ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Team USA έκανε 43 τις απουσίες από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Ντ' Άαρον Φοξ επέλεξε να αφοσιωθεί στους Κινγκς και εγκατέλειψε την Team USA πριν το ταξίδι στην Αυστραλία, με τον Πόποβιτς να 'χει πια 13 διαθέσιμους παίκτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (31/8-15/9).

Η Team USA έκανε 43 τις απουσίες από το Παγκόσμιο Κύπελλο
Ο Ντ' Ααρον Φοξ έκρινε πως προτιμά να αφοσιωθεί στους στόχους της ομάδας του (Kings) και όχι σε εκείνους της Team USA. (AP Photo/Steve Yeater)

Από όταν η Team USA συγκροτήθηκε για πρώτη φορά από εν ενεργεία επαγγελματίες παίκτες (NBAers), δηλαδή από το 1992 και την Dream Team των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, αυτή είναι η δεύτερη φορά που το έθνος δεν θα εκπροσωπηθεί από την ελίτ. Προηγήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όταν λόγω λοκ άουτ στο ΝΒΑ επιλέχθηκαν παίκτες που έκαναν διεθνή καριέρα ή άνηκαν σε κολέγια.

O Tζίμι Κινκ με τον Γκρεγκόρ Φούτσκα, στο παιχνίδι των ΗΠΑ με την Ιταλία, για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αθήνας, τον Αύγουστο του 1998 (AP Photo/Aris Messinis) ASSOCIATED PRESS



Σημείωση: οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφορούσαν ερασιτέχνες αθλητές και ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έστελνε αθλητές κολεγίων. Την ίδια ώρα ‘οι κομμουνιστικές χώρες -Ρωσία, Γιουγκοσλαβία- χρησιμοποιούσαν full time επαγγελματίες, οι οποίοι έπαιζαν για χρόνια μαζί. Μετά την ήττα των ΗΠΑ από την ΕΣΣΔ στους Αγώνες του ’88 (πήραν το ασημένιο, κάτι που δεν τους είχε ξανασυμβεί) η FIBA κατέληξε στο ότι οι κανονισμοί έπρεπε να αλλάξουν. Επέτρεψε λοιπόν, στην Αμερική να χρησιμοποιήσει παίκτες από το NBA.

Fast forward στο 2019, από την αρχική επιλογή τέθηκαν εκτός όλοι πλην τριών (ήταν 31), σε δυο φάσεις, καθώς υπήρξε και άλλη λίστα που είδε 20 ονόματα να ‘εξαφανίζονται’. Κατόπιν τούτου, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας οι μεγαλύτεροι stars ΝΒΑers θα είναι Ευρωπαίοι! Δηλαδή, ο MVP της περασμένης σεζόν, Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο ‘καλύτερος αμυντικός της χρονιάς’, Ρούντι Γκομπέρ και ο Νίκολα Γιόκιτς, γνωστός ως Joker, αλλά και ως μοναδική περίπτωση ψηλού που ενώ δεν διακρίνεται για τα αθλητικά προσόντα -στη λίγκα που είναι απαραίτητα για να επιβιώσεις-, είναι άκρως αποτελεσματικός. Ακολουθούν ο πρωταθλητής της χρονιάς, Μαρκ Γκασόλ, ο Μάρκο Μπελινέλι, ο Νίκολα Βούτσεβιτς, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας και ο Άντριου Μπόγκουτ, με τους Αμερικανούς να ‘χουν να αντιπαραθέσουν τους Χάρισον Μπαρνς, Κέμπα Ουόκερ, Κρις Μίντλετον, Κάιλ Κούζμα, Μάρκους Σμαρτ, Μπρουκ Λόπεζ και Τζέισον Τέιτουμ ως τα καλύτερα -σε ονόματα- που διαθέτουν.

Σε περίπτωση που έχεις χάσει τεύχη, ας κάνουμε μια επανάληψη όσων έχουν συμβεί έως εδώ.

Toν περασμένο Μάιο η ομοσπονδία της Αμερικής είχε δημοσιεύσει μια λίστα με παίκτες που επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο ρόστερ της Team USA. Βάσει αυτής, αναμενόταν να εκπροσωπήσουν το έθνος οι Harrison Barnes, Bradley Beal, Devin Booker, Jimmy Butler, Mike Conley Jr., DeMarcus Cousins, Stephen Curry, Anthony Davis, DeMar DeRozan, Andre Drummond, Kevin Durant, Paul George, Eric Gordon, Draymond Green, Blake Griffin, James Harden, Tobias Harris, Gordon Hayward, Kyrie Irving, LeBron James, DeAndre Jordan, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Kevin Love, Kyle Lowry, CJ McCollum, Khris Middleton, Victor Oladipo, Chris Paul, Isaiah Thomas, Klay Thompson, Myles Turner, Kemba Walker, John Wall και Russell Westbrook.

Δεν ευνοεί η αναλογία ρίσκου/επιβράβευσης

Τις διαγραφές που βλέπεις, τις έζησαν οι υπεύθυνοι τη μία μετά την άλλη -σε συνθήκη domino. Τα ‘συγγνώμη αλλά δεν θα μπορέσω’, είχαν να κάνουν με το ότι παίκτες α) προτίμησαν να αφοσιωθούν στον εαυτό τους -είχαν τραύματα, β) ήθελαν να ασχοληθούν με τον εγκλιματισμό στη νέα ομάδα ή/και την ατομική βελτίωση, ώστε να προσφέρουν στους στόχους του οργανισμού τους, γ) ήθελαν να ξεκουραστούν, μετά μια μακρά περίοδο -με συμμετοχή στα playoffs και δ) είναι στην τελευταία χρονιά συμβολαίων τους.

Από τους πρώτους που ζήτησαν να αποσυρθεί το όνομα τους από τα υπ’ όψιν ήταν οι superstars. Μεταξύ πολλών άλλων, ο Άντονι Ντέιβις είπε πως έχει championship quest με τους Λέικερς και ο Τζέιμς Χάρντεν ότι θέλει να συνηθίσει να παίζει με τον νέο συμπαίκτη του, Ράσελ Ουέστμπρουκ (και vice versa). Ακολούθησαν οι Κέβιν Λοβ, Ντάμιαν Λίλαρντ, ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν και Μπράντλι Μπιλ, με το ντόμινο να γίνεται έπειτα πολύ πιο εύκολο για τους υπόλοιπους.

Όπως είπε ο CJ McCollum σε συνέντευξη του στο ESPN σκέφτηκαν ‘γιατί να πάω και ίσως να είμαι το πρόσωπο μιας αποτυχημένης ομάδας;“, με τα αμερικανικά μέσα να εξηγούν πως το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε στο μυαλό των περισσότερων αναλογία ρίσκου με επιβράβευσης, από αυτές που λες ‘άστο καλύτερα’, γιατί “οι ΗΠΑ είναι το απόλυτο φαβορί, όπου εμφανίζονται και όταν -όπως όλοι περιμένουν- φορούν το χρυσό, δεν αποδίδονται στους παίκτες τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Την ίδια ώρα, αν χάσουν το χρυσό, τους γελοιοποιούν με χαρακτηριστική άνεση“.

Οι Αμερικανοί λοιπόν, έδειξαν κατανόηση, εξηγώντας πως τα παιδιά είχαν μια busy free agency, συν του ότι υπάρχουν στον ορίζοντα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, το 2020, όπου ενδιαφέρονται να εμφανιστούν -ενώ μεσολαβεί επίσης, μια μακρά σεζόν.

Ο Πόποβιτς έφτιαξε μια νέα λίστα, με 45 παιδιά. Είτε αυτά προορίζονταν για την Team USA, είτε για τη Select Team, με ονόματα παικτών που θα ήταν χρήσιμο να δουν τι γίνεται και να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους φαίνονταν χρήσιμες σε μελλοντικές συμμετοχές. Οι αποσύρσεις συνεχίστηκαν, o ‘Ποπ’ γέμιζε τα κενά με νέες κλήσεις και προαγωγές (από τη Select στη Team USA, όπως ήταν αυτή του Ντέρικ Ουάιτ), εν τούτοις τίποτα δεν είχε τελειώσει. Τραυματισμοί έθεσαν εκτός τους Λόουρι και Τάκερ και εκεί που είχαν μείνει 14, εμφανίστηκε και ο Ντι Ααρον Φοξ να πει πως θέλει να επικεντρωθεί στους Κινγκς. Όχι, δεν γνώρισε τη μήνη του Πόποβιτς, ο οποίος προφανώς με όσα έχει δει δεν εκπλήσσεται πια, με τίποτα. Εστίασε στα δεδομένα που τον θέλουν να ‘χει ξεμείνει από γκαρντ, μετά την έξοδο των Λόουρι και Τάκερ με τραυματισμούς στον αντίχειρα και τον αστράγαλο και την άρνηση του Φοξ να βάλει πλάτη (πριν αναχωρήσει η αποστολή για την Αυστραλία και τα δυο φιλικά με τους Boomers και τον Καναδά), πίσω από τον Κέμπα Ουόκερ.

Τη σήμερον ημέρα (ή μάλλον αυτήν την ώρα, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει), ο ‘Ποπ’, ο οποίος θα αρκεστεί στο να ‘κόψει’ έναν, έχει πέντε γκαρντ, άλλους τόσους φόργουορντ και τρεις σέντερ. To 30% είναι από τους Σέλτικς, ενώ δυο Μπακς και από ένας εκπρόσωπος των Τζαζ, Νετς, Σπερς, Κινγκς, Λέικερς, Νάγκετς και Πέισερς.

ΓΚΑΡΝΤ

Ντόνοβαν Μίτσελ (22, γκαρντ Τζαζ -33.7” ανά αγώνα)

Τζο Χάρις (27, σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, Νετς -30.2” ανά αγώνα)

Μάρκους Σμαρτ (25, γκαρντ, Σέλτικς -27.5” ανά αγώνα)

Κεμπά Ουόκερ (29, πόιντ γκαρντ, Σέλτικς -34.9” ανά αγώνα)

Ντέρικ Ουάιτ (25, πόιντ γκαρντ, Σπερς -25.8” ανά αγώνα).

► ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Τζέιλεν Μπράουν (22, σμολ φόργουορντ/σούτινγκ γκαρντ, Σέλτικς -25.9” ανά αγώνα)

Κρις Μίντλετον (28, σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ, Μπακς -31.1” ανά αγώνα)

Τζέισον Τέιτουμ (21, σμολ φόργουορντ, Σέλτικς -31.1” ανά αγώνα)

Χάρισον Μπαρνς (27, φόργουορντ, Κινγκς -33.9”ανά αγώνα)

Κάιλ Κούζμα (24, φόργουορντ, Λέικερς -33.1” ανά αγώνα)

► ΣΕΝΤΕΡ

Μέισον Πλάμλι (29, πάουερ φόργουορντ/σέντερ, Νάγκετς -21.1” ανά αγώνα)

Μπρουκ Λόπεζ (31, σέντερ, Μπακς -28.7” ανά αγώνα)

Μάιλς Τέρνερ (23, σέντερ, Πέισερς -28.6” ανά αγώνα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ