Μακάμπι-Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης έμαθε να κρίνει αγώνες
Από τη στιγμή που μπήκε, δεν ξαναβγήκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο 89-87 του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ. Σκόραρε, πάσαρε, έπαιξε άμυνες και πανηγύρισε δικαιολογημένα.
Ήταν η τέταρτη σερί σεζόν που η μονομαχία του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ κρίθηκε στο όριο. Η πέμπτη μάλιστα στις τελευταίες έξι της Euroleague – από το 2013. Η πρώτη δε που έφτασε έως την παράταση. Χάρη στο 89-87 η ελληνική ομάδα πήρε κεφάλι στις νίκες (3-2). Κι αν το μέτρημα αυτό αφορά την ιστορία των ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων, το σπουδαίο διπλό της Τρίτης (έκτο στις 9 εφετινές εξορμήσεις) αφενός έφερε τους ‘ερυθρόλευκους’ του 10-8 στο +2 έναντι του γκρουπ που (με κόπο και όσο του επιτρέπεται) κουμαντάρει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αφετέρου τούς διασφάλισε το αβαντάζ σε κάθε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελική κατάταξη της ρέγκιουλαρ σίζον.
Δεν είναι ψέμα φυσικά πως από το πρώτο τζάμπολ μέχρι το 40-31 του 19′ οι Πειραιώτες βασανίζονταν, κυρίως γιατί τα πολλά λάθη δεν τους άφηναν να διαφεντεύουν τα όσα εκτυλίσσονταν στο παρκέ. Μόνο ο Πρίντεζης ήταν ενεργός και ολίγον ο Χαραλαμπόπουλος.
Ωστόσο το σχήμα με τον Σπανούλη, κυρίως δε τον ΜακΚίσικ πάνω στον Γουιλμπέκιν δεν έβγαινε, τα τρίποντα ήταν άστοχα (1/8) κι αναγκαστικά ο Σλούκας (των 21 πόντων και των 11 ασίστ – για δεύτερη φορά εφέτος) έπρεπε να μείνει στο παρκέ για 25 λεπτά μετά την ανάπαυλα και σχεδόν 40 συνολικά. Κατά τη διάρκεια των οποίων “κάναμε ένα συμπαγές παιχνίδι”, όπως επισήμανε ο περιχαρής αλλά πάντα συγκρατημένος Γιώργος Μπαρτζώκας. Προτού ο συνεργάτης του Γιώργος Μποζίκας υπογραμμίσει ότι “η αντίδραση έχει σημασία και φυσικά το αποτέλεσμα”. Διότι τούτο μετράει στην παρούσα φάση, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τώρα που έχει αρχίσει το δεύτερο μισό της χρονιάς.
Ο Ολυμπιακός είχε γρήγορα ανατρέψει το -7 του 20′, προηγούμενος 48-49 την ώρα (στο 27’44”) που ο Λαρεντζάκης επιστρατεύτηκε, ελλείψει εναλλακτικών επιλογών στην περιφέρεια, μια κι απουσίαζαν ταυτόχρονα οι Παπανικολάου και Χάρισον. “Θέλει υπομονή και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Εγώ έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση και πάντα θέλω να δίνω το 100%”, αποκρίθηκε ο 27χρονος γκαρντ που δεν είχε επιστρέψει στον πάγκο, πλην φυσικά των διακοπών μεταξύ των περιόδων και των τάιμ άουτ. Άλλη φορά τόσο δεν είχε αγωνιστεί στη διοργάνωση. Πόσο μάλλον σε ματς με τέτοια ένταση. Ούτε είχε σκοράρει ξανά 13 πόντους. Μηδέ είχε μαζέψει 3 ριμπάουντ, κάνοντας επίσης 2 κλεψίματα κι αναλαμβάνοντας κατά κύριο λόγο το μαρκάρισμα του Γουιλμπέκιν. Που ναι μεν από τους 12 του πρώτου ημιχρόνου έφτασε στους 25 στο φινάλε, αλλά με μόλις 5 εύστοχες προσπάθειες.
“Η άμυνα είναι αποτέλεσμα θέλησης και συγκέντρωσης. Αν ακολουθήσεις τους κανόνες, έχεις ενέργεια και βοηθηθείς από τους συμπαίκτες σου, θα τα καταφέρεις”, εξηγούσε μετά το φινάλε, παίζοντας άμυνα ακόμη και στα κομπλιμέντα των αναλυτών. Τόσο απλά για έναν Ολυμπιακό που ενόσω ο Λαρεντζάκης άφηνε κάθε ικμάδα ενέργειάς του στο παρκέ επικρατούσε μ’ ένα εύθραυστο, αλλά πολύτιμο 40-39. Τη στιγμή που σε 10 λεπτά περισσότερα είχε βρει μόλις 8 παραπάνω πόντους.
Απομονώνοντας μάλιστα την παράταση, που ήρθε μετά το 73-73 από τις 2/2 βολές του Σλούκα στα 2.3” για τη λήξη (και τις 2/4 των Ντόρσεϊ-Γουιλμπέκιν), ο Λαρεντζάκης χάρισε το 50% των πόντων του Ολυμπιακού (8/16), ευστοχώντας από τη μία στο τρίποντο για το 81-83 κι από την άλλη στις 5/6 βολές που του έδιναν (ελπίζοντας ότι θα λυγίσει) οι παίκτες της Μακάμπι. Την έκτη την έχασε, μάλλον, επίτηδες. Κάτι που φυσικά δεν είχε πράξει ο Γουιλμπέκιν στην τρίτη απ’ αυτές που του χάρισαν απλόχερα οι διαιτητές για ένα φάουλ πίσω από το κέντρο του γηπέδου, επιτρέποντας του να ισοφαρίσει. Πολύ περισσότερο ο Κολοϊάρο (που παραδόξως έπαιρνε ευθύνες που δεν του αναλογούσαν).
Την ασίστ του Λαρεντζάκη στον Βεζένκοφ, “που έχουμε δουλέψει πολύ και σίγουρα θα έκανε χαρούμενο το τεχνικό τιμ”, την αφήνουμε απ’ έξω, διότι ήρθε στην κανονική διάρκεια κι εκ των υστέρων δεν έκρινε το αποτέλεσμα. Σε σύγκριση τουλάχιστον και πάντα με όλα όσα ‘υπέγραψε’ στο έξτρα πεντάλεπτο και όρισαν το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Διότι “όταν είσαι συμπαίκτης με τον Σπανούλη και τον Σλούκα εννοείται ότι θα πάρεις πράγματα απ’ αυτούς”. Παίκτες δηλαδή με το «know how» που έχουν στο παρελθόν κρίνει ανάλογης κρισιμότητας παιχνίδια και μεταλαμπαδεύουν τη γνώση.