Ο Αντετοκούνμπο είναι το alpha dog του φετινού ΝΒΑ
Το FiveThirtyEight αξιολόγησε τα μεγαλύτερα αστέρια του ΝΒΑ, τα κατηγοριοποίησε και προχώρησε στον υπολογισμό δυναμικής των καλύτερων ομάδων, με τους Μπακς να είναι στην πρώτη πεντάδα.
Όπως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, δεν κάνει και την πρωταθλήτρια ομάδα το επίπεδο του (ή των) ηγέτη (ηγετών) της. Οι μελετητές ήδη ερευνούν αυτό που κάνει φέτος το Mιλγουόκι, του ενός συν δυο παικτών που ηγούνται των υπολοίπων και των ηρώων που προκύπτουν, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη. Άλλη έρευνα αφορά το πώς οι Σίξερς των τόσων αστέρων δεν μπορούν να συμπεριφερθούν ανάλογα.
To FiveThirtyEight εστίασε στα αστέρια, τα κατηγοριοποίησε και κατέληξε στη δυναμική κάθε ρόστερ, βάσει της ποιότητας των καλύτερων μελών της. Πρώτα προσδιόρισε ποια είναι τα καλύτερα μέλη και πόσο καλύτερα είναι σε σύγκριση με τη μάζα, με τους Μπακς να ανήκουν στο ΤΟΡ5, καθώς όπως αναφέρθηκε εκεί παίζει 'the Αlpha of the Alphas', Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Ο χαρακτηρισμός είχε να κάνει με τα νούμερα του που του δίνουν 48% πιθανότητες να αναδειχθεί MVP της φετινής σεζόν. Ακολουθεί ο Χάρντεν με 29.3%. Αλλά ας περάσουμε στο θέμα μας.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την αξιολόγηση ταλέντου, με τον κωδικό όνομα CARMELO, που δεν προκύπτει από τον τύπο που νομίζεις. 'Βγαίνει' από τα αρχικά των λέξεων Career-Arc Regression Model Estimator with Local Optimization. Eίναι σύστημα που προβλέπει τις μελλοντικές επιδόσεις ενός παίκτη, βάσει πολύ συγκεκριμένων παραμέτρων.
Ανήκει στο FiveThirtyEight και το δοκιμάσαμε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Το σύστημα δείχνει πως η καλύτερη σεζόν (στο συνολικό +/-) είναι η φετινή, με δεύτερη καλύτερη την επόμενη. Η αυτοπεποίθηση του θα φτάσει στο πικ το 2024.
Αν κάνεις την επίσκεψη στο site, θα βρεις και με ποιους μοιάζει περισσότερο ο Greek Freak. Υπάρχει σκορ σύγκρισης σχετικότητας που αρχίζει από το 0 και φτάνει έως το 100 -είναι η μεγαλύτερη δυνατή ομοιότητα.
Ο Νέιτ Σίλβερ, αφεντικό στην ιστοσελίδα που διάβασες πάνω πάνω εκπόνησε σύστημα που δίνει σε κάθε ομάδα ένα σκορ, βάσει του αριθμού των stars που 'χει στο ρόστερ της. Το ονόμασε star points. Επειδή δεν είναι όλοι οι σταρ ίδιοι (για αυτό υπάρχουν και οι superstar), ονόμασε τους καλύτερους ως Alphas και άξιζαν από 3 πόντους έκαστος, τους δεύτερους καλύτερους ως Betas (2 βαθμοί) και τους τρίτους καλύτερους ως Gammas (1 βαθμός).
Κατέληξε στο ότι μια ομάδα χρειάζεται τουλάχιστον πέντε αστεράτους πόντους, για να κάνει κάτι. Οι ομάδες που φορούν δαχτυλίδια αρχίζουν από τα 7 πόντους.
Φέτος δεν υπάρχει κάποιο ρόστερ με τουλάχιστον 7 πόντους. Οι Ουόριορς, για παράδειγμα ήταν στους 8, πριν τραυματιστεί και τεθεί εκτός ο ΝτεΜάρκους Κάζινς. Πλέον οι πρωταθλητές είναι στους 6, όσους έχουν και οι Ράπτορς.
O Νιλ Πέιν, επίσης συνεργάτης του FiveThirtyEight ήταν αυτός που έκανε τους υπολογισμούς, παρακολουθώντας τις συνεχόμενες ανανεώσεις στο σύστημα CARMELO. Έθεσε ένα όριο (από ποιο σημείο -αριθμό real plus/minus- κι έπειτα εξαρτάται η κάθε κατηγορία) και τελικά βρέθηκε με 6 Alphas, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι στα playoffs, 13 Betas (οι 12 είναι στην postseason) και 17 Gammas (οι 13 παίζουν ακόμα -ενώ δυο είναι τραυματίες).
Δυο από τους φετινούς Alphas, οι ΛεΜπρον Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις έχασαν τα playoffs, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε Alphas. Ο ειδικός των μετρήσεων ενημέρωσε ότι μεταξύ των ομάδων που προκρίθηκαν στην postseason, υπάρχουν κάποιες με πολύ ενδιαφέρουσες μείξεις σταρ διαφορετικών κατηγοριών.
> Οι Ουόριορς έχουν μόνο ένα Alpha, τον Κάρι. Έχουν και μόνο ένα Beta, μετά τον τραυματισμό του Κάζινς και είναι ο Ντουράντ, ενώ έχουν και μόνο ένα Gamma (Γκριν). Γιατί δεν είναι ο KD στην καλύτερη κατηγορία; Διότι ήταν μόλις 9ος στο real plus/minus.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ REAL PLUS/MINUS: Δείχνει πόσο καλύτερη είναι η όποια ομάδα -σε άμυνα και επίθεση- όταν ο όποιος παίκτης είναι στο παρκέ και πόσο επωφελήθηκε το σύνολο από ό,τι έκανε ο παίκτης. Μετρά τη δύναμη των σκριν, τις καλές αλλαγές στην άμυνα και τη δημιουργία χώρων για να 'βγει' τρίποντο. Εμφανίζει λάθη στις εκτιμήσεις, όταν είναι περιορισμένη η συμμετοχή παίκτη. h .
Ξανά πίσω στο θέμα μας, ο Ντρέιμοντ Γκριν 'έπεσε' στο Gamma, γιατί δεν είχε καλή επιθετική χρονιά. Βέβαια, το Γκόλντεν Στέιτ είναι ομάδα που δεν τερματίζει την προσπάθεια στη regular season. Συνολικά, οι 'Πολεμιστές' έχουν 6 star points και ηγούνται της λίστας.
> Το Τορόντο είναι στο Νο2 του συνόλου, με επίσης 6 star points. Οι Ράπτορς δεν έχουν Alpha, έχουν ένα Beta (Λόουρι) και τέσσερα μέλη στην τρίτη κατηγορία (Λέοναρντ, Σιακάμ, Ντάνι Γκριν και Μαρκ Γκασόλ). Η διαφορά μεταξύ του Λόουρι και του Λέοναρντ ήταν +0.3 στο real minus/plus, με τον πρώτο να 'πέφτει' φέτος στο Νο37 και τον δεύτερο να εμφανίζεται στο Νο20.
> Στο Νο3 είναι οι Ρόκετς του ενός Alpha (Χάρντεν) και του ενός Beta (Kρις Πολ), παρέα με τους Σϊξερς των δύο Beta (Εμπίντ και Μπάτλερ) και του ενός Gamma (Σίμονς).
> Η αμέσως επόμενη καλύτερη ομάδα ή για την ακρίβεια η επόμενη ομάδα με τη μεγαλύτερη star power είναι οι Μπακς. Εκεί παίζει 'the Alpha of all Alphas', Γιάννης Αντετοκούνμπο και ένας Gamma (Έρικ Μπλέντσο). Σύνολο τέσσερις αστεράτοι πόντοι -με τον Μπρουκ Λόπεζ να μένει εκτός για 'ψίχουλα'. Τους ίδιους μάζεψαν και οι Θάντερ (με δυο Betta) και οι Νάγκετς (με έναν Alpha και 1 Gamma).
Για την ιστορία, στα playoffs είναι και τέσσερις ομάδες με μηδενικά star power. Πρόκειται για τους Σπερς, τους Πέισερς, τους Κλίπερς και τους Νετς.
Photo: Associated Press