X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Euroleague: Ο 'πόλεμος' Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ για το πλεονέκτημα κι ο Παναθηναϊκός

Πέντε για 4 θέσεις, ή μάλλον Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ σε μεγάλη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της Euroleague. O Γιάννης Φιλέρης αναλύει τις τελευταίες 10 αγωνιστικές σε επίπεδο κορυφής. Ο αστερίσκος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

O Μάικ Τζέιμς εφορμά με σχεδόν όλη την άμυνα της Μακάμπι να τον μαρκάρει EUROLEAGUE

Τη μάχη για την οκτάδα της Euroleague την αναλύσαμε ήδη στο Contra.gr. Σήμερα είναι η ώρα να δούμε τον δρόμο της κορυφής. Της πρώτης 4άδας που δίνει το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ και τις άλλες δυο που θα συμπληρώσουν την εξάδα. Βάζουμε 6, γιατί όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η εξάδα πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Είναι κι η διαφορά που έχει αναπτυχθεί. Στις +3 νίκες βρίσκεται η Εφές, τρένο-εξπρές μέχρι τώρα, που μοιάζει απίθανο να χάσει την 1η θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Με 2 νίκες υπερέχουν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, των ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μακάμπι. Οι δυο πρώτες διεκδικούν τη 2η θέση, οι άλλες δυο την 4η και το... τελευταίο αβαντάζ (ο 5ος μένει 'μπουκάλα'). Είναι κι η πιο ενδιαφέρουσα μάχη στις τελευταίες 10 αγωνιστικές!

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι 6ος, επίσης με 2 νίκες διαφορά από την 5η θέση (και άλλες τόσες από την 7η Βαλένθια). Το θέμα για τους 'πράσινους' είναι να κρατηθούν εκεί που βρίσκονται. Από την άλλη, είναι η ομάδα που δυο φορές τελευταία 3ετία έχει αλλάξει τις ισορροπίες και με ένα 8-2 τη σεζόν 2016-2017 βρέθηκε από την 6η στην 4η θέση, ενώ πέρσι από τη 12η πήδηξε στην 6η.

Σημειώνουμε επίσης ότι:

  • Η 1η θέση δεν άλλαξε ποτέ την τελευταία 3ετία, αλλά και η πρωταθλήτρια της κανονικής περιόδου δεν πήρε ποτέ τον τίτλο στο Final Four. Το 2017 η Ρεάλ ήταν 1η, αλλά το πήρε η Φενέρμπαχτσε (5η στην κανονική περίοδο), το 2018 το ντουέτο έγινε ΤΣΣΚΑ (κανονική περίοδος)-Ρεάλ (τρόπαιο) και πέρυσι ήταν Φενέρμπαχτσε (κανονική περίοδος)-ΤΣΣΚΑ (τρόπαιο)
  • Η τετράδα άλλαξε μόνο τη σεζόν 2016-2017, όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπήκε στο τέλος ως 4ος. Στις άλλες δυο σεζόν, οι ομάδες που βρέθηκαν στην πρώτη 4άδα στην 20ή αγωνιστική, παρέμειναν εκεί και στο τέλος της regular season

Εφές (21-3) Θέση: 1η

Μπάγερν εκτός
Άλμπα εκτός
Μακάμπι εκτός
Ολυμπιακός εντός
Βαλένθια εντός
Μπασκόνια εντός
Ζενίτ εκτός
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εντός
Χίμκι εκτός
Φενέρμπαχτσε εντός

Ποσοστό: 87.5%  Εντός Έδρας: 10-2 (83.3%) Εκτός Έδρας: 11-1  (91.6%)

To πόσο καλή ομάδα είναι η Εφές φαίνεται από το καταπληκτικό ρεκόρ της (11-1, μοναδική ομάδα που την νίκησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ) μέχρι τώρα, μακριά από το γήπεδό της. Όχι ότι εντός έδρας είναι πολύ χειρότερη (10-2), αλλά έτσι κι αλλιώς ποτέ της δεν ήταν ένα κλαμπ που πάνω απ' όλα στηριζόταν στη δύναμη του γηπέδου της. Η ποιότητα ξεχειλίζει, με κύριο εκφραστή τον Σέιν Λάρκιν, που πολιτογραφήθηκε Τούρκος, αλλά διατήρησε το όνομά του. Η Εφές κερδίζει παντού, δεν έχει ουσιαστικά αντίπαλο στην κανονική περίοδο, έγινε ήδη η πρώτη ομάδα η οποία εξασφάλισε την πρόκρισή της στα πλέι-οφ και εντυπωσιάζει. Το ερώτημα, άλλωστε, είναι αν αυτό το συνεχόμενο ντεμαράζ θα συνεχιστεί στα πλέι-οφ και βέβαια στο Final Four. Η Αναντολού τρέχει με χίλια και δεν είναι... πλήρης. Παίζει ουσιαστικά όλη τη χρονιά χωρίς Άντριεν Μόερμαν και Μπράιαντ Ντάνστον, ενώ για κάποια ματς έμεινε εκτός και ο Βασίλιε Μίσιτς. Το πώς έχει καταφέρει να μη χάνει πουθενά είναι ένα θέμα, αν κι η χημεία που βρήκε από πέρσι ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να απαντήσει σε όλες τις απορίες. Πολύ δύσκολα θα χάσει την 1η θέση, που σημαίνει απόλυτο αβαντάζ έδρας. Άλλωστε, οι 3 νίκες που υπερτερεί της Ρεάλ, επί της ουσίας είναι 4 καθώς έχει κερδίσει δυο φορές τους Μαδριλένιους. Η μόνη που μπορεί (στη θεωρία) να την απειλήσει είναι η Μπαρτσελόνα, η οποία είναι καλύτερη σε πιθανή ισοβαθμία. Για να την περάσει στη βαθμολογία όμως, η Εφές θα πρέπει να χάσει 3 ματς περισσότερα. Και σε 24 αγωνιστικές, οι Τούρκοι έχουν ηττηθεί μόλις 3 φορές! Σημειώστε ότι στο πρόγραμμα που της απομένει, η Εφές αντιμετωπίζει μόνο τη Μακάμπι από τις ομάδες της πρώτης τετράδας.

Ρεάλ Μαδρίτης (18-6) Θέση: 2η

Φενέρμπαχτσε εκτός
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εντός
Αρμάνι Μιλάνο εκτός
Βιλερμπάν εντός
Ερυθρός Αστέρας εντός
Ολυμπιακός εκτός
Βαλένθια εκτός
Μπάγερν εντός
Μπαρτσελόνα εκτός
Ζενίτ εντός

Ποσοστό: 75% Εντός Έδρας: 11-1 (91.6%) Εκτός Έδρας: 7-5  (58.3%)

Η Ρεάλ ξεχώρισε για δυο πράγματα στη φετινή Ευρωλίγκα. Έκανε το πιο μεγάλο σερί νικών (13), που διακόπηκε από μια τριάδα ηττών και μαζί με τη Μακάμπι είναι οι ομάδες που δύσκολα χάνουν στο γήπεδό τους. Μόλις μια ήττα μετράει στη 'WiZink Arena'. Μόνο η Εφές έχει περάσει νικηφόρα από τη Μαδρίτη. Ουσιαστικά, τα πιο δύσκολα (επόμενα) ματς της Ρεάλ είναι αυτά εναντίον της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τη μάχη της με τον Ολυμπιακό, καθώς η διαφορά δυναμικότητας είναι δεδομένη, αν και υπάρχει μια υποσημείωση. Όσο καλή εντός έδρας είναι η Ρεάλ, άλλο τόσο 'μέτρια' δείχνει εκτός Μαδρίτης. Πάντως, ο Πάμπλο Λάσο υπολογίζει ότι στο φινάλε της Ευρωλίγκας θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, γιατί είναι αλήθεια ότι την ομάδα του έπληξαν αρκετά οι διάφοροι τραυματισμοί. Δύσκολα, βέβαια, θα είναι 1η και ίσως η 2η θέση θα κριθεί στις μονομαχίες με την Μπαρτσελόνα. Οι δυο ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ, με τους Μαδριλένους να έχουν ένα μαξιλαράκι 10 πόντων, από το 86-76 του πρώτου αγώνα τους.

O Γουόλτερ Ταβάρες 'ταπώνει' τον Κόρεϊ Χίγκινς. Ρεάλ και Μπαρτσελόνα παλεύουν για την 3η θέση EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα (18-6) Θέση: 3η

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκτός
ΤΣΣΚΑ εκτός
Άλμπα εκτός
Μπάγερν εντός
Ζαλγκίρις εντός
Χίμκι εντός
Βιλερμπάν εκτός
Μπασκόνια εκτός
Ρεάλ εντός
Ολυμπιακός εκτός

Ποσοστό: 75% Εντός Έδρας: 10-2 (83.3%) Εκτός Έδρας: 8-4  (66.6%)

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να παίζει όλη τη χρονιά χωρίς κλασικό πόιντ-γκαρντ (ο Τομά Ερτέλ που επανήλθε, έπαιξε 3 ματς κι έπαθε βαρύ διάστρεμμα), αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει μια πορεία που όλοι υποψιάζονταν, μετά την εκτόξευση του μπάτζετ της στα 40.000.000 ευρώ. Μπορεί ο Σβέτισλαβ Πέσιτς να έχει γίνει πολύ... γερο-παράξενος (κάθε λίγο και λιγάκι τσακώνεται και με έναν παίκτη του), έχει φτιάξει ωστόσο ένα σύνολο που δύσκολα θα λείψει από το κορυφαίο ραντεβού της Κολωνίας. Το πρόγραμμά της στις 10 τελευταίες αγωνιστικές ξεκινάει με επίσκεψη στο ΟΑΚΑ και ολοκληρώνεται με μια αντίστοιχη στο ΣΕΦ. Είναι αρκετά δύσκολο, καθώς περιλαμβάνει κι άλλα 4 ματς μακριά από τη Βαρκελώνη, ανάμεσά τους και το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Έχει μεν τη Ρεάλ στο 'σπίτι' της, περισσότερο πάντως πάει προς την... 3η θέση, παρά προς τη 2η. Εκτός αν συνεχίζει να κάνει μεγάλες νίκες στο τέλος, όπως με την Βαλένθια εκτός (το καλάθι του Νίκολα Μίροτιτς για το 77-76) και το Μιλάνο εντός (με το ξέσπασμα του Μάλκολμ Ντιλέινι). Θα πρέπει, όμως, να παίξει και λίγο καλύτερα!

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (16-8) Θέση: 4η

Ερυθρός Αστέρας εκτός
Μπαρτσελόνα εντός
Ζενίτ εντός
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκτός
Άλμπα εντός
Βιλερμπάν εντός
Μακάμπι εντός
Φενέρμπαχτσε εκτός
Ζαλγκίρις εκτός
Αρμάνι Μιλάνο εκτός

Ποσοστό: 66.6 % Εντός Έδρας: 9-3 (75%) Εκτός Έδρας: 7-5  (58.3%)

Η αλήθεια είναι ότι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας κερδίζει πιο δύσκολα. Ήδη έχει κάνει 8 ήττες, που με το νέο σύστημα (όλοι με όλους, σε σύστημα δυο γύρων) αποτελεί ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ της (από τη σεζόν 2015-2016, όταν όμως με το τελικό 22-8, τερμάτισε στη 2η θέση). Ποτέ άλλοτε στην 20ή αγωνιστική δεν είχε χάσει τόσα πολλά παιχνίδια, δείγμα των αδυναμιών του ρόστερ και ίσως της... τρομακτικής έλλειψης του άτυχου Γουίλ Κλάιμπερν. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως είδαμε και στο πρόσφατο ματς με τον Ολυμπιακό, χάνει 'λάδια' και πολλά, δεν παύει ωστόσο να παραμένει μια ομάδα που στις δύσκολες στιγμές δείχνει χαρακτήρα. Θυμηθείτε την πρόκρισή της πέρσι σε βάρος της Μπασκόνια, ενώ είχε χάσει ένα από τα δύο ματς μέσα στη Μόσχα! Όμως, πέρσι ήταν αλλιώς. Έπαιζαν ο Κλάιμπερν κι ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ. Φέτος, η ΤΣΣΚΑ έγινε ομάδα του Μάικ Τζέιμς. Δύσκολα θα βρεθεί πιο ψηλά από την 4η θέση. Θα δώσει τη μάχη με τη Μακάμπι, την οποία αντιμετωπίζει εντός έδρας, πριν κλείσει τη χρονιά με 3 σερί παιχνίδια εκτός, απέναντι σε ομάδες που ενδεχομένως να καίγονται για την πρόκρισή τους στους '8' (Φενέρμπατσε, Ζαλγκίρις, Μιλάνο). Κινδυνεύει πάντως να παίξει για πρώτη φορά πλέι-οφ με μειονέκτημα έδρας.

Μακάμπι (16-8) Θέση: 5η

Βαλένθια εκτός
Ολυμπιακός εντός
Εφές εντός
Ερυθρός Αστέρας εκτός
Μπασκόνια εντός
Ζενίτ εντός
ΤΣΣΚΑ εκτός
Ζαλγκίρις εντός
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκτός
Βιλερμπάν εκτός

Ποσοστό: 66.6 % Εντός Έδρας: 11-1 (91.6%) Εκτός Έδρας: 5-7  (41.6%)

Σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ, η Μακάμπι κάνει την καλύτερη σεζόν της εδώ και 6 χρόνια. Από τότε είχε να κάνει 16 νίκες στη διοργάνωση, αριθμός μάλιστα που την έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ (σε διαφορετικό σύστημα βέβαια). Η αναγέννηση της ομάδας του Ισραήλ είναι δεδομένη, παρά την κακοδαιμονία που την είχε καταστρέψει από το ξεκίνημα της χρονιάς. Νέιτ Γουόλτερς, Σκότι Γουίλμπεκιν, Ταρίκ Μπλακ, Άντζελο Καλογιάρο, Τζον Ντιμπαρτολομέο και Όμρι Κάσπι έχουν κατά καιρούς (άλλος πολύ, άλλος λίγο) τεθεί νοκ-άουτ. Δέκα οκτώ παίκτες έχει χρησιμοποιήσει, μέχρι τώρα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, που έχει κάνει, εκτός των άλλων, και 3 προσθήκες παικτών στη διάρκεια της σεζόν. Παρ' όλα αυτά, η Μακάμπι αντέχει. Δεν είναι το ίδιο ισχυρή και συμπαγής με το ξεκίνημα της χρονιάς (ξεκίνησε με 11-4), παραμένει ωστόσο πολύ δυνατή στο Τελ Αβίβ (έχει χάσει μόνο από τη Ρεάλ) και βλέπει πάντα το αβαντάζ έδρας, δηλαδή την 4η θέση, ως πρώτο στόχο της στην κανονική περίοδο. Θα ανταγωνιστεί την ΤΣΣΚΑ και πιθανότατα θα την αντιμετωπίσει και στα πλέι-οφ. Το ποιος θα έχει το πλεονέκτημα είναι πολύ σημαντικό. Προς το παρόν, η Μακάμπι μετράει μια νίκη και ένα +10 από το πρώτο παιχνίδι των δυο ομάδων στο Ισραήλ. Η ρεβάνς γίνεται στις 26 Μαρτίου στη Μόσχα.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (14-10) Θέση: 6η

Μπαρτσελόνα εντός
Ρεάλ εκτός
Ολυμπιακός εκτός
ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός
Φενέρμπαχτσε εκτός
Άλμπα εκτός
Χίμκι εντός
Εφές εκτός
Μακάμπι εντός
Μπασκόνια εκτός

Ποσοστό: 58.8% Εντός Έδρας: 10-3 (76.9%) Εκτός Έδρας: 4-7 (36.3%)

Τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τον βάλαμε στο κομμάτι και για την πρόκριση στους '8'. Θα τον αφήσουμε και στο σημερινό αφιέρωμα για την πρώτη εξάδα, καθώς με πολλές υπερβάσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα πλασάρισμα πιο ψηλά. Εντάξει, είναι δύσκολο να ξεπεράσει ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι, που διεκδικούν την 4η θέση (και μία από τις δυο θα μείνει 5η). Για κάτι τέτοιο θα χρειαστούν το λιγότερο 7-8 νίκες στα 10 ματς που απομένουν και με την προϋπόθεση Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ να κάνουν μόνο 5-6. Εξυπακούεται ότι θα εξυπηρετούσε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να νικήσει ξανά την ΤΣΣΚΑ (5/3 ο αγώνας στο ΟΑΚΑ, δυο μέρες μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ) και να προσπαθήσει να νικήσει τη Μακάμπι (3/4 στο ΟΑΚΑ) με μεγαλύτερη των 9 πόντων διαφορά. Αν, πάντως, νικήσει την ΤΣΣΚΑ, σε τριπλή ισοβαθμία θα 'ναι καλύτερος ακόμη κι αν δεν μπορέσει να καλύψει το -9 του Τελ Αβίβ. Αντικειμενικά, ωστόσο, θα προσπαθήσει να κρατήσει τα κεκτημένα. Να είναι δηλαδή 6ος και να περιμένει τον 3ο της τελικής κατάταξης (Ρεάλ η Μπαρτσελόνα).

24MEDIA NETWORK