ΜΠΑΣΚΕΤ

O Λίλαρντ, ο Αντετοκούνμπο και το ρεκόρ πωλήσεων του ΝΒΑ 2Κ

To NBA 2K21 κυκλοφόρησε με τον Ντάμιαλ Λίλαρντ στο 'εξώφυλλο' του. Το ρεκόρ πωλήσεων το 'έχει' ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με το ΝΒΑ 2Κ19 να δίνει στην εταιρία όπου ανήκει το παιχνίδι, τα περισσότερα έσοδα όλων των video games που της ανήκουν, από το 1995 -όταν άρχισε να μετρά τι κερδίζει.

O Λίλαρντ, ο Αντετοκούνμπο και το ρεκόρ πωλήσεων του ΝΒΑ 2Κ
Ο Ντάμιαν Λίλαρντ έγινε ο 17ος διαφορετικός παίκτης που επιλέγεται για το βασικό cover του ΝΒΑ 2Κ. Πήρε τη σκυτάλη από τον Άντονι Ντέιβις -παίκτης που 'χει εμφανιστεί τρεις φορές στο εξώφυλλο. AP Photo/Rick Bowmer

Kατά πάσα πιθανότητα, έχεις μια έκδοση του ΝΒΑ2Κ στο σπίτι σου. Aν λάβουμε υπ’ όψιν μας πως το video game κυκλοφορεί από το 1999, με εκδόσεις για 18 διαφορετικές πλατφόρμες, συν lockdown λόγω του κορονοϊού, διάστημα στο οποίο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ‘παιχνιδομηχανών’ -γιατί κάπως έπρεπε να περάσει η ριμάδα η ώρα- έχεις στην κατοχή σου και το ΝΒΑ2Κ19. Με τον Άντονι Ντέιβις στο εξώφυλλο. Tύπος που διαδέχθηκε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ώρα για ένα ‘διάλειμμα’: από το 2018 χρόνια υπάρχει NBA 2K League, αναγνωρισμένη από το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη. Ο μισθός των παικτών για δουλειά τεσσάρων μηνών, κυμαίνεται από 33 σε 37 χιλιάδες δολάρια -τη στιγμή που οι παίκτες της G League παίρνουν 35.000 δολάρια για πέντε μήνες. Η διαδικασία διαθέτει ό,τι και αυτή του κανονικού πρωταθλήματος (αρχής γενομένης από το NBA 2K Draft, χορηγίες κλπ), συν σπίτι που πληρώνει η λίγκα, κάτι που ισχύει και για το φαγητό, αλλά και τις μετακινήσεις. Παρέχεται και ιατρική ασφάλιση, με ένσημα. Μια χαρά deal, σωστά;

✍ Από την πρώτη έκδοση του ΝΒΑ2Κ -που συνδύαζε την αγάπη σου για το μπάσκετ με την αγάπη σου για τα video games-, στις 10 Νοεμβρίου του 1999 έως και την πέμπτη (ESPN NBA 2K4), ο αθλητής που κάλυπτε το cover του παιχνιδιού ήταν ο Άλεν Άιβερσον.

✍  To ESPN NBA 2K5 το ανέλαβε ο Μπεν Ουάλας, με τον Σακίλ Ο Νιλ να κάνει δικό του το ‘εξώφυλλο’ του 2Κ6 και του 2Κ7.

✍  Παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κρις Πολ (2Κ8), εκείνος στον Κέβιν Γκαρνέτ (2Κ9) και στο 2Κ10 εμφανίστηκε ο Κόμπι Μπράιαντ.

✍  Mε την αλλαγή δεκαετίας, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποφάσισαν να τιμήσουν την ιστορία τους. Από τον Μάικλ Τζόρνταν του 2Κ11, το 2Κ12 κυκλοφόρησε με τρία διαφορετικά covers για να τιμηθούν οι Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ, μαζί με τον ‘Αir’.

✍  Το 2Κ13 ήταν το πρώτο που ‘χε περισσότερους από έναν παίκτες ως ‘μπροστάρηδες’. Ήταν οι Μπλέικ Γκρίφιν, Κέβιν Ντουράντ και Ντέρικ Ρόουζ και ο Jay Z ανέλαβε την παραγωγή -μεταξύ άλλων ‘έφτιαξε’ το soundtrack των 24 τραγουδιών.

✍  Το 2Κ14 αφιερώθηκε στον ΛεΜπρον Τζέιμς και παρουσίασε ομάδες της Euroleague, στο 2Κ15 είχε έλθει η ώρα του Κέβιν Ντουράντ -και της επιλογής να ‘βάζουν’ οι gamers το πρόσωπο τους στο παιχνίδι. Στο soundtrack υπήρχαν και δημιουργίες του Φαρέλ Ουίλιαμς.

✍  Το 2Κ16 να κάνει νέο ρεκόρ διαφορετικών covers, με οκτώ επιλογές, ανάλογα με τη χώρα που κυκλοφορούσε το παιχνίδι (Στέφεν Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Άντονι Ντέιβις, Μάικλ Τζόρνταν -Legend Edition-, Πολ Γκασόλ και Μαρκ Γκασόλ -Ισπανία-, Ντένις Σρέντερ -Γερμανία- και Τόνι Πάρκερ -Γαλλία). Ο Spike Lee ήταν ο σκηνοθέτης.

✍ Στο 2Κ17 τα ‘εξώφυλλα’ ήταν τέσσερα (Πολ Τζορτζ, Κόμπι Μπράιαντ -Legend Edition-, Ντανίλο Γκαλινάρι -Ιταλία- και Πάου Γκασόλ -Ισπανία), αφού είχε τακτοποιηθεί η ευρωπαϊκή αγορά, οι του μάρκετινγκ αφοσιώθηκαν σε αυτήν της Ασίας, με το 2Κ Online 2.

✍ Στα του 2Κ18  έγινε το επόμενο μεγάλο -σε ό,τι αφορά το marketing- βήμα: έδωσαν το κυρίως cover Κάιρι Ίρβινγκ, αυτή της Legend Edition στον Σακίλ Ο Νιλ, ενώ η έκδοση που κυκλοφόρησε στον Καναδά είχε τον ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν -που τότε έπαιζε στους Ράπτορς. Guest σχολιαστές εν τω μεταξύ, ήταν οι Κόμπι Μπράιαντ και Κέβιν Γκαρνέτ.

Ο Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός που 'έπιασε' όλο το cover του ΝΒΑ 2Κ 2k.com

 

✍ Το ΝΒΑ 2Κ19 κυκλοφόρησε στις 11/9 του 2018, με το επετειακό για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων ‘ζωής’ του παιχνιδιού -που ήταν ένα χρόνο μακριά. Το τελευταίο είχε μπροστά τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Το 2Κ19 αφιερώθηκε στον Γιάννη Αντετοκούμπο, ενώ οι εκδόσεις που διατέθηκαν σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είχαν τον Μπεν Σίμονς.

Τη χρονιά του Έλληνα διεθνούς η εταιρία στην οποία ανήκει το παιχνίδι είχε έσοδα 1.249 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος άνηκε στο ΝΒΑ 2Κ, που πούλησε περισσότερα κοντά στα 90 εκατομμύρια αντίτυπα. Παρουσίασε αύξηση της τάξης του 10% από το 2Κ18.

✍ Ο Greek Freak, ο οποίος έγινε ο μόνος μη Αμερικανός NBAer που είχε δικό του εξώφυλλο στο παιχνίδι, έδωσε τη σκυτάλη στον Άντονι Ντέιβις (για το 2Κ20, με τη Legend Edition να αφορά τον Ντουέιν Ουέιντ) και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2Κ21 και τον Ντάμιαν Λίλαρντ.

H κατάρα του cover

Από την έκδοση του 2013 έως εκείνη του 2017 οι παίκτες που επιλέγονταν για το εξώφυλλο -με εξαίρεση μιας χρονιάς- άλλαζαν ομάδα. Το 2014 ο ΛεΜπρον έφυγε από τους Χιτ για να επιστρέψει στο Κλίβελαντ, το 2016 ο Ντουράντ άφησε τους Θάντερ για τους Ουόριορς, το 2017 ο Πολ Τζορτζ μετακόμισε από τους Πέισερες στους Θάντερ και το 2017 ο Ίρβινγκ έγινε ανταλλαγή στους Σέλτικς, πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι που τον είχε με άλλη φανέλα. Την ίδια χρονιά, ο ΝτεΡόζαν έγινε ανταλλαγή στους Σπερς. Αυτοί που γλίτωσαν ήταν οι Χάρντεν, Ντέιβις και Κάρι -τρία εκ των πολλών διαφορετικών covers του 2Κ16.

Πώς διαλέγουν κάποιον για το εξώφυλλο

To Βasketball Forever προσπάθησε να ερευνήσει τον τρόπο που αποφασίζει η 2Κ Sports για το cover της κάθε χρονιάς. Κατ’ αρχάς, το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε από τη Sega Sports (ιαπωνικός πολυεθνικός κολοσσός video games, που ξεκίνησαν δυο Αμερικανοί επιχειρηματίες). Eξυπακούεται πως ευθύς εξ αρχής υπήρχε συμβόλαιο με το ΝΒΑ και το ‘όργανο’ των παικτών -το τελευταίο ανανεώθηκε το Γενάρη του 2019 και άλλαξαν χέρια 1.1 δισεκατομμύρια δολάρια, για άλλα επτά χρόνια συνεργασίας.

Το Μάιο του 1999 η Sega αγόρασε την αμερικανική Visual Concepts -εταιρία που φτιάχνει παιχνίδια- και το Γενάρη του 2005 το ‘πακέτο’ πουλήθηκε στην Take Two Interactive -video game holding company. Η τελευταία ίδρυσε την 2Κ Sports, που έχει έδρα στην Καλιφόρνια και συνεργάτες σε όλον τον πλανήτη. Έχει και κάτι μηνύσεις που εκκρεμούν εις βάρος της, για την κακή ‘μεταφορά’ των tattos παικτών που εμφανίζονται στα παιχνίδια -από τους artists που τα έκαναν και ζητούν δικαιώματα.

Γενικά, όσο περνούσαν τα χρόνια, άλλαζε και η ποιότητα ήχου και εικόνας -μαζί και τα εκατομμύρια δολαρίων που ‘επενδύει’ η εταιρία για να ‘χει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά να μη στα λέω. 

Το χρόνο που ολοκληρώθηκε στις 31 του περασμένου Μάρτη, η εταιρία (στην οποία ανήκουν και άλλα ‘καλούδια’, όπως το Grand Theft Auto) ‘έβγαλε’ 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πίσω στην έρευνα του Basketball Forever, κατέγραψε τις χορηγίες των εξώφυλλων, τους followers/friends etc στα social networks (τουλάχιστον 10 εκατομμύρια), τις εμφανίσεις τους σε All Stars (τουλάχιστον δύο) και τους μισθούς τους (ήταν όλοι άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων) και κατέληξε στο ότι αυτοί είναι οι κύριοι παράγοντες επιλογής -συν ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει ιδιαίτερους. Για παράδειγμα, αυτό του Άντονι Ντέιβις ήταν το ένα φρύδι. Βοηθά πάντα να ‘χουν ‘χτίσει’ και status ‘ήρωα’ -που τους κάνει αγαπητούς σε όλον τον πλανήτη. 

Βάσει όλων αυτών, οι υποψήφιοι για φέτος ήταν οι Ράσελ Ουέστμπρουκ, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Ντάμιαν Λίλαρντ. Κέρδισε ο τελευταίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK