Η ζωή έμαθε τον Μπεν Μπέντιλ να παλεύει για κάθε μπάλα
Τα ψάρια που έφερνε στο σπίτι ως αμοιβή για τα θελήματα, το βόλεϊ που του άρεσε, ο μέντοράς του. Ο Μπεν Μπέντιλ 'φλερτάρει' με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ λόγω Πεδουλάκη και το Contra.gr ξεψαχνίζει το παρελθόν του, αγωνιστικό και μη. Τι κάνει και τι όχι στο παρκέ.
Ο Μπεν Μπέντιλ είναι ένας από τους πολλούς Αφρικανούς που έχουν -κατά καιρούς- παίξει μπάσκετ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θυμόμαστε πρόχειρα-πρόχειρα τον Αιγύπτιο Σαμίρ Γκούντα (Άρης, ΒΑΟ), τον Νιγηριανό Τζούλιους Νουόζου (Παναθηναϊκός) από τα ιερά 90s ή πιο πρόσφατα τον Καμερουνέζο Ρούμπεν Μπούμτζε-Μπούμτζε (Πανελλήνιος). Φρέσκια δε η περίπτωση του Αγκολέζου Γιανίκ Μορεϊρά, ο οποίος προ μηνών έφυγε από τον -οικονομικά εγκλωβισμένο- ΠΑΟΚ για να παίξει στην Ιταλία (Βίρτους Μπολόνια).
Ο 24χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ του Περιστερίου, που -όπως φαίνεται προσώρας- θα διανύσει τη διαδρομή Τζον Κένεντι-Θηβών-Ιερά Οδός-Εθνική-Κηφισίας ακολουθώντας κατά πόδας τον κόουτς Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ αφού καταβληθεί ένα μικρό αντίτιμο, είναι από την Γκάνα. Γεννήθηκε στην πόλη Σεκόντι-Τακοράντι ή ‘Oil City’, την πολυπληθέστερη της Δυτικής Περιφέρειας (Western Region) με πληθυσμό 445.000 κατοίκων, σημαντικό λιμάνι και άλλοτε πολεμική βάση των Άγγλων, και ως τα 15 του -όταν και έφυγε με υποτροφία για λύκειο των ΗΠΑ- μεγάλωνε σε μονογονεϊκή οικογένεια τεσσάρων παιδιών.
Δεν έπαιζε μπάσκετ, αλλά βόλεϊ
Η μητέρα του εργαζόταν ως μαγείρισσα για να καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες της φαμίλιας και ο έφηβος τότε Μπεν ωφελήθηκε της ευκαιρίας που ξάφνου του παρουσιάστηκε, μήπως και εξασφαλίσει ένα πιο άνετο μέλλον για τους δικούς του ανθρώπους. Δεν είχε βιώσει, άλλωστε, μια ξέγνοιαστη παιδική ηλικία. Πολύ φτωχικά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, αναγκαζόταν και ο ίδιος να κάνει διάφορα θελήματα σε επαγγελματίες της περιοχής, κυρίως αλιείς, για να φέρει κάποιο περισσευούμενο ψάρι στο σπίτι και να σιτιστούν όλοι μαζί.
Ψηλός και μεγαλόσωμος, ξεχώριζε απ’ άλλα παιδιά της ηλικίας του. Ως τη στιγμή που ο Μεμ Φάλκονερ, παλαίμαχος παίκτης του μπάσκετ και ο προπονητής-γυμναστής που τον ανακάλυψε ανοίγοντάς του το δρόμο για μια επαγγελματική καριέρα, ασχολείτο με το βόλεϊ. Το μπάσκετ δεν βρισκόταν στο μυαλό του, αλλά πείσθηκε να δοκιμάσει, αντιλαμβανόμενος πως οι πιθανότητες διεξόδου από το σκοτεινό τούνελ της επιβίωσης ήταν πολύ περισσότερες.
Πήγε στην πρωτεύουσα Άκρα, 226 χιλιόμετρα μακριά, και άρχισε εντατικές προπονήσεις ‘χτίζοντας’ το κορμί του. Αύξησε την ταχύτητα, την αλτικότητα και τη δύναμή του, οι φιλοδοξίες για καριέρα πλάθονταν από μέρα σε μέρα στο μυαλό του. “Ονειρευόμουν να ζήσω μια μπασκετική ζωή. Αφού δεν τα κατάφερα εγώ, θα ήταν ευχής έργον να συμβεί σε κάποιο παιδί που θα βοηθήσω“, έλεγε ο Φάλκονερ, ο οποίος είχε αναπτύξει τις κατάλληλες γνωριμίες και σχέσεις προκειμένου -μέσου αυτού του καναλιού- να στέλνει ‘μαθητές’ του εκτός χώρας.
Τα χρόνια στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ
Τον Μπέντιλ κατάφερε να τον στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού πρώτα πήρε μαζί του ένα σχολικό τίτλο και πέρασε από το Σεντ Άντριους, στο Μιντλτάουν του Ντελάγουερ. “Έφτασε εκεί που έφτασε γιατί έμεινε πιστός στο πρόγραμμα“, περηφανευόταν ο μέντορας του Γκανέζου που τον αποκαλούσε “my boy“. Όλη η γειτονιά είχε χαρεί για το άξιο τέκνο της, γνωρίζοντας από πού είχε ξεκινήσει το ταξίδι του και ποια εμπόδια υπερέβη. Ο ίδιος πάσχισε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που ζούσε, αλλά ήταν επίμονος, πεισματάρης, δουλευταράς. Για να να πετύχει, ανήκε ταυτόχρονα στην ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου, όντας στο φινάλε ένας από τους πιο δημοφιλείς της γενιάς του.
Το Πρόβιντενς κέρδισε τη μάχη από τα υπόλοιπα κολέγια που τον διεκδίκησαν – ένα εξ αυτών το Τζορτζτάουν. Ως πρωτοετής ήταν εφεδρικός στους ‘Φράιαρς’, αλλά στη δεύτερη σεζόν του ‘ψήλωσε’ απότομα, όχι από μπόι. Κέρδισε περισσότερο χρόνο από τον κόουτς Έντ Κουλι και ‘έφτιαξε’ τα νούμερά του παίζοντας παρέα με τον Κρις Νταν (νυν γκαρντ των Μπουλς). Έφτασε να είναι πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ σ’ όλη την περιφέρεια ‘Big East’ (21.1π, 7.7ρ), με 31 double-double σ’ όλη τη σεζόν και 42 πόντους σε χαμένο αγώνα από το Μαρκέτ. Ψηφίστηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης της Περιφέρειας και μέλος της καλύτερης 5άδας.
Το κολέγιο δεν τον χωρούσε πλέον και η συμμετοχή στο δυνατό draft του 2016 (με Νο1 τον Μπεν Σίμονς) τον έφερε στο ρόστερ των Σέλτικς ως το Νο51. Ήταν μια βραδιά που δεν θα ξεχάσει ποτέ, όχι φυσικά για το κοστούμι που επέλεξε να φορέσει.
Με την ομάδα από τη Βοστόνη υπέγραψε συμβόλαιο, αλλά έπαιξε μονάχα σε παιχνίδια προετοιμασίας. Ούτε οι Πέισερς τον κράτησαν, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη D-League και από εκεί στην Κίνα. Το 10ήμερο συμβόλαιο με τους Ντάλας Μάβερικς αρκούσε για να του χαρίσει το επίσημο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. Ήταν ο πρώτος παίκτης που είχε γεννηθεί στην Γκάνα και κέρδιζε χρόνο συμμετοχής σε αγώνα του κορυφαίου πρωταθλήματος, παίζοντας για 4.5 λεπτά απέναντι με τους Χοκς.
Η πρώτη διετία στην Ευρώπη
Δεν συνέχισε βέβαια και το καλοκαίρι του ’17 έκρινε πως ήταν πιο ωφέλιμο για τον ίδιο να δοκιμάσει στην Ευρώπη. Εντάχθηκε στη γαλλική Σαλόν-Ρεμς (11.7 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ σε 20 ματς) και από τον Φλεβάρη του ’18 πήρε προαγωγή στην ισπανική Μπιλμπάο (3.7 πόντοι, 2.2 ριμπάουντ σε 12 ατς). Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον εντόπισε και τον έφερε Αθήνα. Για να κάνει ό,τι έκανε στη Basket League.
Δεν ήταν λίγα (12.5 πόντοι με 50% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα, 74% βολές και 6.7 ριμπάουντ ανά 23 λεπτά σε 35 αγώνες) με πολύ καλά νούμερα στα playoffs, αν και από τους μη προβεβλημένους παίκτες των ‘πριγκίπων’. Στο newstats θα δεις με πάσα λεπτομέρεια την αριθμητική εικόνα του. Ένα παράδειγμα; Οι 27 πόντοι και τα 11 ριμπάουντ του απέναντι στην Κύμη.
Όπως μαθαίνουμε, είναι πολύ πιθανό πια ο ‘Άρτζι’ να τον πάρει μαζί του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, απέναντι στον οποίο είχε πολύ καλά παιχνίδια. Με στόχο να γεμίσει με ενέργεια το ρόστερ των ‘πρασίνων’.
Τρίποντο, ριμπάουντ, όχι άμυνα
Απευθείας απευθυνθήκαμε στην πλατφόρμα athlenda για να συλλέξουμε περισσότερες χρηστικές λεπτομέρειες. Όπως ακριβώς είχαμε πράξει με τον Τζέικομπ Ουάιλι. Τι αρέσκεται να κάνει και τι όχι ο Μπεν Μπέντιλ ενόσω βρίσκεται στο παρκέ. Γιατί ξεχωρίζει και πού ‘μπάζει’ ως ένα 4αρο-5αρο ύψους 206 εκατοστών.
Η ενδελεχής ανάλυση των ειδικών κατατοπιστική αν μη τι άλλο, μάς προσέφερε ένα πλήρες προφίλ για τις δυνατότητες του Γκανέζου με την αθλητικότητα, τα μακριά πάνω άκρα, την ταχύτητα στο ανοικτό γήπεδο (μολονότι του λείπει η εκρηκτικότητα), και την εξαιρετική αίσθηση του ριμπάουντ.
Στην επίθεση:
✔ Συνεπής τουλάχιστον, με γρήγορη απελευθέρωση της μπάλας όταν σουτάρει, καλός ‘εκτελεστής’ από την περίμετρο και από τη θέση των βολών.
✔ Εκτελεί πολύ καλά τόσο το pick & roll όσο και το pick & pop.
✔ Σκοράρει με άνεση από κοντινές αποστάσεις, ασχέτως αν κινήσεις του στη ρακέτα δεν διαθέτουν ποικιλία.
✔ Είναι αξιόπιστος πασέρ, χωρίς να επιδιώκει την πάσα όταν έχει την ευκαιρία να σκοράρει.
Στην άμυνα:
✔ Δεν διαθέτει καλή κίνηση στα πόδια του.
✔ Δεν προσφέρει βοήθειες, ούτε προστατεύει το καλάθι.
✔ Πολλές φορές αφαιρείται και εκτίθεται.
Δυνατά στοιχεία:
⬆Το σκοράρισμα μετά από pick & roll.
⬆Τα ριμπάουντ.
⬆ Το τρίποντο.
Τρωτά σημεία:
⬇ Η άμυνα.
⬇ Το σκοράρισμα απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους.
Συμπέρασμα
Είναι ένας αθλητικός ψηλός για δύο θέσεις (5 σε χαμηλά σχήματα) που σουτάροντας καλά από το τρίποντο τραβάει έξω τους προσωπικούς αντιπάλους του και ανοίγει διαδρόμους για τους υπόλοιπους. Βελτιωμένος αμυντικά την τελευταία σεζόν του στην Ελλάδα, φαίνεται ωστόσο ότι του λείπει η συγκέντρωση ανά περίσταση προκειμένου να παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη μπασκετική υπόσταση στις δύο πλευρές του παρκέ.