ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Αντετοκούνμπο ταιριάζει γάντι στον Μπάτλερ και στη Heat Culture

Δεν είναι μυστικό πως οι Χιτ βλέπουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο αυτόν που θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν τη δουλειά -της κατάκτησης ενός ακόμα τίτλου. Το θέμα είναι αν ο Greek Freak ταιριάζει στη Heat Culture και αν είναι ρεαλιστικό το σενάριο αυτής της μετακόμισης.

Ο Αντετοκούνμπο ταιριάζει γάντι στον Μπάτλερ και στη Heat Culture
H Heat Culture δεν είναι για όλους. Είναι όμως, αυτή που ισχυροποιεί στο έπακρο το 'θέλω' του Γιάννη Αντετοκούνμπο να φορέσει δαχτυλίδι πρωταθλητή του ΝΒΑ. AP Photo/Mark J. Terrill

Χιτ κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, για πρώτη φορά μετά το 2016 και το ‘πετάγομαι πίσω στο Κλίβελαντ, γιατί έχω μια ανοιχτή υπόθεση’ του ΛεΜπρον Τζέιμς. Και αν δεν είχαν αποδεκατιστεί (πέραν του Γκόραν Ντράγκιτς, ο οποίος εγκατέλειψε, με τραύμα έπαιζαν οι Μπαμ Αντεμπάγιο και Τζίμι Μπάτλερ -μεταξύ άλλων) ενδεχομένως το φινάλε να ήταν διαφορετικό. Βέβαια, η ιστορία δεν γράφεται με ‘αν’, αλλά με γεγονότα και αυτά θέλουν τους Λέικερς στην κορυφή του ΝΒΑ, για πρώτη φορά μετά το 2010.

O απόλυτος ηγέτης του Μαϊάμι (ευρύτερα γνωστός ως Μπάτλερ) πήρε πάνω του την αποτυχία και την επομένη του έκτου τελικού, άρχισε τη δουλειά για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Που τον βρίσκει στην καλύτερη του φάση (ηλικιακά -είναι 31- και αγωνιστικά) και να έχει δίπλα του στο νέο αγώνα για την καταξίωση, τους Αντεμπάγιο, Τάιλερ Χίρο και Ντάνκαν Ρόμπινσον. Ο Ντράγκιτς μπορεί να φύγει, μπορεί και να μείνει, όπως και ο Τζα Κράουντερ. Προφανώς και ο οργανισμός θα επιχειρήσει να τους διατηρήσει στο ρόστερ, μαζί και να βρει χρήματα για να κάνει επέκταση στον Αντεμπάγιο. Και ενώ θα αποπειραθεί να τα κάνει όλα αυτά, ψάχνει να βρει και το ιδανικό συμπλήρωμα, προκειμένου στην ολοκλήρωση της διαδρομής του 2021 να είναι οι Χιτ στην κορυφή του πλανήτη. Και αν δεν είναι το 2021, να είναι στάνταρ το 2022.

Οι αναλυτές του ΝΒΑ τονίζουν πως οι διοικούντες δεν ψάχνουν έναν κάποιον που να βελτιώσει το ρόστερ, αλλά έναν ακόμα μεγάλο σταρ. Ο Κέβιν Ο Κόνερ του Ringer έφτιαξε κατ’ αρχάς στο μυαλό του και μετά στο site που δουλεύει ένα σενάριο, που αφορά και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Σημειώνει ότι στη free agency του 2021 θα είναι παίκτες όπως ο Greek Freak, ο Καγουάι Λέοναρντ, ο Ρούντι Γκομπέρ και ο Πολ Τζορτζ. Θα υπάρχουν και πολλές επιλογές βετεράνων, όπως και νεαρότερων που θα γίνουν restricted free agents. Πού θα επικεντρώσει το Μαϊάμι; Κατ’ αρχάς, στις ανταλλαγές που θα προηγηθούν της περιόδου των ‘ελεύθερων’, καθώς διαθέτει θελκτική ποικιλία νεαρών -μέσω των οποίων μπορούν να εξασφαλίσουν και επιλογές στον πρώτο γύρο των NBA drafts των 2025, 2026 και 2027.

Ο Πατ Ράιλι και ο Άντι Έλισμπεργκ έχουν δημιουργήσει κάτι που ‘χει ευελιξία, στοιχείο που λαχταράει κάθε οργανισμός. Γεγονός που σημαίνει πως αν ο Αντετοκούνμπο μείνει στο Μιλγουόκι και οι Λέοναρντ και Τζορτζ δεν φύγουν από τους Κλίπερς, οι Χιτ μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη επιλογή (πχ Μπράντλι Μπιλ) και να έχουν πάλι αποτέλεσμα. Στα υπέρ τους έχουν ότι διαθέτουν μια νικήτρια ομάδα, ως έδρα μια πόλη με ήλιο που ανήκει σε πολιτεία που δεν έχει φόρους”. Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως δεν μπορούν όλοι να διακριθούν στο περιβάλλον του Μαϊάμι, σε αυτό που ‘χει περάσει στην ιστορία ως Heat Culture.

Τι είναι το Heat Culture

Ο Γκάρι Πέιτον έγραψε στο Players’ Tribune μια ανάλυση (θα έλεγες) για το βασικό προτέρημα των Χιτ, το οποίο έχει ονομαστεί Heat Culture.

“Το 2005, όταν ο Πατ Ράιλι ανέλαβε ως κόουτς των Χιτ βρεθήκαμε με μια παρέα μαχητών. Ο Πατ με διεκδικούσε από το 1996. Μου πρόσφερε πολλά χρήματα για να πάω στο Μαϊάμι, στο τέλος του συμβολαίου μου. Απέρριψα την πρόταση, γιατί ένιωσα πως ακόμα ‘έχτιζα’ κάτι στο Σιάτλ. Δεν ήμουν έτοιμος να αλλάξω ομάδα. Όταν ήλθε ξανά για εμένα το 2005, στο τέλος της καριέρας μου, ήταν εκεί ο Shaq -τον οποίον νιώθω ως αδελφό- και μαζί με τον Πατ με έπεισαν να πάω στην πόλη. Η ομάδα είχε τον Shaq, τον νεαρό Dwade, εμένα, τον Τζέισον Ουίλιαμς και τον Αντουάν Ουόκερ. Είχαν δημιουργήσει ένα γκρουπ. Με το που πήγα στην πόλη, όλα αφορούσαν την κουλτούρα που ‘χαν δημιουργήσει, για την οποία όλοι ήθελαν να μάθουν τι περιλαμβάνει. Ήθελαν να μάθουν τα ‘μυστικά’ των Μαϊάμι Χιτ. Αν θέλετε να μάθετε, ιδού το μεγάλο μυστικό: η Heat Culture δεν έχει δομηθεί πάνω στη νίκη, αλλά στο πώς να νικήσεις.

Aν χρειαστεί, σέρνεσαι μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Δεν αφήνεις τίποτα στο ‘ρεζερβουάρ’. Αφορά το να είσαι στην καλύτερη γ… κατάσταση της ΖΩΗΣ σου. Να θες πάντα περισσότερα: από τον εαυτό σου, από τους συμπαίκτες σου, ακόμα και από το παιχνίδι. Να είσαι ο τύπος για τον οποίον μπορεί να μιλούν άσχημα τα media -για τη συμπεριφορά σου, το ‘εγώ’ σου ή ό,τι άλλο-, αλλά ο Πατ θα ξέρει ότι θα του δώσεις αυτόν τον ΝΤΑΗ στο γήπεδο.

Σας λέω ότι δεν είναι αυτό που σκέφτεστε. Δεν είναι κλισέ και δεν είναι μια μικρή φανταστική ιστορία. Ναι, είχαμε και τη φήμη μας. Και για αυτό κανείς δεν πίστευε πως θα έχουμε αποτέλεσμα. Πίστευαν πως ο Πατ δημιούργησε μια συμμορία κακοποιών. Ότι είχε πάρει παίκτες που ήταν πάντα αρνητικοί, είχαν ύφος και τα λοιπά.

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Λίγο μετά την άφιξη μας στην πόλη, ο Βαν Γκάντι ήταν ο προπονητής, αλλά ο Πατ ήταν εκείνος που ‘έστρωσε’ την ιστορία. Μας είπε ‘δεν θα έχετε λίπος σώματος. Θα έρχεστε και θα δουλεύετε. Θα γίνουμε η καλύτερη ομάδα, σε φυσική κατάσταση, η οποία διεκδίκησε ποτέ τίτλο’. Μια φορά, αφότου ανέλαβε ως κόουτς, μας μάζεψε. Εμείς νομίσαμε πως θα προπονηθούμε. Εκείνος μας πήγε στον κινηματογράφο να δούμε το Glory Road.

Eίναι ταινία που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία ομάδας μπάσκετ του Τέξας, το 1966. Αφορά έναν νέο προπονητή που αναλαμβάνει ομάδα στο Ελ Πάσο, χωρίς να ‘χει πολλά στη διάθεση του. Παρ’ όλα αυτά επιχείρησε να πάρει τους καλύτερους, ανεξάρτητα από τη φυλή τους, για να διεκδικήσει τον τίτλο. Κατέληξε με τύπους που είχαν ωμό ταλέντο και περισσότερους μαύρους, από ό,τι λευκούς -που τότε ήταν μεγάλη υπόθεση. Tους πέρασε από ένα αυστηρό πρόγραμμα προπόνησης και τους ένωσε γύρω από ένα κοινό στόχο: τη νίκη. Έγινε η πρώτη ομάδα, στην ιστορία του NCAA που είχε πέντε μαύρους starters. Και φυσικά, νίκησε.

Ο Πατ μας πήγε σε αυτήν την ταινία, αντί για προπόνηση. Και ξέρετε ποιο ήταν το καλύτερο; Ο Πατ ήταν παίκτης της αντιπάλου ομάδας, στην πραγματικότητα. Ήταν παίκτης του Κentucky που έχασε στην ταινία. Δεν χρειάστηκε να πει κουβέντα, αφότου φύγαμε από τον κινηματογράφο. Σκέφτηκα πως όλοι είχαμε λάβει το μήνυμα. Ξέραμε πως είμαστε αυτή η -ωμή- ομάδα και τι ήθελε να γίνουμε ο Πατ.

Η Heat Culture είναι στην ουσία, η κουλτούρα του Πατ Ράιλι. Και ξέρω τι σκέφτεστε τώρα; Πως πολλές ομάδες βλέπουν ταινίες και ΚΑΘΕ ομάδα θέλει να νικήσει. Το θέμα είναι πώς ‘χτίζεις’ την κουλτούρα του, βάσει της επιθυμίας σου να νικήσεις; Και τελικά δεν είναι αυτή η κουλτούρα όλων των ομάδων; Όχι. Δεν είναι. Και θα σας πω γιατί.

Όταν ήλθε ο Πατ στο Βέγκας για να με πείσει να υπογράψω, μου είπε πώς ακριβώς θα έχουν τα πράγματα. Μου μίλησε για τις προπονήσεις, για τις απαιτήσεις, για την εξόντωση. Δεν συνηθίζει να ωραιοποιεί τα πράγματα. Στα λέει όπως είναι. Και στο τέλος του εξηγεί πως το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό, αν ‘τσιμπήσεις’. Δεν λέει ψέματα. Στο τέλος της ημέρας, η Heat Culture εξαρτάται από εσένα. Από την ερώτηση που μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις: θα ‘τσιμπήσεις;’.

Και υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Όχι μέση κατάσταση. Ή είσαι ‘μέσα’ ή δεν είσαι. Και αυτή δεν είναι η κουλτούρα κάθε ομάδας. Για να είμαι ειλικρινής, αυτός είναι ο λόγος που η κουλτούρα των Χιτ δεν είναι για όλους τους παίκτες.

Πάντα φαίνονται οι παίκτες που δεν έχουν ‘μπει’ στη νοοτροπία. Που δεν έχουν ‘τσιμπήσει’. Δεν ‘κρατούν’. Μπορεί να σκέφτονται πως θα ‘κρατήσουν’ και ίσως να γινόταν αυτό, σε άλλες ομάδες. Στη συγκεκριμένη, με τον ίδιο τρόπο που η κουλτούρα ωθεί κάποιους στο μεγαλείο, ωθεί άλλους στο να εκτεθούν. Αυτό είναι το βασικό της Heat Culture: εκθέτει γρήγορα τις ‘τρύπες’ που έχεις στο παιχνίδι σου. Και αυτό γίνεται βάσει σχεδίου, βάσει του τρόπου που σκέφτεται ο Πατ. Σύμφωνα με αυτόν αν υπάρχει ένα κομμάτι που δεν ταιριάζει, τότε δεν θα ‘δουλέψει’ το σύστημα. Για την επιτυχία, χρειάζεται να είναι όλα τα κομμάτια σε αρμονία.

Για να πετύχεις, πρέπει να ‘χεις δομήσει ένα σύστημα που να είναι τόσο δυνατό, ώστε να εξελίξει μια ομάδα σε οικογένεια.

Θα σας πω για την ημέρα που ‘τσίμπησα’. Ακόμα τη θυμάμαι. Ήταν μια μέρα στην προπόνηση που ο Πατ μας έβαλε να κάνουμε πράγματα που κάναμε στο γυμνάσιο. Λάτρεψα την κάθε στιγμή. Μετά κοίταξα γύρω μου. Όλη η ομάδα περνούσε φανταστικά. Θυμάμαι σκέφτηκα ‘έχεις όλους αυτούς τους βετεράνους ΝΒΑers να κάνουν πράγματα που έκαναν στο σχολείο; Έχεις τέτοια δύναμη; ΟΚ, είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι κάτι πραγματικό’. Για την ακρίβεια, σκέφτηκα ότι ήταν κάτι τρελό. Αλλά πίστεψα σε αυτό. Και μπήκα στη νοοτροπία. Ξέρετε ποιος άλλος μπήκε; Ο Spo (βλ. Σποέλστρα). Τότε δεν ήταν καν ασίσταντ. Ήταν ο προπονητής κυρίως του Dwade. Δεν καθόταν καν στον πάγκο. Πόσους head coaches ξέρετε που να ξεκίνησαν ως υπεύθυνοι για τα video και παρτενέρ προπονήσεων και τώρα είναι στη ‘βιτρίνα’ του οργανισμού; Αυτό προσπαθώ να σας πω. Το Μαϊάμι είναι διαφορετικό. Και είναι τρελό το πόσο επιτυχημένος έγινε ο Σπο. Έγινε τόσο επιτυχημένος, χάρη στη μοναδική κουλτούρα του οργανισμού. Και αυτή η κουλτούρα ήταν που έφτασε φέτος, την ομάδα έως τους Τελικούς. Είναι ο λόγος που δεν μπορείς να αποκλείσεις τους Χιτ, ούτε όταν είναι στο 1-3”, θέση στην οποία είχε βρεθεί το 2006, στους τελικούς με το Ντάλας, όταν το Μαϊάμι ήταν στο 0-2 και τελικά, πήρε τον τίτλο.

“Στο ημίχρονο του τρίτου αγώνα, ο Πατ μας ζήτησε να πάρουμε μια απόφαση. Αν είμαστε ‘μέσα’ ή όχι, αν θέλουμε να νικήσουμε ή να χάσουμε. Μας είπε ότι αν θέλαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, έπρεπε να δώσουμε τη ψυχή μας το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο”. Και την έδωσαν, όπως την έδωσε η φετινή ομάδα, που τελικά νικήθηκε από τα προβλήματα.

O Kέντρικ Πέρκινς είναι βέβαιος πως ο Έλληνας διεθνής είναι η Ηeat Culture

Κάπως έτσι φτάσαμε στο αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να ταιριάξει στο μενταλιτέ των Χιτ. Προφανώς και δεν θα το κρίνω εγώ αυτό, αλλά ένας τύπος που ξέρει και τον Αντετοκούνμπο και την κουλτούρα. Ο Κέντρικ Πέρκινς έχει πει στο ‘The Jump‘ του ESPN πως “ο Γιάννης ταιριάζει απόλυτα στους Χιτ” πριν ο Έλληνας διεθνής κρατήσει το βραβείο του MVP και πάρει κι αυτό για τον καλύτερο αμυντικό της χρονιάς, “αλληλοσυμπληρώνονται εξαιρετικά με τον Μπάτλερ. Θα κάνει εξαιρετικά πράγματα στο Μαϊάμι, γιατί η Heat Culture είναι ο Γιάννης”.

O Ρικ Ρος (κορυφαίος του είδους που λέγεται ραπ, στην παρούσα φάση, στις ΗΠΑ) ενημέρωσε πριν λίγες ώρες πως ξέρει ανθρώπους που ξέρουν πράγματα και αυτοί του είπαν πως ο Αντετοκούνμπο θα φύγει από το Μιλγουόκι, για να πάει στο Μαϊάμι. Ρεαλιστικά, αν οι Μπακς χάσουν το δρόμο και του χρόνου (αυτόν που οδηγεί στην κορυφή -κάτι που προϋποθέτει πως θα αποκτήσουν παίκτες ικανούς να υποστηρίξουν αυτήν την πορεία), οι πιθανότητες να πάει ο Greek Freak κάπου όπου θα ‘χει και έναν ακόμα superstar να ενισχύσει το όνειρο του είναι πολλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ