X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η Κίνα δεν έχει χρόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο

H Kίνα πλήττεται από φονικό τυφώνα, περιμένει δεύτερο μικρότερης ισχύος, ενώ στο Χονγκ Κονγκ δόθηκε εντολή για επέμβαση ένοπλης αστυνομίας, ώστε να κατασταλούν οι διαδηλώσεις με σύνθημα 'σώστε τα παιδιά μας'. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε μπει στην τελική ευθεία για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Διαδηλωτές επιστρέφει δακρυγόνο στους αστυνομικούς, στις εκτεταμένες διαδηλώσεις που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 AP PHOTO/VINCENT THIAN

Η Κίνα πρόκειται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ στο τέλος του τρέχοντος μήνα (31/8-15/9). Η Κίνα δεν έχει χρόνο να σκεφτεί τη διοργάνωση, αυτές τις ημέρες. Έχει επικεντρώσει σε άλλα, ζωτικής σημασίας θέματα.

Ο τυφώνας Λέκιμα είναι ο ένατος που πέρασε φέτος από την Κίνα. Έγινε ο πρώτος φονικός -μετά το 2014- και από την Παρασκευή 9/8 μέχρι σήμερα καταστρέφει ό,τι βρει στο πέρασμα του. Εκείνη την ημέρα άφησε την Ταϊβάν και μπήκε στα ανατολικά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου (μετά τις ΗΠΑ) και χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Τις τελευταίες ώρες κινείται προς τα βόρεια. Είναι ο πιο δυνατός τυφώνας που 'χει πλήξει την Κίνα, από το 2014 όταν ο Τυφώνας Καλμαέγκι διέλυσε το νησί Χαϊνάν, άφησε πίσω 11 νεκρούς και προκάλεσε ζημιές ύψους 3.93 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Channel News Asia περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (στις επαρχίες Ζεγιάνγκ -57.37 εκατομμύρια κάτοικοι-, Σαντόνγκ -95.79- και Ανχουέι -59.5), 625 πτήσεις από τα αεροδρόμια του Πεκίνου, της Σανγκάης, του Γκουανγκζού, της Σεζέν και του Τσενγκντού ακυρώθηκαν, δρομολόγια τρένων και λεωφορείων προς τα ηπειρωτικά αναβλήθηκαν, καλλιέργειες 'εξαφανίστηκαν', 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 αγνοούνται. Οι άνεμοι σημείωσαν ταχύτητα που έφτασε τα 220 χιλιόμετρα την ώρα. Το πιο βαρύ πλήγμα υπέστη η επαρχία Γιονγκιά, μετά την κατάρρευση φυσικού φράγματος από την καταρρακτώδη βροχή (160 χιλιοστά νερού, μέσα σε 3 ώρες). Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, οι ζημιές ανέρχονται στα 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η φωτογραφία είναι από δορυφόρο και δείχνει τους δυο τυφώνες που βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων

Σε ό,τι αφορά τις οκτώ πόλεις, στις οποίες θα διεξαχθεί το 2019 FIBA World Cup (Σανγκάη -26.43 εκατομμύρια κάτοικοι-, Πεκίνο -21.54-, Φοσάν -7.2-, Γουχάν -10.61-, Σενζέν -12.53-, Ντονγκουάν -8.2-, Νανζίνγκ -8.3- και Γκουανγκζού -14.9), η Σανγκάη δέχθηκε καταρρακτώδη βροχή για δυο μέρες, με 16.000 κατοικίες σε προάστια να εκκενώνονται και δρομολόγια τρένων να ακυρώνονται. Στη Σενζέν πλημμύρισαν τα πάντα, με τους ανέμους να 'χουν ταχύτητα 190 χιλιομέτρων την ώρα και τις αρχές να 'χουν σε ετοιμότητα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης (με 200 ομάδες διάσωσης να είναι στις επάλξεις).

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εξέπεμψε κόκκινο συναγερμό, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες ο τυφώνας Λέκιμα (κατηγορίας 4) αναμένεται να συναντηθεί με τον τυφώνα Κρόσα (κατηγορίας δυο), όπως και οι δύο κινούνται προς τα μεγαλύτερα νησιά βόρεια της Ιαπωνίας και πόλεις όπως το Κιότο.

O Tυφώνας Λέκιμα ήταν ο ένατος που πέρασε φέτος από την Κίνα και ο πρώτος φονικός, από το 2014 HAN CHUANHAO/XINHUA VIA AP

Κρουαζιερόπλοια που βρίσκονταν κοντά στην Σανγκάη άλλαξαν προορισμό και κατευθύνθηκαν προς το Χονγκ Κονγκ για να αποφευχθούν τραγωδίες. Βέβαια, το Χονγκ Κονγκ ζει το δικό του 'τυφώνα'. Όπως και το Σενζέν, όπου θα γίνουν παιχνίδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Να 'πέσουν' τα videos.

Κομβόι από οχήματα της ένοπλης αστυνομίας κατευθύνθηκε και στάθμευσε έξω από το Χονγκ Κονγκ, γιατί... μπορεί. H ένοπλη αστυνομία (People's Armed Police Force, εν συντομία PAPF) κατευθύνθηκε προς τα σύνορα της πόλης Σενζέν με το Χονγκ Κονγκ (τους χωρίζουν 25 χιλιόμετρα). Όπως αναφέρει το CGTN, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Συντάγματος (Law of the People's Republic of China on the People's Armed Police Force), η PAPF επεμβαίνει “στη διαχείριση εξεγέρσεων, διαταραχών, σοβαρά βίαιων εγκλημάτων τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων περιστατικών που διαταράσσουν την ειρήνη της κοινωνίας”. Εν προκειμένω είδε 'ενδείξεις τρομοκρατικής ενέργειας' στις διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ της δημοκρατίας, με συνθήματα όπως 'συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αλλά παλεύουμε για το μέλλον του σπιτιού μας' και 'σώστε τα παιδιά μας'. Μπορείτε να δείτε live εικόνες των εξελίξεων, στο Twitter με το hashtag #HongKongProtests.

Tα οχήματα στάθμευσαν στο χώρο που βρίσκεται και το γήπεδο, όπου πρόκειται να διεξαχθούν παιχνίδια για το 2019 FIBA World Cup.

Γιατί έχουν βγει στους δρόμους

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η Lam Cheng Yuet-ngor, επικεφαλής της κυβέρνησης του (ημιαυτόνομου) Χονγκ Κονγκ που απολαμβάνει το δόγμα “μια χώρα, δυο συστήματα”. Αυτό υπάρχει από τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του από τη Βρετανία στην Κίνα, το 1997 και προβλέπει ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που είναι άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα. Οι Δημοκρατικοί είχαν χαρακτηρίσει τη ψηφοφορία που έδωσε στην Τσενγκ το χρίσμα ως “απάτη”, καταγγέλλοντας πως είναι πλήρως ελεγχόμενη από το Πεκίνο.

To πλακάτ γράφει "θέλω να φωνάξω, θέλω να πηδήξω, ελπίζω πως το μέλλον του Χονγκ Κονγκ θα συνεχιστεί". Το στιγμιότυπο είναι από τις διαδηλώσεις που 'χουν ως κεντρικό σύνθημα το "Σώστε τα παιδιά μας" AP PHOTO/VINCENT THIAN

Κάτι που δεν θέλουν οι πολίτες, όπως αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στις οποίες προέβησαν για πρώτη φορά το 2017, όταν εξελέγη η Τσενγκ. Η αφορμή για το τελευταίο μαζικό αντικυβερνητικό κίνημα ήταν η πρόθεση να ψηφιστεί νόμος, σύμφωνα με τον οποίον οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ που θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες, θα εκδίδονται στην Κίνα, όπου θα δικάζονται. Συν αυτό, στα τέλη του Ιουλίου μια ειρηνική διαδήλωση εξελίχθηκε σε μάχη, όταν μέλη συμμορίας επιτέθηκαν διαδηλωτές. Έκτοτε επικρατεί χάος, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση βίας, διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το 8ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του πλανήτη και να διαδηλώνουν ειρηνικά στον κύριο χώρο του αερολιμένα (οι πτήσεις ακυρώθηκαν για τέσσερις μέρες) και πλέον να εμπλέκεται και ο στρατός.

Νοσοκόμοι και γιατροί φορούν καλλύματα στα μάτια, ως μέσο διαμαρτυρίας στη βαρβαρότητα της αστυνομίας, εις βάρος των διαδηλωτών -σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ. Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για την κατάχρηση δύναμης και την αμέλεια των αστυνομικών. AP PHOTO/KIN CHEUNG)
Διαδηλωτής κρατά νόμισμα που απεικονίζει καρικατούρα της Κάρι Λαμ, σε διαμαρτυρία που έγινε τις μέρες του ghost festival -έθιμο που στηρίζει την πεποίθηση πως οι πύλες της κόλασης θα ανοίξουν για ένα μήνα και τα φαντάσματα θα κυκλοφορούν στους δρόμους AP PHOTO/KIN CHEUNG
Η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα, προς τους διαδηλωτές που 'έκλεισαν' το Σάββατο κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ 'και δημιούργησαν πρόβλημα στην κυκλοφορία'. AP PHOTO/KIN CHEUNG
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν κώνους για να καλύψουν τα δακρυγόνα AP PHOTO/VINCENT THIAN

24MEDIA NETWORK