Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα βάλει ποτέ το τρίποντο του Θανάση· μάλλον
Οι 9 χαμένες βολές του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε 10 προσπάθειες από τη γραμμή αποπροσαντόλισαν την κουβέντα που έπρεπε να γίνει για το δεύτερο τρίποντο που δεν δείλιασε να πάρει ο Θανάσης.
Το οριακό +3 (112-109) των Μπακς επί των Μάβερικς στο Μιλγουόκι, για την τέταρτη διαδοχική νίκη τους και έβδομη στα οκτώ ματς του Γενάρη, κρύβει τη μισή αλήθεια. Ναι μεν ο Κρις Μίντλετον έπρεπε σκοράρει 8 από τους συνολικά 25 πόντους του στα τελευταία 2.5 λεπτά ορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, την ώρα που στο 109-107 οι Μαβς του Λούκα Ντόντσιτς (που παρά το 1/7 τρίποντα έχασε το triple double για 1 ριμπάουντ) είχαν δύο ανοικτά τρίποντα στα 21'' (από τον Τρέι Μπερκ) και στα 10.4'' (από τον Κρίσταπς Πορζίνγκις) για να προσπεράσουν με έναν. Ωστόσο μια διαφορά μεταξύ 5-7 πόντων για τα 'ελάφια' θα 'ταν πιο συμβατή με την πραγματικότητα, αρκεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να ευστοχούσε τουλάχιστον στις μισές από τις βολές που εκτέλεσε.
Οι γηπεδούχοι ξόδεψαν συνολικά 13 (12/25). Τις 9 εξ αυτών, στην πλειονότητά τους ήταν 'κοντές', τις έχασε ο 'Greek Freak' (1/10) στη χειρότερη επίδοση παίκτη του οργανισμού που έχει εκτελέσει διψήφιο αριθμό σ' έναν αγώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 'Elias Sports Bureau'. Στην ιστορία του ΝΒΑ μάλιστα μόλις τρεις παίκτες είχαν το ίδιο ή χαμηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον 10 απόπειρες: ο 'σεσημασμένος' Αντρέ Ντράμοντ, ο Σακίλ Ο'Νιλ και ο Αλ Χόρφορντ.
Από την αρχή της χρονιάς ο Giannis εκτελεί από τη γραμμή με ποσοστό μικρότερο του 60% κι αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα για έναν παίκτη που δεν φοβάται τις σωματικές επαφές και κερδίζει πολλά φάουλ. "Είναι απλό", απάντησε ο Αντετοκούνμπο ερωτηθείς για την αστοχία του προκρίνοντας το δίπτυχο: επανάληψη και αφοσίωση στην τεχνική. "Όσοπιο πολύ εκτελείς, όσο πιο πολύ δουλεύεις σε αυτό, θα πάρεις το καλύτερο. Δεν υπάρχει μυστικό σε αυτό", συμπλήρωσε βλέποντας τον εαυτό του να έχει χάσει σχεδόν 20 μονάδες από το ανώτερο 77% που εμφάνισε στο φινάλε της σεζόν 2016-17. "Δεν του λέω πολλά. Δεν θέλω να βάλω στο κεφάλι του άλλα 1000 διαφορετικά πράγματα. Νομίζω ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει", υπερθεμάτισε ο Μίντλετον που είχε 5/5 από τη γραμμή, έχοντας σημαδέψει σωστά στο ζευγάρι που διαμόρφωσε το 111-107, αφού προηγουμένως και με περίσσια αυτοπεποίθηση είχε πετύχει τα δύο 'μεγάλα' τρίποντα πάνω σε άμυνα.
Θα 'ταν εντελώς διαφορετική η κουβέντα, εφόσον το βράδυ της Παρασκευής στο 'Fiserv Forum' ο Έλληνας άσος, των 31 πόντων με 40% από την περίμετρο (2/5) και των 9 ριμπάουντ, είχε κυμανθεί στο επιτρεπτό όριο του 60%-65%. Σε μια τέτοια εκδοχή θα είχε εξασφαλίσει άλλη αξία το αναπάντεχο τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο - το δεύτερο του εφετινό. Ο μεγάλος αδερφός του Γιάννη δεν χρησιμοποιήθηκε όσο σε προηγούμενα παιχνίδια. Μπήκε στο 7'30'' της πρώτης περιόδου (αντικαθιστώντας τον 'Greek Freak'), έμεινε ως το φινάλε της, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Σε αυτά τα 4,5 λεπτά πάντως πρόλαβε να ισοφαρίσει τη δεύτερη ανώτερή επίδοσή του για εφέτος έχοντας σημειώσει 5 πόντους. Θα 'ταν ένας παραπάνω, αν είχε ευστοχήσει στη βολή του γκολ-φάουλ.
Οι άλλοι τρεις επιτεύχθηκαν με το 'χλατσοτό' τρίποντο από τη γωνία. Ένα τρίποντο που δεν προέκυψε από το σύστημα ή κάποια έξτρα πάσα που τον βρήκε μόνο του στα δεξιά της επίθεσης, αλλά ένα τρίποντο που τόλμησε να πάρει ο ίδιος κάνοντας μάλιστα πίσω βήματα. Με αυτή τη μόνιμη βεβαιότητα που πηγάζει από μέσα του ο 28χρονος φόργουορντ έκρινε πως ήταν προτιμότερο να ρισκάρει ένα μακρινό σουτ παρά να εκτελέσει από μέση απόσταση ή να πάει προς το καλάθι. Εκ του αποτελέσματος απαλλάχθηκε των ενοχών που θα 'χε για την πρωτοβουλία του, καθώς είχε ήδη 0/1, διότι φεύγοντας με υπέροχη καμπύλη από τα χέρια του η μπάλα αναπαύτηκε στο δίχτυ του καλαθιού των Μάβερικς.
Φυσικά ο Γιάννης δεν θα έπαιρνε ποτέ μια τέτοια προσπάθεια. Στη θέση που βρισκόταν ο αδερφός του θα επιχειρούσε να τελειώσει από κοντά τη φάση και να σιγουρέψει τους δύο πόντους με κάρφωμα ή λέι απ πάνω από τους αντιπάλους του. Άλλος τύπος όμως ο Θανάσης, ξεχωριστός. Πολύ πιο αλέγκρος και ενστικτώδης. Δυο στοιχεία που δικαιωματικά του 'χουν χαρίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στο ροτέισον του κόουτς Μπουντενχόλτζερ. Ίσως τώρα τον δούμε να μαρκάρει τον Κέβιν Ντουράντ ή τον Λεμπρόν Τζέιμς, διότι οι Μπακς ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και κατόπιν υποδέχονται τους Λέικερς στα πρώτα crash test της χρονιάς μετά τη πρεμιέρα.