Μετά το 'box and 1', το Τορόντο θύμισε πως ένας παίκτης δεν νικά μια ομάδα
Το μόνο που μπέρδεψαν αυτό το βράδυ οι Ράπτορς, ήταν οι γέφυρες στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Μετά το χλευασμό των ειδικών για την άμυνα που 'διέταξε' ο Νικ Νερς (η ίδια έστειλε τον Παναθηναϊκό στο Final Four του 2011), ο κόουτς του Τορόντο είπε να μη γίνει προβλέψιμος. Και δικαιώθηκε. Ξανά.
Πριν ασχοληθώ με το 109-123 των Ράπτορς στην Oracle Arena, να σου πω ότι δικαιώθηκε ο Αντρέ Ιγκουοντάλα, για την ατάκα του “κανείς δεν ξέρει πώς λέγεται η εμβληματική γέφυρα στο Όκλαντ. Όλοι όμως, ξέρουν ότι είναι η περιοχή των Ουόριορς”.
Παρεμπιπτόντως, η γέφυρα λέγεται “Bay Bridge”. Δεν είναι μία. Είναι συγκρότημα γεφυρών που εκτείνεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο -στην Καλιφόρνια. Καθημερινά το διασχίζουν 260.000 οχήματα και είναι εκ των πιο μεγάλων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αν σκέφτεσαι πως την έχεις δει σε ουκ ολίγες κινηματογραφικές ταινίες, θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω και μετά να σου πω ότι δεν είσαι ο μόνος που έκανες αυτό το λάθος. Το έκαναν και οι Ράπτορς, οι οποίοι μπέρδεψαν την Bay Bridge με την Golden Gate Bridge, την κεραμιδί γέφυρα που εμφανίζεται ως backround σε περίπου 24 κινηματογραφικές ταινίες.
Οι γέφυρες είναι μεν, κοντά, αλλά είναι διαφορετικές, όπως έμαθαν the hard way και οι “Πτερόσαυροι”, μετά το ποστάρισμα του tweet που ακολουθεί, με το οποίο ενημέρωναν πως διέσχισαν τη γέφυρα και είναι έτοιμοι για τη μάχη.
Αυτό ήταν το μόνο λάθος που έκαναν αυτό το βράδυ. Δηλαδή, έκαναν και άλλα 14 ενώ ήταν σε εξέλιξη ο τρίτος τελικός. Αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.
Στην ενημέρωση που είχε κάνει ο Στιβ Κερ για την κατάσταση των ουκ ολίγων τραυματιών των “Πολεμιστών”, είχε εξηγήσει πως θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή αν θα παίξει ο Κλέι Τόμπσον, του οποίου η κατάσταση εκτιμούνταν κάθε λίγες ώρες.
Ο παίκτης είχε πει πως δεν πρόκειται να χάσει το ματς. Τελικά όμως, το έχασε, με τον οργανισμό να αποφασίζει ότι δεν θα πάρει το ρίσκο να τον χρησιμοποιήσει. Με τον Κέβιν Ντουράντ να είναι εκτός (στάνταρ) και τον Τόμπσον να κάθεται δίπλα του, προφανώς και το Γκόλντεν Στέιτ είχε πρόβλημα.
Για την ακρίβεια, είχε -43.7 πόντους, όσους έδωσαν κατά μ.ο. αυτοί οι τύποι στα φετινά playoffs. Έμενε ο Στέφεν Κάρι ως η μόνη αξιόπιστη λύση σε σουτέρ.
Aνήμερα του αγώνα, το Fox News έκρινε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προμοτάρει την ταινία “Breakthrough”, που είχε ως αντικείμενο την πίστη και παραγωγό τον Κάρι, ο οποίος σχολίασε ότι “η πίστη μου δοκιμάζεται στο παρκέ και στη ζωή. Είναι όμως, αυτό που με κάνει να παραμένω επικεντρωμένος σε αυτά που πρέπει να κάνω, σε ό,τι αφορά την οικογένεια μου, τη δουλειά μου και το πώς συμπεριφέρομαι στους ανθρώπους. Στο πόσο εκτιμώ τη ζωή και όλα τα καλά που μου 'χουν συμβεί. Στο πώς διαχειρίζομαι όλα τα κακά που προκύπτουν".
Η πιστη, για εμένα, ειναι να εισαι βεβαιος πως υπαρχει μια ανωτερη δυναμη που σου δινει ενα προοoρισμο ως το λόγο που ήλθες στη γη. Ειναι ο θεμελιος λιθος σε ο,τι αφορα το πως προσπαθω να ζησω τη ζωη μου.
Ως εξαιρετικός επιχειρηματίας, προώθησε την ταινία μέσω της πρωτοποριακής δουλειάς που κάνει στο Facebook, όπου έχει δώσει το “Stephen vs. The Game”, στο Facebook Watch (υπηρεσία video-on-demand).
H πίστη του που λες, δοκιμάστηκε στο έπακρο τα ξημερώματα, όταν έκανε τα πάντα (σε 43 λεπτά είχε 47 πόντους, με 8/17 δίποντα, 6/14 τρίποντα, 13/14 βολές, 8 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη) και παρ' όλα αυτά η ομάδα του έχασε. Για την ακρίβεια, νίκησαν οι άλλοι: οι Ράπτορς.
Από το χλευασμό για το box and 1 στην αποθέωση
Tώρα, επίτρεψε μου να σου μιλήσω για τον Νικ Νερς, με ένα blast from the past που αφορά την ελληνική πραγματικότητα και θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι ο κόουτς που 'έφαγε' 15 χρόνια από τη ζωή του στην αγγλική λίγκα.
Το 2011 ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε την πρόκριση στο Final Four, σε σειρά με την Μπαρτσελόνα, που είχε το πλεονέκτημα της έδρας. Πριν το δεύτερο παιχνίδι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε πιάσει τον Νικ Καλάθη, για να τον ενημέρωσε ότι θα αναλάμβανε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος φαινόταν ασταμάτητος. Ο Καλάθης μελέτησε σε ουκ ολίγα videos τον Καταλανό, για να δει πώς θα φέρει εις πέρας την εξόχως δύσκολη αποστολή που του είχε ανατεθεί.
Ο “Ζοτς” είχε ανακοινώσει σε όλους πως η άμυνα που θα έπαιζαν ήταν το box and 1 που εκτελούνταν στην Ευρώπη από τη δεκαετία του '70 μεν, αλλά είχε κριθεί ως αναχρονιστική όπως περνούσαν τα χρόνια.
Βλέπεις, είχαν περάσει οι εποχές που οι ομάδες είχαν έναν κυρίαρχο στο σκοράρισμα (όπου πήγαινε το one), με τους άλλους τέσσερις να προφυλάσσουν χώρους και τελικά τη ρακέτα (το box).
Ανάγκα, ο Ομπράντοβιτς έκανε την επιλογή του και δικαιώθηκε, αν σκεφτείς πως ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης, εκείνη τη χρονιά.
Fast forward στο 2019, ο Νερς αποφάσισε πως θα χρησιμοποιήσει το θησαυρό του παρελθόντος στις τελευταίες κατοχές του Γκόλντεν Στέιτ, στο δεύτερο τελικό. Προφανώς και το one αφορούσε τον Στεφ Κάρι, με τους Ουόριορς να κάνουν το 1-1 στην ούγια.
Θέλω να σου πω ότι ο Νερς είχε φτάσει κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, οι σχολιαστές τον χλεύασαν για την επιλογή του. Ο Κερ είχε σχολιάσει πως “δεν θυμάμαι να 'χω δει ποτέ το box and 1 στο ΝΒΑ. Με είχαν παίξει αυτήν την άμυνα στο γυμνάσιο και πρέπει να πω ότι είναι δείγμα σεβασμού για έναν παίκτη να λαμβάνει τόση προσοχή.”
Ο Νερς είχε πλήρη γνώση της πραγματικότητας. “Όλοι με κοροϊδεύουν, αλλά στους τελικούς ένας προπονητής οφείλει να τραβήξει από τη φαρέτρα του όποιο 'όπλο' θεωρεί πως θα βοηθήσει. Μου ήλθε η ιδέα, γιατί έκρινα πως το πιο σημαντικό είναι να προστατέψουμε τη ρακέτα μας, την είπα στους συνεργάτες και τους παίκτες μου και οι περισσότεροι με ρώτησαν τι είναι το box and 1.
Τους το 'ζωγράφισα' και τους εξήγησα πως οι Γκασόλ και Λέοναρντ θα ήταν μέσα, ο Κάιλ ψηλά και ο ΒανΒλιτ θα κυνηγούσε. Ο Κάιλ είπε 'θα έχει αποτέλεσμα, ας το δοκιμάσουμε' και μετά περάσαμε από τη θεωρία στην πράξη”. Ο Λόουρι είπε μετά πως ήταν η πρώτη φορά, στην καριέρα του στο ΝΒΑ, που έπαιξε box and 1, όπως οι Ράπτορς έγιναν η πρώτη ομάδα στο ΝΒΑ που το χρησιμοποίησε. "Αυτό πρέπει να το 'δώσετε' στον κόουτς".
Είχε αναγνωρίσει ότι ως προς την αποτελεσματικότητα της ιδέας, βοήθησε η απουσία του Ντουράντ και η έξοδος του Τόμπσον με τραυματισμό. Αυτοί έλειπαν και τα ξημερώματα, αλλά αυτήν τη φορά ο Νερς είπε να μη γίνει προβλέψιμος. Και δεν επαναλήφθηκε.
Σκέφτηκε πως ένας παίκτης δεν μπορεί να νικήσει μόνος του. Άρα, η εντολή προς τους παίκτες ήταν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη, με επίγνωση του ότι ο Κάρι είναι 'μετασχηματιστικός' -όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο προπονητής των Ράπτορς- και να μην αφήσουν τους υπόλοιπους να αναπνεύσουν.
Ο Κάρι σκόραρε ενώπιον παγίδων, με χέρια μέσα στο πρόσωπο του 'με γοφούς κολλημένους πάνω του και ενώ τον έσπρωχναν', όπως έγραψε η San Francisco Chronicle.
Aν υπήρχαν 'καθυστερήσεις' στο μπάσκετ, θα έπαιζαν τουλάχιστον άλλα πέντε λεπτά -όσα ήταν συνολικά στο παρκέ ο Κάρι από τα τζαρτζαρίσματα. Έβρισκε τους συμπαίκτες του σε πλεονεκτικές θέσεις, τους έδινε την μπάλα, αλλά εκείνοι δεν σκόραραν (39.5% στα εντός παιδιάς και 33.3% στα τρίποντα). Ο Φάνης Κουμπούρας τα έγραψε καλύτερα από τον καθένα.
Μετά το ματς είπε πως “δεν μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα του να πιστέψουμε ότι μόνο η επίθεση θα μας δώσει τον τίτλο. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα”. Παρεμπιπτόντως, ο Φρεντ ΒανΒλιτ ήταν αυτός που κατά κύριο λόγο είχε πάνω του. Ο ΒανΒλιτ ήταν ο καλύτερος παίκτης των Ράπτορς στον δεύτερο τελικό και εκείνος που έκανε αυτό που θα δεις στο 2-1.
Σε αυτά που θα ήταν χρήσιμο να ξέρεις ανήκει και η αποβολή του φιλάθλου που καθόταν στις καλύτερες θέσεις του γηπέδου και έκρινε πως ήταν εξαιρετική ιδέα να σπρώξει -και να βρίσει- τον Λόουρι, όπως εκείνος κυνηγούσε μια μπάλα στις αρχές της τέταρτης περιόδου.
Στο γήπεδο ήταν και ο πρώτος δισεκατομμυριούχος ράπερ, Jay Z μετά της συζύγου του, Beyonce.