ΜΠΑΣΚΕΤ

Κάποιος δεν θέλει να κερδίζουν οι Μπλέιζερς

Ο Γιουσούφ Νούρκιτς υπέστη κάταγμα στον καρπό, στην πιο ανύποπτη φάση του αγώνα των Μπλέιζερς με τους Πέισερς -το Πόρτλαντ μετρούσε σερί τεσσάρων νικών. Ο Ντάμιαν Λίλαρντ είπε ξεψυχισμένα 'κάθε χρόνο συμβαίνουν τα ίδια' και ο CJ ΜακΚόλουμ πως 'δεν θες να βλέπεις κάποιον να τραυματίζεται, πόσο μάλλον τον Γιουσούφ'.

Κάποιος δεν θέλει να κερδίζουν οι Μπλέιζερς
Ο Γιουσούφ Νούρκιτς υπέστη κάταγμα στο δεξί καρπό εναντίον των Πέισερς, ματς στο οποίο μπήκαν Μπλέιζερς, προερχόμενοι από σερί 4 νικών. @2021 Rich Pedroncelli/Associated Press

Στα τέλη Μαρτίου του 2017 ο Γιουσούφ Νούρκιτς υπέστη κάταγμα κόπωσης στην περόνη του δεξιού ποδιού, ενώ ήταν σε εξέλιξη παιχνίδι των Μπλέιζερς με τους Ρόκετς. Μετά το τραύμα παρέμεινε στο παρκέ και τελείωσε με 19 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 τάπες στη νίκη της παρέας του. To Πόρτλαντ είχε ‘διατάξει’ έρευνα για να δει αν υπάρχει λόγος που δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Δεν υπήρχε. Παρεμπιπτόντως, ο οργανισμός δεν είχε συνηθίσει ακόμα στην παρουσία του, καθώς τον είχε πάρει από το Ντένβερ σε ανταλλαγή που αφορούσε και τον Μέισον Πλάμλι, ενάμιση μήνα νωρίτερα (12 Φεβρουαρίου). Ως Νάγκετ είχε πάθει ρήξη τένοντα στην αριστερή επιγονατίδα και διάστρεμμα, ενώ είχε ενοχλήσεις στα γόνατα.

Στις 25/3 του 2019 ‘έχασε’ την κνήμη σε ‘άτσαλη’ (αν προτιμάς, ανισόρροπη σε επίπεδο σωματικού βάρους) προσγείωση, μετά άλμα για ριμπάουντ σε αγώνα με τους Νετς. Έχασε και το υπόλοιπο της σεζόν. Για την ακρίβεια, αναμενόταν να επιστρέψει στις 15/3 του 2020, αλλά η πανδημία το θέλησε να μπει το ‘λουκέτο’ στο ΝΒΑ τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Ο διαιτητής που τον χτύπησε

Σε συνέντευξη που είχε δώσει μετά το lockdown στο NBC Sports είχε αποκαλύψει πως ‘αφότου είχα πέσει στο παρκέ, ένιωσα πως κάποιος χτύπησε το πόδι μου. Ρώτησα αν όντως συνέβη αυτό, όταν έφτασα στο νοσοκομείο και ποιος με κλώτσησε’. Ήταν ένας εκ των διαιτητών, ο οποίος τον ‘πέτυχε’ κατά λάθος όπως προσπαθούσε να περάσει από πάνω του. ‘Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν το έκανε επίτηδες. Την ίδια ώρα βέβαια, η ενέργεια του ήταν η πιο ανεύθυνη. Δεν θα ήταν προτιμότερο να περάσει από δίπλα μου, από το να με πατήσει; Δεν υπάρχει δικαιολογία. Όπως είπα όμως, όλοι κάνουν λάθη και αυτό ήταν λάθος’.

Iδού τι συνέβη

Ο επικεφαλής του τμήματος υγείας και απόδοσης των Μπλέιζερς, Τζέσι Έλις εξήγησε πως η ψυχραιμία που είχε ο Νούρκιτς, την ώρα του ‘κακού’ του έσωσε τη ζωή. “Μπορείς να πεθάνεις από το σοκ, από το ‘φορτίο’ που δέχεται η καρδιά. Αν πανικοβληθεί ο ασθενής μπορεί να πεθάνει από αιμορραγία -της διαλυμένης αρτηρίας του ιγνυακού τένοντα. Έπρεπε να κρατήσει τα συναισθήματα και τον παλμό του υπό έλεγχο και το έκανε”.

Ο γιατρός που τον υποδέχθηκε στο νοσοκομείο, ήθελε να τον βάλει απευθείας στο χειρουργείο.”Του είπα πως όχι, δεν θα είμαι ο τελευταίος ασθενής της ημέρας. Τον ρώτησα πόσες επεμβάσεις είχε κάνει ήδη, πριν τον ενημερώσω ότι δεν ήθελα να με αναλάβει γιατρός που είναι κουρασμένος“. Μπήκε στο χειρουργείο την επομένη.

Δεν είχε δει τη φάση. Την είδε 100 φορές, τον καιρό της αποθεραπείας του. “Και πάντα κατέληγα στο ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικά. Τραυματίστηκα κάνοντας κάτι που που ‘χω κάνει ένα εκατομμύριο φορές στην καριέρα μου”. Ο ορθοπεδικός χειρουργός της ιστοσελίδας του ΝΒΑ στον Καναδά, Μάικλ S. Τζορτζ είχε εξηγήσει πως αυτό που ‘χε πάθει συμβαίνει είτε σε τρακάρισμα, είτε σε συστηματική επιβάρυνση του οστού που αναπτύσσει κάταγμα κόπωσης -από την πίεση που δέχεται σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών- και μικρές ρωγμές, πριν προκύψει μεγαλύτερο κάταγμα σε όλο το μήκος.

Tότε είχε πει πως ‘πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο’.

Κατηγορία στην οποία εντάσσεται και το πώς έγινε NBAer. Δεν τον ανακάλυψε κάποιος να παίζει με τους φίλους του. Κάποιος (ένας ατζέντης) διάβασε σε τοπική εφημερίδα της Βοσνίας ρεπορτάζ για έναν αστυνομικό, τον Χαρίζ Νούρκιτς, ύψους 2.13 και βάρους 180 κιλών που έβγαλε νοκ άουτ, μόνος του 13 ανθρώπους εν ώρα εργασίας. Ο Ενές Τρβόντσεβιτς ενδιαφέρθηκε να μάθει αν ο αστυνομικός είχε γιο. Είχε. Δεν ήταν όμως, ιδιαίτερα ψηλός ή δυνατός. Και δεν είχε πιάσει ποτέ στα χέρια του μπάλα μπάσκετ.

Όλα αυτά θα άλλαζαν με τη μετακόμιση του σε οικοτροφείο της Σλοβενίας, όπου πείστηκε η οικογένεια του να στείλει τον Γιουσούφ, προκειμένου να μάθει το σπορ που λέγεται ‘καλαθοσφαίριση’. Πέντε χρόνια μετά, στο 2014 NBA Draft επιλέχθηκε από τους Νάγκετς, στο Νο16. Δηλαδή, επιλέχθηκε από τους Μπουλς, για να πάει στο Ντένβερ -ήταν συμφωνημένο. Παρεμπιπτόντως, εκείνη τη βραδιά βρήκαν δουλειά και οι Άντριου Ουίγκινς (ως Νο1), Τζόελ Εμπιίντ (ως Νο3), ενώ ο πρώτος Ευρωπαίος που επιλέχθηκε ήταν ο Ντάριο Σάριτς (στο Νο12 από τους Μάτζικ, πριν καταλήξει στους Σίξερς -μετά στους Μαβς και το 2019 στους Σανς).

Πίσω στον Νούρκιτς, το comeback μετά τη διάλυση του κάτω μέρους του ποδιού έγινε τελικά, στη ‘φούσκα’ του Ορλάντο, στις 31/7, όπου έπαιξε σε οκτώ ματς και έδειξε να έχει ξεπεράσει το σοκ, όντας εκ των λόγων που η παρέα του μπήκε στην postseason (βλ. 17.6 πόντοι, 10.3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 τάπες ανά αγώνα), πριν τους 14.2 πόντους και τα 10.6 ριμπάουντ εναντίον των Λέικερς, στην πρώτη φάση των playoffs.

Τα ξημερώματα το Πόρτλαντ αντιμετώπισε την Ιντιάνα. Στην τρίτη περίοδο, σε μια φάση από αυτές που πρωταγωνιστεί κάπου στις 50 φορές σε κάθε παιχνίδι ο ‘Bosnian Beast’ στην άμυνα -θέλω να πω δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο- έπαθε κάταγμα στο δεξί καρπό.

Μετά το αρχικό σοκ και την ανησυχία όλων των Μπλέιζερς, ο Ντάμιαν Λίλαρντ είπε ξεψυχισμένα ένα ‘πάντα συμβαίνει κάτι. Κάθε χρονιά’. Και έλεγε αλήθεια. Το Contra έχει γράψει για την κατάρα από τον Αύγουστο του 2020, όταν αποδεκατίστηκαν προ της συνάντησης με τους μετέπειτα πρωταθλητές. Χαρακτηριστικά, δες τι έπαθε ο ΜακΚόλουμ -πριν δεις το ατυχές της ιστορίας τους με προβλήματα που προκύπτουν σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες και δεν τους αφήνουν να δουν προκοπή.

Οι τελευταίες περιπτώσεις άδοξου τέλους, είναι οι εξής:

Στις αρχές της σεζόν 2019-20 ο Ζακ Κόλινς διέλυσε τον αριστερό ώμο, στην τέταρτη περίοδο αγώνα με το Ντάλας, υποβλήθηκε σε επέμβαση και έμεινε τέσσερις μήνες εκτός. Ο Νούρκιτς ήταν ακόμα στην αποθεραπεία. Και όταν επέστρεψαν όλοι, παραδόθηκαν ενός εκ των καλύτερων διδύμων γκαρντ της λίγκας.

Το 2017 οι Μπλέιζερς είχαν δώσει ό,τι είχαν για να πάρουν μια από τις δυο τελευταίες θέσεις που οδηγούσαν στα playoffs. Είχαν διαχειριστεί την αποχώρηση του ΛαΜάρκους Άλντριτζ και από το αδιάφορο πρώτο μισό της σεζόν, έκαναν σπριντ στο δεύτερο το οποίο ενισχύθηκε από την απόκτηση του Νούρκιτς. Ώσπου αυτός τέθηκε εκτός.

Το 2015 και ενώ πάλι ήταν μεταξύ των διεκδικητών, ο Ουέσλι Μάθιους, παίκτης που είχε χάσει μόλις 13 ματς στην μέχρι έως τότε καριέρα του και ‘ο καλύτερος two way παίκτης, μακράν του δεύτερου’ έπαθε ρήξη χιαστού.

Τη σεζόν 2011-12, αφότου βγήκε το ‘λουκέτο’ περισσότεροι από τους μισούς παίκτες είχαν χάσει τουλάχιστον το 1/3 της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ