Η τρομερή άμυνα του Ντόρσεϊ στον Ταβάρες είχε μεγαλύτερη αξία από το ρεκόρ
Δεν ήταν μονάχα οι 30 πόντοι του Τάιλερ Ντόρσεϊ που έκαναν τη διαφορά για τη Μακάμπι στη νίκη επί της Ρεάλ. Ήταν και η πανέξυπνη τάπα στον Βάλτερ Ταβάρες όταν σηκώθηκε για να σκοράρει.
Μια νέα εντός έδρας ήττα, η έκτη εφετινή, θα ‘σκότωνε’ κάμποσες από τις ελπίδες της Μακάμπι στο κυνήγι για την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη οκτάδα της Euroleague. Αντ’ αυτού ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ που ‘σκότωσε’ τη Ρεάλ Μαδρίτης στη μέχρι τέλους μάχη που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Τελ Αβίβ και σχεδόν ισορρόπησε (10-11) το ρεκόρ της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου λίγο πριν τη συμπλήρωση των 3/4 της κανονικής περιόδου στη διοργάνωση. Μιας ομάδας που έχει χάσει οκτώ ματς με διαφορά ως 4 πόντους!
Σ’ αυτό το ματς ο ομογενής γκαρντ εμφάνισε την πιο παραγωγική βερσιόν του εαυτού του στο σκοράρισμα, καθώς με 30 προσωπικούς πόντους άφησε πίσω τους 26 που είχε προ τριών μηνών σημειώσει απέναντι στη Χίμκι και έθεσε νέα όρια του τι θα κληθεί να υπερβεί τις επόμενες εβδομάδες. Διότι από μόνος του δήλωσε πως “δεν είμαι ευχαριστημένος με ό,τι κάνω“. Αν, βέβαια, επιχειρήσει να διχοτομήσει κανείς την επίδοσή του -αισίως- 25χρονου (έχει γενέθλια στις 18/2), προκύπτει μια σχετική ομοιομορφία. Διότι οι 16 (ή το 53.3%) από αυτούς επιτεύχθηκαν στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, όταν η Μακάμπι πάλευε ν’ ακολουθήσει τους ‘μερένγκες’ με τον ίδιο ν’ αποτρέπει ένα προβάδισμα μεγαλύτερο των 11 πόντων, και οι άλλοι 14 (47.7%) στο δεύτερο.
Μια υποσημείωση βέβαια είναι αναγκαία εδώ, διότι τους τελευταίους 6 δικούς του τούς σημείωσε μετά το 39’25”. Τότε που ξέρεις ή τουλάχιστον υποπτεύεσαι πόσα κιλά ζυγίζει αυτό το πορτοκαλί τόπι. Στα χέρια του Ντόρσεϊ αποδείχθηκε πούπουλο, καθώς πρώτα κέρδισε το γκολ-φάουλ από τον Αργεντινό Λαπροβίτολα για το 83-80 και κατόπιν ευστόχησε από το ύψος των βολών για το 85-82.
Ήταν ο άνθρωπος του αγώνα. Για να μην υπάρχει αμφιβολία περί τούτου, ψάξαμε και βρήκαμε -με τη συμβολή της πλατφόρμα του overbasket.com– ότι το 35.9% των πόντων της Μακάμπι στο εν λόγω παιχνίδι (το περίφημο Usage%) είχε πηγή τον Ντόρσεϊ, που συν τοις άλλοις κέρδισε 5 φάουλ και μοίρασε 3 ασίστ. Ποτέ άλλοτε μέσα στη σεζόν δεν είχε παρουσιάσει τέτοια επιδραστικότητα ο διεθνής γκαρντ, μια και του έχει λείψει η απαιτούμενη σταθερότητα αυτού του επιπέδου. Άνευ πόντου δεν έχει μείνει ποτέ του στα 21 ματς της ομάδας του, αλλά από τους 26 (με τη Χίμκι) είχε πέσει στον 1 (με τη Φενέρμπαχτσε) και από τον 1 (με την Μπασκόνια) ‘εκτοξεύτηκε’ στους 30 (με τη Ρεάλ)!
Η διάρκεια είναι το ένα ζητούμενο για τον Έλληνα σκόρερ που όσο βρίσκεται στο παρκέ (σκοράρει ή όχι ο ίδιος) τόσο πιο παραγωγική (βάσει αριθμών) είναι η Μακάμπι, εμφανίζοντας ένα ξεκάθαρο +29 έναντι του -3 ενόσω ο Ντόρσεϊ κάθεται στον πάγκο. Το άλλο, εξίσου σημαντικό για την εξέλιξή του, είναι η ανταπόκρισή του στην άμυνα. Δεν είναι ότι δεν προσπαθεί. Δεν του βγαίνει πάντα όμως, παραχωρώντας εύκολα το φάουλ στον αντίπαλο. Αναπόφευκτα γίνεται ο εύκολος στόχος.
Κι όμως η φάση που κέρδισε επάξια το ‘όσκαρ’ συγκέντρωσης και ευφυΐας στη νίκη επί της Ρεάλ ήταν το κόψιμο που κατάφερε στον Βάλτερ Ταβάρες. Σαν εκείνη τη θρυλική τάπα του Μάγκσι Μπόουγκς στο Πατ Γιούιν σε Χόρνετς-Νικς του ΝΒΑ, ο Ντόρσεϊ των 196 εκατοστών έδωσε τη βοήθεια που έπρεπε στον Μπέντερ και σταμάτησε ψηλά ένα θηρίο που βλέπει τον κόσμο από τα 2μ20 και δεν χρειάζεται άλμα για ν’ αφήσει την μπάλα στο καλάθι. Μάλιστα η ενέργειά του χάρισε 5 πόντους στη Μακάμπι, διότι αφενός απέτρεψε ένα πιθανό καλάθι του σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης αφετέρου ο Μπέντερ βρήκε ελεύθερο τρίποντο στην τρανζίσιον επίθεση και έστειλε την μπάλα εντός στόχους.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ένας προπονητής που απαιτεί την αμυντική συνέπεια των παικτών του και τέτοιες προσπάθειες είναι δεδομένο πως τον χαροποιούν διπλά. Αρκεί φυσικά να έχουν συνέχεια στα πολύ κομβικά ματς με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και την Εφές στο Τελ Αβίβ. “Θέλουμε να παίζει πάντα έτσι. Φυσικά δεν είναι εύκολο να σκοράρει 30 πόντους κάθε φορά, αλλά να παίζει καλά και στις δύο πλευρές του γηπέδου“, εξήγησε, όντας κατατοπιστικότατος. Ώρα για αποδείξεις, λοιπόν.