ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ergin Ataman έχει πολλά νεύρα

O Τούρκος προπονητής παρουσιάζει φέτος την καλύτερη Efes της σύγχρονης ιστορίας, μολονότι δεν φημίζεται για τις ικανότητες του ως κόουτς. Αν καταφέρει να ελέγξει και το άγχος του, ίσως η ομάδα του να δει διάκριση. Μέχρι τότε, μπορείς να διαβασεις ποιος πραγματικά είναι.

Ο Ergin Ataman έχει πολλά νεύρα

O Ergin Ataman δεν δουλεύει για να ζήσει. Φρόντισαν οι πρόγονοι του για το βιοποριστικό του πράγματος. Επίσης, δεν ζει για να δουλεύει. Τα ‘χει χρόνια διαχωρίσει αυτά στο μυαλό του. Κάθεται σε πάγκους γιατί το θέλει. Βρίσκει δουλειές γιατί μπορεί. Μπορεί (και) γιατί ανήκει στο φιλικό περιβάλλον του Recep Tayyip Erdoğan. Το αφεντικό της Τουρκίας βέβαια, δεν είναι αυτό που ευθύνεται για το 4-2 του ρεκόρ που ‘χει στην παρούσα φάση η Anadolu Efes στη Euroleague. Πόσω μάλλον για το γεγονός ότι έως τώρα έχει παρουσιάσει την καλύτερη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας της.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

Εξηγούμαστε: η ομαδικότητα είναι το κατ’ αρχάς στοιχείο της φετινής Efes, με όλα τα κομμάτια να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και τελικά, να υπάρχει ένα σύνολο με υψηλό δείκτη ασίστ και αποτελεσματικότητα στα σουτ. Και αυτό υπάρχει, γιατί το παιχνίδι είναι μοιρασμένο σε όλους. Όχι σε 2-3. Έξι εκ των παικτών της δίνουν από 7.8 πόντους ανά ματς και πάνω, με τους Micic και Simon να είναι οι δημιουργοί -αυτοί που βλέπουν τι έχουν μπροστά τους και πράττουν αναλόγως, προς όφελος όλων.

Τα λάθη δεν γίνονται εύκολα, ενώ υπάρχει μια γενικότερη ισορροπία και πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Για παράδειγμα, στους ψηλούς υπάρχουν όλες οι κατηγορίες (σταθερός σουτέρ, αθλητικός σέντερ, δεινόσαυρος με τεχνική, άλλος που κόβει καλά, άλλος που είναι μετρ στα σκριν). Ένα θέμα είναι ο Larkin, ο οποίος δεν ήταν η πρώτη επιλογή και δεν αποδίδει ούτε στο ελάχιστο, αλλά τον καλύπτουν οι άλλοι. Και αυτό δείχνει πως κάτι έχει στηθεί σωστά. Για όλα αυτά -την ‘οικοδόμηση’- ευθύνεται ο Ataman, ο οποίος βρήκε τους βασικούς πυλώνες (πχ. Dunston και Simon) και ‘έχτισε’ πάνω τους. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει. Το ‘χει ξανακάνει, έχει δείξει πως μπορεί.

Το πρόβλημα του είναι στο coaching και κυρίως όταν υπάρχει πίεση στη μέση. Tότε χάνει τον αυτοέλεγχο και τα κάνει όλα ρόιδο.

Κατά καιρούς, έχει τσακωθεί με διαιτητές, αντιπάλους, την Euroleague, το πινακάκι του. Με όποιον τον εκνευρίζει. Δυστυχώς για εκείνον, αρκετοί που υπήρξαν παίκτες του έχουν δηλώσει ότι δεν τους σεβόταν και πως βασικά, δεν τους έδινε οδηγίες, αλλά τους έβριζε

Να σου πω δυο πράγματα για το ποιος είναι, πριν ‘κλείσω’ με το… ποιους έχει βρίσει περισσότερο. Ataman σημαίνει ‘ηγέτης Κοζάκων’. O γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, στις 7/1 του 1966, Ergin, ήταν ηγέτης στο χώρο της κάλτσας.

Ο παππούς μου, από τη μεριά του πατέρα μου, ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος καλτσών, στην Τουρκία. Όταν ανέλαβε ο πατέρας μου, η εταιρία εκσυγχρονίστηκε. Πηγαίναμε συχνά στην Ιταλία, για δειγματισμό. Κάποια στιγμή, συνεργάστηκε με μια εταιρεία στη Brescia, όπου ζήσαμε πέντε χρόνια (έως το 1975). Τότε η εταιρεία αυτή κήρυξε πτώχευση και επιστρέψαμε επιστρέψαμε στην Κωνσταντινούπολη, ως αποκλειστικοί αντιπρόσωπος ιταλικού κολοσσού, με κάλτσες και καλσόν. Το 90% της παγκόσμιας αγοράς περνούσε από αυτή. Ακόμα και σήμερα παραμένει η κορυφαία του είδους της”.

Από όταν βγήκε σε σύνταξη ο πατέρας του, έγινε εκείνος εκπρόσωπος της οικογένειας στα συμβούλια. Κανονικά δούλευε και δουλεύει ο εξάδελφος του. Για να είναι τυπικός, πήρε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων. Έκανε και πρακτική σε εργοστάσιο της Ιταλίας, ως απόφοιτος της ιταλικής σχολής της Κωνσταντινούπολης.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα σπορ; “ Ο πατέρας μου ήταν στην εφηβική ομάδα ποδοσφαίρου της Galatasaray, στα νιάτα του. Ο θείος μου, έπαιζε μπάσκετ και τον ακολουθούσα στις προπονήσεις του, στην Άγκυρα, όταν ήμουν 8-9 χρόνων. Όταν ο γιος του άρχισε το μπάσκετ, το άρχισα και εγώ -κάπου στα 12. Με δοκίμασαν, τους έκανα και ξεκίνησα“, στην Yesilyurt.

Προφανώς δεν έκανε θραύση, για αυτό στα 19 ο σύλλογος με το όνομα Eczacıbaşı του ζήτησε να αναλάβει την παιδική ομάδα. “ Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο, για χόμπι”.

Από εκεί πήγε στις ακαδημίες των Εfes, Turk Telekom και Besiktas, από εκεί έγινε assistant στην εθνική Τουρκίας στο Ευρωμπάσκετ του 1997 και από εκεί έγινε head coach της Efes (1999-2001, κατέκτησε το President’s Cup). Στο χρόνο που σου λείπει ήταν στο Stanford, για σπουδές.

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Επειδή ήταν φίρμα στην πόλη του και δεν απολάμβανε ιδιαίτερα το κυνηγητό των φωτογράφων, πήγε στην Ιταλία για να δουλέψει στη Siena (2001-03, κατέκτησε το Saporta Cup). Το 2003 δέχθηκε να επιστρέψει στην Πόλη για τη Fener (τότε UlkerSpor) και σε τρία χρόνια πήρε κύπελλο και President’s Cup. Μετά… τσακώθηκε και πήγε στην Climamio Bologna (2006-07), από εκεί στην Besiktas (2007-08), την Efes Pilsen (2008-2010, κατέκτησε το νταμπλ το 2009), πίσω στην Besiktas (2011-2012, πήρε το νταμπλ και το Eurochallenge) και το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Galatasaray.

Το 2013 ήταν ο πρωταθλητής. Το 2014 ήταν στο ναδίρ. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τόσα που οι παίκτες δεν πήγαιναν στις προπονήσεις, άλλοι ήταν τραυματίες, εκείνος ήταν έξαλλος και πλακωνόταν με όλους. Παρεμπιπτόντως, δέχθηκε τη δουλειά του ομοσπονδιακού κόουτς. Τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε διετή επέκταση -για 1.000.000 ευρώ-, πήρε το Eurocup και μετά έμεινε χωρίς δουλειά. Το Δεκέμβρη του 2017 επέστρεψε στην Efes.

Η προσωπική του ζωή

Από τις πρώτες συνεντεύξεις του είχε ξεκαθαρίσει πως ως άνθρωπος επιδιώκει την περιπέτεια. Ότι δεν του αρέσει η μονοτονία, το να βαριέται. Να κάθεται σπίτι. “Θέλω πάντα η αδρεναλίνη να είναι στα ύψη. Υπάρχουν μέρες που παίρνω το αεροπλάνο, πάω για μπάνιο στη θάλασσα, στο Bodrum και γυρίζω το απόγευμα. Όταν πρωτογνώρισα τη σύζυγο μου είχε προβληματιστεί. Πηγαίναμε υποτίθεται κάπου, για διήμερο και λίγο μετά την άφιξη μας, της έλεγα πως το βράδυ πρέπει να φύγουμε, γιατί την επομένη έχω προπόνηση”.

Την 1η του Μάρτη, το 2008 (και ώρα 13.44, όπως γράφουν οι Τούρκοι!), η Berna Uçkun αποκάλυψε με μια selfie -που τότε ήταν άγνωστη έννοια- τη σχέση της με τον Ataman, στο Facebook. Aπόφοιτος καλών τεχνών και πρώην μοντέλο, ασχολήθηκε μετά με το κοουτσάρισμα νέων επίδοξων μελών στο χώρο της μόδας. Γνωρίστηκαν το 2007.

Το 2005 ο Ergin πήρε διαζύγιο από την πρώτη γυναίκα, με την οποία ήταν μαζί 17 χρόνια και είχαν αποκτήσει δίδυμα κορίτσια. “Για ένα χρόνο ήμουν σε περίοδο αγαμίας” είχε πει και διαψεύστηκε όταν μπήκε σε προπόνηση έξαλλη μια γυναίκα, τον χαστούκισε και έφυγε

Το συμβάν δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Είπε ότι είχε κάποιες προβληματικές ιστορίες και ότι η δημοσιότητα έκανε κακό στη ψυχολογία του. Το 2007, πήγε στο Club Sporium (αθλητικό κέντρο και αναψυχής), όπου η Berna έκανε PR. “Μόλις την είδα, σκέφτηκα πως είχε έλθει η ώρα να ξανακάνω σχέση”. Εξυπακούεται πως διεκδίκησε τις πιθανότητες του. Επειδή όμως, η Berna τον είχε δει με την πρώτη του σύζυγο, αλλά και μια ακόμα σύντροφο, δεν του απάντησε καν.

Εκείνη την περίοδο είχε φτάσει τα 127 κιλά. “Ήμουν στην Ιταλία και έτρωγα τα πάντα. Όταν γύρισα στην Τουρκία, σκέφτηκα πως ως διαζευγμένος οφείλω να προσέξω την εικόνα μου. Η Seyda Coskun -μετέπειτα διατροφολόγος της Galata-, μου εγγυήθηκε ότι αν ακολουθούσα τις συμβουλές της, θα έχανα τα περιττά κιλά, σε έξι μήνες. Έχασα 30 σε οκτώ μήνες”. Τότε ξαναδιεκδίκησε την Berna. Τότε του είπε το ‘ναι’. Παντρεύτηκαν το 2009 και το 2010 απέκτησαν το αγόρι τους.

Η φωτογραφία που βλέπεις είναι από ειδησεογραφικό site που αποκάλυψε την παράνομη σχέση του Ataman με τη διαιτολόγο του. Κάμερα του ξενοδοχείου Polat (εκ των πιο πολυτελών στην Κωνσταντινούπολη, όπου διέμενε η Galata πριν τα ματς) κατέγραψε την Coskun να συναντάται με τον Ataman, στις 29 Μαρτίου, να μπαίνουν -ξεχωριστά- στο δωμάτιο 1401 και να περνούν μαζί μια ώρα, πριν αποχωρήσουν παρέα.

Ο ομοσπονδιακός κόουτς εξήγησε πως “έχει αναλάβει τη διατροφή μου και μου έφερε το φαγητό μου στο ξενοδοχείο”. Σε διάψευση προέβη και η διαιτολόγος, τονίζοντας πως “ό,τι και αν κάνετε, θα δουλεύω μαζί του έως ότου υλοποιήσουμε το στόχο που είναι να χάσει 7 κιλά”.

Ο Ataman ολοκλήρωσε με το “ο δικηγόρος μου θα αναλάβει τα περαιτέρω”. Έκανε μήνυση στο ξενοδοχείο, για παράβαση προσωπικών δεδομένων. Φυσικά, άλλαξε τόπο διαμονής της ομάδας. Έκτοτε κρατά… χαμηλό προφίλ, σε ό,τι αφορά τα ερωτικά του. Γιατί κατά τα άλλα, έχει τα ξεσπάσματα του.

Η έξαλλη σχέση με τον Obradovic

Ένας άνθρωπος που δεδομένα του ανεβάζει την πίεση είναι ο Zeljiko Obradovic. Έχει πει διάφορα για τον Σέρβο. Το τελευταίο ήταν αυτό της 25ης Οκτωβρίου -φέτος, όταν η Efes νίκησε τη Fenerbahçe και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είπε “κερδίσαμε τα τελευταία τρία παιχνίδια μας με τη Fener! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη που να έχει πετύχει κάτι ανάλογο τα τελευταία 3-4 χρόνια. Θα συνεχίσουμε να τη νικάμε”. Για την ιστορία, ο Ζοτς συνήθως δεν ‘τσιμπάει’, γιατί τον ξέρει.

Στις 19/10 του 2014, σε ματς με την Banvit, έκανε αλλαγή τον Nolan Smith, εκείνος του πέταξε την πετσέτα στα μούτρα και όπως διαβάζεις συνήθως, μπήκαν στη μέση οι ψυχραιμότεροι.

Ο Ataman έχει πρωταγωνιστήσει και σε διάφορα περιστατικά με παίκτες. Για παράδειγμα, τον Φλεβάρη του 2015 είχε χαστουκίσει τον Göktürk Ural “ επειδή δεν ήταν σοβαρός. Ήθελα μόνο να τον προειδοποιήσω. Αυτά συμβαίνουν στα αποδυτήρια. Το μεγάλο πρόβλημα αυτό είναι. Τι είναι τα αποδυτήρια; Είναι το δωμάτιο της ομάδας. Είναι ο δικός μας ξεχωριστός χώρος. Οι ατζέντηδες οδηγούν τους νεαρούς παίκτες σε ανεύθυνες συμπεριφορές“, είπε και ο παίκτης τέθηκε εκτός ομάδας.

Ο 20χρονος εξήγησε ότι “με το τέλος του ημιχρόνου και καθώς έφευγα από το παρκέ, ο προπονητής με χαστούκισε. Σοκαρίστηκα. Κανείς απ’ τους συμπαίκτες μου δεν αντέδρασε και για να μην προκαλέσω περισσότερη ένταση προτίμησα να μείνω σιωπηλός. Ήμουν σοκαρισμένος ακόμη και την επόμενη ημέρα. Λυπάμαι γιατί κανένας δεν προσπάθησε να τον σταματήσει“.

Έκανε καταγγελία στη λίγκα, αλλά η Galatasaray στήριξε τον κόουτς, με συνέπεια μόνο χρηματικό πρόστιμο (25.000 ευρώ). Οι οπαδοί της Fener απαίτησαν να απολυθεί από την εθνική. Δεν απολύθηκε

Ένα μήνα νωρίτερα, τον Γενάρη του 2015, η Galatasaray είχε παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Το πρώτο μετά τη δολοφονία οπαδού των Σέρβων στην Κωνσταντινούπολη, στις 21/11 του 2014. Ο Ataman είχε χαρακτηρίσει τους φιλάθλους του Αστέρα “ τρομοκράτες”, προσθέτοντας πως “ επιτέθηκαν στην αστυνομία και τους φιλάθλους μας με πέτρες και καδρόνια”. Μετά έμαθε για το θάνατο και ζήτησε συγγνώμη. Όχι ότι άλλαξε κάτι. Αν σκεφτείς πως στο ματς στο Βελιγράδι είχε δηλώσει “ με το βγήκαμε από το αεροπλάνο, μας περίμεναν 50 φύλακες security. Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, μάθαμε πως 1000 αστυνομικοί ασχολούνταν μαζί μας. Ούτε ο Obama είχε τέτοια προστασία”.

Παραμένει ανεπιθύμητος στη Σερβία.

Ο Enes Kanter είναι εχθρός του έθνους που λέγεται Τουρκία, γιατί είναι φίλος του Fethullah Gülen, τον οποίον ο Erdoğan έχει χαρακτηρίσει ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η οικογένεια του παίκτη τον έχει αποκηρύξει -για να μπορεί να ζήσει, εκείνος συνεχίζει να ασκεί κριτική στον πιο ισχυρό άνδρα της γείτονας και πλέον είναι άπατρις. Το 2015, ο Ataman τον είχε διώξει από την εθνική, λόγω της σχέσης του με τον Gülen. Επισήμως, τον ‘έκοψε’ γιατί “δεν ζήτησε συγγνώμη από τους συμπαίκτες του για παλαιότερα περιστατικά”.

Τον Μάιο του 2016, αφότου ο Kanter ενημέρωσε πως δεν μπορεί να πάει στην εθνική, λόγω τραυματισμού, ο Ataman έγραψε στο Twitter ότι “οι ανήθικοι δεν μπορούν να φορούν τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Έχεις γίνει ένας καλός παίκτης αλλά δεν έχεις γίνει ούτε καλός αθλητής, ούτε καλή προσωπικότητα”. Ο παίκτης απάντησε “οι δειλοί είναι ανίκανοι. Αν είχες ίχνος αξιοπρέπειας θα μπορούσες να πεις την αλήθεια. Ότι φοβάσαι τον δικτάτορα και για αυτό δεν με καλείς. Αν το να είσαι καλός χαρακτήρας σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις υποτακτικός και υπηρέτης, τότε προτιμώ να μην είμαι καλός άνθρωπος”.

Τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, είχε ‘ τιτιβίσει“το μέγεθος των καταστροφών από την φωτιά στους γείτονές μάς είναι μία τραγωδία για την ανθρωπότητα. Ως τουρκικό κράτος πρέπει να κηρύξουμε πένθος και να μοιραστούμε τον πόνο του ελληνικού έθνους”. Καλά, μην τσιμπάς. Είπαμε: για ό,τι κάνει υπάρχει ένας καλός λόγος.

Photos: Associated Press, Eurokinissi, ΥοuTube

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ