ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο φονικός τυφώνας που όρισε τη μοίρα του Τέιλορ Ρότσεστι

Ένας αρχισκόρερ στην Euroleague, ένας γυρολόγος πολυτελείας, ένας πόιντ γκαρντ που 'επέζησε' μετά τον Τυφώνα Κατρίνα. Η ιστορία του Τέιλορ Ρότσεστι είναι διαφορετική.

Ο φονικός τυφώνας που όρισε τη μοίρα του Τέιλορ Ρότσεστι
Ο Τέιλορ Ρότσεστι ως παίκτης του Ερυθρού Αστέρα και αντίπαλος του Ολυμπιακού Eurokinissi Sports

Ο Τέιλορ Ρότσεστι, ο νέος πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού, είναι -αν μη τι άλλο- κοσμογυρισμένος. Ένας ‘νομάς’ του μπάσκετ, μια ταξιδιάρα ψυχή. Από την πρώτη ημέρα του Ιούλη του 1985 που πρωτοανέπνευσε τον αέρα του Χιούστον δεν έμεινε ποτέ σ’ ένα μέρος. Άφησε οικογενειακά το Τέξας για την Καλιφόρνια, συνέχισε στη Λουιζιάνα και στην Ουάσινγκτον, έφυγε για τη Γερμανία, πέρασε από την Τουρκία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Ισραήλ και τη Σερβία, προτού καταλήξει στην Κίνα. Του ταίριαζε περισσότερο το Τελ Αβίβ, γιατί “ένιωσα σαν να ‘μουν σπίτι μου. Μετά από πολλές ομάδες και χώρες, βρήκα ένα μέρος που νιώθω οικεία. Μου θυμίζει τη Σάντα Μπάρμπαρα με τις ωραίες παραλίες και το εύκρατο κλίμα“, έλεγε τον Μάρτιο του 2016 ως παίκτης της Μακάμπι.

Ο Ολυμπιακός θα συστήσει στον 34χρονο Αμερικανό την ελληνική ομορφιά, ως η νέα στάση του σε μια αχαρτογράφητη επαγγελματική διαδρομή δίχως τερματικό σταθμό, ακόμη. Με μια βαλίτσα στο χέρι ήταν πάντοτε ο Ρότσεστι, αποδεχόμενος κάθε φρέσκια πρόταση που θα ωφελούσε την καριέρα του. Στην παρούσα φάση η ομάδα του Πειραιά ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προκύψει. Ένα 14ο διαφορετικό κλαμπ μετά την Γκέτινγκεν, τη Γαλατάσαραϊ, την ΑΛΜΠΑ, τη Λε Μαν, την Μπασκόνια, την Μπιέλα, τη Σιένα, τη Νίζνι Νόβγκοροντ, τη Μακάμπι, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, τον Ερυθρό Αστέρα, και τις Τιαντζίν Γκολντ Λάιονς, Ανχούι Ντράγκονς. Στη διάρκεια αυτή της αδιάκοπης βόλτας έχει να καυχιέται για τις διαδοχικές συμμετοχές του στη Εθνικό Κολεγιακό πρωτάθλημα (March Madness), το βραβείο του Πρώτου Σκόρερ στην Euroleague και ένα τριπλ νταμπλ στο κινέζικο πρωτάθλημα (30 πόντοι, 17 ασίστ, 13 ριμπάουντ), γιορτάζοντας τον Οκτώβριο του 2018 την έλευση της κόρης του Τζόι Λι.

Συγκυριακά δεν πέτυχε οτιδήποτε. Δεν εξέπληξε τον περίγυρό του το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αγγίξει το ταβάνι του, παρόλο που το 2009, αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο, έμεινε undrafted εξαιτίας της πληθώρας κοντών στην κλάση εκείνης της χρονιάς. Με τους Τζέιμς Χάρντεν, Ρίκι Ρούμπιο, Στέφεν Κάρι, Μπράντον Τζένινγκς, Τζριου Χολιντέι, Τάι Λόσον, Τζεφ Τιγκ, Πάτρικ Μπέβερλι και… Νικ Καλάθη να του φράζουν το δρόμο. To καλοκαίρι εκείνο ήταν με τους Λος Άντζελες Λέικερς στο Βέγκας, αλλά προτίμησε μια ‘κανονική’ καριέρα από μια non guaranteed στο ΝΒΑ. Δεν του άρεσαν οι μικροί ρόλοι. Στα 24 του ήδη και ‘πηγμένος’ στο μυαλό, δεν ήθελε να χάσει χρόνο πολεμώντας για κάτι, μάλλον, ουτοπικό.

Στο μάτι του Τυφώνα Κατρίνα

Ουδείς γνωρίζει τι θα είχε συμβεί, αν δεν έφευγε για τη Γερμανία. Ούτε βέβαια, αν ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο, στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2005, δεν τον είχε υποχρεώσει να ψάξει για νέο κολεγιακό πρόγραμμα. Ο Τυφώνας Κατρίνα αναπτύχθηκε στις Μπαχάμες και φορώντας το μαύρο μανδύα του κατέληξε να είναι ένας από τους πιο φονικούς και καταστροφικούς στην ιστορία της χώρας. Στο πέρασμά του ‘κατασπάραξε’ και ισοπέδωσε, με ταχύτητες που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 250 χλμ/ώρα) τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ (Αλαμπάμα, Φλόριντα, Τζόρτζια, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Οχάιο) αφήνοντας πίσω του από 1.245 ως 1.836 νεκρούς, μια και 14 χρόνια αργότερα υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι.

Πέρα φυσικά από άστεγους και υλικές ζημιές της τάξεως των 81 δισ. δολαρίων! Αναπόφευκτα ‘πλήγωσε’ το Πανεπιστήμιο Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη, όπου φοιτούσε ένα χρόνο ο Ρότσεστι. Τα κτίρια εκκενώθηκαν εσπευσμένα, οι εγκαταστάσεις πλημμύρισαν από τις ογκώδεις ποσότητες νερού, μηχανήματα και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι σπουδαστές και οι αθλητικές ομάδες του Τουλέιν ‘ξεσπιτώθηκαν’ (η ομάδα μπάσκετ και του μπέιζμπολ μετακόμισαν στο Τέξας), τα μαθήματα του πρώτου 6μηνο ακυρώθηκαν.

Η περιοχή ζούσε σ’ έναν βούρκο, πασχίζοντας να επιπλεύσει, και το Πανεπιστήμιο θα ήταν αδύνατο να μην επηρεαστεί. Ο πρύτανης αναγνώριζε το σοβαρότατο πρόβλημα που είχε προκύψει, προσπαθούσε πάντως να καθησυχάσει γονείς και φοιτητές. Ο Ρότσεστι προερχόταν από έναν τραυματισμό στο γόνατο και δεν ήθελε να ρισκάρει δουλεύοντας σε συνθήκες διαφορετικές απ’ αυτές που θα του επέτρεπαν να επανέλθει στην επιθυμητή κατάσταση. “Ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν ν’ αφήσει το Τουλέιν“, έχει ομολογήσει αργότερα ο μεγαλοδικηγόρος πατέρας του Χάουαρντ που τον επηρέασε στην απόφασή του. “Προέβαλε αντιρρήσεις, αλλά το κολέγιο δεν διέθετε πια τις εγκαταστάσεις για να τον φροντίσουν, δεν είχαν τίποτα“.

Συμπαίκτης του Κλέι Τόμπσον, χάρισε την υποτροφία

Φοβήθηκε ότι δεν θα βρει κάτι, αλλά δεν ήταν αλήθεια. Ούτως ή άλλως λόγω των κανονισμών του NCAA την επόμενη χρονιά θα την έχανε (red shirted) και είχε τη δυνατότητα να ζυγίσει τα δεδομένα. Επέλεξε το Ουάσινγκτον Στέιτ. Συνάντησε μάλιστα μια πολύ καλή φουρνιά (Άρον Μπέινς, Τόμας Αμπερκρόμπι, Κάιλ Γουίβερ) και έχοντας άπλετο χρόνο να αποκαταστήσει τη ζημιά και να ενταχθεί στο σύνολο άρχισε από την επόμενη να γράφει νούμερα.

Στη δεύτερη σεζόν του με τους Κούγκαρς είχε 10.4 πόντους (43% τρίποντο) και 4.7 ασίστ, την επόμενη και τελευταία ήταν ακόμη παραγωγικότερος (13.2 πόντοι, 4.5 ασίστ) δίπλα στον Κλέι Τόμπσον. Δεν τον ένοιαζε να στερηθεί την υποτροφία του, πληρώνοντας από την τσέπη του τα δίδακτρα, για να έρθει άλλος ένας παίκτης με προοπτικές (Μάρκους Κέιπερς). “Έμεινα άφωνος με ό,τι άκουσα“, εξομολογήθηκε χρόνια μετά ο συμπαίκτης-κολλητός του Ντέιβεν Χάμερλινγκ.

Τον κορόιδευαν για το ακούρευτο μαλλί του, αλλά τους αγνοούσε όλους, επικεντρωμένος στην εξέλιξή του. Επί των ημερών του Ρότσεστι το Ουάσινγκτον Στέιτ έφτασε δύο φορές στο Εθνικό Πρωτάθλημα και μία φορά ως το Sweet Sixteen. Η ήττα από το Νορθ Καρολάινα ήταν πληγή που άνοιξε στο κορμί του. Εκείνη τη βραδιά ο Ρότσεστι είχε μόλις 2 πόντους με 1/8 σουτ. Είχε άλλες απαιτήσεις από τον εαυτό του. Διότι “μισώ την ήττα, λατρεύω τη νίκη. Πάντα παίζω με πάθος, σκληρά πάνω απ’ όλα“. Τα υπόλοιπα είναι (η) ιστορία (του).

Μην χάσετε: Η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Contra.gr. Τα δανεικά, τα παπούτσια που μοιράζονταν με τον Θανάση, η προπόνηση με το γυναικείο του Φιλαθλητικού, ο στόχος του να γίνει ο MVP όλων των εποχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK