Ο Μίλαν Γκούροβιτς ‘αποβλήθηκε με ντισκαλιφιέ’ από την οικογένειά του
Ομολόγησε την καταδικαστέα πράξη του, αλλά κατηγόρησε τη σύζυγό του ότι τον προκάλεσε προτού αντιδράσει βιαίως. Ο Μίλαν Γκούροβιτς είχε υποπέσει σε διπλό ολίσθημα.
Φεβρουάριος 2018
“Η σύζυγος μου κι εγώ πάντα θέλαμε μια μεγάλη οικογένεια. Το είχα ονειρευτεί, χωρίς να με απασχολεί αν θα κάνω αγόρια ή κορίτσια. Είμαστε ευτυχής που έχουμε τέσσερα παιδιά. Υπάρχει περισσότερη χαρά απ’ αυτήν που ακούτε τώρα“.
Δεκέμβριος 2019
“Δεν θέλω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου, αλλά η σύζυγός μου μού επιτέθηκε. Επέστρεψα από το Νόβι Σαντ, ήμουν με τη μητέρα μου. Άρχισε τις υστερίες, με χτύπησε και μ’ έσπρωξε. Τότε άρπαξα το πιρούνι και την απομάκρυνα. Η σύζυγός μου αντιδράει επειδή εδώ και δυο-τρία χρόνια ζητάω διαζύγιο και δεν το δέχεται“.
***
Καθεμιά από τις παραπάνω αντιφατικές λέξεις στη σειρά, στις δύο αυτές διαφορετικές χρονικές περιόδους, ανήκουν στο ίδιο ακριβώς πρόσωπο. Το βράδυ της Τρίτης ο -πανευτυχής στις αρχές του 2018- Μίλαν Γκούροβιτς (ή Μαλατράς κατά την ελληνική ταυτότητα του όταν 18 ετών ήρθε στην Αθήνα για να παίξει μπάσκετ εν μέσω πολέμου στα γιουγκοσλαβικά εδάφη) συνελήφθη από τη σερβική αστυνομία με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αναφέρθηκε πως εκδηλώθηκε μέσω ξυλοδαρμού στην -επί 20ετία- σύζυγό του Τάνια και στη 16χρονη κόρη του Μίλιτσα, στο σπίτι τους στο νέο Βελιγράδι. Ομολόγησε ότι όντως αντέδρασε, αλλά υποστήριξε ότι βρισκόταν σε άμυνα και αρνήθηκε σε κάθε περίπτωση ότι χτύπησε το μοναδικό κορίτσι της οικογένειας. Για το οποίο “θα έδινα τη ζωή μου“.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του εαυτού του, ο 44χρονος σήμερα Σέρβος ανέφερε ότι η Τάνια εμφανίζει κατά καιρούς υστερικές κρίσεις και στο συμβάν προσποιούταν ότι πέθαινε. Ισχυρίστηκε πως αυτή ήταν η αλήθεια του. Ελήφθη υπ’ όψιν στην κατάθεσή του, αλλά δεν απέφυγε τις συνέπειες της πράξης του. Η Τάνια Γκούροβιτς ήταν αυτή που είχε τηλεφωνήσει στο κέντρο άμεσης βοήθειας και στην αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν. Στο σημείο κατέφθασαν περιπολικό και ασθενοφόρο. Ο άλλοτε φόργουορντ του Περιστερίου και της ΑΕΚ οδηγήθηκε στο αρμόδιο τμήμα για εξηγήσεις και κρατήθηκε λόγω του αυτοφώρου. Αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα ανοίχθηκε φάκελος για την υπόθεση και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Θα δικαστεί εν καιρώ.
Κατά τους Σέρβους, η Τάνια και η Μίλιτσα εξετάστηκαν από ιατροδικαστή. Η μητέρα δεν είχε ορατά σημάδια, αλλά παραπονιόταν για έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και στο κεφάλι. Στη μήνυσή της ανέφερε πως δέχθηκε γροθιές στο πρόσωπο και χτυπήματα στο κορμί της όταν έπεσε στο έδαφος. Η κόρη είχε μώλωπες στο πρόσωπο και άλλες αμυχές. Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν από αστυνομικές πηγές, είχε προσπαθήσει να προστατεύσει τη μητέρα της, ενεπλάκη στον καβγά, αλλά συνάντησε την οργή του πατέρα της που την απώθησε με δύναμη όταν αυτή έπεσε πάνω του.
Ο Γκούροβιτς, που έχει παραδεχθεί ότι στα 29 του είχε διαβεί τις πύλες της κατάθλιψης, ήταν πάντα ένας αυστηρός πατέρας με πάγιες πεποιθήσεις για το μεγάλωμα των παιδιών. Έλεγε στο παρελθόν πως ναι μεν “πρέπει να υποστηρίζονται άνευ όρων και πως “τους διδάσκω πάνω απ’ όλα να είναι καλοί και ειλικρινείς άνθρωποι“, ταυτόχρονα όμως είχε περιορίσει στο ελάχιστο τις ελευθερίες χρήσης κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς λέγοντας πως “μια ημέρα θα συνειδητοποιήσουν ότι ήταν για το δικό τους καλό“. Φοβόταν μην παρασυρθούν.
Αναπόφευκτο ήταν τα σέρβικα μέσα ν’ ασχοληθούν εκτενώς με το συμβάν. Κατά το ‘Flash’, ο Γκούροβιτς, ένα ούτως ή άλλως παιδί του πολέμου και ‘αγρίμι’ των παρκέ που δεν λογάριαζε τίποτα και κανέναν, είχε επιδείξει στο παρελθόν ανάλογη συμπεριφορά. Επειδή ήταν υπότροπος διατάχθηκαν ασφαλιστικά μέτρα. Κρίθηκε από τις αρχές ότι συνέτρεχε κίνδυνος τέλεσης του αδικήματος εν νέου και του απαγορεύτηκε να έρχεται σε οποιαδήποτε επαφή με τη γυναίκα και την κόρη του. Πληγή για τον ίδιο. Υποχρεώθηκε μάλιστα να φύγει από το σπίτι και να επιστρέψει στο πατρικό του στο Νόβι Σαντ. Απ’ όπου έδωσε τη δική του εκδοχή των γεγονότων, κατηγορώντας την Τάνια για την ατυχή κατάληξη της διένεξης που είχαν.
Ο Μίλαν Γκούροβιτς έλεγε σ’ εκείνη τη συνέντευξή του Φλεβάρη του 2018 πως “όσο είμαστε στη ζωή δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το χαρακτήρα με τον οποίο γεννιόμαστε. Στην καριέρα μου καθοδηγούμουν από τη νοοτροπία της νίκης και αλήθεια ότι είναι έχω αντιδράσει βίαια σε παιχνίδια, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να σχηματίσουν μια λανθασμένη εικόνα για μένα. Πιστέψτε όμως, στην ιδιωτική ζωή μου είμαι το εντελώς αντίθετο (…) Όπως κάθε ανθρώπινο ον, έχω ελαττώματα και αρετές. Ακόμη και τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Είμαι αληθινός. Ξέρω τι είναι η φύση μου και έχω παραδεχτεί στον εαυτό μου“.
Εντοπίζετε τις διαφορές;