Ο 18χρονος MVP της Τουρκίας είναι μια ‘προτηγανισμένη πατάτα’
Πριν καν συμπληρώσει τα 19 χρόνια του, ο Αλπερέν Σενγκούν αναδείχθηκε MVP της τουρκικής λίγκας. Όχι άδικα γιατί μιλάμε για ένα τρομερό ταλέντο, μ' ένα ολόκληρο σύστημα ανέλιξής του ωστόσο στην υπηρεσία του για την τελική του μετάβαση στο ΝΒΑ
Ο MVP της τουρκικής λίγκας κλείνει τα 19 του χρόνια τον Ιούλιο, βάζει 19.2 πόντους ανά αγώνα, παίρνει 9.4 ριμπάουντ και ετοιμάζεται για το ΝΒΑ. Θα μπορούσε κανείς ν’ ανοίξει το στόμα του με θαυμασμό για τα κατορθώματα του Αλπερέν Σενγκούν, γιατί το παιδί-θαύμα του τουρκικού μπάσκετ είναι πραγματικά εντυπωσιακό, η εξέλιξη του ραγδαία, πλην όμως η όλη διαδικασία θυμίζει προτηγανισμένες πατάτες. Ένας ατζέντης και μια ομάδα λειτούργησαν με τέτοιον τρόπο ώστε το ταλέντο του νεαρού ν’ αναδειχθεί στο έπακρο και όλοι μαζί να είναι τρισευτυχισμένοι, όταν με το καλό το καλοκαίρι, ο ύψους 2.08 σέντερ φορέσει τη φανέλα κάποιας ομάδας του ΝΒΑ.
Προσοχή. Δεν λέμε ότι το παιδί είναι ένας fake MVP, κάθε άλλο. Τα νούμερα του είναι αληθινά και φτάνει να τον δει κανείς μια φορά για να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο που δεν βγαίνει κάθε μέρα. Ο άλλοτε χοντρούλης (τα κιλά του περίσσευαν) ψηλός με τις εθνικές παίδων και εφήβων της Τουρκίας έχει φτιάξει το κορμί του, βελτιώνει ολοένα και περισσότερο τη δύναμή του και έχει ένα μοναδικό προσόν: βάζει την μπάλα στο καλάθι με όποιον τρόπο θέλει, είναι σπουδαίος ριμπάουντερ και πολύ καλός πασέρ.
Δεν είναι πολύ εύκολο ένας 18χρονος ν’ αναδειχθεί MVP σε μια επαγγελματική λίγκα. Ούτε, βέβαια, είναι χαζοί οι Αμερικανοί που τον κατατάσσουν μέσα στα πρώτα 15 νούμερα του φετινού ντραφτ. Ο Σενγκούν ήταν φέτος δεύτερος σκόρερ και ριμπάουντερ του τουρκικού πρωταθλήματος με τη χρονιά της Μπεσίκτας (5η στην κανονική περίοδο) να ολοκληρώνεται αύριο στο δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών πλέι-οφ, εναντίον της Εφές.
Στον πρώτο γύρο απέκλεισε την Τόφας με 2-0, έχοντας μειονέκτημα έδρας έδρας (στον πρώτο αγώνα, ο Σενγκούν άγγιξε το τριπλ-νταμπλ, έχοντας 22π, 10ρ και 8 ασίστ, ενώ έκανε και μια καθοριστική τάπα στο τέλος), απέναντι όμως στους πρωταθλητές Τουρκίας, τα πράγματα ήταν εκ προοιμίου πολύ δύσκολα.
Το ταλέντο του μικρού έλαμψε και στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, όπου είχε μέσο όρο 12π και 7.3ρ, όντας ένας παίκτης που σε εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά:
Τότε γιατί ‘προτηγανισμένες πατάτες’; Ίσως επειδή όλα έγιναν για ένα συγκεκριμένο λόγο. Να παίξει μια χρονιά στην τουρκική λίγκα, να βελτιωθεί και να πάει στο ΝΒΑ. Προφανώς, αν δεν ήταν ικανός, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν, ωστόσο η πορεία του Αλπερέν έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Όπως συνήθως συμβαίνει, πλέον, σε όλα τα μεγάλα ταλέντα που βγάζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και παίρνει το ΝΒΑ. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, πρόκειται για μονόδρομο.
Ο Σενγκούν ήταν μέλος μιας τριάδας που έφυγε από την Μπαντιρμά με προορισμό την Μπεσίκτας. Οι άλλοι δυο είναι ο Σεχμούζ Χαζέρ (22, 1.90) και ο Μσεντίκ Καμπατσά (21, 2.00). Συμπτωματικά και οι τρεις έχουν τον ίδιο ατζέντη και οι τρεις πήγαν στην Μπεσίκτας, μια ομάδα που φέτος είχε 10 παίκτες γεννημένους από το 1995 και μετά, τον 34χρονο αρχηγό Γιαγκμούρ και τρεις Αμερικανούς (Μπλάκμον, Μπέρι, Τζόνσον). Στην κορυφή του όλου πρότζεκτ, ο Σενγκούν, με την τουρκική ομάδα να εισπράττει το μπάι-άουτ του 18χρονου (775.000 δολάρια) όταν μετακομίσει στο ΝΒΑ. Λέγεται ότι κάποιο ποσοστό διατηρεί και ο ατζέντης του.
Η Μπεσίκτας έχτισε τη σεζόν γύρω από τον ταλαντούχο νεαρό, που έμενε στο παρκέ περίπου 28 λεπτά ανά αγώνα, ξέροντας ότι ετοιμάζει ένα παίκτη για το ΝΒΑ. Σε άλλη ομάδα προφανώς θα έπαιρνε λιγότερο χρόνο και δεν θα είχε αυτές τις ευκαιρίες που πήρε από τον κόουτς Καντεμίρ. Αυτό είναι και το μοντέλο, το οποίο τείνουν να αποδεχθούν πολλά ευρωπαϊκά κλαμπ, που για ένα-δυο χρόνια, θα προετοιμάζουν τους ταλαντούχους μπασκετμπολίστες, πριν μπουν στο ντραφτ και βρεθούν, εν τέλει, στο ΝΒΑ.
Στα μέσα της χρονιάς εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση του 18χρονου και η Φενέρμπαχτσε. Από την μια όμως η αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων κι από την άλλη η πρόθεση του Σενγκούν να πάει κατευθείαν στο ΝΒΑ δεν ευνόησαν μια τέτοια κίνηση. Ο Τούρκος ολοκλήρωσε τη χρονιά στην Μπεσίκτας και ετοιμάζεται πλέον να ζήσει το αμερικάνικο όνειρο.
Όπως δηλώνει ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι να μείνει στην Ευρώπη και να παίξει σε μια ομάδα της Euroleague, αλλά μπροστά στο ΝΒΑ δεν βάζει κάτι άλλο: “Η Ευρωλίγκα είναι σπουδαία διοργάνωση, βλέπω όλα τα παιχνίδια της, ωστόσο, το σχέδιο μου αυτή τη στιγμή είναι να πάω στο ΝΒΑ και να εξελιχθώ εκεί, σαν παίκτης“.
“Στην αρχή της χρονιάς δεν ήξερα αν θα είμαι έτοιμος για το ΝΒΑ. Τώρα το θέλω ολοένα και περισσότερο” έλεγε πρόσφατα, ο νεαρός που είναι ένας κλασικός σέντερ, με ωραίες κινήσεις στο λόου-ποστ, αλλά και πρόθυμος να βελτιωθεί σε οποιονδήποτε τομέα. Απόδειξη το καλό παιχνίδι με πρόσωπο που βελτίωσε στο δεύτερο μισό της χρονιάς, έχοντας εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας αλλά και αίσθηση του γηπέδου για την πάσα. Με 81% στις ελεύθερες βολές, οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μπορεί να φτιάξει, σε κάποια στιγμή, και το μακρινό σουτ, απαραίτητο στοιχείο πλέον επιβίωσης και για τους ψηλούς στα γήπεδα του ΝΒΑ.
Η ανάλυση του παιχνιδιού του τον φέρνει σε σύγκριση με τον Κέβιν Λοβ ή τον Ντομάντας Σαμπόνις, αν και όπως τον βλέπουμε περισσότερο μοιάζει με τον Μεχμέτ Οκούρ που έκανε βέβαια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ (πρωταθλητής το 2004 με τους Ντιτρόιτ Πίστονς). Με τον άλλοτε σπουδαίο ΝΒΑερ, ο νεαρός Σενγκούν είχε πολύ στενή επαφή, αφού μαζί έκαναν εντατικές προπονήσεις τα τελευταία δυο χρόνια: “Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Έχουμε επαφή εδώ και δυο χρόνια. Πάντα ήθελα να τον συναντήσω, πριν πάω στο ΝΒΑ και μου έκανε εντύπωση, που ήρθε και με βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Κάναμε ειδικές προπονήσεις και είμαστε ακόμη σε επαφή. Θα ξαναδουλέψω μαζί του, γιατί τέτοιες εμπειρίες μου είναι απαραίτητες“, δήλωσε ο Αλπερέν, που ξέρει ότι αν πάει στην Αμερική δεν θα του φτάσει μόνο το έξοχο επιθετικό παιχνίδι του.
“Βασικά πρέπει να δυναμώσω. Δουλεύω καθημερινά σε αυτό τον τομέα, άλλωστε από μικρός παίζω πάντα με μεγαλύτερους, άρα έπρεπε να είμαι πιο δυνατός από την ηλικία μου. Μου έδωσε πολύ χρόνο η Μπεσίκτας και ήταν πολύ καλό για να γίνω καλύτερος εκεί που πρέπει“.
Μέχρι στιγμής το όνομά του έχει αναφερθεί για Σάρλοτ και Σπερς, αν και ο ίδιος δείχνει να προτιμάει το Ντένβερ, η μια ομάδα σαν τους Νάγκετς, γιατί εκεί παίζει ο Νίκολα Γιόκιτς, παίκτης που προφανώς έχει σαν πρότυπο ο Αλπερέν (και λόγω των κιλών που είχε νεαρότερος, ακόμη ένας λόγος για να θαυμάζει τον ασυναγώνιστο Σέρβο): “Εντάξει, για να παίξω καλά στο ΝΒΑ θα πρέπει να παίξω πολύ καλύτερη στην άμυνα, δουλεύω πολύ κι εκεί, θα φανεί μέσα στο γήπεδο. Νομίζω πως έχω προοδεύσει πάρα πολύ, από την αρχή της χρονιάς“.
Ε, αν δεν είχε προοδεύσει, δύσκολα θα έβγαινε καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος κι ας δούλευαν όλοι για λογαριασμό του!