O Λούκα Ντόντσιτς ξεπέρασε το 'εγώ' του για να γίνει καλύτερος ηγέτης
Όπως αποδεικνύεται, ο Λούκα Ντόντσιτς δεν πρόσθεσε μόνο κιλά στην off season, αλλά και στοιχεία στο παιχνίδι του πράγματα, ώστε να μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός ως ηγέτης των Μάβερικς. Έκανε μια παρουσίαση εναντίον των Νάγκετς.
O Λούκα Ντόντσιτς θα γίνει 22 χρόνων, στις 28 του Φλεβάρη. Είναι ήδη franchise player, ο πιο επιτυχημένος -νεαρός σε ηλικία- παίκτης στην ιστορία της λίγκας, εκ των πιο πολύτιμων και εκ των πιο χαρισματικών, από καταβολής σπορ. Ο προπονητής του στους Μαβς, Ρικ Καρλάιλ είχε προβλέψει με το τέλος της 'φούσκας' -όπου ο Σλοβένος έζησε για πρώτη φορά την εμπειρία των playoffs του ΝΒΑ-, πως θα πρόσθετε ένα, δυο στοιχεία στο παιχνίδι του στην off season 'όπως έκαναν οι μεγαλύτεροι όλων. Λάρι Μπερντ και Μάτζικ Τζόνσον'.
Η αλήθεια είναι πως πρόσθεσε πολλά, αλλά δεν ήταν στοιχεία του παιχνιδιού. Ήταν κιλά. Σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, όπως γράφει το ESPN αρκέστηκε σε ένα πράγμα: το σήμα κατατεθέν σουτ του Ντιρκ Νοβίτζκι, με το ένα πόδι. Κατά τα άλλα, συνέχισε να ωριμάζει ως παίκτης και εναντίον των Νάγκετς έκανε μια πλήρη παρουσίαση αυτής της εξέλιξης, κατά το 124-117 που κρίθηκε στην παράταση.
Πέρυσι το Ντάλας ήταν στην 26η θέση (των 30 ομάδων) στη λίστα που είχε τίτλο 'αποτελεσματικότητα την ώρα της κρίσης'. “Όπως είχα πει, θα μαθαίναμε από αυτές τις στιγμές, κατά τις οποίες θα έπρεπε να ηγούμαι της ομάδας” εξήγησε τα ξημερώματα ο τύπος που μεταξύ άλλων (τελείωσε με 38 πόντους, που είχαν 11/15 δίποντα, 2/7 τρίποντα και 10/15 βολές, συν 13 ασίστ, 9 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα) έκανε και αυτό που θα δεις όπως διαμόρφωνε το 120-117, ενώ απέμενε μισό λεπτό.
Ο Νίκολα Γιόκιτς ήταν αυτός που πήγε το ματς στην παράταση, ενώ είχε προηγηθεί ασίστ του Ντόντσιτς στον Κλέμπερ για το 109-107, με τους Νάγκετς να μπερδεύονται στις αλλαγές και να δίνουν στον σκόρερ το δευτερόλεπτο που χρειαζόταν για να αποκτήσει καθαρή επαφή με τον στόχο. “Όλοι στην ομάδα εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον. Ο Μάξι έκανε πολύ καλό σουτ. Ακόμα και αν το έχανε, θα εξακολουθούσε να είναι καλό σουτ. Θα του έδινα την μπάλα κάθε μέρα” δήλωσε ο αρχηγός. Η τελευταία τοποθέτηση, δεν ήταν και η πιο ειλικρινής στιγμή του, με το NBA.com/stats να δείχνει ότι πέρυσι ήταν ο πρώτος στη λίστα με τα σουτ στα τελευταία 30'' αγώνων μιας κατοχής (1/10 τρίποντα, 3/5 δίποντα). Ποτέ δεν είχε δώσει αλλού την μπάλα. Απέδειξε πως οι άνθρωποι (δηλαδή, οι παίκτες) αλλάζουν, όταν το θέλουν.
Έμεναν 2.4'' για τη λήξη. Ήταν ακριβώς όσα χρειαζόταν ο Γιόκιτς για να στείλει το ματς στην παράταση, με έναν εκνευριστικά απλό τρόπο. Ο Σέρβος (38π., με 14/31 σουτ -πήρε 4/10 τρίποντα-, εκ των οποίων τους 20 τους έβαλε μετά το ημίχρονο, ενώ πήρε και 11 ριμπ.) ήταν αυτός που πρόσφερε στην παρέα του όλες τις λύσεις -από εύκολους πόντους, έως comeback-, πριν κάνει το 5/5 σε σουτ ισοφάρισης ή νίκης, στα 10 τελευταία τέταρτης περιόδου ή παράτασης, την τελευταία διετία. Η σχετική ενημέρωση ανήκει στο ESPN Stats&Info. Δες σε παρακαλώ το άνετο.
Στην εξτρά περίοδο, ο Γιόκιτς ήταν αυτός που 'έγραψε' το 117-120 με τρίποντο, πριν το step back του Σλοβένου (122-117) που ανέλαβε και τους επόμενους πόντους (ήταν βολές, μετά το άστοχο τρίποντο του Μάρεϊ), για να τελειώσει τη δουλειά ενώ έμεναν 15''.
H ασίστ που πέρασε ο Ντόντσιτς, στο τέλος της κανονικής διάρκειας μεταφράστηκε ως άλλη μια πρόοδος, με τον Κλέμπερ να θυμίζει ότι “είναι ακόμα νέος, κάτι που ξεχνούν πολλοί. Ακόμα μαθαίνει κάθε μέρα. Μολονότι είναι ήδη ολοκληρωμένος παίκτης -έχει το πλήρες 'πακέτο'-, θα συνεχίσει να μαθαίνει όσο αυξάνονται οι εμπειρίες του από clutch συνθήκες. Οι αντίπαλες άμυνες προσαρμόζονται και κάθε φορά του παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό. Όπως φαίνεται, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να μαθαίνει πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός. Εν τω μεταξύ, όσο γίνεται αυτός καλύτερος, γινόμαστε όλοι”. Σίγουρα αυτό ακούγεται ενδιαφέρον.
Ο Καρλάιλ αρκέστηκε στο να προσθέσει ότι “στο εξής θα διασφαλίζει πως η μπάλα θα είναι στα σωστά χέρια, τη σωστή στιγμή”. Ούτως ή άλλως, πέρυσι είχε τις τρίτες περισσότερες ασίστ στη λίγκα (8.8 ανά ματς και ήταν πίσω από τους ΛεΜπρον Τζέιμς των 10.2 και Τρε Γιανγκ των 9.3). Φέτος είναι στην έκτη θέση, με 8 ανά ματς. Στην κορυφή είναι ο Ράσελ Ουέστμπρουκ με 11.8, ακολουθεί ο Τζέιμς Χάρντεν με 11 και ο Γιόκιτς είναι αυτός που συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, με 10.9.
Πέρυσι, σε ανάλογη στιγμή με εκείνη της προτίμησης που έδειξε στον Κλέμπερ, κατά πάσα πιθανότητα θα σηκωνόταν για τρίποντο. Και θα το έχανε (είχε 4/58 σε clutch shots).
To Ringer αποφάσισε να ασχοληθεί με το μόνο πράγμα που δεν κάνει τόσο καλά ο Σλοβένος, επισημαίνοντας πολλάκις πως πρόκειται για έναν τύπο που οι αντίπαλοι δεν 'αντέχουν' να τον αφήσουν μόνο όπου και αν είναι μέσα στο γήπεδο -τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις (αναφέρθηκε το τρίποντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο) 'δίνουν' έναν χώρο.
Σε επτά παιχνίδια για τη σεζόν 2020-21, συμπεριλαμβανομένου και του 124-117 επί του Ντένβερ, έχει 20.8% (με 1.4 εύστοχη προσπάθεια στις 6.9). Είναι το χειρότερο ποσοστό του από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ. Την πρώτη σεζόν (2018-19) είχε 32.7% και τη δεύτερη 31.6. Παρεμπιπτόντως, αυτό το παιδί παίρνει τις δεύτερες περισσότερες προσπάθειες της παρέας του από τη συγκεκριμένη γραμμή, μετά τους Τιμ Χάρνταγουεϊ Jr. Και πολλές φορές σηκώνεται για σουτ, υπό τις πιο δύσκολες των προϋποθέσεων.
Ένας από τους λόγους που φέτος έχει career low ενδεχομένως να είναι και η κατάσταση στην οποία εμφανίστηκε στο training camp, με τα περιττά κιλά και τη φυσική κατάσταση να αγνοείται. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι ξέχασε τον προορισμό του σε αυτήν τη ζωή -να παίζει μπάσκετ.
Σε κάθε περίπτωση, από την εκκίνηση της περασμένης σεζόν ο Ντόντιτς έχει 30.8% ως ποσοστό στα τρίποντα. Στο ίδιο διάστημα, ο Greek Freak που δεν φημίζεται ακριβώς για αυτό το σουτ, έχει 29.9%. Συγκριτικά με 'συναδέλφους' του που είναι γνωστοί ως σουτέρ, ο 21χρονος έχει το χειρότερο ποσοστό, μακράν του δεύτερου.
Την αγωνιστική περίοδο 2019-20 το ποσοστό που είχε η λίγκα, σε σουτ τριών πόντων ήταν στα 35.8%. Προφανώς και δεν μπαίνουν όλες οι προσπάθειες στο ίδιο τσουβάλι. Δηλαδή, μπαίνουν σε ό,τι αφορά τους πόντους που 'δίνουν', εν τούτοις είναι διαφορετικό να σουτάρεις μόνος (ο ορισμός που δίνει το ΝΒΑ στο 'ελεύθερο τρίποντο' ο αμυντικός που βρίσκεται πιο κοντά, πρέπει να είναι 1.82 μέτρα μακριά από τον εκτελεστή), από το να σουτάρεις με τον αντίπαλο κολλημένο πάνω σου. Συνυπολογίζεται αν πρόκειται για catch and shoot ή προσπάθεια που σου ανήκει, πόσο μάλλον αν το τρίποντο γίνεται από τις γωνίες -εκεί δεν θα βρεις συχνά τον άνθρωπο μας.
Μεταξύ των 189 παικτών που δοκίμασαν τουλάχιστον 150 τρίποντα πέρυσι, ο Ντόντσιτς είναι στο Νο186 σε αναλογία σουτ που έκανε ελεύθερος. Δηλαδή, δεν είχε πολλές ευκαιρίες για εύκολες προσπάθειες και αυτό ίσως να εξηγεί και το ποσοστό.
Το Ringer πήρε τον 'υπολογιστή' της ποσοτικοποιημένης ποιότητας σουτ' του Second Spectrum για να δείξει ποιοι είχαν την πιο εύκολη ζωή από το τρίποντο πέρυσι και ποιοι τη χειρότερη, σε τουλάχιστον 150 προσπάθειες. Κάνε ένα click εδώ, ώστε να δεις όλη τη λίστα και πως ο Σλοβένος ήταν αυτός που 'χε τη δεύτερη πιο δύσκολη συνθήκη.
Επιπροσθέτως, 58 προσπάθειες έγιναν στο τέλος του χρονομέτρου. Μέτρησε 4/58. Ήταν η χειρότερη επίδοση παίκτη με αξιοπρεπή αριθμό προσπαθειών.
Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι Μαβς ήταν αυτοί οι πιο αποτελεσματικοί στην επίθεση (τη σεζόν 2019-20), με τον Ντόντσιτς να δίνει 29 πόντους και 9 ασίστ, ανά ματς. Και ενώ εκείνος ήταν στον πάτο των λιστών με τα τρίποντα, συμπαίκτες του ήταν σε κορυφαίες θέσεις. Δηλαδή, 'έφτιαχνε' μια χαρά τους άλλους, θυσιάζοντας το δικό του ποσοστό.
✎ Το Ντάλας τελείωσε τη χρονιά ως η 10η ομάδα, σε ποσοστό ευστοχίας (με 36.7%, ενώ η πρώτη Γιούτα είχε 38%).
✎ Έως τώρα στη σεζόν 2020-21 οι Μάβερικς είναι στο Νο25 της ίδιας κατηγορίας (33.2%, με τους Μπακς να είναι στην κορυφή με 43.7%).
Σ✎ την πολυπαθή σεζόν 2019-20 ήταν και στη δεύτερη θέση της λίστας αυτών που 'χαν βάλει τα περισσότερα (15.1 ανά ματς, με τους Ρόκετς να είναι στο Νο1 με 15.6 και τους Ράπτορς στο Νο3 με 13.8).
✎ Φέτος είναι στο Νο12 (12.9, με τους πρώτους Μπακς να έχουν 17.6).
✎ Πέρυσι η ομάδα του Ντόντσιτς ήταν και αυτή που επιχείρησε τα δεύτερα περισσότερα (41.3 ανά ματς, με το Χιούστον να δοκιμάζει 45.3 -παρεμπιπτόντως οι Μπακς ήταν στο Νο4 με 38.9).
✎ Φέτος είναι στο Νο6 με 38.8. Σε αυτήν την κατηγορία πρώτοι είναι οι Ράπτορς με 43.4 (οι Μπακς έχουν από 40.4).