ΜΠΑΣΚΕΤ

O Κέβιν Ντουράντ βαριέται να παίξει -ή μήπως όχι;

Έχει δυο δαχτυλίδια και συμβόλαιο που λήγει αυτό το καλοκαίρι. Είναι αυτοί οι λόγοι που ο Κέβιν Ντουράντ δεν 'σκοτώνεται' να παίξει στους φετινούς τελικούς; Ή όντως ο τραυματισμός του είναι επίφοβος;

O Κέβιν Ντουράντ βαριέται να παίξει -ή μήπως όχι;
AP Photo/Ben Margot

Υπάρχουν παίκτες που αρνούνται να αγωνιστούν όταν έχουν 37.5 πυρετό, άλλοι που παθαίνουν κάταγμα στη μύτη, πηγαίνουν στα αποδυτήρια και επιστρέφουν στο παρκέ, με μάσκα.

Υπάρχουν αυτοί που ‘χουν ρισκάρει πιο γρήγορη επιστροφή, από εκείνη που συστήνουν οι γιατροί και την έχουν γλιτώσει. Όπως υπάρχουν και εκείνοι που μπήκαν πιο γρήγορα στο πρόγραμμα και το πλήρωσαν ακριβά. Γενικά, πολλά έχουν δει τα ματάκια μας και ακόμα περισσότερα έχουν ακούσει τα αυτάκια μας.

Ας ασχοληθούμε λοιπόν, με το παρόν και το λόγο που θα είναι εκτός και του τρίτου τελικού στο ΝΒΑ ο Κέβιν Ντουράντ.

Παίκτης που αν έπαιζε στην Ελλάδα, το πιθανότερο είναι να τον είχαμε βγάλει ‘χέστη’ και ‘αδιάφορο’. Πως δεν ‘σφίγγει τα δόντια’ (κατά το κοινώς λεγόμενο, λες και όταν σφίγγεις τις γνάθους κερδίζεις κάτι περισσότερο από το να διαλύσεις τα δόντια σου) για να βοηθήσει τους Ουόριορς να συνεχίσουν τη δυναστεία τους. Σε ακραίες περιπτώσεις ίσως να ακουγόταν και το “τον έχει ‘πιάσει’ το Τορόντο”.

Eνδεχομένως να ‘χε τρεντάρει το #durantsucks, με το πιο δημοφιλές περιεχόμενο των σχολίων να αφορά το γεγονός ότι αφενός έχει δαχτυλίδια, αφετέρου τελειώνει το συμβόλαιο του.

Για αρχή, από ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα (μέσω του 6-1 που ‘χουν οι ‘Πολεμιστές’ χωρίς τον Ντουράντ), η παρέα του ζει και χωρίς εκείνον. Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει με το Γκόλντεν Στέιτ, που έχει φτάσει στο σημείο να δικαιώνει όσους πιστεύουν στο μάτι.

Ο Στιβ Κερ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για την κατάσταση των παικτών που ‘χουν θέματα, πριν τον τρίτο τελικό. Από το πρόσωπο του αντιλαμβάνεσαι πως δεν περνάει καλά -λογικό.

Ο κόουτς είπε πως ‘ο Κέβιν δεν θα παίξει. Ολοκληρώνει τις ασκήσεις, τη ρουτίνα και τις προπονήσεις του. Η κατάσταση του Κλέι εκτιμάται κάθε μέρα και θα δούμε. Ο Λούνεϊ είναι εκτός της σειράς. Ο Αντρέ θα παίξει. Ναι, έκανε προπόνηση‘.

Ας δούμε λοιπόν, τι έχει ο καθένας και πώς το διαχειρίζεται, με τη βοήθεια του Στέφανου Παπαδόπουλου, ορθοπεδικού γιατρού.

Aντρέ Ιγκουοντάλα

Χτύπησε δυο φορές στους δυο πρώτους αγώνες. Μια σε προσγείωση, από σουτ στα τελευταία λεπτά της πρεμιέρας (είχε πιάσει το μηρό του, αλλά δεν βγήκε από το παιχνίδι) και μια όταν έπεσε στο σκριν του Μαρκ Γκασόλ και μετά στο παρκέ.

Αποχώρησε για τα αποδυτήρια και επέστρεψε για να βάλει το σουτ της νίκης. Βλέπεις, είχε τριτώσει το κακό που άρχισε στις 18 Μαΐου, στο τρίτο ματς με τους Μπλέιζερς. Στα 18 λεπτά συμμετοχής ένιωσε σφίξιμο στην αριστερή γάμπα και τέθηκε εκτός. Πήγε για μαγνητική τομογραφία, αυτή δεν έδειξε κάποια δομική ζημιά, εν τούτοις εφόσον επρόκειτο για τη γάμπα έπρεπε να προσέξει κάπως περισσότερο. 

Η γάμπα είναι το χειρότερο μέρος για να ρισκάρεις επιστροφή, πριν να είσαι 100% πως έχεις ξεπεράσει το όποιο πρόβλημα. Είναι το σημείο του σώματος που εμπλέκεται στις περισσότερες ενέργειες ενός μπασκετμπολίστα. Ο τετρακέφαλος κάνει έκταση -και προφανώς στηρίζει το πόδι. Ο γλουτός, οι οπίσθιοι μηριαίοι και το κάτω μισό του ποδιού είναι που καταπονούνται περισσότερο, καθώς μετέχουν σε τρέξιμο, άλμα, προσγείωση, τα πάντα. Όλα αυτά είναι βέβαια, σχετικά γιατί στο κορυφαίο επίπεδο σφίγγονται μέχρι τα αυτιά.

To ‘πρέπει’ του Ιγκουοντάλα ήταν πως έπρεπε να παίξει, γιατί χωρίς τον Κέβιντ Ντουράντ οι Dubs τον χρειάζονταν περισσότερο -για να ξεκλειδωθούν σε άμυνα και επίθεση και, κυρίως, για να γίνει πιο εύκολη η ζωή του Στέφεν Κάρι.

Όπως είπε ο ίδιος μετά το 1-1 με τους Ράπτορς, όταν τον ρώτησαν για το κίνητρο που ‘χει ώστε να αγωνίζεται ενώ πονάει “συμπαθώ τον Στεφ. Είναι καλός τύπος. Προσπαθώ να κάνω ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσω την κληρονομιά του. Θα κάνω τα πάντα για αυτό”. Από άμυνα μέχρι βουτιά για την τελευταία μπάλα.

“Δεν είναι MVP player. Είναι ΜVP slayer”

Ο Κερ πάλι, έχει εξηγήσει πως είναι “μπορεί να μην είναι MVP παίκτης, αλλά είναι ‘φονιάς’ των MVP, με την άμυνα που παίζει. Μπορεί να μη γεμίζει τα στατιστικά, αλλά είναι Hall of Famer υπό την έννοια των πρωταθλητών και των νικητών, όπως και αυτήν των λαμπρών μπασκετικών μυαλών και της επιρροής στο παιχνίδι, της επιρροής στο παιχνίδι πρωταθλητών. Είναι απίστευτα έξυπνος, καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι και στο μυαλό μου είναι συγκρίσιμος με τον Σκότι Πίπεν”. 

Για όλους αυτούς τους λόγους είχε κάνει τα πάντα ο -τότε GM, νυν πρόεδρος του οργανισμού- Μπομπ Μάγερς, για να τον πάρει στο Γκόλντεν Στέιτ, το 2013. Είχε δώσει τρεις παίκτες (Ρίτσαρντ Τζέφερσον, Αντρίς Μπιεντρίνς και Καρίμ Ρας) και πέντε picks, για να δημιουργήσει χώρο στο salary cap για τον Ιγκουοντάλα -που αρνήθηκε τους Κινγκς και τους Νάγκετς για τους Ουόριορς.

Ας περάσουμε στον επόμενο -τραυματία

Κλέι Τόμπσον

Έπαθε διάταση στα hamstrings (και όχι το hamstring -για να αποδειχθεί πως και στην Αμερική σε ό,τι αφορά τα ιατρικά δεν γίνεται ακριβώς η καλύτερη δουλειά από τους ρεπόρτερ), ενώ ήταν σε εξέλιξη ο δεύτερος τελικός. Στην τέταρτη περίοδο, έπειτα από τρίποντο προσγειώθηκε άτσαλα και έφυγε κουτσαίνοντας.

Έπαθε διάταση στο ‘κομμάτι’ του ποδιού, το οποίο λες και βασικό, για τη γενικότερη λειτουργία του. Τα hamstrings μεταφράζονται ως ιγνυακοί τένοντες. Είναι αυτό που πιάνεις στην έξω πλευρά του γονάτου σου, όταν το λυγίσεις -που είναι σαν χοντρές χορδές. Είναι ομάδα τενόντων (οπίσθια και έξω στο μηρό), μεταξύ των οποίων είναι και οι δικέφαλοι μηριαίοι μύες (υπάρχει ένας σε κάθε πόδι). Είναι τρεις διαφορετικοί μυς που είναι τόσο κοντά, που νομίζεις ότι είναι ένας.

 

Μετά το συμβάν, ρώτησαν τον Κερ τι θα γίνει με τον Τόμπσον. Απάντησε “και μισοπεθαμένος να είναι, λέει πως είναι μια χαρά. Θα δούμε”. Ο παίκτης πάλι, εξήγησε ότι “δεν με βλέπω να χάνω το τρίτο παιχνίδι” και ο Κερ επανήλθε με το “πιστεύει ότι είναι έτοιμος, αλλά ο Κλέι πάντα λέει πως είναι έτοιμος. Οπότε θα αποφασίσουμε να παίξει, αφότου βεβαιωθούμε πως δεν υπάρχει ρίσκο υποτροπής”.

Χωρίς τον Ντουράντ και τον Τόμπσον, οι Ουόριορς μένουν μόνο με τον Κάρι για στάνταρ σκόρερ, δεδομένου ότι ο ΝτεΜάρκους Κάζινς δεν έχει επιστρέψει στο 100%. Α, ο Κάρι είχε ίωση στην αρχή της σειράς.

Κεβόν Λούνεϊ

Η περίπτωση του 23χρονου πάουερ φόργουορντ/σέντερ είναι πιο ξεκάθαρη. Δεν θα τον κρατήσει εκτός μόνο του τρίτου τελικού, αλλά όλης της συνέχειας. Υπέστη κάταγμα κοντά στην κλείδα, στο πρώτο ημίχρονο, όταν συγκρούστηκε με τον Καγουάι Λέοναρντ. Οι ειδικοί είχαν πιστέψει στην αρχή πως είχε προκύψει ένας μώλωπας στο αριστερό μέρος του στήθους -όπου έπεσε ο ‘Klaw”. Τελικά, το θέμα ήταν πιο σοβαρό και οι Ουόριορς έχουν να στηριχθούν πια στους Κάζινς, ‘Αντριου Μπόγκουτ και Τζόρνταν Μπελ.

Ο ιατρικός όρος του τραυματισμού είναι ‘απαρεκτόπιστο κάταγμα του πλευρικού χόνδρου της πρώτης πλευράς’. Πιο απλά, ‘έσπασε’ αυτό.

 

ΝτεΜάρκους Κάζινς

Mετά τα λίγα λεπτά στην πρεμιέρα των τελικών, ο Κερ του έδωσε περί τα 28 στο β’ παιχνίδι και τον είδε να ανταποκρίνεται τα μάλα. Αφότου επέστρεψε από τη διάλυση του Αχιλλείου και έπαιξε σε 30 ματς στη regular season, στο πρώτο δωδεκάλεπτο του δεύτερου ματς της σειράς με τους Κλίπερς (15/4) έπαθε ρήξη στον αριστερό τετρακέφαλο -όπως έδειξε η μαγνητική. Ήταν η πρώτη του συμμετοχή στην postseason. Το κακό συνέβη όπως επιτάχυνε για να μαζέψει μια μπάλα.

Που το πιθανότερο είναι πως ήταν μερικού πάχους και περιορισμένης έκτασης, αλλιώς θα ήταν φύσει αδύνατο να επιστρέψει φέτος. Ο Κερ βέβαια, είχε πει πως και με το πραγματικό πρόβλημα, δύσκολα θα τον ξαναβλέπαμε φέτος. Αλλά τον είδαμε. Κάτσε να δεις τι είναι το μερικό πάχος -για να μην αφήνουμε κενά.

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στον Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος πήγε στο γήπεδο.

Όχι όμως, για να προπονηθεί με την παρέα του, αλλά για να κάνει το πρόγραμμα αποθεραπείας και να δει το video της προετοιμασίας. “Η κατάσταση του βελτιώνεται” εξήγησε ο Κερ, πριν καταλήξει στο ότι δεν έχει τον KD στη διάθεση του τα ξημερώματα. Και δεν τον έχει στη διάθεση του, γιατί οι γιατροί δεν επιτρέπουν στον παίκτη να ακολουθήσει πλήρες πρόγραμμα προπόνησης με την ομάδα.

Πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και αν ο Ντουράντ λυσάει (σχήμα λόγου) να παίξει, αν ο γιατρός που τον υποβάλει καθημερινά σε τεστ διακρίνει ενοχλήσεις και βλέπει ρίσκο, δεν του δίνει το ΟΚ. Και άρα ο Κερ δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Εκτός και αν -όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν- ο παίκτης πάρει και την ευθύνη, για το μέλλον του.

Eπειδή μπορεί και να το ‘χεις ξεχάσει, ο KD απέκτησε πρόβλημα στη δεξιά γάμπα, στο πέμπτο ματς της σειράς με τους Ρόκετς (8/5). 

Όπως μας διόρθωσε ο ειδικός, ο Ντουράντ έπαθε θλάση γαστροκνημίας ‘που σε απλά ελληνικά λέμε γάμπα. Όχι στο γαστροκνήμιο μυ. Στη γαστροκνημία ανήκουν και άλλοι μυς (πχ πελματικός), με τις θλάσεις να χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Το αγγλικό strain είναι η ελληνική διάταση (σπάνε 2, 3 μυικές ίνες και σε 15 μέρες παίζεις), η δευτέρου βαθμού θλάση αφορά σαφή απώλεια ανατομική συνέχειας, απώλεια πολλών μυικών ινών και αιμάτωμα (μπορεί και κοντά στον τένοντα) και η τρίτου βαθμού θλάση είναι ρήξη του μυός (από τη μια είναι ο μυς από την άλλη ο τένοντας, δεν έχει μείνει τίποτα και μπαίνεις στο χειρουργείο).

Συμπερασματικά, εφόσον λείπουν όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στη διάγνωση του Ντουράντ, αρκέσου στο ότι δεν του ‘χει δώσει το ΟΚ ο γιατρός. Και ότι εκείνος δεν έχει πάρει την ευθύνη, καθώς το ρίσκο υποτροπής είναι πολύ μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK