ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γιόκιτς πρώτα έμαθε τι είναι ‘flailing’ και μετά έβαλε στη θέση του στον Μπέβερλι

Η επίθεση του Πάτρικ Μπέβερλι στον Νίκολα Γιόκιτς βρήκε στυγνή απάντηση στους αριθμούς.

Ο Γιόκιτς πρώτα έμαθε τι είναι ‘flailing’ και μετά έβαλε στη θέση του στον Μπέβερλι
Ο Πάτρικ Μπέβερλι θέλησε να μειώσει την αξία του Νίκολα Γιόκιτς, αλλά μάλλον έφαγε τάπα στο λέι απ AP Photo/Mark J. Terrill

Η πιο διαδεδομένη απόπειρα εκμαίευσης φάουλ στο μπάσκετ είναι το flopping. Ή αλλιώς η σχεδόν θεατρινίστικη πτώση στο παρκέ προκειμένου ο αμυνόμενος να κερδίσει το επιθετικό από τον παίκτη που μαρκάρει ή απ’ αυτόν που επιχειρεί να τον σκρινάρει για ν’ αδειάσει ο χώρος. Με τα χρόνια έχει ανακηρυχθεί σε ‘τέχνη’, όσο γέλιο ή αγανάκτηση κι αν προκαλεί σε θύματα και θεατές.

Ορίστε γιατί:

Η αντίστοιχη λέξη για τον επιτιθέμενο που αναζητά σε μόνιμη βάση την επαφή με τον προσωπικό αντίπαλό του ταράσσοντας ακαθόριστα το κορμί του, σαν να τον έχει χτυπήσει ρεύμα υψηλής τάσεως ή απλώνοντας χέρια είναι, επισήμως, το flailing. Έτσι μας το είπαν έτσι σας το λέμε. Αυτός ήταν και ο όρος που διάλεξε ο Πάτρικ Μπέβερλι κατηγορώντας τον Νίκολα Γιόκιτς για τη διαρκή διεκδίκηση των υπέρ του αποφάσεων με στόχο να φθείρει το σχέδιο εξουδετέρωσής του και να οδηγηθεί στη γραμμή για εύκολους πόντους. Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα ο άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού, χρησιμοποίησε μια προσωποποίηση από τον πρώτο γύρο της postseason με τους Ντάλας Μάβερικς. Υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι “εκπροσωπεί ό,τι ακριβώς ο Ντόντσιτς: το πάρα πολύ flailing. Πιέζει πολύ τους διαιτητές για να κερδίσει υπέρ του σφυρίγματα“. Τη στιγμή που για την πλειονότητα του ΝΒΑ ο πρώην συμπαίκτη του Τζέιμς Χάρντεν θεωρείται expert, έχοντας εξελίξει την τεχνική του πάλαι ποτέ πρωτοστάτη Ρέτζι Μίλερ.

Όλα αυτά αφού οι Κλίπερς νίκησαν 113-107 τους Νάγκετς στο τρίτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς στη Δύση και απέκτησαν το αβαντάζ για την πρόκριση (2-1). Μεταξύ άλλων διότι ο Καγουάι Λέοναρντ ‘εφηύρε’ το κόψιμο με το μεσαίο δάχτυλο!

Βεβαίως και ο Σέρβος σέντερ ήταν ο μεγάλος μπελάς για την άμυνα της ομάδας του LA. Φερ’ ειπείν ο Ζούμπατς αποβλήθηκε σε 22 λεπτά. Μόνο που από τους 32 προσωπικούς πόντους που βρήκε στο ματς όλους κι όλους 3 πήρε από τις 4 βολές που εκτέλεσε συνολικά. Γι’ αυτό και όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του αντιπάλου του, ο ‘Joker’ πέρασε στην αντεπίθεση. Πρώτα βέβαια χρειάστηκε να ζητήσει διευκρινίσεις. Διότι δεν είχε ακουστά τη περίφημη λέξη και έπρεπε να μάθει τι σημαίνει για να τοποθετηθεί επ’ ακριβώς. Από τη στιγμή που ενημερώθηκε, δεν έμεινε απαθής. “Είχαν 26 ελεύθερες βολές και είχαμε 10“, αποκρίθηκε με ύφος σοβαρό.Πριν συνεχίσει με σαρδόνιο χαμόγελο, ανάλογο του villain της DC Comics, πως “εγώ απλώς έδειχνα στον διαιτητή ότι ήταν φάουλ“.

Όπως μέτρησε το ESPN, οι Κλίπερς έχουν εκτελέσει συνολικά 72 βολές σε τρία παιχνίδια και οι Νάγκετς 18 λιγότερες (54). Η διαφορά πρέπει να λέγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ