Ο Αντετοκούνμπο είναι πιο 'πολύτιμος' από πέρυσι -αλλά θα αντέξει;
Η έξοδος του Μάλκολμ Μπρόγκντον από το Μιλγουόκι αύξησε -περισσότερο- τα βάρη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έχει φέτος καλύτερα νούμερα από πέρυσι. Το θέμα είναι πως οι Μπακς χρειάζονται έναν σουτέρ που να μπορεί και να μοιράσει. Χρειάζονται τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.
O Kαρμέλο Άντονι έκανε πρεμιέρα, ως Μπλέιζερ στις 19 του μήνα. Δεν είχε πατήσει το πόδι του σε παρκέ του ΝΒΑ από τις 8/11 του 2018. Οι αναλυτές είχαν εξηγήσει -στο μεσοδιάστημα- πως δύσκολα θα έβρισκε το δρόμο της επιστροφής, καθώς δεν είχε καταφέρει να νικήσει τον εαυτό του. Δηλαδή, δεν είχε αλλάξει το παιχνίδι του, ώστε να το προσαρμόσει στα νέα δεδομένα.
Στο comeback βρήκε απέναντι του τα... παιδιά του (τους Πέλικανς, του τρίτου μικρότερου μέσου όρου ηλικίας, φέτος -24.9). Το 2003 που ο Melo ήταν στην κορυφή του κόσμου, οι περισσότεροι παίκτες της Νέας Ορλεάνης ήταν στο νηπιαγωγείο. Κάτι αντίστοιχο ίσχυε και για τη δεύτερη ομάδα που αντιμετώπισε: τους Μπακς. Απέναντι στην παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έδειξε πως έχει αρχίσει να βρίσκει τον εαυτό του. Γεγονός που δεν είναι απαραίτητα καλό.
Σε μια λίγκα που το σουτ μέσης απόστασης θεωρείται κακή επιλογή, έφτασε τους 18 πόντους (σε 29 λεπτά συμμετοχής), με 3/5 τρίποντα, 3/4 βολές και 15 σουτ εντός παιδιάς, εκ των οποίων τα 6 ήταν από μέση απόσταση. Εκτός αυτού, πήρε φάσεις πάνω του, ενώ υπήρχαν 2-3 ελεύθεροι συμπαίκτες του. Δες μια στο τέλος της πρώτης περιόδου.
Αν υποθέσουμε πως πήγε στο Πόρτλαντ για να δίνει πόντους, αντιλαμβάνεσαι ότι η αποτελεσματικότητα αμφισβητείται όταν στην άλλη άκρη 'τρώει' αντίστοιχους. Στα δυο ματς παρουσία του Άντονι, οι Μπλέιζερς έχουν δεχθεί 252 πόντους. Προφανώς και δεν φταίει αυτός για όλους. Κράτα ωστόσο, πως επί των ολίγων ημερών του η ομάδα δέχεται 124.1 πόντους, ανά 100 κατοχές όταν είναι εκείνος στο παρκέ. Και βάζει 112.5 (ανά 100 κατοχές). Ξεκάθαρα -και λογικά- δεν έχει τη φυσική κατάσταση να κυνηγάει τον προσωπικό του παίκτη και να τον 'παίζει' δυνατά. Ή να 'κλείνει' όλους τους χώρους που πρέπει να 'κλείσει'. Όταν τώρα, λείπουν οι μισοί -σημαντικοί- παίκτες (Χασάν Ουάτσαϊντ -γοφός-, Ντάμιαν Λίλαρντ -μέση-, Ζακ Κόλινς -ώμος- και Γιουσούφ Νούρκιτς -πόδι), προφανώς και το θέμα επιδεινώνεται.
Εν πάση περιπτώσει, ο λαός των Μπακς τον υποδέχθηκε με ένα standing ovation του οποίου τα ντεσιμπέλ ήταν πολλά. Όχι όμως, όσα έφτασαν στο τέλος του ματς (137-129), όταν το πλήθος αποθέωνε τον Γιάννη. O Greek Freak έκανε το δεύτερο τριπλ νταμπλ της σεζόν. Το πρώτο ήταν στην πρεμιέρα της σεζόν. Και ναι, έχει ξαναβάλει 24 πόντους (9/27 σουτ), όπως και έχει ξανακατεβάσει 19 ριμπάουντ.
Οι 15 ασίστ ήταν το θαυμαστικό της έκτης διαδοχικής νίκης του Μιλγουόκι. Είναι και νέο ρεκόρ καριέρας. Ο συνδυασμός τώρα 20+ πόντοι, 15+ ριμπάουντ και 15 ασίστ δεν είχε επιτευχθεί ποτέ άλλοτε, από παίκτη των Μπακς -στην ιστορία του οργανισμού. Σημείωσε και ότι ο Γιάννης είχε γίνει για πρώτη φορά starter ως NBAer, απέναντι στον Άντονι (18/12/2013, με τη Νέα Υόρκη να νικά).
“Ο Γιάννης είναι ο Γιάννης” εξήγησε ο Άντονι και για όσους δεν κατάλαβαν, διευκρίνισε ότι “δεν μπορείς να τον περιορίσεις εύκολα. Ειλικρινά πιστεύω πως κάναμε αρκετά καλή δουλειά. Μολονότι τελείωσε με τριπλ νταμπλ, έχω την εντύπωση ότι για ένα μεγάλο διάστημα ήμασταν καλοί πάνω του. Βάλαμε πολλά κορμιά να τον προσέχουν. Ήταν αποτελεσματικός, χάριν κάποιων σουτ που συνοδεύτηκαν με βολή, αλλά και της ικανότητας του να βρει συμπαίκτες του, μόνους στο τρίποντο”.
Ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο ομολόγησε ότι “δεν μπορούσα να κάνω αυτό που ήθελα επιθετικά. Τα σουτ δεν έμπαιναν, είχα μπροστά μου πολύ κόσμο. Οπότε προσπάθησα να βρω τους συμπαίκτες μου. Ήταν στα σωστά σημεία. Έκανα τη μισή δουλειά και εκείνοι την άλλη μισή”. To Τhe Ringer στάθηκε στο πόσο λείπει ο Μάλκολμ Μπρόγκντον, τον οποίον έδωσαν αλλού οι Μπακς, για να μην πληρώσουν φόρο πολυτελείας -και εν όψει της νέας προσφοράς στον Γιάννη, ώστε να μην πάει αλλού, όταν κληθεί να αποφασίσει αν θέλει χρήματα ή τίτλο.
Το αμερικανικό μέσο έγραψε πως 'υπάρχει μια σκιά ύψους 1.95 πάνω από το Μιλγουόκι και μολονότι οι αριθμοί τους έως αυτό το σημείο της σεζόν είναι μια χαρά: έχουν το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ που είναι το 12-3, μετά το 12-2 των Λέικερς και το δεύτερο καλύτερο net rating που είναι 8.7, μετά το 9.1 των 'Λιμνανθρώπων'. Εκ πρώτης όψεως λοιπόν, δεν λείπει ο Μπρόγκντον. Ο τέταρτος σκόρερ και τέταρτος σε usage% μεταξύ των περυσινών 'Ελαφιών', ήταν ο πιο αποτελεσματικός σουτέρ από το τρίποντο, ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς και ικανός πλέι μέικερ που 'έτρεχε' την πρώτη ομάδα και την επίθεση της δεύτερης. Δηλαδή, έκανε ό,τι χρειαζόταν η παρέα του, στο όποιο σημείο του ματς'.
Οι Μπακς αντικατέστησαν τον νυν παίκτη της Ιντιάνα, βασιζόμενοι ακόμα περισσότερο στον Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι καλύτερος από πέρυσι -που αναδείχθηκε MVP. Πρόσθεσε και ότι λείπει ο Κρις Μίντλετον -πονά στο γοφό και τη συνήθεια του κόουτς Μπαντενλχόζερ να προτιμά τους βετεράνους από τους νέους, πριν επιστρέψουμε στην αλλαγή του Γιάννη -στη σύγκριση του πέρυσι με το φέτος.
✔ τα 32.8'' συμμετοχής έχουν γίνει 33
✔ οι πόντοι πέρυσι ήταν 27.7 και φέτος είναι 30.1,
✔ οι 9.5 βολές που επιχειρούσε ανά ματς, έχουν γίνει 11.3 (και το ποσοστό από 72.9% σε 60.6%),
✔ τα 2.8 σουτ από την περιφέρεια έγιναν 4.6 (και το 25.6% σε 29%),
✔ τη χρονιά που ήταν ο πολυτιμότερος, έπαιρνε 10.3 ριμπάουντ ανά αγώνα. Φέτος 'κατεβάζει' 14.1,
✔ οι ασίστ από 5.9 έχουν γίνει 6.6,
✔ τα λάθη από 3.7 έγιναν 4.7.
Υπάρχουν βέβαια, και κάποιοι άλλοι αριθμοί που δημιουργούν έναν προβληματισμό. Όπως ότι οι Μπακς είναι στο Νο20 της λίστας με ποσοστό από το τρίποντο (34.2%, με τους πρώτους Ράπτορς να 'χουν 40.1%). Αυτό συμβαίνει ενώ τα 'Ελάφια' έχουν δοκιμάσει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό τριπόντων (41.3 ανά ματς -με πρώτους τους Ρόκετς των 45.8). Βάζουν τα 14.1 που είναι η τέταρτη καλύτερη επίδοση (οι πρώτοι Ρόκετς βάζουν από 15.5). Στα σουτ από κοντινή απόσταση, έχουν 34% και είναι 20οι. Δηλαδή, στηρίζονται περισσότερο στο τρίποντο, χωρίς να είναι εξόχως αποτελεσματικοί από αυτό. Στις ήττες από τους Χιτ και τους Σέλτικς φάνηκε πως όταν δεν μπαίνουν τα τρίποντα, δεν υπάρχει εναλλακτική που να δίνει λύση.
Οι Μπακς θέλουν το λόγο που δεν διάλεξαν οι Κινγκς τον Ντόντσιτς
Για αυτούς και για αρκετούς άλλους λόγους, το Μιλγουόκι δουλεύει επί ανταλλαγής που θα φέρει κάποιον του τύπου του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς στην πόλη. Δηλαδή έναν που να είναι καλός σουτέρ, που να μπορεί και να μοιράσει την μπάλα, χωρίς να κάνει πολλά λάθη. Ο Σέρβος έχει 7.6 ντράιβ ανά ματς, που σε αριθμούς Μπακς είναι το τρίτο καλύτερο νούμερο (μετά τον Γιάννη και τον Μπλέντσο).
Το The Ringer έγραψε ότι 'τύπου', αλλά τον ίδιο τον Μπογκντάνοβιτς 'που στο Σακραμέντο δεν έχει καταφέρει να δείξει τι μπορεί να κάνει, 'κολλημένος' πίσω από τον Μπάντι Χιλντ και τον Ντι Άρον Φοξ, ενώ στο Μιλγουόκι μπορεί να γίνει σταρ'.
Κάπου εδώ ωστόσο, θα ήθελα να θυμίσω πως οι Κινγκς ΔΕΝ διάλεξαν τον Λούκα Ντόντσιτς στο 2018 ΝΒΑ Draft, γιατί, όπως είχε πει ο Bλάντε Ντίβατς 'ότι ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ μας ταιριάζει καλύτερα. Είναι καλύτερος παίκτης. Μεγάλο ταλέντο. Ήταν μια εύκολη επιλογή για εμάς'. Ανεπίσημα, ο Ντίβατς είχε κρίνει πως το ταίριασμα των Ντόντσιτς και Μπογκντάνοβιτς θα 'σκέπαζε' τον Σέρβο, ο οποίος είχε περιθώρια εξέλιξης για να γίνει franchise player, μένοντας και για πολλά χρόνια στο Σακραμέντο -τη στιγμή που ο ειδικός πίστευε πως ο Σλοβένος θα εξαντλήσει το πρώτο συμβόλαιο και μετά θα πάει αλλού, για να πάρει δαχτυλίδι.
Tι μπορεί να κάνει πιθανή την (αντ)αλλαγή
Ο Μπογκντάνοβιτς θα γίνει restricted free agent το καλοκαίρι και αφότου έδωσαν στους Χιλντ και Μπαρνς νέα συμβόλαια (συνολικής αξίας 179.000.000 δολαρίων), τώρα πρέπει να διαχειριστούν τις επεκτάσεις του Φοξ και του ΜπάγκλεΪ. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν εντός του salary cup. Για να κρατήσουν τον Σέρβο πρέπει να το ξεπεράσουν. Την ίδια ώρα, οι Μπακς φαίνεται να 'χουν ελκυστικά -για τους Κινγκς- assets (Μπράουν, Ουίλσον, ΝτιΒιτσέντσο) και τα τρία πικ (ένα πρώτου γύρου το 2020 και από ένα δεύτερου το 2021 και το 2025) που πήραν από τους Πέισερς για τον Μπρόγκντον.
Το θέμα είναι να δείξει το Μιλγουόκι αν ενδιαφέρεται να 'υπάρχει' μεταξύ των 'μεγάλων' που έκαναν μακρόχρονες επενδύσεις, για την επιτυχία ή θα συνεχίσει να κινείται σε 'μικρές' αγορές -κινδυνεύοντας να χάσει τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος προφανώς και θέλει τίτλους.