Η κινεζική λίγκα επιστρέφει στα παρκέ, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις
Η κατακόρυφη πτώση σε κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα επέτρεψε στις αρχές να αποφασίσουν τη συνέχιση των αθλητικών λιγκών, στις αρχές του Απρίλη. Γιατί αυτό που έγινε εκεί, δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού.
H Kίνα είναι το μέρος από όπου ξεκίνησε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως 'πανδημία' και έχει κάνει τον πλανήτη 'όμηρο' της. Μέχρι σήμερα εκεί κατεγράφησαν 80.900 κρούσματα, 3.100 θάνατοι και περισσότερες από 63.000 αποθεραπείες από κορονοϊό. Η Κίνα είναι αντικείμενο μελέτης του ΝΒΑ, για να προσδιορίσει το χρόνο που θα κρατήσει το lockdown της λίγκας. Βασικά, η Κίνα είναι αντικείμενο μελέτης όσων ασχολούνται με το πώς θα νικήσουμε τον 'εχθρό', παγκοσμίως. Για αυτό θα χρειαστεί να κάνω μια παράκαμψη πριν φτάσω στο σημείο να σου πω τι έγινε με τις κινεζικές αθλητικές λίγκες.
To Vox ετοίμασε ένα video που είναι σύντομο και άκρως κατατοπιστικό για το τι κάνει επικίνδυνο τον κορονοϊό -και τη σημασία του αυτοπεριορισμού. Κάνε έναν κόπο και δες το, πριν προχωρήσουμε στο πώς διαχειρίστηκαν οι Κινέζοι το θέμα, ώστε να έχουν φτάσει σήμερα στο σημείο να 'χουν άδειες κλίνες στα νοσοκομεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την Joint Mission (Κοινή Αποστολή) ειδικών από διάφορες χώρες, προκειμένου να μελετηθεί άμεσα το φαινόμενο “COVID-19” και να υπάρξουν -ακόμα πιο άμεσα- οι μέθοδοι που θα το έθεταν σε περιορισμό. Στη διαδικασία μετείχαν 25 εξπέρ από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, όπως και από τον WHO (World Health Organization). Η αναλογία ήταν 13 επιστήμονες από τις υπόλοιπες χώρες και 12 Κινέζοι -και κάπως έτσι μάθαμε πιο ρεαλιστικά νούμερα από αυτά που έδινε η κινεζική κυβέρνηση, που ωστόσο έδωσε άδεια για την Joint Mission. Αυτή έγινε σε διάστημα 9 ημερών (16-24 Φεβρουαρίου), σε πέντε πόλεις -μεταξύ των οποίων ήταν και το μαρτυρικό Γιουχάν. Σε αυτούς χρωστάς όσα ξέρεις τώρα -άσχετα από το αν σε συγκινούν στο βαθμό να τα ακολουθήσεις ή όχι. Η μελέτη αφορούσε έξι τομείς: τον ιό, το ξέσπασμα, τη δυναμική μετάδοσης, την εξέλιξη της ασθένειας και τη σοβαρότητα. Όταν άρχισε η αποστολή στην Κίνα υπήρχαν 2.478 περιπτώσεις. Δυο εβδομάδες μετά, ο αριθμός είχε πέσει στις 409 και στις 2 Μαρτίου στις 206. Ο υπόλοιπος κόσμος είχε φτάσει έως εκείνη τη μέρα σε έναν αριθμό που ήταν εννέα φορές μεγαλύτερος.
Όπως γράφει το Science Magazine το 80% των ασθενών είχαν μια ελαφρά έως ήπια μορφή του κορονοϊού. Το 13.8% είχε έντονα συμπτώματα και το 6.1% συμπτώματα που απειλούσαν τη ζωή τους. Το ποσοστό θνησιμότητας ανθρώπων ηλικίας πάνω από 80 χρόνων ήταν το 21.9% -και είχαν πρόβλημα με την καρδιά, διαβήτη ή υπέρταση. Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Μόνο το 4.8% είχε καταρροή.
Πώς όμως, ήλθε η κατακόρυφη πτώση κρουσμάτων
✔ Από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κινεζική κυβέρνηση ήταν το 'μείνετε στα σπίτια σας'. Παγκοσμίως είναι γνωστό ως 'social distancing'.
✔ Αυτομάτως έκλεισαν χώροι στους οποίους συγκεντρώνεται κόσμος, όπως γήπεδα και θέατρα και η οδηγία ήταν πως ουδείς βγαίνει από το σπίτι του, χωρίς ειδική μάσκα -όχι αυτές που κάνουν sold out εδώ και είναι αποτελεσματικές για δυο ώρες, όπως και υπερτιμημένες. Εκεί η τιμή δεν άλλαξε.
✔ Όποιος έμπαινε στη χώρα έμπαινε και σε 14 μέρες καραντίνα.
✔ Η εκεί επιβολή των μέτρων δεν αφορούσε την καλή θέληση των πολιτών, αλλά τη διαρκή παρακολούθηση από τις αρχές. Με φυσική παρουσία αστυνομικών/στρατιωτικών και μετά με drone.
Υπήρχαν συνεργεία έτοιμα να καρφώσουν τις πόρτες των παραβατών, μετά τη σύλληψη τους, αφού τους έκλειναν μέσα στα σπίτια τους (εναλλακτικά τοποθετούσαν μπάρες).
✔ Η παρακολούθηση συνεχίστηκε και μέσω δυο δημοφιλέστερων phone apps (ΑliPAy και WeChat), με κάθε πολίτη να χρησιμοποιεί barcode για να δηλώσει αν είναι καλά (ή όχι) και τους αρμόδιους να παρακολουθούν τις κινήσεις όλων. “Κάθε άνθρωπος ήταν σαν φανάρι στο σύστημα” είχε δηλώσει ειδικός ερευνητής. Με πράσινο ήταν οι υγιείς, με κίτρινο αυτοί που 'χαν κάποια συμπτώματα και με κόκκινο οι διαγνωσμένοι με κορονοϊό. Παράλληλα, σταματούσε και αυτούς που επιχειρούσαν να βγουν από τη χώρα.
✔ Στην πορεία χρησιμοποιήθηκαν και ρομπότ (σε κλινικές), όπως και facial recognition -από τις κάμερες που υπάρχουν παντού στους δρόμους. Τα drone δε, απέκτησαν και θερμικές κάμερες -να τσεκάρεται η θερμοκρασία των πολιτών.
Όλα αυτά δεν γίνονται εδώ -αλλά γίνονται στη χώρα με το 5G και την τεχνολογική εξέλιξη, με τον κάθε πολίτη να ξέρει πώς να παραγγέλνει τα πάντα διαδικτυακά, αλλά και πώς να έχει υπομονή στην παράδοση. Προφανώς και η δημόσια ζωή μειώθηκε στο ελάχιστο και έτσι μειώθηκε και η μετάδοση -αφού για τις έως και πέντε πρώτες μέρες μπορεί να 'χεις τον ιό, να μην έχεις το παραμικρό σύμπτωμα και να τον μεταφέρεις παντού γύρω σου. Παρεμπιπτόντως, καθάρισε και η ατμόσφαιρα -για πρώτη φορά σε δεκαετίες.
Οι ειδικοί επισήμαναν πως 'η Κίνα είναι μοναδική στο να εξασφαλίζει την συμμόρφωση του κοινού, μέσω ακραίων μέσων', προσθέτοντας ότι 'η χρήση κοινωνικού ελέγχου και αδιάκριτης παρακολούθησης δεν είναι το κατάλληλο μοντέλο για άλλες χώρες'. Kατέληξαν στο ότι “υπάρχουν πολλές μέθοδοι που λειτουργούν ως κατασταλτικές στην εξάπλωση του κορονοϊού, οι οποίες θα χαρακτηρίζονταν αποτρόπαιες σε μια δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία”. Σημείωσε σε παρακαλώ, πως στην Κίνα οι εξετάσεις για κορονοϊό γίνονται δωρεάν σε ειδικά εργαστήρια που είναι χιλιάδες και δουλεύουν όλο το 24ωρο.
Από τη χώρα βέβαια, όπου Υπουργός φέρεται να είπε στη σύσκεψη στην οποία θα αποφασίζονταν τα μέτρα για τον κορονοϊό πως 'θα πλήξει την εικόνα μας στο εξωτερικό εν όψει της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού' δεν έχεις απαιτήσεις. Oύτε μπορείς να περιμένεις πολλά από τους πολίτες που ενώ έχουν δει τι γίνεται στην Ιταλία (άπειρες οι αφηγήσεις γειτόνων που επισημαίνουν ότι επειδή δεν έδειξαν τη δέουσα προσοχή, τώρα οι γιατροί διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει) την πρώτη μέρα της οδηγίας για αυτοπεριορισμό έκαναν μπάρμπεκιου με χιλιάδες πολιτών στις παραλίες και πάρτι -μην κατανοώντας ότι η ουσία είναι στο να μην ερχόμαστε σε επαφή με άλλους -όχι στο να μας 'κόψουν' τη διασκέδαση. Οπότε ας συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τι γίνεται εκεί όπου υπάρχει μείωση κρουσμάτων. Και ναι, ήλθε η ώρα να μιλήσουμε για την κινεζική λίγκα μπάσκετ.
Η Κινεζική Πρωτοχρονιά έγινε το 'φιτίλι'
Τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα κατεγράφησαν κοντά στην Κινεζική Πρωτοχρονιά, που είναι κινητή, καθώς ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης, μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Δηλαδή, το θέμα είναι σεληνιακό -με την πραγματική έννοια. Φέτος η Πρωτοχρονιά ήταν στις 25/1 -τότε μπήκαν στο Έτος του Αρουραίου. Είναι το πρώτο από τα 12 ζώα του κινεζικού ζωδιακού κύκλου (δηλαδή, θα ξαναέλθει μετά 12 χρόνια). Όχι ότι σε ενδιαφέρει, αλλά αφού το έψαξα και το βρήκα (δες κι εσύ αν θες) να σου πω ότι έχω γεννηθεί στη χρονιά του Λαγού.
Εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξίδεψαν για να περάσουν τις γιορτές (διάρκειας 15 ημερών) με τις οικογένειες τους. Μόνο από και προς την Κίνα. Βάλε και όλες τις άλλες ασιατικές χώρες, συν αυτές όπου ζουν μεγάλες κοινότητες Κινέζων. Τώρα έχεις και το 'πώς' της εξάπλωσης, παγκοσμίως, όχι όμως και το 'φταις', αφού κανείς δεν ήξερε τότε τη συμπτωματολογία.
Έχεις διαβάσει για το πώς η Ασία εποφθαλμιά να γίνει η νέα αυτοκρατορία του μπάσκετ. Με όσα κάνει τελευταία, αυτό θα το καταφέρει κομματάκι δύσκολα. H CBA (Chinese Basketball Association) 'έκλεισε' τη λίγκα για τις γιορτές, ενώ τα νούμερα που 'χαν προκύψει με κρούσματα του κορονοϊού παρέμεναν άγνωστα -όσο είχε τον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης η κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά χαμηλά, με τους κατοίκους της χώρας να μαθαίνουν τα ελάχιστα. Η ενημέρωση τώρα, των ξένων παικτών της λίγκας ήταν 'θα δούμε πώς θα πάει και θα σας ενημερώσουμε'. Οι ξένοι παίκτες της λίγκας που 'χαν επιστρέψει στις χώρες τους, είχαν όμως, καλύτερη πληροφόρηση για αυτό που οι επιδημιολόγοι σύντομα θα χαρακτήριζαν ως 'πανδημία'. Άρα υπήρχε ανησυχία. Την ίδια ώρα, ο ιός εξαπλωνόταν και στην Ευρώπη.
Έως τα μέσα του Φλεβάρη η συνθήκη ήταν το 'περιμένετε'. Είχαν ήδη θέσει κάποιες πιθανές ημερομηνίες επανεκκίνησης. Αρχικά ήταν μια στα τέλη του Μάρτη. Μετά πήγε αρχές του Απρίλη και τέλος στις 15/4. Υπολόγιζαν σε αυτές και την προετοιμασία που θα χρειαζόταν να κάνουν οι ομάδες, μετά την παύση εργασιών.
Όταν προέκυψε η πτώση σε κρούσματα (ελεγμένη πια από διεθνείς οργανισμούς) από τα μέσα έως το τέλος του Φλεβάρη, άρχισαν να ενημερώνουν τους παίκτες πως λίαν συντόμως θα έπρεπε να επιστρέψουν, καθώς θα συνεχιζόταν το πρωτάθλημα. Είχαν θέσει ως ημερομηνία επιστροφής την 15η του Μάρτη και ως προς αυτήν πίεζαν τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ώστε να είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση στις αρχές του Απρίλη. Τότε άρχισε το ξέσπασμα στην Ευρώπη, με τους ξένους παίκτες να αρνούνται να επιστρέψουν στην Κίνα.
Προς τα τέλη του Φλεβάρη, οι διοικούντες των οργανισμών άρχισαν να γίνονται πιεστικοί, ώσπου η λίγκα ανακοίνωσε ότι όποιος δεν εμφανιστεί στη χώρα και στις υποχρεώσεις του στις 15/3, προκειμένου να γίνουν τα τζάμπολ στις 6/4 (το υπόλοιπο της χρονιάς θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών) δεν θα αγωνιστεί ξανά στην Κίνα. Οι εκπρόσωποι των παικτών έλαβαν την 'προειδοποίηση' πως θα ρισκάρουν την απώλεια της άδειας τους, έως για 3 χρόνια, αν δεν υπακούσουν οι πελάτες τους. Από τους Έλληνες που εργάζονταν στην Κίνα δεν επέστρεψε κανείς, πλην του Μάνου Μανουσέλη, προπονητή των Shanghai Sharks, ο οποίος βρίσκεται ήδη εκεί. Δύο Αμερικανοί της ομάδας έχουν επίσης επιστρέψει.
Ουκ ολίγοι μη Κινέζοι παίκτες έχουν ήδη αιτηθεί το letter of clearance, αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στην κινεζική λίγκα και να αναζητήσουν αλλού δουλειά (έχε υπ όψιν σου πως χωρίς παιχνίδια πολλές ομάδες δεν πλήρωσαν μισθούς -τουλάχιστον εγκαίρως). Ουδείς το έχει πάρει. Η FIBA δηλώνει προς το παρόν ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και τις ανάγκες, αλλά επειδή το θέμα είναι περίπλοκο, μελετάται διαρκώς η ενδεδειγμένη λύση.
ΥΓ: Μόλις διάβασες για τις μεθόδους της επιτυχίας στην Κίνα. Αντιλαμβάνεσαι πως δύσκολα θα επιβληθούν οι ίδιες σε άλλες χώρες του πλανήτη -και ακόμα πιο δύσκολα θα είναι το ίδιο υπάκουοι οι πολίτες.