Μάρτιν, το νέο εργαλείο από το εργοστάσιο σέντερ του Ολυμπιακού
Ένα Ζαν Πρες αφιερωμένο στο εργοστάσιο σέντερ του Ολυμπιακού την τελευταία δεκαετία. Πως τους βρήκαν, τι έκαναν στον Ολυμπιακό, που πήγαν μετά, η βαθμολογία τους. Είναι ο Χασάν Μάρτιν το νέο εργαλείο; Το ξεκίνημα του είναι εξόχως ενθαρρυντικό.
Η θέση του σέντερ στον Ολυμπιακό έχει φιλοξενήσει ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και του ΝΒΑ (Ντίνο Ράτζα, Νίκολα Βούισιτς, Ράσο Νεστέροβιτς, Ρόι Τάρπλεϊ), την τίμησαν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες ψηλούς όλων των εποχών (Παναγιώτης Φασούλας, Γιάννης Μπουρούσης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης παλιότερα ο Γιώργος Καστρινάκης και ο Μάκης Κατσαφάδος) και τα τελευταία χρόνια έγινε αυτή που απογείωσε την καριέρα Αμερικανών, ενός Καναδού και ενός Σέρβου.
Έγινε κάτι σαν παράδοση, ανά διετία-τριετία, ο Ολυμπιακός να αναδεικνύει ένα ψηλό, που τα επόμενα χρόνια κάνει θραύση στην Ευρωλίγκα. Παίκτες, όχι τόσο πολύ γνωστούς, που μέσω των “ερυθρολεύκων” έκαναν όνομα και υπέγραψαν συμβόλαια ζωής.
Και φαίνεται ότι αυτή την παράδοση είναι έτοιμος να συνεχίσει ο Χασάν Μάρτιν, το τελευταίο όνομα που γράφτηκε στη λίστα, βρίσκεται μεν στην αρχή, πληροί ωστόσο όλες τις προϋποθέσεις για να έχει μια ανάλογη εξέλιξη. Να καθιερωθεί στο ΣΕΦ και να εκτοξεύσει τις μετοχές του, όπως οι προκάτοχοί του.
Να τους θυμηθούμε έναν προς έναν. Θα εξετάσουμε τι έκαναν στον Ολυμπιακό, τι έκαναν μετά, που βρίσκονται τώρα και θα προσπαθήσουμε να τους αξιολογήσουμε.
Κάιλ Χάινς ο πρώτος…
Η πρώτη τέτοια μεταγραφή που έκανε ο Ολυμπιακός ήταν ο Κάιλ Χάινς. Θα έλεγε κανείς ότι απ’ αυτόν ξεκίνησαν όλα, αφού εκτός των άλλων έγινε και “μόδα” για όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ να κοιτάζουν περισσότερο στους mobile center, παρά στους δεινόσαυρους άνω των 2.10
Τον Χάινς είχε ανακαλύψει (στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας) ο Αντρέα Τρινκιέρι, όταν ενθουσιάστηκε από τα αθλητικά του προσόντα, του έκανε το τραπέζι με … μπέργκερ και τον έπεισε να μετακομίσει στην Ιταλία και στην άσημη Βερόλι. Από κει ο δυναμικός Κάιλ, μετακόμισε στην Μπάμπεργκ όπου βρήκε επίσης τον εξαιρετικό προπονητή, Κρις Φλέμινγκ (εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως ασίνταντ στο ΝΒΑ, με τελευταία δουλειά αυτή στους Σικάγο Μπουλς).
✎ Πως τον βρήκε ο Ολυμπιακός: Στην δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας 2010-11, η Μπάμπεργκ υποδέχθηκε τους Πειραιώτες. Αντί του Τιμπόρ Πλάις που ξεκίνησε το ματς, ο Φλέμινγκ έδωσε πολύ χρόνο στον Χάνις που είχε σημειώσει 14π (με 7/11 σουτ) κερδίζοντας τις περισσότερες μάχες από Νεστέροβιτς και Μπουρούση. Η Μπάμπεργκ είχε νικήσει 73-61 (τοπ-σκόρερ με 23π ο Μπράιαν Ρόμπερτς που μετακόμισε και αυτός αργότερα στον Ολυμπιακό) και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς σημείωσε το όνομα του σέντερ της γερμανικής ομάδας, που ήταν δεν ήταν δυο μέτρα στο ύψος.
✐ Τι έκανε με τα “ερυθρόλευκα”: Κατέκτησε την Ευρωλίγκα δυο φορές την Ευρωλίγκα (2012-13) και πήρε και το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2012). Το δυναμικό του παιχνίδι τον έκαναν αμέσως αγαπητό στην “ερυθρόλευκη” εξέδρα. Ήταν αξιοθαύμαστα σταθερός στις επιδόσεις του πάνω στο παρκέ, αν και καμιά στατιστική δεν μπορεί να περιγράψει τις βουτιές αυτοθυσίες για να σώσει μια μπάλα, ή τα εντυπωσιακά coast to coast, όταν δηλαδή έπαιρνε το ριμπάουντ και έφτανε στο αντίπαλο καλάθι με λέι-απ. Η ικανότητα του να μαρκάρει τους πάντες (από τους αντίπαλους κοντούς, μέχρι τους ψηλότερους σέντερ), το τεράστιο κορμί του και κυρίως η θέλησή του να πιάσει κάθε διεκδικούμενη μπάλα τον έκαναν αναπόσπαστο μέλος της ομάδας που πήρε δυο συνεχόμενες χρονιές το ευρωπαϊκό τρόπαιο
✎ Η συνέχεια της καριέρας του: Λίγο πριν τελειώσει ο δεύτερος χρόνος του συμβολαίου του με τον Ολυμπιακό είχε υπογράψει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με υπερτριπλασιασμό των αποδοχών του, καθώς οι Ρώσοι του πρόσφεραν 2.5 εκατομμύρια δολάρια για διετές συμβόλαιο. Όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε στο Λονδίνο, έπεφταν και οι υπογραφές. Στη Μόσχα, ο Χάινς εκτός από λεφτά κέρδισε άλλες δυο φορές την Ευρωλίγκα (2016, 2019) έγινε ίνδαλμα και για τους Ρώσους, αναδείχθηκε δις, καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης και μέτρησε συνολικά έξι συνεχόμενες παρουσίες σε φάιναλ-φορ (συνολικά οκτώ, αν προσθέσουμε και αυτές με τον Ολυμπιακό). Συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της δεκαετίας και στα 34 του πήρε το καλοκαίρι μεταγραφή για την Ιταλία και την Αρμάνι Μιλάνο.
✍ Βαθμολογία: Αξεπέραστος. Ήταν άλλωστε και αυτός που άνοιξε το δρόμο για να παίξουν οι υπόλοιποι. Έγραψε ιστορία, δημιούργησε σχολή: 9/10
Μπράιαντ Ντάνστον, άξιος διάδοχος
Το 2013 ο Μπράιαντ Ντάνστον είχε ολοκληρώσει την καλύτερη σεζόν του, μέχρι τότε, στην Ευρώπη. Ο απόφοιτος του Φόρνταμ είχε περιπλανηθεί πρώτα στην Κορέα και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον Άρη (11 ματς τη σεζόν 2010-11) πήγε στο Ισραήλ για μια διετία, πριν καταλήξει στη Βαρέζε, με την οποία είχε 14.2π και 7.4ρ.
✎ Πως τον βρήκε ο Ολυμπιακός: Η αποχώρηση του Κάιλ Χάινς είχε σημάνει συναγερμό στον Πειραιά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ήδη εισηγηθεί την απόκτηση του εκρηκτικού Μπρεντ Πετγουέι που έπαιζε στο Ρέθυμνο. Το όνομά του δεν έλεγε πολλά πράγματα, πέραν της καλής του πορείας στο ιταλικό πρωτάθλημα, όμως ο κόουτς του Ολυμπιακού είχε μελετήσει πάρα πολύ την περίπτωσή του. Προερχόταν από μια εντυπωσιακή σεζόν στην Lega Basket, όπου είχε αναδειχθεί πρώτος στα κλεψίματα, στα κοψίματα αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Είχε εντυπωσιαστεί επίσης από τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας και δεν έμενε παρά να συλλέξει πληροφορίες για τον χαρακτήρα του. Μόλις βεβαιώθηκε και γι αυτόν, ήταν σίγουρος ότι θα ήταν μια σπουδαία μεταγραφή στη φροντ-λάιν, όπως του Ματ Λοτζέσκι, την ίδια χρονιά, για την περιφέρεια…
✐ Τι έκανε με τα “ερυθρόλευκα”: Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το πρωτάθλημα του 2015, έφτασε μέχρι τον τελικό της ίδιας χρονιάς, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της διοργάνωσης και στις δυο σεζόν που ήταν στο ΣΕΦ. Τα 203 εκατοστά του στη θεωρία δεν ήταν φόβητρο, όποιος όμως έμπαινε μέσα στη ρακέτα του Ολυμπιακού το μετάνιωνε. Τα μακριά του χέρια και το τάιμινγκ τον έκαναν κορυφαίο μπλοκέρ και ιδιαίτερα θεαματικό πάνω από το στεφάνι. Τελείωνε τις φάσεις, είτε με πλάτη, είτε με πρόσωπο προς το καλάθι, ήταν πολύ ενεργητικός και μπορεί να μην δέθηκε τόσο πολύ με την ομάδα όπως ο Χάινς, αποτέλεσε όμως έναν άξιο διάδοχό του. Η αλήθεια είναι ότι … δεσμεύτηκε περισσότερο με την Ελλάδα, καθώς στα μέρη μας γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Άννα Καβάσιλα.
✎ Η συνέχεια της καριέρας του: Όπως και ο Χάινς, έτσι και ο Ντάνστον, δεν κάθισε να μιλήσει πολύ με τον Ολυμπιακό. Αυτόν τον πλησίασε (πριν τελειώσει η χρονιά) η Εφές. Με τριψήφιο νούμερο στο συμβόλαιό του, ο γεννημένος το 1986 Μπράιαντ, στέριωσε στην Κωνσταντινούπολη, αφού βρίσκεται για έκτο χρόνο στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Παραμένει το ίδιο δυνατός και χρήσιμος με την Εφές να του έχει ανανεώσει δυο φορές τη συνεργασία, ξέροντας ότι δύσκολα θα έβρισκε καλύτερο. Πέρσι έχασε το μεγαλύτερο μέρος της μισής χρονιάς, λόγω τραυματισμού κι όταν επέστρεψε οι αγώνες διακόπηκαν. Με την Εφές μετράει δυο τίτλους (ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο)
✍ Βαθμολογία: Σπουδαίος παίκτης. Η πρώτη του χρονιά ήταν καταπληκτική. Αμυντικό “τέρας”, εξαιρετικός κοντά στο καλάθι, καθώς έχει ποσοστό καριέρας 62%. 8/10
Οθέλο Χάντερ, ψυχάρα
Πριν ο Ολυμπιακός του δώσει την ευκαιρία γίνει ένας από τους τοπ-σέντερ της Ευρώπης, ο Οθέλο Χάντερ τα’ χε δοκιμάσει όλα. Κολέγιο, λίγο ΝΒΑ, περπλάνηση σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και τον Ηλυσιακό. Είχε προλάβει πάει μέχρι την Κίνα, γενικά έψαχνε την ευκαιρία για να κάνει το μεγάλο βήμα. Η Σιένα ήταν η πρώτη που τον εμπιστεύτηκε την περίοδο 2013-14, στο επίπεδο της Ευρωλίγκας.
Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας με την άλλοτε κραταιά ομάδα που διαλύθηκε λόγω χρεών, τον έφερε στο προσκήνιο…
✎ Πως τον βρήκε ο Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας είχε κρατήσει το όνομά του στο μυαλό του, από τους αγώνες με την Σιένα. Η μονομαχία του με τον Ντάνστον στον δεύτερο αγώνα (είχε γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με τη Σιένα έπαιζαν ο Έρικ Γκριν και ο Ντάνιελ Χάκετ) ήταν εντυπωσιακή. Δεν ξέρουμε αν ο κόουτς του Ολυμπιακού σκέφτηκε τι καλά που θα’ ταν να είχε και τους δύο στην ίδια ομάδα, σίγουρα το έκανε, πάντως, αφού το καλοκαίρι του 2014 μια από τις βασικές επιλογές ήταν ο Big O. Μόνο που δεν τους … χάρηκε, αφού πρόλαβε να είναι μαζί μόλις σε ένα επίσημο ματς (το περιβόητο παιχνίδι του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό). Τον Χάντερ τον κοούτσαρε για δυο χρόνια ο Γιάννης Σφαιρόπουλος
✐ Τι έκανε με τα “ερυθρόλευκα”: Άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε στον Πειραιά από τα μαλλιά. Έκανε δυο σπουδαίες σεζόν με τους Πειραιώτες, κερδίζοντας δυο σερί πρωταθλήματα και παίζοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας το 2015 στη Μαδρίτη. Πολύ δυνατός, δημιούργησε ένα αξεπέραστο δίδυμο με τον Ντάνστον (την περίοδο 2014-15). Ο Χάντερ έχει τεράστια αθλητικά προσόντα αλλά και τρομερό ταπεραμέντο, που τον οδηγούσε σε υπερβάσεις πάνω στο παρκέ. Η φάση στον τελευταίο τελικό του 2016, που τα έχει δώσει όλα, πάει να πάρει ένα ακόμη επιθετικό ριμπάουντ και πέφτει αποκαμωμένος στο παρκέ είναι χαρακτηριστική
✎ Η συνέχεια της καριέρας του: Δεν πήγε αμέσως στην ΤΣΣΚΑ, αλλά είχε ενδιάμεσο σταθμό τη Ρεάλ Μαδρίτης. Καθόλου άσχημα για τον Οθέλο, που μέσω του Ολυμπιακού εκτός από την αλματώδη γιγάντωση του τραπεζικού του λογαριασμού, έπαιξε σε αυτή την πενταετία σε τρία από τα πιο ισχυρά κλαμπ της Ευρώπης. Γιατί μετά τη Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ, ακολούθησε και η Μακάμπι, όπου ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του εμπιστεύτηκε μια θέση με κλειστά μάτια. Ήξερα καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντική θα ήταν η παρουσία του μέσα στη ρακέτα της ισραηλινής ομάδας. Με την ΤΣΣΚΑ, ο Χάντερ κατέκτησε την Ευρωλίγκα του 2019, ενώ στέφθηκε δυο φορές πρωταθλητής στην VTB League και άλλη μία πρωταθλητής Ισραήλ…
✍ Βαθμολογία: Έχει την ψυχή του Χάινς και τα χαρίσματα του Ντάνστον. Άψογος στη διετία του στον Ολυμπιακό: 8/10
Νίκολα Μιλουτίνοφ, η μεγάλη επένδυση
Αυτός δεν ήταν ακριβώς ένα mobile center. Με ύψος 2.13, ο Σέρβος πρώην κολυμβητής που μια μέρα έσπασε το σαγόνι του και αποφάσισε να παίξει μπάσκετ, είχε γίνει γνωστός στους ανθρώπους των μεγάλων ομάδων της Ευρωλίγκας από τα πρώτα του βήματα. Ειδικά όταν πήγε στην Παρτιζάν για να παίξει υπο τις οδηγίες του απαιτητικού δασκάλου Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, οι περισσότεροι προέβλεπαν ένα λαμπρό μέλλον.
Το επιβεβαίωσε μέσω του Ολυμπιακού, καθώς μέσα σε πέντε χρόνια έγινε ένας από τους καλύτερους ψηλούς που κυκλοφορούν στην Ευρωλίγκα, πρόσπεκτ ΝΒΑ και επιλογή των Σαν Αντόνιο Σπερς…
✎ Πως τον βρήκε ο Ολυμπιακός: Οι καλές σχέσεις των “ερυθρολελυκων” με την Σερβία έχουν ρίζες στη δεκαετία του 90, με τους δυο νεαρούς Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς να γίνονται μέλη της ομάδας του Γιάννη Ιωαννίδ και τον Ζάρκο Πάσπαλι να αναλαμβάνει το ρόλο του σούπερμαν. Αργότερα η άφιξη του Ντούσαν Ίβκοβιτς έκανε ακόμη πιο δημοφιλή τον Ολυμπιακό, πέραν δηλαδή των δεσμών του με τον Ερυθρό Αστέρα. Το καλοκαίρι του 2015 ο 19χρονος “Μιλού’ ήταν ήδη αποφασισμένος να παίξει σε μεγάλη ομάδα της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός που τότε είχε προπονητή τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, προσπάθησε να τον πείσει για λογαριασμό των “πρασίνων”. Το πεπρωμένο του, όμως, ήταν “κόκκινο” κι έτσι ο Μιλουτίνοφ συμφώνησε με τον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι”, μάλιστα, είχαν θυσιάσει τότε μια θέση ξένου στο ρόστερ τους για το νεαρό άγουρο ψηλό, με ορισμένους να γκρινιάζουν για το ρίσκο. Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν ρίσκαρε. Επένδυε…
✐ Τι έκανε με τα “ερυθρόλευκα”: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος του έδωσε το χρόνο ο ίδιος βελτίωνε κάθε χρόνο τις τεράστιες ικανότητές του, φτάνοντας στο σημείο να γίνει ένας από τους κυρίαρχους ψηλούς της Ευρωλίγκας. Ο “Μιλού” κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, έπαιξε στον τελικό της Ευρωλίγκας του 2017 αλλά είχε μια ατυχία. Όταν άρχισε να ωριμάζει, η ομάδα βρέθηκε στην περίεργη διετία Ντέινιντ Μπλατ. Ο Ισραηλινός κόουτς είχε ποντάρει πάνω του, ο ίδιος ανταποκρίθηκε, η ομάδα όμως δεν τράβηξε. Πέντε χρόνια πάντως στο ΣΕΦ ο Νίκολα γινόταν καλύτερος από χρόνο σε χρόνο…
✎ Η συνέχεια της καριέρας του: Όπως ο Χάινς και ο Χάντερ, έτσι και ο Μιλουτίνοφ κατέληξε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Είναι η πιο εύκολη λύση για τη ρωσική ομάδα, όταν ψάχνει να βρει διαθέσιμους σέντερ, να παίρνει τον εκάστοτε ψηλό του Ολυμπιακού! Η συμφωνία ήταν λίγο πολύ γνωστή πριν τελειώσει η φετινή σεζόν και παρότι εν μέσω κορωνοϊού η ΤΣΣΚΑ έστρωσε στα πόδια του Σέρβου ένα συμβόλαιο που κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί. Με αποδοχές 2 εκατομμυρίων ετησίως, ο “Μιλού” μπορεί να χτυπήθηκε από τον Covid-19, επέστρεψε, ωστόσο, στα γήπεδα για να δικαιώσει και τις ρωσικές προσδοκίες
✍ Βαθμολογία: Έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του Ολυμπιακού, παίζοντας πέντε χρόνια. Τον αγάπησαν πολύ οι φίλοι της ομάδας. Ήταν πολύ περίεργο να βλέπει κανείς την “ερυθρόλευκη” ομάδα χωρίς τον Μιλουτίνοφ στο ξεκίνημα της σεζόν. Τόσο πολύ ήταν συνδεδεμένος μαζί της. Βαθμοί: 8/10
Κεμ Μπερτς, έμεινε λίγο
Ο Καναδός Κεμ Μπερτς (και όχι Μπιρτς, όπως τον λέγαμε όταν έφτασε στην Ελλάδα) ακολούθησε διαφορετική διαδρομή από τους προηγούμενους. Το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό του άνοιξε το δρόμο για το ΝΒΑ. Δεν πήγε σε κάποια μεγάλη ομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά τον γύρισε στην Αμερική, όπου τον περίμενε ένα διετές συμβόλαιο με τους Ορλάντο Μάτζικ, ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Στον Ολυμπιακό είχε συμφωνήσει να πάρει 1.1 εκ, για δυο χρόνια…
✎ Πως τον βρήκε ο Ολυμπιακός: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, το καλοκαίρι του 2016, διαλέγει τον Καναδό σέντερ, που προερχόταν από μια πολύ καλή χρονιά στην Τουρκία (Ουσάκ). Η μελέτη του παίκτη δείχνει μια περίπτωση ανάλογη με εκείνη των προηγούμενων ψηλών. Ένας διψασμένος σέντερ, που αναζητά μια ευκαιρία. Με αθλητικά προσόντα, άριστος στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι, καλός finisher και με προοπτική εξέλιξης. Ο “Σφαιρό” υπολογίζει να τον έχει δίδυμο με τον Πάτρικ Γιανγκ, αλλά ο δυναμικός Αμερικανός δεν επανήλθε ποτέ από την ρήξη χιαστού που έπαθε στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς. Ο Μπερτς κάλυψε τη θέση μαζί με τον Μιλουτίνοφ…
✐ Τι έκανε με τα “ερυθρόλευκα”: Όλα τα στοιχεία που είχαν δει οι “ερυθρόλευκοι” στο σκάουτινγκ του παίκτη, φάνηκαν και με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Πολύ ικανός ριμπάουντερ, προσαρμόστηκε γρήγορα στο επίπεδο που απαιτούσε τόσο η ομάδα, όσο και η Ευρωλίγκα. Με τους Πειραιώτες έφτασε μέχρι τον τελικό του 2017 στην Κωνσταντινούπολη, κόντρα στη Φενέρ. Ήταν μάλιστα πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 14π. Είχε κάνει και ένα σπουδαίο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό
✎ Η συνέχεια της καριέρας του: Αν έμενε στην Ευρώπη, ο Μπετς θα έκανε θραύση. Προτίμησε όμως να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Έκανε μια καλή σεζόν με τους Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι του ανανέωσαν το συμβόλαιο το 2019 για άλλα δυο χρόνια. Προφανώς δεν είναι πρωταγωνιστής, έρχεται συνήθως από τον πάγκο και κάνει όλες τις δουλειές. Ακόμη και να μαρκάρει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως συνέβη στα φετινά πλέι-οφ
✍ Βαθμολογία: Κάθισε μόλις μια χρονιά. Πρόλαβε, πάντως, να δείξει κάποια πράγματα και σίγουρα ήταν μια εξαιρετική επιλογή: 7/10
Μάρτιν από τον … Μάρτη
Θα μπορούσαμε στην ίδια λίστα και ο Τζαμέλ Μακλίν και ο Ζακ ΛεΝτέι, που ήρθαν με τις ίδιες φιλοδοξίες. Δεν θα τους συμπεριλάβουμε, καθώς ο Ολυμπιακός βρέθηκε σε πτωτική πορεία και δεν είχαν την ίδια προσφορά με τους προηγούμενους. Ο Οκτάβιους Έλις που έφτασε πέρσι στο τέλος της σεζόν, μπορεί να εξελιχθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Ο Μπαρτζώκας τον κράτησε και για το φετινό ρόστερ, εκτιμώντας τις ικανότητες του και στα δυο μέρη του γηπέδου.
Η αποκάλυψη, ωστόσο, ήταν ο Χασάν Μάρτιν. Ο Ολυμπιακός τον βρήκε μέσω του Λευτέρη Σούμποτιτς που τον είχε πέρσι παίκτη στην Μπούντουτσνοστ. Ο πρώτος μπλοκέρ του γερμανικού πρωταθλήματος (τη σεζόν 2018-19), έκανε μια σπουδαία σεζόν με την ομάδα του Μαυροβουνίου στο Eurocup όπου τελείωσε τη σεζόν με μ.ο 13.6π, 8ρ, 1.8κλ και 1.7 κοψ και φιλοδοξεί να βρεθεί στην ελίτ των σέντερ και στην Ευρωλίγκα.
Ο Μπαρτζώκας που βλέποντας τον έφερε στο μυαλό του περισσότερο τον Μπράιαντ Ντάνστον, παρά τον Κάιλ Χάινς, συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες, που ήθελε και ουσιαστικά ο Ολυμπιακός είχε κλείσει τον παίκτη από το λοκ-ντάουν τον περασμένο Μάρτιο. Ήταν και είναι σίγουρος ότι το πρότζεκτ θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Στο ξεκίνημα μιας μεγάλης και περίεργης χρονιάς, ο 25χρονος Αμερικανός, δείχνει να ανταποκρίνεται πλήρως. Σκοράρει κατά μέσο όρο 10.5π με το εξωπραγματικό 91.5% (εντάξει όλα είναι … εξ’ επαφής, ωστόσο αυτό το τρομερό 11/15 δίποντα δείχνει την τεράστια αυτοσυγκέντρωσή του) και μαζεύει 6 ριμπάουντ. Για ένα ρούκι σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση όπως η Ευρωλίγκα οι αριθμοί είναι σπουδαίοι.
Προφανώς θα πρέπει να τον περιμένουμε στη διάρκεια της χρονιάς, να δούμε πόσο σταθερός μπορεί να αποδειχθεί και πόσο θα αντέξει κόντρα στα πρώτα ονόματα των ψηλών που θα βρει απέναντί του. Το πρώτο δείγμα, ωστόσο, για τον αριστερόχειρα σέντερ που έχει ύψος 2.01 είναι εξόχως ενθαρρυντικό. Τελειώνει με ακρίβεια τις φάσεις, παίζει άψογα χωρίς την μπάλα, είναι πολύ ικανός ριμπάουντερ και ενεργητικός στην άμυνα. Αν συνεχίσει έτσι, θα κάνει θραύση.