Κορονοϊός: Η ανευθυνότητα του Ερντογάν έπληξε (και) τον Σλούκα
Ο Κώστας Σλούκας, ο Λουίτζι Ντατόμε και ο Αχμέτ Ντιουβερίογλου φέρονται να είναι τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στον αθλητισμό της Τουρκίας. Δύο ημέρες νωρίτερα προετοιμάζονταν για την αγωνιστική του Σαββατοκύριακου, καθ' υπόδειξη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχαν καταγραφεί 289.948 κρούσματα κορονοϊού που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 11.942 ανθρώπους στην υφήλιο. Η Τουρκία των 80.000.000 κατοίκων και της προβληματικής συνοριογραμμής είχε μόλις 670 κρούσματα και 9 θανάτους. Μηδαμινοί αριθμοί ποσοστιαία, μπροστά στη συνολική εικόνα, σχεδόν εφάμιλλοι με την κατά πολλές φορές μικρότερη γεωγραφικά και πληθυσμιακά Ελλάδα.
Στα 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα της γειτονικής χώρας δεν περιλαμβάνονται 4 για τα οποία το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσιογράφους της Τουρκίας. Οι Κώστας Σλούκας, Γιαν Βέσελι και Αχμέτ Ντιουβερίογλου, μαζί με τον Τζενκ Ρέντα, παρουσίασαν συμπτώματα κορονοϊού και υποβλήθηκαν στα σχετικά τεστ. Η πληροφόρηση με το σταγονόμετρο που υπάρχει από την Τουρκία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι 3 παίκτες της Φενέρμπαχτσε και ο τιμ μάνατζερ της ομάδας πρέπει να προστεθούν κι αυτοί στα κρούσματα και μάλιστα ως οι πρώτοι διάσημοι ασθενείς από τον αθλητικό τομέα της χώρας.
Την ώρα που στην Ελλάδα έχουν διακοπεί οι διοργανώσεις εδώ και περίπου 10 μέρες και προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα γνωστού αθλητή ή προπονητή, στην Τουρκία οι αγώνες διεξάγονταν με φιλάθλους μέχρι πριν από 2 εβδομάδες και κεκλεισμένων των θυρών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μέσα σε αυτήν την υγειονομική παράνοια, εικόνες όπως εκείνη του Τζέιμς Νάναλι να μοιράζει αντισηπτικό στους συμπαίκτες του στον πάγκο κατά τη διάρκεια προθέρμανσης έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Η εντολή των προηγουμένων ημερών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να μην διακοπούν οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε μόλις την Τετάρτη 11 Μαρτίου και τα επόμενα που ανακοινώθηκαν, ταυτοποιήθηκαν ως στενές επαφές του πρώτου κρούσματος. Η Ιταλία είχε φτάσει να ανακοινώνει εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα και την ίδια στιγμή στην Τουρκία δεν επιβεβαιωνόταν κάποιο κρούσμα και ως εκ τούτου δεν προέκυπτε ανάγκη να σταματήσουν οι διάφορες εκδηλώσεις που περιελάμβαναν την παρουσία κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι αθλητικές.
Τα πάντα άλλαξαν πολύ σύντομα. Την Τρίτη 17 Μαρτίου οι αρχές συνέλαβαν 19 άτομα που έκαναν “προκλητικές” αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και ανακοινώθηκε ότι 21.000 άνθρωποι που έχουν εκτελέσει την Umrah (ισλαμικό προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας όπου οι Μουσουλμάνοι κάνουν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο) θα επιστρέψουν μέχρι τη Δευτέρα στην Τουρκία και θα μπουν σε καραντίνα. Ήδη την προηγούμενη μέρα είχαν ανακοινωθεί 29 νέα κρούσματα που αύξαναν τον συνολικό αριθμό σε 47 και είχε δοθεί εντολή για κλείσιμο καφετεριών, κέντρων άθλησης και διασκέδασης. Η Τουρκία άρχισε να ενεργεί ως χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον κορονοϊό, όμως πλέον ήταν αργά.
Το ίδιο βράδυ ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός από τον COVID-19. Ούτε αυτή η εξέλιξη ήταν αρκετή για να αποφασιστεί ‘λουκέτο’ στον χώρο του αθλητισμού. Γνωστοί ποδοσφαιριστές, ορισμένοι και αστέρια της λίγκας, αλλά και μεγάλα ονόματα του μπάσκετ όπως ο Σέιν Λάρκιν της Εφές και ο Άαρον Χάρισον της Γαλατάσαραϊ, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Τζον Όμπι Μίκελ της πρωτοπόρου στη Süper Lig, Τράμπζονσπορ, ξεμπρόστιασε τον πρόεδρο του συλλόγου του που υποστήριξε πως το πρωτάθλημα πρέπει να συνεχιστεί, έστω κεκλεισμένων των θυρών, για τα… διαζύγια. Δέχθηκε απειλές (“αν φύγεις, δεν θα επιστρέψεις”) και τελικά το αποφάσισε και έφυγε. “Όλοι στην Τουρκία φοβούνται να πουν κάτι, μήπως τιμωρηθούν από τον σύλλογο ή στραφούν εναντίον τους οι οπαδοί”, εξήγησε μεταξύ άλλων στον Guardian.
Η απόφαση για την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας ανακοινώθηκε την Πέμπτη 19 Μαρτίου, ύστερα από συνάντηση του υπουργού αθλητισμού, Μουχαρέμ Κασάπογλου, με τους επικεφαλής των αθλητικών ομοσπονδιών, στην Άγκυρα. “Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνουμε ενάντια στον κορονοϊό, αναβάλλονται όλα τα παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ”, ανακοίνωσε.
Δύο ημέρες αργότερα, δημοσιογράφοι στην Τουρκία ενημέρωσαν για την ύπαρξη 4 κρουσμάτων κορονοϊού στη Φενέρμπαχτσε. Αποδείχθηκε ότι είναι περισσότεροι. Ο Βέσελι τελικά δεν είναι φορέας, αλλά μόνο αυτός και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς φαίνεται πως γλίτωσαν. Ένας από τους ασθενείς φέρεται να είναι ο 30χρονος Έλληνας γκαρντ. Δύο ημέρες πριν προετοιμαζόταν για την αγωνιστική του Σαββατοκύριακου…