Kανένα τρίποντο! Το νέο σουτ στο ΝΒΑ είναι από το logo τoυ κέντρου
Το σουτ που στην Ευρώπη τιμωρείται ακόμα, με βασανισμό (το χειρόφρενο από απόσταση μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας) είναι το νέο trend στο ΝΒΑ. Πέρυσι έγιναν συνολικά 265 shots from the logo. Φέτος, σε δυο εβδομάδες έχουν γίνει 55.
Οι Ρόκετς ήταν γνωστοί για τη συνήθεια που ‘χουν να προτιμούν (αναφανδόν) το τρίποντο -και το λέι απ- από κάθε άλλη κατάσταση. Είναι αυτοί που τελείωσαν τις δυο τελευταίες σεζόν, έχοντας επιχειρήσει περισσότερα τρίποντα, από δίποντα. Ο Μάικ Ντ’ Αντόνι, το seven second or less που φέτος θα γίνει six seconds or less, παρουσία του Ράσελ Ουέστμπρουκ, δίπλα στον Τζέιμς Χάρντεν θα έλεγες ότι θα τίναζαν φέτος την μπάνκα στον αέρα. Και όμως, προς το παρόν άλλη είναι η ομάδα που δοκιμάζει τα περισσότερα σουτ από την περιφέρεια στη φετινή σεζόν του ΝΒΑ: οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ομάδα που πριν δυο χρόνια ‘έπαιρνε’ 24.5 τρίποντα ανά αγώνα, φέτος έχει φτάσει στα 46 και ηγείται της λίστας, με τους Πέλικανς να ακολουθούν (πέρυσι είχαν 29.9 και φέτος 45.8), για να μείνει κάπως έτσι διαθέσιμη για τους μετρ η τρίτη θέση.
Πριν συνεχίσουμε, θα ήθελα να δεις πόσο έχουν αλλάξει οι ομάδες την τελευταία τριετία, σε ό,τι αφορά τα σουτ από τα 7.25.
Έλα όμως, που πια η ‘βροχή’ τρίποντων θεωρείται passé στο ΝΒΑ, με το Slate να αποκαλύπτει τη νέα πραγματικότητα: τα σουτ από το κέντρο! Σύμφωνα με το Basketball Reference τη σεζόν 2015-16 έγιναν 142 σουτ, από απόσταση τουλάχιστον 9 μέτρων. Πέρυσι οι NBAers δοκίμασαν, από την ίδια απόσταση 265 σουτ. Φέτος, σε δυο εβδομάδες έχουν γίνει ήδη 55.
Όπως γράφει το Slate, για να το κάνεις εικόνα, οι παίκτες σηκώνονταν από το οποίο αρχίζει το logo που υπάρχει στο κέντρο του γηπέδου. Διευκρινίζεται πως δεν επρόκειτο για τα κοινώς λεγόμενα, σουτ απελπισίας, αλλά για επιλογές -δηλαδή, υπήρχε χρόνος άπλετος να εκδηλωθεί επίθεση.
Δεκαοκτώ παίκτες συνολικά είχαν τουλάχιστον δέκα σουτ από απόσταση 9 έως 13.5 μέτρων. Της λίστας ηγήθηκε ο Τρε Γιανγκ (24/69), o οποίος στα τέσσερα πρώτα ματς της φετινής σεζόν είχε 3/4. Από πάνω είδες το πρώτο, ενώ έμεναν 7” για τη λήξη της επίθεσης. Δηλαδή, είχε το χρόνο να κάνει δέκα άλλα πράγματα. Έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα. Παρεμπιπτόντως, ο Γιανγκ τραυματίστηκε, στον αστράγαλο, τα ξημερώματα στο ματς των Χοκς με τους Χιτ (νίκησε το Μαϊάμι 112-97). Οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.
Πίσω στη λίστα του 2019-20, στο Νο2 ήταν ο Στεφ Κάρι (18/50 και φέτος έχει 1/4), με τον Ντάμιαν Λίλαρντ να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα (15/47). Ο Χάρντεν, που του ‘χει βγει το όνομα, είχε 8/31, με τον επόμενο να είναι ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος δοκίμασε 18 φορές την τύχη του. Δικαιώθηκε 3.
Δες λίγο και τους Ντόντσιτς και Πορζίνγκις, για να συνεχίσουμε με μια λεπτομέρεια.
Το παρκέ δεν έχει ένα logo. Έχει πολλά. Είχε ένα όταν εμφανίστηκε εκείνο στο κέντρο του γηπέδου, στις αρχές του ’70. Και προφανώς ουδείς σούταρε από εκεί. Aυτό που είχε ετοιμάσει ο καλλιτέχνης Ρόμπερτ Ιντιάνα, για το Milwaukee Exposition Convention Center and Arena ήταν το μεγαλύτερο και αυτό που ‘χε τα περισσότερα χρώματα. Όπως γράφει το Slate ‘τότε οι παίκτες δεν μπορούσαν να δουν από εκεί το καλάθι, λόγω της κάπνας από τα τσιγάρα των φαν’. Η έρευνα του μέσου για το πρώτο ‘shot from the logo’ (ή έστω από τουλάχιστον 9 μέτρα) οδήγησε σε δημοσίευμα της Daily News, του 1993 και την ήττα των Νικς από το Ορλάντο. Εκείνη την ημέρα, ο Τζον Σταρκς σηκώθηκε από το logo των Μάτζικ -που ”έβγαινε’ από το κέντρο. Το σουτ που ήταν απελπισίας, δεν βρήκε στόχο.
Το άρθρο καταλήγει στο ότι σε κάθε γήπεδο, υπάρχει άλλη τέχνη στα logos και κάποιες εκφράσεις της δεν περιορίζονται στο χώρο που έχει δοθεί αρχικά. “Αλλά αν μπορείς να κάνεις ένα σουτ από τα 9 μέτρα να δείχνει εύκολο, πως το ‘χεις, τότε αξίζεις να ακούσεις πως έκανες shot from the logo”, το οποίο παρεμπιπτόντως στο πρόσφατο παρελθόν θα τιμωρούνταν -στην Ευρώπη- με βασανιστήρια και απομόνωση. Στο ΝΒΑ είναι απλά μια επιλογή.