Ο Μαντζούκας είναι πιο ψηλά από τους Αλβέρτη και Φώτση στα 17 τους
Ο 17χρονος Λευτέρης Μαντζούκας ήταν μια κίνηση πολύ μεγάλης προοπτικής για τον Παναθηναϊκό, καθώς μιλάμε για το μεγαλύτερο ταλέντο της σύγχρονης γενιάς του μπάσκετ. Τα κατορθώματα του Γιαννιώτη άσου και το 'πράσινο' παρελθόν από τον Αλβέρτη μέχρι τον Χαραλαμπόπουλο
Αν το ελληνικό μπάσκετ έχει σταματήσει την παραγωγή ταλέντων, ο Λευτέρης Μαντζούκας είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ο 17χρονος φόργουορντ είναι μακράν ο πιο ταλαντούχος μπασκετμπολίστας που εμφανίστηκε μετά το 2000 και σίγουρα ένα πρότζεκτ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτική. Η μετακίνησή του στον Παναθηναϊκό την Παρασκευή, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει (επίσημα, ή ανεπίσημα λίγη σημασία έχει) το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός, ήταν μια μικρή ή και μεγάλη (όπως το πάρει κανείς) βόμβα στην έτσι κι αλλιώς πολύ ζωηρή τις τελευταίες μέρες αγορά του μπάσκετ. Οι μετακινήσεις προπονητών φέρνουν και αντίστοιχες παικτών, Ελλήνων και ξένων.
Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, δεν άλλαξε κόουτς. Καθώς, όμως, στον Προμηθέα Πατρών η κινητικότητα είναι πράγματι μεγάλη, η ευκαιρία για τον ΠΑΟ να εντάξει στο δυναμικό του τον νεαρό άσο ήταν μοναδική. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο το δεδομένο δεν αλλάζει. Ότι ο μικρός από τα Γιάννενα, που με ύψος 2.07 εναλλάσσεται μεταξύ ‘4’ και ‘3’ με την ίδια επιτυχία, θα φοράει τα “πράσινα” για την επόμενη πενταετία…
Για τον πιτσιρίκο, που πριν από τρία χρόνια ο έγινε ο δεύτερος νεαρότερος μπακετμπολίστας, μετά τον Γιώργο Παπαγιάννη, που έκανε ντεμπούτο στην Stoximan.gr BasketLeague, που σάρωνε στα τουρνουά της ηλικίας του στην Ευρώπη, αλλά και δεν φοβήθηκε ποτέ την πρόκληση να παίξει εναντίον ανδρών, αρχίζει ένα ταξίδι που δεν έχει ταβάνι.
Όσοι τον ξέρουν, μιλάνε για ένα παιδί που δεν σταματάει να προπονείται (καμιά φορά και … μετά τα μεσάνυχτα), είναι μπάσκετ-μάνιακ, έφτιαξε πάρα πολύ το σώμα του και έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, αρκεί βέβαια να μη θεωρήσει ο ίδιος ότι όλα τελείωσαν αλλά και να τον ευνοήσουν οι συνθήκες.
Δεν έχουμε δει πολλά παιδιά στην ηλικία του να μπαίνουν σε ένα ματς ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να σουτάρουν με θράσος έξι τρίποντα, ευστοχώντας σε όλα! Ο Λευτέρης το διέπραξε στις 4 Νοεμβρίου όταν έπαιξε 32 λεπτά στον εκτός έδρα αγώνα του Προμηθέα με την Γκραν Κανάρια, όταν σε 32 λεπτά συμμετοχής σκόραρε 24 πόντους με 6/6 τρίποντα (κι ακόμη 3/4δ, 4ρ, 2ασ, 2κλ και 2 λάθη). Ο Προμηθέας, που χε αποδεκατιστεί από τον κορωνοϊό, έχασε μεν 98-83, ο μικρός, ωστόσο, είχε κλέψει την παράσταση, Να πως:
Ο Μάκης Γιατράς του είχε δώσει ήδη χρόνο στη μεγάλη ομάδα από την πρώτη στιγμή που το ταλέντο του ξεπέρασε τα όρια της ηλικίας του. Από τα τέσσερα ματς του φετινού πρωταθλήματος, ο Μαντζούκας έχει παίξει σε δυο, σημειώνοντας 4π., ενώ μετράει και 7 συμμετοχές στο Eurocup (μ.ο 6.7π. και 2ρ.). Αν δεν σας εντυπωσιάζουν αυτοί οι αριθμοί σημειώστε … τους 49π. που σημείωσε πέρσι σε αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου, για το Next Generation Tournament, όταν σάρωσε με 7/12 δίποντα, 5/12 τρ., 19 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 λάθη (και 65β, στο σύστημα αξιολόγησης)!
Το παρελθόν του ΠΑΟ με τους 17άρηδες
Ο Μαντζούκας θα ενσωματωθεί άμεσα στον Παναθηναϊκό. Προφανώς δεν περιμένει κανείς να παίξει από τώρα κεντρικό ρόλο στους ‘πράσινους’, άλλωστε η μεταγραφή του δεν έχει αυτό το νόημα. Της άμεσης, δηλαδή, ενίσχυσης. Η προοπτική του είναι αυτή που ιντριγκάρει, άσχετα αν στο συγκεκριμένο θέμα (της εξέλιξης του, δηλαδή) θα παίξουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες. Όχι μόνο η δική του θέληση και διάθεση να διακριθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟ παίρνει τα μέτρα του από τώρα στο ενδεχόμενο να μην έχει από του χρόνου έναν εκ των Ιωάννη Παπαπέτρου και Ντίνου Μήτογλου, τα συμβόλαια των οποίων εκπνέουν το καλοκαίρι. Αυτό μένει να το δούμε, βέβαια, γιατί υπάρχει και η αντίθετη άποψη ότι ο Μαντζούκας ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό κορμό των πρασίνων, που συμπεριλαμβάνει βασικά τους δυο προανεφερθέντες
Ο Παναθηναϊκός έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με νεαρούς σαν τον Μαντζούκα. Το 1990 ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν δίστασε να διαλύσει το τμήμα πόλο του Παναθηναϊκού, ανταλλάσσοντας τον κορυφαίο πολίστα Δημήτρη Σελετόπουλο με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Η Γλυφάδα έδωσε στον Παναθηναϊκό τον 16χρονο Φράνκι, που ένα χρόνο μετά έπαιζε 20 ματς στο πρωτάθλημα και σιγά-σιγά γινόταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του συλλόγου, συμπληρώνοντας μια 20ετία στα γήπεδα (και συνεχίζει ακάθεκτος είτε στον πάγκο, είτε σαν τζένεραλ-μάνατζερ πλέον).
Ένα χρόνο μετά, ο Παναθηναϊκός έκανε μια ακόμη σπουδαία κίνηση παίρνοντας από τον Ιωνικό Νικαίας τον 18χρονο Νίκο Οικονόμου, που επίσης έγινε βασικό στέλεχος της ομάδας (αργότερα πήγε στην Ιταλία, αλλά και στον Ολυμπιακό) με τεράστια συνεισφορά ειδικά στα δυο πρώτα πρωταθλήματα του ΠΑΟ το 1998 και το 1999.
Το καλοκαίρι του 1997, την ημέρα που ο Παναθηναϊκός υπέγραφε τον Φάνη Χριστοδούλου και συμφωνούσε με τον Κώστα Παταβούκα, ανακοίνωνε και ένα 16χρονο από τον Ηλυσιακό. Ήταν ο Αντώνης Φώτσης … που τότε έπαιζε ακόμη πλέι-μέικερ και θα γινόταν επίσης ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα στην ιστορία του ‘πράσινου’ κλαμπ.
Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να επανακάμψει με τέτοιες κινήσεις. Δεν είχε την ίδια επιτυχία με τις τρεις εμβληματικές μορφές του παρελθόντος, αν και ο Γιώργος Παπαγιάννης που είχε φορέσει τα πράσινα σε ηλικία 17 ετών το 2014, επανακάμπτοντας ύστερα από την περιπέτεια του στο ΝΒΑ, δείχνει αποφασισμένος να εξελιχθεί σε κυρίαρχη μορφή μέσα στη ρακέτα του ΠΑΟ. Ο πιο σημαντικός απ’ όλους ήταν ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.
Το ταλέντο του χαρισματικού φόργουορντ έλαμψε από την ηλικία των 15 ετών και αργότερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υποσχέθηκε μια Ευρωλίγκα που για λογαριασμό του ΠΑΟ θα σήκωνε ψηλά, ο νεαρός άσος από το Αιγάλεω. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο Βασίλης που σάρωσε με τις μικρές εθνικές ομάδες ταλαιπωρήθηκε από σοβαρούς τραυματισμούς. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλησε να τον περιμένει κι ο 23χρονος, πλέον, άσος φοράει τα ‘ερυθρόλευκα’ του Ολυμπιακού. Στον Πειραιά συνεχίζει και ο Αντώνης Κόνιαρης, που ήταν 16 ετών όταν ο Παναθηναϊκός τον πήρε από τον ΠΑΟΚ, ενώ και ο Μιχάλης Λούντζης (τώρα στον Προμηθέα) είχε ξεκινήσει από τον ΠΑΟ στην ίδια ηλικία. Όπως και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης που μετά την περιπλάνησή του στη Λιθουανία επέστρεψε φέτος στον ΟΑΚΑ…
Πως θα εξελιχθεί η περίπτωση Μαντζούκα; Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Όχι γιατί το παιδί δεν έχει τις δυνατότητες (είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της σύγχρονης γενιάς του μπάσκετ, άρα δεν τίθεται θέμα) αλλά επειδή κανείς δεν γνωρίζει από τώρα τις συγκυρίες που θα διαμορφωθούν ώστε να βρει τον χώρο και τον χρόνο σε μια ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός, που παίζει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Οι προδιαγραφές του, πάντως, είναι για εκεί. Για το πρώτο σκαλί…