ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπορεί να ζήσει χωρίς τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό και τον πουλάει έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Εϊναι πράγματι έτοιμος να τα βροντήξει και να φύγει σταματώντας οριστικά την ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ; Ο Γιάννης Φιλέρης προσπαθεί να απαντήσει και για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωλίγκα.

Μπορεί να ζήσει χωρίς τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος;
Συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 Eurokinissi Sports/Βαγγέλης Στόλης

Το πιο ενδιαφέρον, μετά τη συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, θα ήταν να εμφανιστεί ένας ενδιαφερόμενος και να δώσει τα 25 εκατομμύρια που οριοθετήθηκε ως τιμή πώλησης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Εκεί θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις. Αν δηλαδή αυτό το “φεύγω από το μπάσκετ”, το εννοεί και επί της ουσίας μεταβιιβάζοντας τις μετοχές, το πλειοψηφικό πακέτο των οποίων (κατά 89.9%) βρίσκεται ήδη στην κατοχή του Μάνου Παπαδόπουλου, από τον Δεκέμβριου του 2014.

Τότε βέβαια ο Δ.Γιαννακόπουλος είχε χαρακτηρίσει την μεταβίβαση τυπική και ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσει από το μπάσκετ, απλά ήταν ένας τρόπος για να αποφεύγει το “κυνηγητό” στις περιπτώσεις που παρεκτρεπόταν μέσα και έξω από το γήπεδο. Τώρα, διευκρίνισε πως η απόφασή του είναι οριστική. Πουλάει την ΚΑΕ και αποχωρεί. Μέχρι τότε κουμάντο στην ομάδα θα κάνουν ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Τάκης Τριαντόπουλος. Αυτοί, λέει, θα αποφασίσουν και για το αν ο Παναθηναϊκός μείνει ή όχι στην… τρισκατάρατη Ευρωλίγκα.

Τα πιστεύετε όλα αυτά; Ότι, δηλαδή, ο ΔΓ θα πει “αντίο μπάσκετ”, θα αφιερωθεί μόνο με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητές του και τα χόμπι του και θα σταματήσει να ασχολείται με τον Παναθηναϊκό; Πάνε τα ποσταρίσματα στο ίνσταγκραμ, οι μπηχτές κατά του Ολυμπιακού, του Μπερτομέου και τους εκάστοτε εχθρούς που ανακαλύπτει κατά καιρούς; Σχεδόν απίθανο, έστω κι αν τις τελευταίες μέρες φάνηκε να τον συνεπαίρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις φλεγόμενες από τις διαδηλώσεις ΗΠΑ.

Όπως απίθανο θα είιναι την απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωλίγκα να την πάρει το δίδυμο Παπαδόπουλου-Τριαντόπουλου.

Μπορεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να ζήσει χωρίς τον Παναθηναϊκό; Χωρίς να είναι στο επίκεντρο, ή εν πάση περιπτώσει να επιδιώκει με κάθε τρόπο να βρίσκεται εκεί; Πολύ δύσκολο. Και τότε γιατί όλος αυτός ο θόρυβος και οι εξαγγελίες στη συνέντευξη Τύπου, που είχε προαναγγελθεί σχεδόν δυο εβδομάδες τώρα, αλλά πήρε μια μικρή ολιγοήμερη αναβολή;

Μα είναι ξεκάθαρο ότι στον μπασκετικό Παναθηναϊκό ξημερώνει ένα “μνημόνιο”. Δηλαδή σφιχτός προϋπολογισμός, με βάση τα (μειωμένα λόγω κορονοϊού) έσοδα, δημιουργία μιας ομάδας που δεν θα έχει σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών. Το ότι ήδη ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (Νικ Καλάθης) έχει σχεδόν συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα (ενώ υπήρξε και επίμονο φλερτ από τον Ολυμπιακό) λέει πάρα πολλά.

Μια τέτοια ομάδα, όχι υψηλών προδιαγραφών, αλλά προσαρμοσμένη στα πολύ στενά οικονομικά δεδομένα, προφανώς δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Αντίθετα, ενδεχομένως να είναι πρωταγωνίσρια στο BCL. Και επειδή μια μετακόμιση του Παναθηναϊκού στη διοργάνωση της FIBA θα είναι για τη διεθνή ομοσπονδία η καλύτερη δυνατή διαφήμιση (και για την Ευρωλίγκα ένα σημαντικό πλήγμα), καταλαβαίνει κανείς γιατί οι “πράσινοι” ίσως να επιζητήσουν την έξοδό τους από την Euroleague.

Μπορεί να φύγει από την Ευρωλίγκα;

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Πρώτα απ’ όλα να θυμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός ανήκει στην 11μελή ομάδα των μετόχων της Euroleague. Μετέχει, δηλαδή, στον σκληρό πυρήνα της διοργάνωσης, έστω κι αν από το 2012 και μετά, επί εποχής Δημήτρη Γιαννακόπουλου, οι συγκρούσεις με τον Τζόρντι Μπερτομέου είναι σχεδόν σε ετήσια βάση, ένα καθιερωμένο σκηνικό. Ο ΔΓ θύμισε στη συνέντευξη του την αντίδραση του πατέρα του Παύλου και του θείου του Θανάση το 2002, παραμονές του τελικού της Μπολόνια, όταν είχαν απειλήσει με αποχώρηση αν δεν έβλεπαν εμπράκτως τις υποσχέσεις της Ευρωλίγκας.

Μόνο που όταν ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος απείλησαν τον Καταλανό δικηγόρο, που ηγείται της Euroleague από το 2000, είδαν τον Παναθηναϊκό (εκτός του θριάμβου της Μπολόνια) να παίρνει άλλες τρεις φορές το τρόπαιο (2007, 2009, 2011). Ο ΠΑΟ του διαδόχου τους, έχει να παίξει σε F4 από το 2012 και την Κωνσταντινούπολη.

Λένε ότι μια πιθανή αποχώρηση του ΠΑΟ από την Ευρωλίγκα, έχει και το κόστος της; Υπάρχει η περίφημη ρήτρα που εμποδίζει μια ομάδα να φύγει, επειδή … έτσι της κάπνισε; Όχι ακριβώς. Δεν υποχρεούται καμιά ομάδα να πληρώσει ρήτρα, ωστόσο οι 11 μέτοχοι της Euroleague δεσμεύτηκαν το 2015 σε μια δεκαετή συμφωνία. Προφανώς δεν σπάει από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ ας πούμε το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη Nova (αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως) βρίσκεται εν ισχύ.

Μια ομάδα, ωστόσο, με το μπάτζετ που θα έχει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ της επόμενης χρονιάς πολύ δύσκολα θα είναι μέσα στην πρώτη οκτάδα, όπως ήταν φέτος (για την ακρίβεια βρισκόταν στην 6η θέση όταν διακόπηκε η διοργάνωση, λόγω της πανδημίας). Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το γνωρίζει καλύτερα αυτό από τον καθένα. Όπως ξέρει και πως μια πιθανή μετακόμισή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενδέχεται να του μειώσει ακόμη περισσότερο τα έσοδά του ΠΑΟ, έστω κι αν στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ