Ο απώτερος στόχος της 'φιλίας' Ντένις Ρόντμαν-Κιμ Γιονγκ Ουν
Γιατί 'κλαίει και προσεύχεται' ο Ντένις Ρόντμαν για τον πιθανολογούμενο θάνατο του μονάρχη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν; Μια σουρεαλιστική ιστορία που φτάνει μέχρι και το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου και εμπλέκει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τι συμβαίνει τελικά με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν; Έχει πεθάνει και ήδη αναζητείται ο διάδοχός του ή τελικά όλα αυτά είναι ανυπόστατες φήμες; Το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε έναν πιστό 'φίλο' του μονάρχη της Βόρειας Κορέας, που αυτές τις μέρες είναι πολύ στεναχωρημένος με όσα ακούγονται. Ο Ντένις Ρόντμαν δήλωσε στη New York Post πως προσεύχεται για την τύχη του Στρατηγού Κιμ και εύχεται όλα όσα ακούγονται για την κατάσταση της υγείας του να είναι φήμες. Ο βετεράνος αθλητής -που εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ 'Last Dance' ως πρώην παίκτης των Σικάγο Μπουλς- δεν είναι άλλωστε ένα τυχαίος άνθρωπος για την πολιτική ζωή της Βόρειας Κορέας.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2013, ο Ρόντμαν επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Πιονγκγιάνγκ, μαζί με τον ανταποκριτή του VICE, Ράιαν Ντάφι. Πρωταρχικός σκοπός του, η προώθηση του μπάσκετ στους νέους της Βόρειας Κορέας. Ο Ρόντμαν έγινε δεκτός από τον Κιμ, για τον οποίο λίγο αργότερα δήλωνε "διατηρούμε μια φιλία ζωής". Σε ποιου τη ζωή αναφερόταν ο παλαίμαχος φόργουορντ, κανείς δεν κατάλαβε, αλλά στη συνέχεια μέσω twitter ζήτησε από τον Κιμ την απελευθέρωση του Κένεθ Μπι, Αμερικανού που είχε καταδικαστεί από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων. Ο Κιμ τον άφησε ελεύθερο έναν χρόνο αργότερα. Το καλοκαίρι του 2013, ο Ρόντμαν δήλωνε: "Εύχομαι ο Μπαράκ Ομπάμα να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Στρατηγό Κιμ. Έχουν άλλωστε ένα κοινό σημείο. Αγαπούν το μπάσκετ!"
Στις αρχές του 2014, μια αρμάδα βετεράνων παικτών, αποτελούμενη από τους Κένι Άντερσον, Κλιφ Ρόμπινσον, Βιν Μπέικερ, Γκρεγκ Χότζις, Νταγκ Κρίστι, Σλίπι Φλόιντ, Τσαρλς Ντι Σμιθ, μαζί με τον Ρόντμαν αυτοπροσώπως, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας για μια σειρά φιλικών παιχνιδιών με επίλεκτους αθλητές της χώρας. Κάπου εκεί, ο σουρεαλισμός της γνωριμίας του Ρόντμαν με τον Κιμ εκτοξεύτηκε σε νέα ύψη.
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ρόντμαν δήλωνε πως ο Μπι ήταν μόνο εκείνος υπεύθυνος για τα βασανιστήρια που δέχτηκε εντός κορεάτικων εδαφών, για να ανασκευάσει λίγες μέρες αργότερα, ομολογώντας πως δεν είχε πνευματική διαύγεια για να κάνει πολιτικές δηλώσεις, επικαλούμενος εξάρτηση από το αλκοόλ. Η προεδρία Ομπάμα χαρακτήρισε την παρουσία του Ρόντμαν στην Βόρεια Κορέα "διαφημιστικό τρικ". Το ντοκιμαντέρ 'Dennis Rodman's Big Bang In Pyongyang', που έκανε πρεμιέρα στο Sundance Festival τον Ιανουάριο του 2015 με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό παλαίμαχο, δικαίωσε όσους πίστεψαν πως οι 'ειρηνευτικές προθέσεις' του Ρόντμαν κρύβουν υψηλά προσωπικά οφέλη.
Από το 2016 και μετά, οι επαφές του Ρόντμαν με τον Κιμ βαθμιαία εξαφανίστηκαν. Ένα πιο φιλόδοξο project είχε μπει σε λειτουργία. Ο Ρόντμαν θα λειτουργούσε ως μυστικός μεσολαβητής για τη δημιουργία εμπορικών -και όχι μόνο- συνεργασιών ανάμεσα στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Επίσημα, η προεδρία των ΗΠΑ διαψεύδει μέχρι σήμερα αυτούς τους ισχυρισμούς, ανεπίσημα όμως, σύμφωνα με πηγές της Washington Post, ο ίδιος ο Τραμπ έχει αναθέσει τη μεσολάβηση με την Βόρεια Κορέα όχι σε ομάδα διπλωματών που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στη χώρα, αλλά σε "προσωπικό συνεργάτη του", το όνομα του οποίου δεν κατονομάζεται. Ο Ρόντμαν, πάντως, έχει προλάβει να προετοιμάσει τον 'φίλο' Κιμ, για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ: του έχει κάνει δώρο το βιβλίο 'The Art of A Deal', του Τραμπ.
Προσπαθήστε να φανταστείτε μια επίσημη συνεργασία ανάμεσα στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ και στο καθεστώς μοναρχίας της Βόρειας Κορέας. Ίσως είναι λίγο πιο τρομακτικό και από τον COVID-19;