίσουν τους αντίπαλους ψηλούς, στο low post, δίχως επιτυχία. Ή για την ακρίβεια, με αξιοσημείωτη αποτυχία. Σύμφωνα με το NESN ήταν τέτοια που τους έστειλε στην 21η θέση των 22 ομάδων που βρίσκονται την Disney World, στην αξιολόγηση της άμυνας. Επέτρεπαν 42 τρίποντα, ανά αγώνα, που ήταν τα περισσότερα μετά εκείνα που αφήνουν οι Μπακς και οι Μάβερικς. Οι ομάδες που έβρισκαν απέναντι τους έκαναν δουλίτσα με εντός παιδιάς, με βολές, έπαιρναν τα επιθετικά ριμπάουντ και έκαναν λιγότερα λάθη από ό,τι συνήθως.

Οι ειδικοί είχαν εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος στην αδυναμία του Μπραντ Στίβενς να συνδυάσει τον Μάρκους Σμαρτ με τους άλλους ‘βασικούς’ (Ουόκερ, Μπράουν, Τέιτουμ, Χέιγουορντ), ώστε να είναι αποτελεσματικοί. Κάθε φορά που βρίσκονταν όλοι μαζί στο παρκέ, οι αντίπαλοι έκαναν ‘πάρτι’ (για την ακρίβεια, ‘έτρεχαν’ σερί). Η δε, δεύτερη ομάδα στερούνταν εμπειριών. Οπότε πάλι, δεν έβλεπε χαΐρι ο κόουτς, ο οποίος -επιπροσθέτως- δεν είχε δείξει την παραμικρή διάθεση να ‘ανοίξει’ το rotation ή να συνδυάσει πράγματα. Αυτό άλλαξε τα ξημερώματα, στο ματς με τους Νετς.

H ώρα του Time Lord -που δεν είναι ποτέ ‘ακριβώς’

Με τον Κέμπα Ουόκερ να είναι εκτός -λόγω γονάτου-, όπως έμπαιναν οι παίκτες στο λεωφορείο, για να πάνε στο γήπεδο ο Στίβενς σταμάτησε τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, για να τον ενημερώσει πως θα παίξει. Από την αρχή. Κάτι που δεν του ‘χε ξανασυμβεί στο Ορλάντο. Εύλογα λοιπόν, ο παίκτης εξεπλάγη τόσο που τα έκανε όλα λάθος, από το άγχος του. “Κατάλαβα πως η μόνη λύση ήταν να στηριχθώ στο αμυντικό μου ρεπερτόριο” είπε στο Mass Live, όταν πια η Βοστώνη είχε νικήσει το Μπρούκλιν 149-115.

Να μιλήσουμε όμως, λίγο περισσότερο για τον Time Lord, αρχής γενομένης για το λόγο που ‘χει αυτό το παρατσούκλι, για λόγο που δεν είναι ιδιαίτερα καλός, εξ ου και ο Ντάνι Έιντζ είχε επισημάνει την ανάγκη αλλαγής -την περίοδο που έκανε hype με τις δυο τάπες στον Άντονι Ντέιβις (το 2018).

Η σύντομη απάντηση στο πώς προέκυψε το nickname έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε στην ώρα του, στην πρώτη γνωριμία με τους ρεπόρτερ ως μέλος των Σέλτικς -μετά την επιλογή του στο 2018 NBA draft (στο Νο27), γιατί τον είχε πάρει ο ύπνος. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχασε και την πτήση για το Λας Βέγκας, μαζί με το opening του Summer League (παρεμπιπτόντως, στο πρώτο παιχνίδι χτύπησε στο γόνατο). Εξήγησε πως είχε χάσει δυο φορές το πορτοφόλι του, σε δυο μέρες και το συνειδητοποίησε πριν τις πτήσεις -όπως έψαχνε την ταυτότητα του. Προφανώς και πολλοί αμφισβήτησαν τη σοβαρότητα και τη διάθεση που ‘χε να κάνει καριέρα.

Το σχόλιο του, για τις ‘αστοχίες’ του ήταν πως “είναι χρήσιμο να μπορείς να διακωμωδείς τα λάθη σου. Δεν βλέπω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παρατσούκλι. Όλα καλά”. Αποκάλυψε πως σκέφτεται να κολλήσει το πορτοφόλι στο κινητό του να σωθεί. Εν πάση περιπτώσει, οι ειδήμονες εξήγησαν πως στήριξε το Time Lord, γιατί η εναλλακτική ήταν το Boo But (που του ‘χε κολλήσει η μητέρα του, από όταν ήταν παιδί και μέχρι να εμφανιστεί στα γήπεδα, το χρησιμοποιούσε μόνο εκείνη).

Ώρα για pit stop.

Το παιδί αυτό έχει διαγνωστεί με σύνδρομο παγίδευσης ιγνυακής αρτηρίας. Σύμφωνα με το site του αγγειοχειρουργό Ζαχαρία Ανδρουλακάκη η ιγνυακή αρτηρία είναι το τμήμα που περνάει πίσω από το γόνατο -η αρτηρία τροφοδοτεί με αίμα το κάτω άκρο. Το σύνδρομο παγίδευσης προκαλεί συμπίεση που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση ή δημιουργία ανευρύσματος -αν δεν υπάρχει θεραπεία. Συμβαίνει εννέα φορές συχνότερα στους άνδρες και ο τυπικός ασθενής είναι νέος αθλητικός άνδρας, με μυώδεις γαστροκνημίες. Ο Ουίλιαμς έχει μάθει να ζει με αυτό -και με τη τενοντίτιδα στα γόνατα. Προφανώς και όλοι οι οργανισμοί ήταν ενήμεροι, πριν γίνει pick στο NBA Draft.

Μικρότερος έμαθε να ζει ως ο άνδρας του σπιτιού -και άρα αυτός που θα έπρεπε να βρει τρόπους να πάει χρήματα στο σπίτι του. Ήταν όταν πήραν διαζύγιο οι γονείς του και η μητέρα του παράτησε τη δουλειά της, για να φροντίσει τη μαμά της που ‘χε διαγνωστεί με καρκίνο. Ο Ρόμπερτ διαβεβαίωνε όλες τις γυναίκες της ζωής του (μητέρα, γιαγιά και αδελφή) πως σύντομα όλα θα ήταν καλύτερα, γιατί θα τα έκανε αυτός καλύτερα.

Φέτος ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ ανάρρωνε από τραύμα στο γοφό (oίδημα σε κόκαλο), το οποίο απέκτησε στις 16/12. Όταν μπήκε η άνω τελεία στο ΝΒΑ και βρέθηκε με 141 ημέρες στη διάθεση του να αναρρώσει σωστά. Έμενε να βρει τη φυσική του κατάσταση, για να δείξει πως μπορεί να βοηθήσει. Ο γνωστός για τις ικανότητες του να προσφέρει τα βασικά (να δίνει σκριν για να ‘βγαίνουν’ ελεύθερα σουτ, να δίνει ενέργεια με την τεράστια αθλητικότητα του, να προστατεύει τη στεφάνη κλπ) έψαχνε την ευκαιρία να κάνει το comeback. Φάνηκε ωστόσο, ανέτοιμος όταν την πήρε. Τουλάχιστον στα πρώτα λεπτά της συμμετοχής του. “Μετά άκουσα έναν από τους κόουτς να μου λέει ‘επικεντρώσου στην άμυνα’ και αυτό έκανα, ώστε να αυξήσουμε την πίεση στους σουτέρ των αντιπάλων μας”.

Σημείωσε κάπου πως οι σωστές αλλαγές στην άμυνα είναι το άπαν για αυτήν την ομάδα. Μόλις βρήκε ρυθμό, άρχισε να γίνεται χρήσιμος και στην άλλη άκρη, με τον Στίβενς να ομολογεί ότι “μας έδωσε πολλά κοντά στη στεφάνη όλο το βράδυ”. Να σου δείξω τι έδωσε γενικά, σε 19 λεπτά συμμετοχής (κοντολογίς έκανε ρεκόρ καριέρας και θύμισε πως πέραν των σκριν είναι εξαιρετικός και στις τάπες).

Είχε 7/7 σουτ, εκ των οποίων τα πέντε ήταν καρφώματα (τα δυο τα ‘σέρβιρε’ ο Σμαρτ) και ένα λέι απ. Προφανώς και όλοι περίμεναν από τους Μπράουν -21π.-, Τέιτουμ -19π.- και Χέιγουορντ -18π.- να είναι καλοί. Μόνο οι Σέλτικς εκτίμησαν πως ο Ουίλιαμς μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το NBCSports έγραψε πως ‘ο παίκτης αυτός δίνει μια τελείως νέα διάσταση στην ομάδα των Σέλτικς, που της έλειπε μια τέτοια παρουσία ειδικά στη ‘φούσκα’. Το πραγματικό τεστ έρχεται την Παρασκευή, όταν θα αντιμετωπίσουν τους Ράπτορς’ με το ερώτημα να είναι αν ο Ουίλιαμς μπορεί να επαναλάβει ό,τι έκανε με το Μπρούκλιν ή ήταν one and done η φάση του.

Πέραν του εν λόγω, ο Στίβενς έδωσε χρόνο και στον Ρομέο Λάνγκφορντ -ως μπακ απ του Σμαρτ-, με τον ρούκι να ξεμαλλιάζει την ευκαιρία. Κάτι που δεν θα δεις στο στατιστικό. Το είδαν όμως, οι Νετς, με τον 20χρονο να αλλάζει όλη την ιστορία στην άμυνα και να ενημερώνει πως είναι έτοιμος να αναλάβει επικίνδυνες αποστολές. Δηλαδή, τους καλύτερους σκόρερ της λίγκας. Αν το δούμε τώρα, γενικά το θέμα όσων έκαναν οι Σέλτικς στο παιχνίδι με το Μπρούκλιν -που δεν ασχολήθηκε δευτερόλεπτο με την άμυνα-, δεν θα βάζουν κάθε μέρα 149 πόντους. Αυτό το βράδυ όμως, σκόραραν και οι 14 που έπαιξαν και δεν υπήρχε κάποιος που να μη δώσει κάτι θετικό. Κάτι που το λες και καλή αρχή.