Ο Ιτούδης μίλησε ρωσικά και θυμήθηκε τον Τόμας Έντισον
Η εξομολόγηση του Δημήτρη Ιτούδη στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον τελικό της Euroleague ήταν συναρπαστική κι ο Γιάννης Φιλέρης την παρακολούθησε ολόκληρη, ακούγοντας τον θριαμβευτή του Final Four να μιλάει ρώσικα, να συγκρίνει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με παγόβουνο και να μνημονεύει τον Τόμας Εντισον!
Το 2ο τρόπαιο Euroleague του Δημήτρη Ιτούδη μέσα σε 4 χρόνια, στο 5ο σερί Final Four με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και τα 5 που έχει κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό, σαν άμεσος συνεργάτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, καθώς ήταν κάτι περισσότερο από βοηθός, φίλος και στο τέλος κουμπάρος του μέντορά του.
Αλλά εδώ και μια 7ετία, ο γεννημένος στα Τρίκαλα Ημαθίας προπονητής ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία και νομίζουμε ότι δεν είναι σωστό πλέον να τον βάζουμε σαν… φιγούρα δίπλα στον ‘ Ζοτς‘. Είναι η προσωπική ιστορία του, πλέον, η προπονητική διαδρομή του (πρώτα στη Μπάνβιτ και εν συνεχεία στην ΤΣΣΚΑ), έστω κι αν η τεχνογνωσία από τον Ομπράντοβιτς που έπαιρνε επί 13 χρόνια είναι ανεκτίμητη και σίγουρα τον βοήθησε τα μέγιστα, όταν αποφάσισε να πετάξει μόνος του στη… μπασκετόσφαιρα.
Ήθελε δεν ήθελε δυο δευτερόλεπτα για να λήξει ο τελικός και έχοντας πλέον σιγουρευτεί 120% ότι η ομάδα του ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, άρχισε να πανηγυρίζει. Έπεσε στην αγκαλιά των συνεργατών του, των παικτών του κι έτρεξε σχεδόν δακρυσμένος προς το μέρος του Αντρέι Βατούτιν. Οι δυο άντρες έμειναν για 5-10 δευτερόλεπτα αγκαλιασμένοι, μέσα στην έκσταση του θριάμβου που προσδοκούσαν έναν χρόνο (και… 3 σεζόν με τη φετινή, μετά από τους ανάλογους πανηγυρισμούς του 2016).
Ο Έλληνας κόουτς ξεσπούσε. Επιτέλους μπορούσε να αφήσει τη σοβαρότητα που επιβάλλεται να έχει ως head coach ενός εκ των μεγαλύτερων κλαμπ της Ευρώπης (μην ξεχνάμε την ιστορία της ΤΣΣΚΑ, τη χώρα που εκπροσωπεί και τις παραδόσεις του συλλόγου στη διαδρομή των χρόνων) και να πάει στην άλλη άκρη του γηπέδου, όπου η γυναίκα του, Μαρία, κι η μικρή κόρη του τον περίμεναν πως και πως.
Χαρά, γέλιο, περηφάνια. Ένας Έλληνας στην κορυφή της Ευρώπης, ξανά. Η συμβολή του στο να πάρει η ΤΣΣΚΑ το τρόπαιο τεράστια. Ο Ιτούδης εμφανίστηκε πανέτοιμος στη Βιτόρια, είχε διαβάσει τους αντιπάλους του, ήταν πανέτοιμος να ρισκάρει όπως έκανε στον ημιτελικό για να ανατρέψει τη διαφορά, να θυσιάσει παίκτες (Σέρχιο Ροντρίγκεθ) στον τελικό, στοχεύοντας απευθείας στη μεγάλη στιγμή. Τη μαγική ώρα που ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε την κούπα στον Κάιλ Χάινς κι αυτή υψώθηκε στον ουρανό της ‘Φερνάντο Μπουέσα Αρένα’.
Χρειάστηκε να αλλάξει το κουστούμι του, καθώς λούστηκε με σαμπάνια από τους παίκτες του, να μιλήσει σε όλα τα κανάλια, sites κλπ. που του ζητούσαν μια δήλωση, για να εμφανιστεί στην συνέντευξη Τύπου αρκετή ώρα μετά.
Κι εκεί, αρκετά πιο ήρεμος, έχοντας συνειδητοποιήσει και το επίτευγμα, τα είπε… όλα. Μέχρι και στα ρωσικά (!), όταν εξηγούσε σε έναν Ρώσο συνάδελφο το ιντριγκαδόρικο ξεκίνημά του ως πρώτος προπονητής, ένα απόγευμα στη Μόσχα, κόντρα στη Ντιναμό κι όταν στα 25 χρόνια του ήταν υπηρεσιακός προπονητής του ΠΑΟΚ, μετά από την ξαφνική αποχώρηση του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου.
Ο μακαρίτης Αλεξάντερ Γκομέλσκι, που τότε μετέδιδε τους αγώνες για τη ρωσική τηλεόραση, τον ρώτησε για την ηλικία του, έχοντας μείνει έκπληκτος από το… θράσος του να παίξει ζώνη 1-3-1. “Του την είπα και μου απάντησε ‘εσύ έχεις λαμπρό μέλλον'”. Ο ‘συνταγματάρχης’ έπεσε μέσα.
Η εξομολόγησή του, ενώπιον των δημοσιογράφων, άρχισε με την εξής σκιαγράφηση της ΤΣΣΚΑ: “Συγχαρητήρια στους παίκτες μου γι’ αυτό το μεγάλο κατόρθωμά τους. Είναι μαχητές, έμειναν ενωμένοι. Δεν έχει κανείς προσωπική ατζέντα. Ήταν αφοσιωμένοι στον στόχο και ανταποκρίθηκαν σε κάθε πρόκληση μέσα στη χρονιά, σε κάθε κριτική”.
“Νικήσαμε έναν μεγάλο αντίπαλο που έπαιξε και εξαιρετικά σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι γιατί κάναμε χαρούμενους όλους όσοι βρίσκονται κοντά μας: πρόεδρο, μάνατζμεντ, σπόνσορες, τους πάντες. Ξέρουμε σε ποιο κλαμπ αγωνιζόμαστε, ποια είναι η χώρα που αντιπροσωπεύουμε, αν και νομίζω ότι απόψε η ΤΣΣΚΑ έκανε χαρούμενους μερικά εκατομμύρια Ρώσους και χιλιάδες μπασκετόφιλους σε όλη την Ευρώπη”.
Ο Αταμάν, το παγόβουνο και ο Έντισον
Νωρίτερα, ο Εργκίν Αταμάν του είχε δώσει συγχαρητήρια για την κίνησή του να κρατήσει στον πάγκο τον Σέρχιο. Τη χαρακτήρισε κλειδί της νίκης της ΤΣΣΚΑ, μαζί με την αδυναμία της Εφές να κυκλοφορήσει και να πασάρει καλά την μπάλα.
Ο Ιτούδης ευχαρίστησε τον Τούρκο κόουτς και σχολίασε: “Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να πω ευχαριστώ και στον Σέρχιο, γιατί έδειξε πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Όταν του ανέλυσα το σχέδιο, μου απάντησε αμέσως ‘κόουτς, δεν έχει σημασία αν παίξω ένα δευτερόλεπτο ή 40 λεπτά, αρκεί να πάρουμε το κύπελλο’. Αυτή είναι η ΤΣΣΚΑ”.
“Εσείς βλέπετε την ομάδα μέσα στο γήπεδο, τι κάνει, το αποτέλεσμα που παίρνει κλπ. Αγνοείτε, όπως είναι φυσικό, όλη τη δουλειά που έχει γίνει. Βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου, χωρίς να ξέρετε τι κρύβεται από κάτω. Πολλές φορές έχουμε θαυμάσει μεγάλους εφευρέτες, όπως ας πούμε ο Τόμας Έντισον. Τι έκανε, όμως, όταν δεν κατάφερνε να πετύχει αυτό που έψαχνε, αυτό που ζητούσε; Δεν είδαμε ποτέ τις ώρες που ξόδευε, δουλεύοντας. Το ίδιο είναι και μια ομάδα. Η δουλειά για να βγει στο γήπεδο μια εικόνα, για να έρθει μια νίκη, ένας τίτλος, είναι τεράστια”.
Ο Ιτούδης σημείωσε τις δυσκολίες που έβαλε στο ματς η Εφές, με το καλό 2ο δεκάλεπτο: “Μας έβγαλε από τον ρυθμό. Πήγαμε στα αποδυτήρια και ρώτησα τους παίκτες μου ‘θέλετε ή όχι να κερδίσουμε;’ Μπήκαν αποφασισμένοι στο γήπεδο, είχαμε λύσεις και παρότι ο Γουίλ Κλάιμπερν με τον Ναντό ντε Κολό είχαν πρόβλημα φάουλ, δεν χάσαμε τον ρυθμό και το πλάνο μας”.
“Βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό ο Ντάνιελ Χάκετ, που έπρεπε να παίξει πολύ σήμερα. Ο Σέιν Λάρκιν είναι τεράστιος παίκτης. Κάτι πρέπει να του βάλεις σαν εμπόδιο, όμως. Η πρόθεσή μας ήταν να εκμεταλλευτεί ο Χάκετ τη διαφορά ύψους ποστάροντας και εφόσον έστελναν δεύτερο παίκτη στην άμυνα, να πασάρει σωστά για ελεύθερο σουτ 3 πόντων. Το έκανε με συνέπεια και βέβαια ήταν πολύ εύστοχοι, τόσο ο Κλάιμπερν όσο και ο Κόρεϊ Χίγκινς (σ.σ. 8/11 τρίποντα το αμερικανικό δίδυμο, το επισήμανε κι ο Αταμάν στις δηλώσεις του) . Το 63% είναι τρομακτικό ποσοστό για έναν τελικό”.
Είπαμε, όμως. Ο κόουτς ήταν διαβασμένος. Άλλαζε άμυνες, προσάρμοζε σχήματα, έκανε διαρκείς παρεμβάσεις σε μια ομάδα με αστείρευτο ταλέντο που μπορεί να παίξει και στον… αυτόματο πιλότο: “Το ότι αλλάζαμε τις άμυνες, ανάλογα με το τι γινόταν στο γήπεδο, δείχνει την ανταπόκριση των παικτών σε αυτά που τους ζητάμε. Δεν είναι εύκολο, ειδικά στη Euroleague με τα τόσα ματς, αλλά κι εξαιτίας των πολλών ταξιδιών που κάνουμε στη Ρωσία, να εργαζόμαστε διαρκώς στην προπόνηση. Μας βοηθάει σε αυτό το κομμάτι το δικό μας αεροπλάνο, γιατί διαφορετικά δεν θα προλαβαίναμε”.
Κι η πίεση της ΤΣΣΚΑ; Τα ‘πρέπει’ που της βάζουμε κάθε χρόνο, που θεωρούμε αυτονόητο ότι θα φτάσει στο Final Four κι αν δεν τον πάρει να της κολλήσουμε την ετικέτα του ‘loser’;
“Η πίεση και το άγχος είναι εκεί. Όμως όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ και γι’ αυτόν τον λόγο κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Λένε ότι η διοίκηση πληρώνει πολλά λεφτά και παίρνει τους καλύτερους παίκτες. Ναι, έτσι είναι. Αλλά τι παίκτες όμως; Ξέρετε ότι ο Ντε Κολό και ο Ροντρίγκεθ έρχονται 45 λεπτά πριν από την προπόνηση και φεύγουν μια ώρα μετά, έχοντας κάνει εκατοντάδες σουτ;”
Ο μπαμπάς και η μαμά Χίγκινς
Είχε πάρει φόρα ο Ιτούδης. Κάπου εκεί, άρχισε να μιλάει τα ρώσικα αλλά και να λέει δυο λόγια για τον Χίγκινς: “Θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν τον παίκτη που νομίζω ότι απόψε είχε ένα κίνητρο παραπάνω να παίξει καλά, καθώς θεωρώ ότι αδικήθηκε που δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη ομάδα της Euroleague”.
“Θα σας πω κάτι. Πριν φύγουμε για την Μπασκόνια, η ΤΣΣΚΑ έφτιαξε ένα 12λεπτο video, στο οποίο οι μητέρες όλων των παικτών έλεγαν κάτι για τους γιους τους. Η μαμά Χίγκινς είπε τι έκανε ο Κόρεϊ όταν ο μπαμπάς του, Ροντ (σ.σ. θύμισε ποιος είναι ο πατέρας Χίγκινς με τη θητεία στο ΝΒΑ, το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, τη φιλία και την κουμπαριά με τον Μάικλ Τζόρνταν) , του έδωσε μια μπάλα του μπάσκετ. Ήταν δεν ήταν 4 ετών. ‘Μην την χάσεις ποτέ από τα μάτια σου’, ήταν η εντολή του πατέρα. Και αμέσως ο Κόρεϊ την έβαλε μπροστά στο πρόσωπό του για να μην τη χάσει. Τότε κατάλαβα ότι αυτό το παιδί θα ακούει πάντα τον προπονητή του, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του”.
Και κάτι επί προσωπικού, αφού ο Αντρέι Βατούτιν για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι πέρσι είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις να απομακρύνει τον Έλληνα προπονητή από τη θέση του: “Δεν μου το είπε ποτέ. Και τον ευχαριστώ γι’ αυτήν τη στάση του. Δείχνει ότι πίστευε σε μένα και στην ομάδα. Ήθελε να του φέρουμε αυτό που ονειρευόταν και αξίζει η ΤΣΣΚΑ. Του το φέραμε”.
Η αίθουσα Τύπου σείστηκε από το χειροκρότημα των δημοσιογράφων. Ο Ιτούδης σηκώθηκε, χαμογέλασε και αποχώρησε. Ως πρωταθλητής Ευρώπης…
Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos