ΜΠΑΣΚΕΤ

Πώς ο Πανιώνιος χάθηκε σε παραμορφωτικό καθρέφτη

Μια ένδοξη ιστορία τσαλακώθηκε άσχημα, ο Πανιώνιος βρέθηκε στη Β' Εθνική για σχετικά μικρό χρέος, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκέστατοι και το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ στρουθοκαμηλίζει μόνιμα.

Πώς ο Πανιώνιος χάθηκε σε παραμορφωτικό καθρέφτη
Η μεγάλη βραδιά του 1991 και το Κύπελλο Ελλάδας στα χέρια του αρχηγού Φάνη Χριστοδούλου. Αριστερά ο τότε μάνατζερ της ομάδας Ισίδωρος Κουβελος και δεξιά ο Βλάντο Τζούροβιτς Eurokinissi Sports

Η ιστορία του Πανιωνίου στο μπάσκετ δεν αμαυρώθηκε από τη μη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ που αρχίζει σε λίγες ημέρες (αφού υπογραφεί η περίφημη συμφωνία με την ΕΡΤ). Το προφίλ του ιστορικού τσαλακώθηκε από όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί την τελευταία 3ετία, δηλαδή απ’ όταν ανέβηκε ξανά στη μεγάλη κατηγορία κι αφού είχε υποβιβαστεί (για αγωνιστικούς λόγους) το 2015.

Μια ομάδα η οποία έγινε σχεδόν οικογενειακή υπόθεση για να παίζει ένας συγκεκριμένος παίκτης, προπονητές που έφευγαν πριν από το τζάμπολ των αγώνων ενώ προηγουμένως χαιρετούσαν τους συνεργάτες τους, ξένοι που δεν αγωνίζονταν αν δεν έπαιρναν τα χρήματά τους και διάφορες φήμες που συνόδευαν τα αποτελέσματά της διαμόρφωσαν μια εικόνα που δεν είχε καμιά σχέση με το ένδοξο μπασκετικό παρελθόν της.

Η συγκέντρωση των φίλων της ομάδας την Τετάρτη, σηματοδότησε μια νέα εκκίνηση και μια προσπάθεια να σωθεί ό,τι σώζεται. Δεν είναι τόσο εύκολο…

Είναι η 3η φορά τα τελευταία 40 χρόνια, που ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε σε αυτήν την κατηγορία. Η πρώτη ήταν στο περίεργο πρωτάθλημα 1979-1980 (έγινε σε δυο ομίλους νότου και βορρά), όταν οι ‘κυανέρυθροι’ έπεσαν από την Α’ Εθνική. Τότε δεν υπήρχε Α2, αλλά δυο εθνικές κατηγορίες και μετά τα τοπικά πρωταθλήματα. Ο Πανιώνιος έχοντας ήδη πολύ καλά τμήματα υποδομής (ιδρύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Βαρίκα) έδωσε σιγά-σιγά τη σκυτάλη στα νέα παιδιά που έπαιζαν μπάσκετ στη Νέα Σμύρνη, ανέβηκε ξανά στην Α’ Εθνική και το καλοκαίρι του 1983 έκανε το… κόλπο-γκρόσο.

Η μεταγραφή του Φάνη

Ξοδεύοντας 6.000.000 δραχμές, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή, αλλά κυρίως επειδή έδωσε μια ομάδα ολόκληρη (5 παίκτες) συν τις δωρεάν προπονητικές υπηρεσίες του Μάκη Δενδρινού, πλειοδότησε στην πιο σπουδαία μεταγραφή της ιστορίας του. Ο Φάνης Χριστοδούλου, μόλις 18 ετών τότε, μετακόμιζε από τη γειτονική Δάφνη και όλα άλλαζαν προς το καλύτερο.

Για 10 χρόνια ο Πανιώνιος δεν έπεσε ποτέ από την 4άδα, βγήκε 2ος το 1987, όταν αντιμετώπισε τον ανίκητο Άρη της εποχής στον τελικό των πλέι-οφ, το 1991 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον ΠΑΟΚ, ενώ έπαιξε και στην Ευρωλίγκα (1996-1997) έχοντας πάρει το ‘εισιτήριο’ από την επικράτησή του στον μικρό τελικό εναντίον του ΠΑΟΚ.

Ο Γιώργος Γάσπαρης σηκώνει ψηλά το Κύπελλο Ελλάδας του 1991. Το μοναδικό τρόπαιο του "ιστορικού" στο μπάσκετ Eurokinissi Sports


Τα θεμέλια που είχε θέσει μια διοικητική ομάδα με μπασκετικό όραμα και κυρίως ρηξικέλευθες αποφάσεις υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Βαρίκα ήταν πολύ γερά. Στη διαδρομή του χρόνου, ο σύλλογος της Νέας Σμύρνης έγινε ελκυστικός και για επιχειρηματικές επενδύσεις, άσχετα αν δεν ήταν όλοι όσοι ανέλαβαν τις τύχες του φερέγγυοι μέχρι το τέλος. Αυτή είναι μια παθογένεια του ελληνικού μπάσκετ, που θέλει τους αρχικούς γάμους να ξεκινούν με ενθουσιασμό και να καταλήγουν σε πικρόχολα διαζύγια. Καμιά φορά και εκδικητικά.

Παρά τα όποια χρέη δημιουργήθηκαν, ο Πανιώνιος κατάφερε να συνεχίσει όρθιος και κυρίως… υπερήφανος. Έγινε μια από τις μεγάλες μπασκετικές δυνάμεις της χώρας, με το κλειστό της οδού Αρτάκης να ζει μεγάλες στιγμές και να φιλοξενεί ακόμη μεγαλύτερους παίκτες και προπονητές. Συν τοις άλλοις δημιούργησε και μια διαφορετική μπασκετική κουλτούρα, με άποψη και κυρίως γνώση του σπορ, που δεν υπήρχε σε καμιά άλλη γειτονιά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Η εποχή Λιανού

Η αποχώρηση του Χριστοδούλου (το 1997) συνέπεσε με την παρακμή της ομάδας, μέχρι την ανάληψη της ΚΑΕ από τον Ηλία Λιανό. Ήταν η επόμενη 10ετία, όταν η ομάδα της Νέας Σμύρνης βρέθηκε ξανά στις πρώτες θέσεις της Α1, σε πιο απαιτητική και ανταγωνιστική εποχή, φτάνοντας να αγωνιστεί εκ νέου στην Ευρωλίγκα την σεζόν 2008-2009. Μόνο που η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση Λιανού (το 2014) ήταν επώδυνη. Η ομάδα είχε χρεωθεί με 1.500.000 ευρώ, με πολλές εκκρεμείς υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν, πλέον, να εκπληρωθούν.

Η τελευταία φορά που έπαιξε στην Ευρωλίγκα ήταν τη σεζόν 2008-2009. Εδώ, στο κλειστό του Ελληνικού, ο κόσμος του Πανιωνίου έχει δώσει βροντερό 'παρών' για τον αγώνα με την Εφές ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από πλευράς χρεών θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρισκόταν σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι σήμερα. Η αλλαγή του νόμου, που ήθελε τις οφειλές να ακολουθούν τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις ίδιες τις ομάδες, ουσιαστικά κράτησε την ομάδα με το ίδιο ΑΦΜ. Δεν έμεινε η ίδια διοίκηση, βέβαια. Αυτή του Ίωνα Βαρουξάκη παρέδωσε σε εκείνη του γιατρού Σταύρου Αλευρογιάννη κι από εκεί βρέθηκε στα χέρια του τελευταίου ιδιοκτήτη, Γιώργου Χριστοδουλόπουλου.

Το χρέος δεν ήταν τεράστιο

Ο Πανιώνιος δεν… χρωστάει της Μιχαλούς, όπως πολλοί ίσως να νομίζουν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, τα ποσά που θα έπρεπε να δώσει ο υποψήφιος επενδυτής για να αγοράσει την ΚΑΕ μόλις που ξεπερνούσαν τις 200.000 ευρώ. Τότε γιατί δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, που δεν ήταν μόνο ένας αλλά, όπως λένε, δύο; Το καλοκαίρι είχε ενδιαφερθεί ελληνική εταιρεία, την οποία έφερε σε επαφή παλιός πανιώνιος φίλαθλος, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο υπήρξαν συζητήσεις με όμιλο ρωσικών συμφερόντων που σύντομα κάνει επιχειρηματικό άνοιγμα στη χώρα μας.

Το γιατί δεν υπήρξε συμφωνία, το γνωρίζουν προφανώς μόνο οι υποψήφιοι αγοραστές και φυσικά ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, ο οποίος δήλωσε και οριστική αδυναμία να συνεχίσει να συντηρεί τον Πανιώνιο. Ο ΕΣΑΚΕ, που είχε κάνει την κλήρωση με τον Πανιώνιο, αναγκάστηκε να την επαναλάβει, με τους περισσότερους στη λίγκα να μην είναι και τόσο… στενοχωρημένοι από την αποχώρηση των Νεοσμυρνιωτών. Οι 16 ομάδες που υποτίθεται ότι θα έπαιζαν φέτος έγιναν 12 με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να πει κανείς τίποτε, απλά υπάρχει μια ευφορία για… επιστροφή στην κεντρική διαχείριση (η οποία δεν είναι ακριβώς κεντρική, αλλά ποιος νοιάζεται).

Είναι πολύ βολικό για τη λίγκα και την ηγεσία της (αλλά και τις άλλες αρχές του μπάσκετ) να θεωρείται παρίας και ‘πηγή όλων των κακών’ ο Πανιώνιος μέσω της προηγούμενης ιδιοκτησίας του. Θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουν κάνει σοβαρή αυτοκριτική, γιατί η όποια φημολογία των τελευταίων 2-3 ετών δεν είχε μόνο κυανέρυθρη απόχρωση. Όσο για τις ασφαλιστικές δικλείδες και ελεγκτικούς μηχανισμούς της λίγκας (και κυρίως) Πολιτείας, καλύτερα ας μη μιλήσουμε. Άλλωστε, υπάρχουν ομάδες οι οποίες αγωνίζονται στη φετινή Basket League που έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το ανέκδοτο των ‘λευκών φακέλων’ στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν είναι τόσο αστείο. Όλοι προσβλέπουν στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που υποτίθεται ότι θα αγοράσει η ΕΡΤ.

Ψάχνει ομάδα και γήπεδο

Και τώρα τι γίνεται; Πώς μπορεί σιγά-σιγά ο Πανιώνιος να ξανασταθεί στα πόδια του και να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει; Δεν είμαστε ούτε στο 2015, πολύ περισσότερο στο 1981. Η πρώτη προσπάθεια του ερασιτέχνη να πάει την ομάδα στη Β’ Εθνική (και όχι στην ΕΣΚΑΝΑ) στέφθηκε με επιτυχία. Θα πρέπει όμως να στηθεί στα γρήγορα μια ομάδα, η οποία θα μπορέσει, τουλάχιστον, να είναι αξιοπρεπής. Θα έχει για προπονητή τον Βαγγέλη Βλάχο, ενώ θα προωθηθούν και κάποια παιδιά από τις ακαδημίες του συλλόγου. Μιλάμε για μια ομάδα η οποία πρέπει να στηθεί μέσα σε λίγες μέρες και να αρχίσει να παίζει σε ένα εθνικό πρωτάθλημα, χωρίς ακόμη να έχει γήπεδο!

Ο Πανιώνιος έχει στην ιδιοκτησία του δυο μικρά κλειστά γυμναστήρια (το ‘Ανδρέας Βαρίκας’ κι ένα ακόμη με τέντα) που βρίσκονται στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Δεν έχουν άδεια διεξαγωγής αγώνων, αφού απαιτούνται ορισμένες ενέργειες για να μπορέσει -το ένα τουλάχιστον- να χρησιμοποιηθεί ως έδρα της ομάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα παιχνίδια που είναι γηπεδούχος στο ξεκίνημα του ομίλου της Β’ Εθνικής που συμμετέχει θα γίνουν αντίστροφα. Ως φιλοξενούμενος και μέχρι να διευθετήσει το θέμα.

Το ιστορικό κλειστό της οδού Αρτάκης λίγο πριν γκρεμιστεί ολότελα Eurokinissi Sports/Κλοντιάν Λάτο

Υπάρχει κι ένα άλλο ιστορικό λάθος που έγινε ταυτόχρονα με τις περιπέτειες της ΚΑΕ. Η δημοτική αρχή φρόντισε να γκρεμίσει το ιστορικό κλειστό της οδού Αρτάκης χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ξεκίνημα των εργασιών της κατασκευής του νέου κλειστού (χωρητικότητας 3.500 θεατών), η οποία έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Αττικής. Οι τελευταίες μελέτες εφαρμογής παραδόθηκαν τον Αύγουστο, όμως ακόμη δεν γνωρίζει κανείς επακριβώς πότε (και από ποια εταιρεία, γιατί κι εκεί υπάρχει μπέρδεμα) θα αρχίσει το έργο. Έτσι, ο Πανιώνιος έχασε ένα περιουσιακό στοιχείο κι η Νέα Σμύρνη το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο, που προφανώς δεν φιλοξενούσε μόνο την ανδρική ομάδα των “κυανέρυθρων”.

Στην συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη παρόντων του προέδρου του ερασιτέχνη Άρη Μισαηλίδη και του Θανάση Κωνσταντώνη, που ανέλαβε να ‘τρέξει’ την ομάδα μπάσκετ, αναλύθηκε διεξοδικά η κατάσταση για τη νέα χρονιά. Υπολογίστηκε ότι για να βγει η σεζόν χρειάζονται 100 χιλιάδες ευρώ, που προφανώς δεν… υπάρχουν, άρα πρέπει να βρεθούν. Κάπου 20 χιλιάδες υπολογίζει ο σύλλογος ότι θα εισπράξει από μια έκτακτη επιχορήγηση του υφυπουργού Αθλητισμού και τα δικαιώματα του επαγγελματικού συμβολαίου του Ιωσήφ Κολοβέρου, ενώ ήδη έχουν βγει εισιτήρια διαρκείας επί της ουσίας κάρτες ενίσχυσης του Πανιωνίου αξίας 50 και 100 ευρώ.

Ο Πανιώνιος πρέπει να σχηματίσει άμεσα ομάδα καθώς οι υποχρεώσεις του ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα (18/10) μετά την παράταση που πήρε από την ΕΟΚ για να προλάβει να κάνει και μια στοιχειώδη προετοιμασία (βρίσκοντας και παίκτες)

Πόσο αισιόδοξοι μπορεί να είναι οι φίλοι της ομάδας; Ο σύλλογος είναι πράγματι ιστορικός, μπορεί και εφτάψυχος με τα όσα έχει περάσει κατά καιρούς, ωστόσο κάποιες φορές η πορεία μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη. Το στόρι που συνόδευσε την πτώση της ομάδας στη Β’ Εθνική είναι αρκούντως χαρακτηριστικό και απεικονίζει εν πολλοίς την κατάσταση στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ