Ο φετινός πρωταθλητής του ΝΒΑ θα είναι ο GOAT
Το format που φαίνεται να είναι το επικρατέστερο για να ολοκληρώσει την αγωνιστική περίοδο 2019-20 θέλει 16 ομάδες να παίζουν σε σύστημα playoffs, με τους Μπακς να είναι οι μεγάλοι χαμένοι και να χρειάζεται να κερδίσουν δυο πρωταθλήματα, για να πάρουν ένα.
Η ιστορία του ΝΒΑ (μέτρα από το 1946-47) είχε τέσσερις σεζόν που το πρόγραμμα δεν 'τιμήθηκε' στο εκατό τοις εκατό. Δηλαδή, τζάμπολ τον Οκτώβρη, κανονική περίοδος 82 αγώνων, playoffs, πρωταθλητής. Και τις τέσσερις φορές, ο λόγος ήταν το lockout. Δηλαδή, η ασυμφωνία μεταξύ του ΝΒΑ και του ΝΒΡΑ (βλ. το 'συνδικαλιστικό' όργανο των NBAers), στις συζητήσεις τους επί της συλλογικής σύμβασης εργασίας (που συνήθως κολλάει στα χρήματα -είτε πρόκειται για κατανομή των εσόδων, μεταξύ οργανισμών, λίγκας και παικτών, είτε για salary cap και για free agency).
Το 1995 το λουκέτο κράτησε τρεις μήνες, το 1996 κάτι ώρες, αυτό του 1999 περισσότερους από έξι μήνες και 'έκοψε' τη regular season στους 50 αγώνες ανά ομάδα και του 2011 πάνω από οκτώ μήνες, με τα ματς της κανονικής περιόδου να γίνονται 66. Θα θυμάσαι πως το πρώτο δαχτυλίδι των Σπερς (το '99) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως 'μισό' δαχτυλίδι.
O Covid-19 άνοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία, με την κορυφαία λίγκα μπάσκετ να διακόπτεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, μεσούσης της περιόδου και ενώ οι οργανισμοί είχαν δώσει τουλάχιστον 63 ματς. Απομένει δηλαδή, το 21% της regular season. Εν αντιθέσει με όλες τις άλλες 'διαταραγμένες' χρονιές, από ό,τι όλα δείχνουν, αυτή θα είναι η πρώτη αγωνιστική περίοδος που ο πρωταθλητής δεν θα 'χει απολαύσει βασικά από τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν -προς διάθεση και εκμετάλλευση.
Κατ' αρχάς, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το NBA Board of Governors να αποφάσισε για τo restart, χωρίς να συμφωνήσει στο προς το πώς θα γίνει, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη (της Δευτέρας 29/5). Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ ενημέρωσε πως ακόμα συγκεντρώνει πληροφορίες, επί πολλών σεναρίων -και πάντα είναι σε άμεση συνεργασία με το NBPA. Ένα θέλει τους 16 καλύτερους να πηγαίνουν στην Disney World για να 'βγάλουν' πρωταθλητή. Δεν θα υπάρχουν περιφέρειες. Θα είναι 16-team playoffs.
Να δώσω ένα παράδειγμα: υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι Μπακς θα έμπαιναν στα playoffs ως οι καλύτεροι της κανονικής περιόδου. Που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να 'βγουν' από την ανατολική περιφέρεια, ώστε να συναντήσουν τους Λέικερς ή τους Κλίπερς στους τελικούς. Με το νέο format, ενδεχομένως να πρέπει να νικήσουν και τους Κλίπερς (ημιτελικοί) και τους Λέικερς (τελικοί), για να φορέσουν το δαχτυλίδι. Δηλαδή, 'θα πρέπει να νικήσουν δυο πρωταθλήματα, για να πάρουν ένα'.
Μην ξεχνάς και ότι οι Μπακς ήταν οι πιο συνεπείς όλων (μαζί και οι καλύτεροι) γενικά, πριν τη διακοπή. Αλλά όλα αυτά είναι πια, ως μη γενόμενα.
Υπάρχει και τρίτο σενάριο που μελετά το ΝΒΑ, αλλά δεν είναι από τα 'φαβορί'. Θέλει να εμφανίζονται στην Disney World όλες οι ομάδες που είναι έως και έξι παιχνίδια μακριά από μια θέση στα playoffs -βάσει της βαθμολογίας, τη στιγμή που έγινε το lockdown. Βάσει αυτού από τη Δύση θα προωθηθούν 13 ομάδες (Λέικερς, Κλίπερς, Νάγκετς, Τζαζ, Θάντερ, Ρόκετς, Μαβς, Γκρίζιλς, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Κινγκς, Σπερς και Σανς) και από την Ανατολή 9 (Mπακς, Ράπτορς, Σέλτικς, Χιτ, Πέισερς, Νετς, Μάτζικ και Ουίζαρντς).
Πάμε τώρα, να δούμε γιατί ο φετινός πρωταθλητής θα είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, πράγμα που επισήμανε και το NBC.
Τα λεφτά είναι λιγότερα
Η συλλογική σύμβαση εργασίας δίνει στο ΝΒΑ το δικαίωμα να 'κόψει' το 1.08% από το μισθό κάθε παίκτη, για κάθε παιχνίδι της regular season που έχει ακυρωθεί -με το καταστατικό να 'χει προβλέψει εξτρίμ συνθήκες, όπως η πανδημία. Οι παίκτες έχουν κάνει το σχετικό ερώτημα στη λίγκα (αν θα προχωρήσει στη χρήση του όρου). Απάντηση δεν έχει πάρει ακόμα. Προφανώς και θα πάρει, αλλιώς τα μέλη δεν θα πατήσουν στο παρκέ. Επίσης, αν προχωρήσει το πλάνο με τις λιγότερες ομάδες, οι παίκτες αυτών που δεν θα εμφανιστούν στην Disney World θα 'χάσουν' πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των μισθών τους.
Όλοι πια θα είναι 'φρέσκοι' και υγιείς
Όσο πιο γρήγορη γίνεται η λίγκα -και περισσότερες οι καταπονήσεις των superstars- οι ομάδες έχουν μια προτεραιότητα, ως απόλυτο όπως διαγράφουν πορείες από αυτές που επιτρέπουν τη διεκδίκηση του τίτλου: να είναι 'φρέσκοι' και υγιείς όλοι, στην postseason. Κάτι που εξελίχθηκε σε 'τέχνη', με τα σχετικά τμήματα των ομάδων να 'χουν -ξεκάθαρα- μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία -ή την αποτυχία.
Από τις 11 Μαρτίου οι παίκτες είναι στα σπίτια τους και ακολουθούν μεν, τα προγράμματα που 'χουν λάβει από τους καθ' ύλην αρμοδίους των οργανισμών τους, όπως όμως, είπε ο Κώστας Χατζηχρήστος στο Contra.gr προφανώς και δεν είναι το ίδιο. Οι Σέλτικς έγιναν (σήμερα) οι τελευταίοι που άνοιξαν τα προπονητήρια τους, τρεις εβδομάδες μετά το ΟΚ της λίγκας, για ατομικές προπονήσεις. Οι Ντιτρόιτ, Σαν Αντόνιο και Γκόλντεν Στέιτ είναι οι τρεις που δεν έχουν κάνει τη σχετική κίνηση. Από εκεί οι παίκτες θα πρέπει να περάσουν, με συγκεκριμένους όρους και στις ομαδικές προπονήσεις, πριν ετοιμαστεί το σώμα τους -σωστά- για την επιστροφή. Και όταν πια έλθει η ώρα, όλοι θα είναι φρέσκοι και υγιείς.
Δεν υπάρχει πλεονέκτημα έδρας -όπως δεν θα υπάρχει κόσμος
Παραδοσιακά, σε όλες τις λίγκες του πλανήτη, στην εκκίνηση της σεζόν όλοι παλεύουν για να εξασφαλίσουν το προνόμιο του πλεονεκτήματος έδρας, όταν κρίνεται ο τίτλος. Φέτος δεν θα υπάρχει πλεονέκτημα ή μειονέκτημα στα playoffs, αφού το γήπεδο θα είναι ένα και εν αντιθέσει με το NCAA Tournament, δεν θα υπάρχουν νοκ άουτ ματς, αλλά σειρές. Στις οποίες βέβαια, εθιμοτυπικά κερδίζει ο καλύτερος -ο πιο πλήρης, ο πιο γενικά. Όχι ότι στο ΝΒΑ βλέπεις συχνά τις εξέδρες να δημιουργούν κλίμα από αυτό που 'σπρώχνει' τις ομάδες στη νίκη, αλλά σε κάθε περίπτωση θα λείπουν και οι φαν. Που αν μη τι άλλο, είναι το 'καύσιμο' των superstars -εννοώ και μόνο η παρουσία τους. Το NBC εξήγησε πως φέτος κάθε ρεζέρβα μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμη μονάδα επιτυχημένης πορείας 'αφού θα 'χει να φέρει μια αποστολή εις πέρας, χωρίς να του αποσπά την προσοχή το κοινό'.
Κάποιοι μη Αμερικανοί παίκτες γύρισαν στις πατρίδες τους -και τώρα δεν ξέρουν πώς να επιστρέψουν στις ΗΠΑ
Από την πρώτη στιγμή, η λίγκα είχε συστήσει στους μη Αμερικανούς NBAers να μη φύγουν από τη χώρα, εν μέσω πανδημίας. Αρκετοί επέλεξαν να επιτρέψουν στις χώρες τους, από το να είναι μόνοι στις ΗΠΑ. Στη λίστα ανήκει και ο Λούκα Ντόντσιτς. Τώρα, το ΝΒΑ πρέπει να ασχοληθεί και με το πώς θα τους βοηθήσει να γυρίσουν στις δουλειές τους. Ο Σίλβερ εξήγησε πως θα χρειαστεί η βοήθεια του Πλανητάρχη και των ιδιοκτητών των οργανισμών και ότι τη θεωρεί δεδομένη.