ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αύξησε κατά 233% τα κέρδη των Μπακς

Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι μεταξύ των 5 οργανισμών που είδαν την αξία τους να πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι και στις 5 με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους. Γιατί οι Νικς είναι πάντα οι πιο πλούσιοι και η έκπληξη των εισιτηρίων.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αύξησε κατά 233% τα κέρδη των Μπακς

To Forbes είναι εδώ για εσένα, για εμένα, για εμάς, για να μας ενημερώνει τι αλλάζει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Είναι εδώ για όλους μας και για να μας ειδοποιεί για όποιες, τυχόν, αλλαγές υπάρχουν στη δυναμική -την αξία- των απανταχού αθλητικών οργανισμών.

Τα ξημερώματα λοιπόν, δημοσιοποίησε τα νέα νούμερα για τους οργανισμούς του ΝΒΑ, που ως λίγκα αύξησε τα κέρδη της κατά 8.5% εν συγκρίσει με πέρυσι (έφτασαν στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, με το λόγο να αφορά την εμφάνιση χορηγιών στο logo). Και -οποία, καμία, έκπληξη- οι Νικς παρέμειναν στην κορυφή για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά!

H διαφήμιση στη φανέλα είναι κάτι που απέκτησαν όλοι, πλην των Θάντερ, για ποσά μεταξύ των 4 και των 20.000.000 δολαρίων, το χρόνο.

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που δεν υπήρχε οργανισμός, ο οποίος να μην αξίζει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Φέτος, ο μέσος όρος έφτασε στα 1.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πλέον ο κάθε οργανισμός του ΝΒΑ αξίζει τρεις φορές περισσότερο από ό,τι πριν πέντε χρόνια. Ας δούμε ποιοι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση.


VISUALCAPITALIST.COM (via Forbes)

Τώρα μπορείς να καταλάβεις γιατί οι NBAers δεν πρόκειται να παραιτηθούν, αν δεν δικαιωθεί το αίτημα τους να ‘χουν λόγο σε ό,τι τους αφορά, ως πρωταγωνιστές όλης αυτής της ιστορίας.

Ο χαμός που γίνεται με τις ανταλλαγές, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω λήγουν σήμερα, έχει κάνει το ΝΒΑ τη πιο hot λίγκα, με τους εκπροσώπους του να είναι τα επικρατέστερα trends στα social media. Και αν οι Νικς έκαναν ό,τι κάνουν κάθε χρόνο, για λόγους που θα εξηγήσω στη συνέχεια, υπήρχαν κάποιες εκπλήξεις στη φετινή λίστα.

Γιατί είναι πρώτη η Νέα Υόρκη

Η Νέα Υόρκη, που ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει δει δαχτυλίδι από το 1973, η τελευταία φορά που πήρε πρωτάθλημα περιφέρειας ήταν το 1999 και η τελευταία που πήγε στα playoffs το 2013 -πριν την αναλάβει ο Τζέιμς Ντόλαν-, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 11%. Η αξία της έφτασε τα 4.000.000.000 δολάρια. Στη γενικότερη λίστα των αθλητικών οργανισμών που υπάρχουν στις ΗΠΑ, οι Νικς είναι στο Νο2, μαζί με τους Nιου Γιορκ Γιάνκις του baseball. Για να μην έχεις κενά, το πιο ισχυρό club όλων είναι οι Ντάλας Κάουμποϊζ (5.000.000.000 δολ.).

Για να λύσεις το μυστήριο με τους Νικς, πρέπει να σου πω δυο πράγματα για τη μεθολοδογία των καθ’ ύλην αρμοδίων, στο πώς καταλήγουν στο value. Χρησιμοποιούν πολλαπλάσια εσόδων για να το υπολογίσουν (μετοχές συν ‘καθαρό’ χρέος), βάσει και των οικονομικών της τρέχουσας συμφωνίας που αφορά το γήπεδο της κάθε ομάδα. Ένα το κρατούμενο.

Αν ένας οργανισμός έχει νέο ή ανακαινισμένο γήπεδο παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα, στην αξία δηλαδή, της επιχείρησης. Όπως λαμβάνεται υπ’ όψιν το κέρδος των αφεντικών των οργανισμών από τη χρήση των γηπέδων για άλλους σκοπούς.

Το Madison Square Garden, γνωστό ως “η πιο διάσημη arena του πλανήτη” έβγαλε το ποσό του 1.600.000 δισεκατομμυρίου μέσα στο 2018. Ήταν κατά 18% μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο του 2017. Στα regular events ανήκουν οι Νικς, οι Ρέιντζερς (χόκεϊ), κάποιοι από τους μεγαλύτερους αγώνες πυγμαχίας, είναι η mecca του wrestling και ο στόχος κάθε σταρ που δίνει συναυλίες. Εντός του -ας πούμε- κτηρίου, υπάρχει και θέατρο.


Ο Ντόλαν ήταν αυτός που αποφάσισε την ανακαίνιση, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 και έδωσε εκατοντάδες ευκαιρίες για αύξηση εσόδων. Ένεκα αυτής, η τιμή των εισιτηρίων παραμένει από τις πιο υψηλές (και δεν θέλω να σου θυμίσω τι κάνει η ομάδα), με τους χορηγούς να κάνουν ουρά και τις αιτήσεις για σουίτες να ‘χουν λίστα αναμονής. Πρόσθεσε και τη συμφωνία με την τοπική καλωδιακή τηλεόραση του MGΜ, για περισσότερα από 100.000.000 δολ. το χρόνο και καταλαβαίνεις γιατί κάνει πάρτι η Νέα Υόρκη.

Το 233% της αύξησης των Μπακς είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό, με το opening του νέου τους γηπέδου (Fiserv Forum -ειρήσθω εν παρόδω είναι ο πρώτος bird-friendly χώρος για αθλητισμό και διασκέδαση), αξίας 524 εκατ. δολ, αυτήν την αγωνιστική περίοδο.

Εγκατέλειψαν το τρίο παλαιότερο κτήριο που φιλοξενούσε οργανισμό του ΝΒΑ και πήγαν σε ένα που τους ευκαιρίες για νέες χορηγίες και έσοδα από premium seating και άλλα ‘αγαθά’ που δεν διέθετε το Βradley Center.

Το 2014 τα ‘Ελάφια’ άξιζαν 550.000.000 δολ. Φέτος η αξία τους εκτοξεύτηκε στα 1.35 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως προς αυτό, πέραν του Γιάννη Αντετοκούνμπο (φευ) έπαιξε ρόλο και η επέκταση του τηλεοπτικού συμβολαίου που έδωσε στο Μιλγουόκι ποσό υπερδιπλάσιο του αρχικού deal. Κάτι που θα έλεγες πως επίσης αφορά τον Γιάννη.

Για να ‘κλείσω’ με τα γήπεδα, πριν κάνω το ίδιο και με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, στο ΝΒΑ αποδεικνύεται περίτρανα πως για να ‘βγάλεις’, δίνεις. Όποιος έφτιαξε νέο γήπεδο ή διόρθωσε αυτό που ήδη είχε, κέρδισε νέες χορηγίες και ευκαιρίες για να αυξήσει τα έσοδα του. Αυτό ήταν κάτι που έζησαν οι Γουλβς και οι Τζαζ, αφότου προχώρησαν σε ανακαινίσεις που κόστισαν 100 εκατομμύρια δολάρια. Δες ποιος οργανισμός έχει τα περισσότερα έσοδα από εισιτήρια.

Σε αυτό το ‘δίνω/παίρνω’ προσδοκά και η Ατλάντα που πρόσφατα αποκάλυψε την ανανεωμένη State Farm Arena, με το ‘ρεκτιφιέ’ να κοστίζει 193 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ουόριορς θεωρούν δεδομένο πως θα ζήσουν το δικό τους δικαίωμα στην κατακόρυφη αύξηση κέρδους τη νέα σεζόν, όταν θα αφήσουν το πιο παλιό κτήριο του ΝΒΑ (Oracle Arena) για το υπερσύχρονο Chase Center, αξίας 1.000.000.000 δολαρίων!

Έχουν ήδη εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια, από χορηγίες, εισιτήρια διαρκείας και αγορές σουιτών. Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι “Πολεμιστές” θα ‘χτυπήσουν’ τους Νικς, σε ό,τι αφορά την πρωτιά

Διάβασες ήδη πως το τηλεοπτικό συμβόλαιο βοηθά στη γενικότερη αξία, κάτι που έζησαν οι Νετς, Χόρνετς, Μαβς και Μπλέιζερς, που φέτος διανύουν την πρώτη αγωνιστική περίοδο των νέων συμφωνιών, για ποσό διπλάσιο του προηγούμενου. Τα νέα deals των Μπουκς και Σπερς θα αρχίσουν να ‘μετρούν’ από τη σεζόν 2019-20.

Οι χορηγοί εν τω μεταξύ, τσεκάρουν πάντα τις αγορές (πόλεις που φιλοξενούν ομάδες) που διαθέτουν παίκτες από όλη την υφήλιο.

Ιδανικά θα ήθελαν όλες να ‘χουν από έναν Κινέζο (όπου υπάρχουν 300.0000.0000 παίκτες δηλωμένοι -συν ότι είναι η χώρα που δίνει στο ΝΒΑ τα περισσότερα λεφτά, μετά τους Αμερικανούς). Επειδή αυτό δεν γίνεται, πηγαίνουν στην αμέσως επόμενη καλύτερη λύση. Ναι, τύπους σαν τον Γιάννη, τον Ντόντσιτς, τον Γιόκιτς και… τους Κινγκς των πολλών ξένων.

Το παγκόσμιο ‘άνοιγμα’ του ΝΒΑ και η δημοφιλία που απολαμβάνει πια παντού, είχε ως συνέπεια να είναι οι Νετς σταθερά οι 6οι πιο ‘δυνατοί’. Προηγήθηκε η επένδυση του εκ των ιδιοκητών του κολοσσού Alibaba (πέμπτης πιο επικερδούς internet επιχείρησης της γης), Τζο Τσάι. Το deal του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου, σε δυο χρόνια.

Οι Lakers είναι το πιο ισχυρό brand

Δεν θα έλεγες πως οι “Λιμνάνθρωποι” έχουν βαρεθεί να μετρούν επιτυχίες, τα τελευταία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, είναι ο οργανισμός με τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία και το πιο ‘δυνατό’ brand στο ΝΒΑ. Δηλαδή, πουλάει περισσότερο από όλα -όπως μπορείς να δεις στο πρώτο γράφημα. Επίσης, έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό χρέους (είναι το 1% της αξίας του, όπως και αυτό των Νικς). Μόνο από τις συμφωνίες με τοπικό κανάλι και ραδιόφωνο, οι Λέικερς παίρνουν 150 εκατ. δολ. το χρόνο -ποσό 10 φορές μεγαλύτερο από τις μικρές ‘αγορές’. Στο Νο3 των οργανισμών με τη μεγαλύτερη αξία είναι οι Ουόριορς (το 23% της αξίας είναι χρέη) και το ΤΟΡ5 ‘κλείνουν’ οι παραδοσιακές δυνάμεις των Μπουλς και των Σέλτικς.

Σιγά μην δεν υπάρχουν χρέη -βέβαια, εκεί είναι όλα ρυθμισμένα. Οι Κινγκς, οι Μπακς, Γκρίζιλς, Χιτ και Ουόριορς είναι οι οργανισμοί των οποίων η αξία περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους.

Οι Cavaliers ήταν οι μόνοι που έχασαν λεφτά

Εκ των 30 οργανισμών, μόνο ένας είχε χειρότερα νούμερα, από τα περυσινά. Είναι το Κλίβελαντ και ‘έχασε’ 13.000.000 δολάρια. Ο ιδιοκτήτης, Νταν Γκίλμπερτ έδωσε 203 εκατομμύρια σε μισθούς παικτών, συμπεριλαμβανομένων των 50.7 εκατομμυρίων που πλήρωσε σε φόρο πολυτελείας. Πήγε για τέταρτη σερί χρονιά στους τελικούς, αλλά για δεύτερη διαδοχική σεζόν η ομάδα του ήταν η μόνη που είχε ‘απώλειες’, λόγω τόκων και χρεώσεων που δεν αφορούσαν ρευστό. Δεδομένου ότι οι “Ιππότες” ήταν οι μόνοι που ‘έχασαν’ λεφτά, ήταν και οι μόνοι που παρουσίασαν πτώση στην αξία (-4% από πέρυσι). Και η έξοδος του ΛεΜπρον Τζέιμς από την πόλη, έπαιξε το ρόλο της.

Οι Σίξερς έκαναν το μεγαλύτερο άλμα

Η Φιλαδέλφεια βρισκόταν στο Νο16 της περυσινής λίστας και φέτος θα τη βρεις στο Νο12. Για δεύτερη συναπτή χρονιά ήταν αυτή που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο. Φέτος έφτασε στο 40%, με τα τηλεοπτικά δικαιώματα να αυξάνονται κατά 40% από πέρυσι -στη δεύτερη σεζόν που είχε θετικό ρεκόρ από το 2005. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων επίσης αυξήθηκαν (14.600 από 3.400 το 2013), με τους Σίξερς να είναι τα επικρατέστερα φαβορί για να κερδίσουν τη ‘μάχη’ της προσέλευσης κοινού φέτος.

Photo: Associated Press