Ο αδυσώπητος ‘νόμος’ του Σφαιρόπουλου δεν λογαριάζει διαφορές
Η αντίδραση του εξαγριωμένου Γιάννη Σφαιρόπουλου στο τάιμ άουτ της Μακάμπι που κέρδιζε με 15 πόντους τη Βαλένθια, η πρόωρη επιστροφή του Όγκνιεν Κούζμιτς στην Euroleague και το μεγάλο διπλό της Χίμκι χωρίς τα σουτ του Σβεντ.
Η ‘επιβίωση’ είναι ο βασικός στόχος των ομάδων της Euroleague πριν από κάθε νέα αποστολή τους, ιδίως στις πρώτες στροφές του μαραθωνίου που οι προπονητές ψάχνονται και απαιτείται ειδική διαχείριση. Ήδη βέβαια έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν κάποιες.
Η Μπαρτσελόνα είναι μία. Με 4/4. Δεν είχε απώλειες ούτε στο Βελιγράδι, παρόλο που ταξίδεψε με απουσίες. Ο Ερυθρός Αστέρας είχε υπηρεσιακό προπονητή και εσωτερικά προβλήματα να επιλύσει, με αποτέλεσμα να υποκύψει. Άντεξε ως το 25′ (44-41) χάρη στον Μάικλ Ότζo.
Κατόπιν αυξήθηκε η πίεση, πολλαπλασιάστηκαν τα λάθη. Αναπόφευκτο ήταν οι ‘μπλαουγκράνα’ να εκμεταλλευτούν κάθε στιγμή τους. Όπως ο Ρόναλντς Σμιτς που απογειώθηκε από το ‘Πρατ’ της Βαρκελώνης και… προσγειώθηκε στο ‘Νίκολα Τέσλα’ του Βελιγραδίου.
Βέβαια είχαν προηγηθεί αυτά που έκανε του Άνταμ Χάνγκα, συνεπικουρώντας τον κορυφαίο του παρκέ Νίκολα Μίροτιτς. Έπρεπε να βγει μπροστά, γιατί έλειπαν ταυτόχρονα οι Κλαβέρ και Ντιλέινι.
Ενδιάμεσα όλων αυτών υπήρχε ένας λόγος που έκανε τον καθένα από τους σχεδόν 6.500 που βρέθηκαν στο ‘Αλεξάνταρ Νίκολιτς Χολ’ να σηκωθεί από τη θέση του: η επάνοδος του Όγκνιεν Κούζμιτς στη δράση. Ο 29χρονος Σέρβος σέντερ είχε εμπλοκή σε τροχαίο στα μέσα του Ιούλη, οδηγώντας στη Βοσνία, και είχε περιέλθει σε (τεχνητό) κώμα νοσηλευόμενος στην εντατική, εξαιτίας των πολλαπλών και σοβαρών τραυμάτων στο κεφάλι και στο στήθος. Μόνο και μόνο βέβαια το γεγονός ότι ανασύρθηκε ζωντανός από το σμπαραλιασμένο αυτοκίνητό του ήταν ένα τεχνολογικό θαύμα, καθώς η καμπίνα έμεινε εντελώς ανεπηρέαστη. Όπως ιατρικό θαύμα ήταν η επιστροφή του μετά από τρεις μήνες. Την Πέμπτη πάτησε ξανά στο παρκέ, μπαίνοντας στη δεύτερη περίοδο. Δικαιολογημένη η αποθέωση στο πρώτο καλάθι του.
Αγωνιστικά η βραδιά ανήκε στη Χίμκι που έχει 3-1 πλέον με το 87-74 επί της Μπάγερν στο Μόναχο. Ακριβώς πριν υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο Αλεξέι Σβεντ χρειάστηκε 19 σουτ για να ευστοχήσει στα 6, αλλά τη διαφορά την έκαναν οι πόντοι των άλλων.
Οι 17 του Άντονι Γκιλ με το σχεδόν αψεγάδιαστο 6/8 εντός πεδιάς. Ο Ντέιβιν Μπούκερ των 13 και ο Γιάνις Τίμας των 3/5 τριπόντων. Όλο το βράδυ να σκόραρε ο Γκρεγκ Μονρό (18 πόντοι με 7/12 σουτ) και ο Λούτσιτς να κάρφωνε οι Βαυαροί δεν είχαν τύχη από τη στιγμή που δεν έπαιζαν προσωπική άμυνα, επιτρέποντας στους Μοσχοβίτες να σουτάρουν με 52% πίσω από τα 6μ75.
Ήταν ό,τι δεν άφησε η Εφές να κάνει η Ρεάλ, ρίχνοντάς την στο 23.3% στο δίποντο. Συν τα 16 λάθη των παικτών του Πάμπλο Λάσο για μόλις 14 τελικές πάσες. Δεν παίζει καλά η ‘βασίλισσα’ και κάνει… μπαμ.
Θα έπρεπε φυσικά να μπει η μπάλα στο καλάθι για να φτάσει τις τρεις νίκες (76-60) η περυσινή φιναλίστ της διοργάνωσης. Γι’ αυτό φρόντισε αφενός ο Αμερικανός Μπράιαντ Ντάνστον (17 πόντοι με 8/10 δίποντα)…
…αφετέρου ο Κροάτης Κρούνοσλαβ Σίμον (17 πόντοι, 4 ασίστ).
Τη Μακάμπι όλοι την είχαν σίγουρη νικήτρια απέναντι στη Βαλένθια που δεν έχει κάνει σεφτέ. Δεν έχασε ούτε στιγμή το προβάδισμά της και το 76-63 στο Τελ Αβίβ αντανακλά τη διαφορά ποιότητας που χωρίζει τούτη την περίοδο τα δύο σύνολα. Βέβαια ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε απαιτήσεις από τους παίκτες του ακόμη κι όταν η διαφορά ήταν σε διψήφιες τιμές (63-48, 7’11” για τη λήξη). Οι φωνές του εξαγριωμένου Έλληνα κόουτς στο τάιμ άουτ (“το παιχνίδι δεν τελείωσε, είναι πολύ νωρίς. Σταματήσατε να παίζετε άμυνα και επίθεση. Είστε κουρασμένοι; Οπότε παίξτε”) δεν ήταν παρά η επιβεβαίωση πως έχει επιβάλει τους δικούς του κανόνες στην ισραηλινή ομάδα.
Κανόνες που, φυσικά, είχαν άμεσο αποτέλεσμα.
Σε μια βραδιά που ο Σκότι Γουιλμπέκιν έφτασε τους 1000 πόντους στην Euroleague.