ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Team USA βρέθηκε από τη διάλυση στη νίκη επί της Ισπανίας

Η Team USA δεν είναι το φόβητρο άλλων χρόνων, αλλά όπως έδειξε εναντίον της Ισπανίας δεν θα 'πέσει' χωρίς μάχη. Τα 19 τρίποντα, η συμμετοχή όλων στην άμυνα και το ανηλεές τρέξιμο, ανήμερα της απόσυρσης του 20ου παίκτη (PJ Τάκερ).

Η Team USA βρέθηκε από τη διάλυση στη νίκη επί της Ισπανίας
O Tζέισον Τέιτουμ με τον Ρούντι Φερνάντεθ, κολλημένο πάνω του (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

To κείμενο που ‘χε δημοσιευθεί στο Contra.gr, την Πέμπτη 8/8 με τίτλο “Οι Αμερικανοί παίκτες δεν νοιάζονται για την Team USA” και αφορούσε τους εκπροσώπους των Παγκόσμιων Πρωταθλητών στο 2019 World Cup, είχε 17 ονόματα που διέγραψαν το όνομα τους από τη λίστα με τα ‘θέλω’ του Γκρεγκ Πόποβιτς για διάφορους λόγους. Κάποιοι απλά δεν ήθελαν (και δια των αντιπροσώπων τους ενημέρωσαν ότι δεν επιθυμούν να συμπεριληφθούν), άλλοι έφεραν τραυματισμό που δεν τους επέτρεψε τη συμμετοχή και ορισμένοι τραυματίστηκαν στη διαδικασία. Έκτοτε η λίστα με τις αποσύρσεις έγινε 20μελης.

Ο PJ Τάκερ έγινε την Παρασκευή 16/8 η τελευταία σημείωση. Όπως αποκάλυψε ο Shams Charania του The Athletic, o φόργουορντ των Ρόκετς ακολούθησε τους συμπαίκτες του, Τζέιμς Χάρντεν και Έρικ Γκόρντον, οι οποίοι βέβαια την… έκαναν από νωρίς και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, γιατί πονά στον αστράγαλο. Αντ’ αυτού, θέλει να προετοιμάσει το σώμα του για να είναι έτοιμος στην προετοιμασία του Χιούστον.

Εν αντιθέσει με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ‘χαν θέμα τραυματισμού, ο Τάκερ ενημέρωσε πως επιθυμεί να συνεχίσει, μολονότι έχει πρόβλημα. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τον ευχαρίστησαν για την πρόθεση του και του είπαν πως αυτό δεν θα γίνει. Δες πόσο involved ήταν ο Τάκερ στη διαδικασία.

Η ενημέρωση προέκυψε την επομένη των δυο ηττών που ‘υπέφερε’ η Team USA από τη μεικτή παικτών της G-League που αν θέλουμε να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, οφείλουμε να πούμε πως περιλάμβανε τα περισσότερα μέλη εξ αυτών που έδωσαν στις ΗΠΑ την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ας δούμε και ποιοι έχουν απομείνει υπό τις οδηγίες του ‘Ποπ’ (στην παρένθεση είναι ο χρόνος συμμετοχής που ‘χαν την περασμένη σεζόν), πριν περάσουμε στο φιλικό που είχαν οι Αμερικανοί με την Ισπανία (σημείωση: ο Σμαρτ αντιμετωπίζει τραυματισμό).

> Κεμπά Ουόκερ (29, πόιντ γκαρντ, Σέλτικς -34.9” ανά αγώνα)

> Ντέρικ Ουάιτ (25, πόιντ γκαρντ, Σπερς -25.8” ανά αγώνα).

> Ντι Άρον Φοξ (21, πόιντ γκαρντ, Κινγκς -31.4” ανά αγώνα)

> Ντόνοβαν Μίτσελ (22, γκαρντ, Τζαζ -33.7” ανά αγώνα)

> Μάρκους Σμαρτ (25, γκαρντ, Σέλτικς -27.5” ανά αγώνα)

> Τζο Χάρις (27, σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, Νετς -30.2” ανά αγώνα)

> Τζέιλεν Μπράουν (22, σμολ φόργουορντ/σούτινγκ γκαρντ, Σέλτικς -25.9” ανά αγώνα)

> Κρις Μίντλετον (28, σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, Μπακς -31.1” ανά αγώνα)

> Τζέισον Τέιτουμ (21, σμολ φόργουορντ, Σέλτικς -31.1” ανά αγώνα)

> Χάρισον Μπαρνς (27, φόργουορντ, Κινγκς -33.9”ανά αγώνα)

> Κάιλ Κούζμα (24, φόργουορντ, Λέικερς -33.1” ανά αγώνα)

> Μέισον Πλάμλι (29, πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Νάγκετς -21.1” ανά αγώνα)

> Μπρουκ Λόπεζ (31, σέντερ, Μπακς -28.7” ανά αγώνα)

> Μάιλς Τέρνερ (23, σέντερ, Πέισερς -28.6” ανά αγώνα)

Και όμως νίκησαν την Ισπανία

Μετά τις κατραπακιές από τους επίλεκτους της G-League, οι NBAers που ‘χουν απομείνει στην Team USA ενημέρωσαν πως είναι έως και ευγνώμονες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση, γιατί όπως εξήγησαν πως αφενός τους ‘δένουν’ περισσότερο, αφετέρου δε, τους ωθούν στο να προσπαθούν να βρουν λύσεις στο όποιο πρόβλημα. Πέραν αυτού, η παρουσία του Πόποβιτς τουλάχιστον διασφάλιζε πως το καράβι δεν θα βυθιστεί με το που λύσει τους κάβους.

Κάπως έτσι, ήλθε η μέρα του φιλικού με την Ισπανία, του πρώτου εκ των τεσσάρων με ομάδες που δεν συγκροτούνται από Αμερικανούς. Οι Ισπανοί είχαν ταξιδέψει στο Αναχέιμ της Καλιφόρνια για την προετοιμασία τους και προφανώς -όπως ο άλλος κόσμος- είχαν ‘ψηθεί’ πως η Team USA έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

Κάπου εδώ θέλω να σου πω ότι οι ειδήμονες έδωσαν στους ‘φούριας ρόχας’ την τέταρτη θέση στο Power Ranking αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Στο θέμα μας, η Team USA νίκησε 90-81, δείχνοντας σημάδια ζωής. Εκ πρώτης, οκτώ παίκτες είχαν από τουλάχιστον επτά πόντους και αυτό το γεγονός αποδεικνύει πως ο Τζο Χάρις έλεγε αλήθειες, όταν εξηγούσε πως “όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα θα μας βοηθήσουν όταν πάμε στην Κίνα. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν στιγμές στην προπόνηση που θέλουμε να υπάρχει δυσκολία, να αποκτήσουμε ‘πληγές’ και να μάθουμε να τις ‘κλείνουμε’. Αυτά θα μας βοηθήσουν να βρεθούμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος: να πρέπει να βρεις τη λύση στο πρόβλημα“. Όχι μόνος. Με την παρέα σου -καθώς το σπορ είναι ομαδικό. Ο Κέμπα Ουόκερ είχε πει πως “είμαστε όλοι πεινασμένοι για διάκριση, γιατί να μην τα βρίσκουμε μεταξύ μας;” και μετά έδειξε το δρόμο με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Oι Μαρκ Γκασόλ και Ρίκι Ρούμπιο ηγήθηκαν των σκόρερ της Ισπανίας (19 και 16 αντίστοιχα, με τον δεύτερο να ‘χει και 7 ασίστ), στο παιχνίδι που από την αρχή έως το τέλος είχε τους γηπεδούχους να δίνουν το ρυθμό. Και κάθε φορά που η Ισπανία έφτανε κοντά στην ανατροπή, εμφανιζόταν κάποιος από τους παίκτες του Πόποβιτς να κρατήσει τις ισορροπίες -με καλάθια από αυτά που θέλουν πολλά περισσότερα από σωστό μηχανισμό. Αυτό που φάνηκε να λείπει από τους Αμερικανούς είναι ο σούπερ σταρ. Ο τρόπος που επιχειρούν να καλύψουν αυτό το κενό, είναι η ταχύτητα με τους Ουόκερ και Φοξ να ‘χουν αναλάβει να τρέξουν την ομάδα -και τους αντιπάλους- σε όλο το γήπεδο, αλλά και στο μισό. Όλοι πίεσαν στην άμυνα, έδειξαν πως στόχος είναι να φτάσουν κοντά στο καλάθι (εννοώ δεν ‘πυροβολούσαν’ από όπου βρίσκονταν).

Έπαιρναν το τρίποντο, όταν ήταν ελεύθεροι (με προσανατολισμό να προκύψει ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια, είχαν 11/19). Tα περισσότερα τα δοκίμασε ο Κρις Μίντλετον και ήταν 4. Έβαλε τα 2. Δηλαδή, έπαιξαν ως ομάδα. Το 68.8% στις βολές ήταν ένα θέμα, αλλά είπαμε: ένα, ένα θα τα φτιάξει ο ‘Ποπ’. Όχι όλα μαζί.  Προς το παρόν, οι παίκτες του ένιωσαν μια ψυχολογική ανάταση, από αυτές που αισθάνεται όποιος προσπαθεί να αλλάξει κάτι -και δεν δέχεται τη μοίρα του, παραμένοντας άπραγος.

O Xάρισον Μπαρνς με τρεις παίκτες για παρέα, προτιμά την πάσα (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Ο Κέμπα Ουόκερ σε μια από τις πολλές φορές που συζήτησε για δράσεις και αντιδράσεις, με τον Γκρεγκ Πόποβιτς, εν ώρα αγώνα (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

 
O Oυίλι Xερναγκόμεζ σε ευνοϊκή θέση (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Ο Σέρχιο Γιουλ σουτάρει μπροστά στον Τζο Χάρις (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ