ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο διαιτητής του Ρεάλ-Μπαρτσελόνα λέει ότι κοιμάται τα βράδια χωρίς ενοχές

Οι Έλληνες διαιτητές δεν επιτρέπεται να μιλούν δημόσια. Στην Ισπανία ο ένας εξ αυτών που 'έχρισαν' Κυπελλούχο την Μπαρτσελόνα, αφού πρώτα την είχαν αδικήσει, παραχώρησε συνέντευξη. Χωρίς ενοχές.

Ο διαιτητής του Ρεάλ-Μπαρτσελόνα λέει ότι κοιμάται τα βράδια χωρίς ενοχές
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) eurokinissi

Ο προ διμήνου τελικός του Copa del Rey περιείχε τα 11 πιο ‘παρανοϊκά’ δευτερόλεπτα στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ. Του διαβόλου τα ‘χε παρομοιάσει ο Γιάννης Φιλέρης και δεν είχε άδικο.

Θα θυμάσαι, αν όχι ανέσυρε από τη μνήμη σου, πως η μάχη της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ‘Παλάθιο δε Δεπόρτες’ είχε κριθεί από τα διαδοχικά λάθη των τριών διαιτητών, παρά τη χρήση του instant replay στην τελευταία και καθοριστική φάση της παράτασης.

Οι 2 εκ των 3 της ομάδας των ‘γκρι’ τέθηκαν έκτοτε σε… διαθεσιμότητα από την Επιτροπή Διαιτησίας, καθώς τις αναίτιες αποφάσεις τους δεν θα ‘χες άδικο, αν τις χαρακτήριζες και κραυγαλέες.

Πρώτα γιατί με το σκορ στο 90-92 για την Μπαρτσελόνα δεν χρέωσαν καν με φάουλ την αντιαθλητική ενέργεια του Ράντολφ στο λέι απ αιφνιδιασμού του Σίνγκλετον και κατόπιν γιατί αποφάσισαν να μετρήσουν το καλάθι του Τόμιτς στην εκπνοή για το 94-93, χαρίζοντας το τρόπαιο στην Μπαρτσελόνα, μολονότι πριν από το κόψιμο του Ράντολφ η μπάλα είχε ακουμπήσει πρώτα στο στεφάνι.

Ιδού τα πειστήρια του ‘εγκλήματος’:

Να ‘θελαν να ρεφάρουν την προηγούμενη παράβαση που δεν δόθηκε; Ενδεχομένως. Το αποτέλεσμα το διαμόρφωσαν, για την ακρίβεια το διαστρέβλωσαν, όπως και να ‘χε.

Ο Ρέγες έβριζε θεούς και δαίμονες επιστρέφοντας στ’ αποδυτήρια χωρίς να νοιάζεται για τις κάμερες, έξαλλος ήταν και ο Πάμπλο Λάσο, ενώ επισήμως οι ‘μερένγκες’ απειλούσαν με αποχώρηση από κάθε εγχώρια διοργάνωση – ασχέτως αν η Αδριατική Λίγκα πέφτει μακριά.

Στη Marca περιέγραφαν ‘το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών’ και το συνέκριναν μάλιστα με ό,τι είχε συμβεί στο Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα του Παρισιού, 23 χρόνια πριν. Με τη διαφορά βέβαια πως το 1996 οι δύο διαιτητές δεν είχαν τη συνεισφορά του video, ανεξάρτητα από το τι είχε προηγηθεί σε διάφορες φάσεις προτού ο Στόικο Βράνκοβιτς κόψει αντικανονικά τον Μοντέρο.

Στις 17 του Φλεβάρη, η δουλειά των τριών διαιτητών ήταν πολύ πιο απλή. Θα έπρεπε απλώς να συμβουλευούν την εικόνα της τηλεόρασης και να… βγουν λάδι. Ζήτησαν τις λήψεις, είδαν τα καρέ, έκριναν λανθασμένα.

Αν ψάχνεις να βρεις γιατί δεν ήλεγξαν και το αντιαθλητικό του Ράντολφ, μάθε πως αφού δεν διέκοψαν εκείνη τη στιγμή το παιχνίδι, δεν είχαν το δικαίωμα να το… γυρίσουν πίσω! Ο γέγονε γέγονε.

Ο Πέρεθ Πέρεθ δεν νιώθει ενοχή

Ένας εκ των τριών διαιτητών του αγώνα ήταν ο διεθνής Μιγκέλ Άνγχελ Πέρεθ Πέρεθ. Με περισσότερα από 300 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα από το 1999 ο Ανδαλουσιάνος ρέφερι εκτέθηκε, παρέα με τον Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονθάλεθ και τον Μπένχαμιν Χιμένεθ, λεκιάζοντας το όνομά του.

Οι σχεδόν 60 ημέρες που μεσολάβησαν ήταν ημέρες περισυλλογής και αυτοκριτικής.

Η συνέντευξή του στη ‘Voz de Galicia’ ήρθε αμέσως μετά το πρώτο παιχνίδι που σφύριξε στο πρωτάθλημα (Μανρέσα-Τενερίφη), αμέσως μετά τη λήξη της σιωπηρής τιμωρίας που του επεβλήθη. Ήταν ανακουφισμένος. Όχι όμως πλήρως απελευθερωμένος από το βάρος.

Η λυπηρή πραγματικότητα, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο, είναι πως πράξαμε λανθασμένα στο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, υποπέσαμε σε δυο ανθρώπινα λάθη. Εκείνη τη στιγμή θεωρήσαμε πως κάνει ό,τι έπρεπε να κάνουμε

Ενοχή πάντως ο Πέρεθ Πέρεθ δεν αποδέχθηκε, δεν βλέπει εφιάλτες.. ” Το σκέφτομαι ακόμη και θα συνεχίσω να το σκέφτομαι σ’ όλη την καριέρα μου, σ’ όλη τη ζωή μου. Ποτέ δεν θα το ξεχάσω. Όμως δεν αισθάνομαι ένοχος για οτιδήποτε. Νιώθω μόνο υπεύθυνος. Το αίσθημα της ενοχής έρχεται όταν έχεις κακή πρόθεση“.

Δεν ήρθε ποτέ, σύμφωνα με τον ίδιο, διότι -όπως δικαιολογήθηκε- ” έχεις πολλούς παλμούς, τους ίδιους με τους παίκτες και τους προπονητές. Στο τέλος της ημέρας δεν σταματάμε να είμαστε αθλητές. Αποφασίσαμε μετά τις πρώτες δύο λήψεις που δεν ήταν καλές. Εκείνο ήταν το μεγαλύτερο λάθος μας, δεν ζητήσαμε περισσότερες εικόνες“.

Ο Ισπανός διαιτητής, αφού επανήλθε στους ορισμούς, σκοπεύει να συνεχίσει από εκεί που το άφησε, καθώς ” είμαι επαγγελματίας του χώρου, η οικογένειά μου ζει απ’ αυτό και θέλω να κάνω το καλύτερο“.

Άλλωστε ” η ζωή και το παιχνίδι συνεχίζονται“, όπως κατέληξε.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi