Η σωστή δήλωση Πεδουλάκη, το χτύπημα της Χίμκι και η φοβιστική Ρεάλ Μαδρίτης
Η πρεμιέρα της Ευρωλίγκας 'έφαγε' ήδη έναν προπονητή και μας έδωσε την αφορμή να ασχολήθούμε με ορισμένα σημαντικά πράγματα εν όψει της συνέχειας. Ο Γιάννης Φιλέρης κρατούσε το μπλοκ των σημειώσεων του.
Η Ευρωλίγκα ξεκίνησε και ήδη έχει το πρώτο της θύμα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ ανήκει στο παρελθόν του Ολυμπιακού, που συνεχίζει με Κεστούτις Κεμζούρα αναζητώντας(;) και τον επόμενο προπονητή του. Σίγουρα το -19 των 'ερυθρολεύκων' στο Αστρομπάλ, εναντίον της νεοφώτιστης Βιλερμπάν, ήταν ένα από τα γεγονότα της πρεμιέρας, που αξίζουν σημειολογικής αναφοράς. Δεν συνηθίζεται μια ομάδα εμφανιζόμενη μετά από δέκα χρόνια να νικά με τόσο χαρακτηριστική άνεση το κλαμπ με τη μεγαλύτερη πείρα που μετράει 28 συνεχείς παρουσίες στην κορυφαία διοργάνωση.
Δεν ήταν όμως μόνο αυτό το 82-63 που μένει από την πρώτη αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας. Καθώς μπαίνουμε στην εβδομάδα της 2ης αγωνιστικής, μπορούμε να επισημάνουμε ακόμη πέντε πράγματα που μας έκαναν εντύπωση από τα παιχνίδια που προηγήθηκαν.
1. Κανείς δεν είναι έτοιμος
Η Ευρωλίγκα των 34 αγωνιστικών έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Την πραγματική δυναμική των ομάδων θα την δούμε αργότερα, όταν οι περισσότεροι, είτε μεγάλοι, είτε μικροί, σταθεροποιήσουν την απόδοσή τους και βρουν ροή, ρυθμό και δεδομένα πάνω στο παρκέ. Προς το παρόν θα έχουμε ... κακό μπάσκετ, διακυμάνσεις και απώλειες. Το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, εμπόδισε τα περισσότερα κλαμπ να κάνουν ολοκληρωμένη προετοιμασία, αφού οι διεθνείς τους έπαιζαν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (και ορισμένοι μέχρι 15/9)
Ταυτόχρονα έχουν προκύψει και τραυματισμοί οι οποίοι "ακολουθούν" τις ομάδες κορυφής μόνιμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των αγώνων σε Ευρωλίγκα και εγχώριες διοργανώσεις. Αυτή την εποχή βρίσκονται εκτός μάχης μια σειρά πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως ο Κουφός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι Βέσελι-Λοβέρν στην Φενέρ, οι Ερτέλ-Πάνγκος στην Μπαρτσελόνα, οι Λάρκιν, Μπομπουά και Μόερμαν στην Εφές.
Μπορεί, λοιπόν, όσα βλέπουμε τώρα (με την επιστροφή των τραυματιών) να διαφοροποιηθούν στο πέρασμα του χρόνου.Συμπέρασμα πρώτο: Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούμε να βγάλουμε τώρα. Σε κάνα-δυο μήνες, ίσως...
2. O,τι πληρώνεις, παίρνεις
Η Μπαρτσελόνα έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να πείσει τον Νίκολα Μίροτιτς να μην συνεχίσει στο ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ναι, είναι τεράστιο ποσό τα 4-5 εκατομμύρια δολάρια, που εισπράττει ο Μαυροβούνιος με το ισπανικό διαβατήριο, αλλά με το "καλημέρα" είναι κεντρικό σημείο αναγοράς της Μπάρτσα. Στο 74-64 μέσα στην Κωνσταντινούπολη, ο Μίροτιτς ξεκίνησε φουριόζος: 24 πόντοι με 5/8 δίποντα, 4/8 τρίποντα 2/2 βολές κι ακόμη 4 ριμπάουντ, 2 κοψίματα και 2 μόλις λάθη σε 26 λεπτά συμμετοχής.
Ο Νάντο Ντε Κολό και ο Ντέρικ Γουίλιαμς ήταν επίσης εξαιρετικοί στην πρεμιέρα της Φενέρ, που έχασε μεν πολέμησε δε με νύχια και με δόντια στη Μαδρίτη εναντίον της Ρεάλ: 22π, 5ρ και 7 ασίστ ο Γάλλος, 19π και 10 ριμπάουντ ο Αμερικανός σε ... 40 (!) λεπτά συμμετοχής. Ούτε στο ΝΒΑ να έπαιζε.
Α, και ο Μάικ Τζέιμς που υποτίθεται ότι δεν ... ταιριάζει στο σύστημα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο επιβλητικό 96-71 μέσα στη Βαλένθια, με 20π (6/6 δ, 1/1τρ, 5/9β) 2ρ, 5 ασίστ και κυρίως μηδέν λάθη σε λιγότερο από 20 λεπτά. Αν ο Ιτούδης βρει το κλειδί του τρελο-Μάικ, δικαιούται σίγουρα ένα ξεχωριστό βραβείο στο τέλος της χρονιάς.
3. Η Ρεάλ έχει τρομερό ρόστερ
Πέρσι αδικήθηκε σίγουρα στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, έχασε έτσι την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Φέτος η Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζει να έκανε μεταγραφές χειρουργικής ακρίβειας. Ο Λάσο αποδεικνύεται προπονητής της λεπτομέρειας. Κάθε χρόνο προσθέτει δυο πινελιές και νομίζουμε ότι το τωρινό ρόστερ της βασίλισσας είναι καλύτερο από ποτέ.
Καμπάτσο, Γιουλ, Ρούντι, Λαπροβίτολα, Κοσέρ και Τζέφερι Τέιλορ συγκροτούν μια περιφέρεια δυναμίτη (από την οποία μένει έξω, ας πούμε ο ... Κάρολ), ο Ταβάρες έχει βρει συμπαραστάτη τον Τζόρνταν Μίκεϊ (ενώ λέγεται ότι έρχεται και ο Τυνήσιος Μεϊρί) ο Ράντολφ είναι μια κατηγορία μόνος του, ο Ντεκ προσθέτει ενέργεια και δυναμη, ο Ρέγες την εμπειρία ενώ σιγά-σιγά παίρνει χρόνο ο υπερταλαντούχος Ουσμάν Καρούμπα που θαυμάζαμε στο Βόλο στο Ευρωμπάσκετ των εφήβων.
Η Νίκη Μπάκουλη έγραφε πρόσφατα για την τόλμη του Λάσο, που δεν έχει κερδίσει τυχαία όλους τους τίτλους. Η δουλειά που κάνει ο προπονητής της Ρεάλ, μαζί με τον Αλμπέρτο Ερέρος, επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ, είναι υποδειγματική. Και λίαν αποτελεσματική!
4. Η Χίμκι χτύπησε πρώτη από τους μνηστήρες
Οι περισσότεροι περίμεναν το Μιλάνο. Ή την Μακάμπι. Την παράσταση,όμως, από τις ομάδες που θεωρητικά έχουν ανεβάσει στα ύψη τις φιλοδοξίες τους έκλεψε η Χίμκι. Η ρωσική ομάδα στα χαρτιά έχει μια ομάδα γεμάτη από λύσεις και ρόστερ που την οδηγούν με αξιώσεις, τουλάχιστον, στα πλέι-οφ.
Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί ο Κουρτινάιτις να τιθασεύσει τον εγωισμό του Σβεντ και να "μοντάρει" ένα σύνολο αντίστοιχων αποτελεσμάτων με τις φιλοδοξίες που εκπέμπει το πληρέστατο ρόστερ.
Η πρώτη απάντηση ήρθε εμφατικά εναντίον της Μακάμπι. Οι Ισραηλινοί πήγαν για ένα μεγάλο διπλό, η Χίμκι όμως δεν τους άφησε πολλά περιθώρια. Ο Γιόβιτς μοιάζει καλύτερος του Μάρκοβιτς στο να παίζει άμυνα και για τον Σβεντ (ειδικός ρόλος στην ομάδα), ο Τίμα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρσι (φεύγοντας από τον Ολυμπιακό εξελιχθηκε σε φονικό όπλο) με το ρωσικό κλαμπ να έχει βρει ένα "σκυλί" μέσα στο γήπεδο (Γιόνας Γερέμπκο) αλλά και έναν από τους πιο χρήσιμους Αμερικανούς που παίζουν στην Ευρώπη: Τον Άντονι Γκιλ, ο οποίος επανήλθε μετά τον περσινό του τραυματισμό στις 17 Ιανουαρίου (εναντίον του Ολυμπιακού).
Για μεγάλο διπλό πήγαινε το Μιλάνο, όμως η Μπάγερν του κόουτς Ράντονιτς (και του Γκρεγκ Μονρό) πήρε ... μεγάλο άσο. Έτσι την πιο σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Μπαρτσελόνα, που βρήκε ... μισή την Εφές και την περιποιήθηκε δεόντως. Πως πλήρωσε αυτή τη νίκη της; Με στραπάτσο από την Ανδόρρα στο ισπανικό πρωτάθλημα, που φθείρει απεριόριστα τα ισπανικά κλαμπ.
5. Η σωστή δήλωση Πεδουλάκη
Για τη νίκη του Παναθηναϊκού και την ήττα του Ολυμπιακού, το Contra.gr σχολίασε ήδη. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε.
Θα μείνουμε, ωστόσο, σε μια εξαιρετικά εύστοχη, κατά τη γνώμη μας, δήλωση του Αργύρη Πεδουλάκη: "Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια πάει σε ένα παιχνίδι ενστίκτου. Αυτό είναι καλό, μπορεί να αρέσει, αλλά δεν φέρνει αποτελέσματα. Αυτό φαίνεται στα εκτός έδρας παιχνίδια, εκεί που πρέπει να ελέγξεις τον ρυθμό. Ακόμη κι αν είσαι σε κακή μέρα, να ελέγξεις το παιχνίδι. Πώς; Να πας με... ελληνικό μπάσκετ, να βρεις τις αδυναμίες του άλλου και να χτυπήσεις εκεί. Οι καλές ομάδες της διοργάνωσης, παίζουν με αυτό στο μυαλό"
Ο προπονητής του ΠΑΟ γνωρίζει καλά ότι τα μεγάλα ματς κερδίζονται με την τακτική, το διάβασμα και την εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου. Αυτή τη νοοτροπία θέλει να την εμφυσήσει στους παίκτες του, ειδικά στο Νικ Καλάθη, που έχει την μπαγκέτα και πρέπει να την κατευθύνει μαεστρικά και στις δύσκολες στιγμές.
Σε αυτό τον τομέα ο Παναθηναϊκός θέλει ειδικό φροντιστήριο, γιατί πράγματι σε παιχνίδια που χρειαζόταν το μυαλό του, έμοιαζε να θολώνει πολύ εύκολα...