ΜΠΑΣΚΕΤ

Η γενναία μάχη του Ντέιβιντ Μπλατ

Ο Ντέιβιντ Μπλατ αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να δημοσιοποιήσει την σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχει. Η βοήθεια του γιατρού του Ολυμπιακού και το ισχυρό μήνυμα που έστειλε ο 60χρονος κόουτς στους ανθρώπους που έχουν πολλαπλή σκλήρυνση

Η γενναία μάχη του Ντέιβιντ Μπλατ
Ο Ντέβιντ Μπλατ του Ολυμπιακού στον αγώνα με την Γκραν Κανάρια για τη Euroleague 2018-2019 στη 'Γκραν Κανάρια Αρένα', Λας Πάλμας, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports

Δεν είναι εύκολο να παραδέχεσαι δημόσια ότι πάσχεις από μια σοβαρή ασθένεια. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ, ωστόσο, βγήκε μπροστά και με μια γενναία δήλωση δημοσιοποίησε το πρόβλημα υγείας από το οποίο πάσχει: Πρωτοπαθής Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Είναι μια από τις 4 βασικές μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η ασθένεια.

Ο 60χρονος προπονητής αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να μιλήσει ανοιχτά για την υγεία του. Κάθε άνθρωπος, όταν φτάνει σε αυτό το σημείο, έχει συνειδητοποιήσει την κατάστασή του, όντας δημόσιο πρόσωπο, απαντάει σε όλου του είδους τα ερωτήματα και βέβαια αποτελεί σημείο αναφοράς και για άλλους ανθρώπους, που επίσης πάσχουν από την ίδια ασθένεια.

Όλα αυτά ο Μπλατ τα πέτυχε γράφοντας την ανακοίνωσή του, στην οποία υπογράμμισε τα εξής:

“Μερικές φορές η ζωή σου ‘πετά’ πράγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν εξήγηση, νόημα ή λόγο. Αυτές είναι οι στιγμές που σε αναγκάζουν να αναγνωρίσεις πως πρέπει να κάνεις επιλογές που θα δοκιμάσουν τον πραγματικό χαρακτήρα σου.

Πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκα με PPMS (Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση). Αυτή η ασθένεια έχει πολλές μορφές και εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο μπορεί και πραγματικά αλλάζει με πολλούς τρόπους την ποιότητα σου και την ικανότητά σου να κάνεις ακόμη και τις βασικές λειτουργίες με τρόπους που πάντα σου φαίνονταν φυσιολογικοί.

Όταν ξεπέρασα το αρχικό σοκ και τον πόνο του να καταλάβω πως θα άλλαξε και θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή μου από εδώ και πέρα, αποφάσισα πως δεν επρόκειτο να παραδοθώ σε τίποτα. Το μόνο που θα έκανα θα ήταν να προσαρμοστώ και να βρω νέους τρόπους να συνεχίσω τη ζωή μου όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Το πρώτο που έκανα ήταν να ανατρέξω στην μπασκετική προπονητική μεθοδολογία αναφορικά με το πως να λύνεις και να ξεπερνάς τις δυσκολίες. Η δική μου διαδικασία έχει τρία βήματα. 1) Ποιο είναι το πρόβλημα; 2) Γιατί συνέβη; 3) Πως το διορθώνουμε;

Λοιπόν, το πρόβλημα είναι το PPMS, το οποίο στη δική μου περίπτωση και ηλικία εκδηλώνεται αρχικά με αδυναμία στα πόδια. Κούραση, ισορροπία και δύναμη είναι πραγματικά θέματα για εμένα. Έχω ξεκινήσει ειδική αγωγή ενδυνάμωσης και ισορροπίας, καθώς και κολύμβηση και υδρόβιες ασκήσεις, προκειμένου να βελτιώσω τη συνολική σωματική μου κατάσταση και να βοηθήσω τη μυϊκή ευλυγισία και την κίνηση. Προσπαθώ να είμαι περισσότερο ενεργός, ακόμη και όταν πρόκειται για απλές κινήσεις, έτσι ώστε να μην επιτρέπω στους μυς να συσπώνται. Προκαλώ τον εαυτό μου να κάνει απλές λειτουργίες, οι οποίες είναι εύκολες για τους περισσότερους, αλλά πλέον πολύ απαιτητικές τις περισσότερες φορές για εμένα. Δουλεύω. Συντηρώ και απαιτώ περισσότερα από τον εαυτό μου, όχι λιγότερα.

Γιατί συνέβη; Ο λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος να υποφέρει από αυτή την ασθένεια είναι άγνωστος. Καθώς δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία ή εξήγηση, αυτό που του μένει είναι να αποδεχθεί πως είναι ότι είναι και να εστιάσει στο πως θα κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις διαθέσιμες ‘πηγές’ για να βελτιώσει την κατάστασή του. Από σήμερα και στο μέλλον… Είναι εύκολο να πέσεις σε κατάθλιψη και σωματικό λήθαργο. Αυτή η μάχη είναι πραγματική και συνεχής και αδιάκοπη, καθώς δεν υπάρχει γιατρειά για την ασθένεια αυτή. Όμως, δεν είναι θανατηφόρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις και πρέπει να δώσουν τις δικές τους μάχες. Όλοι πρέπει να έχουν το κουράγιο και την αποφασιστικότητα να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια, να προχωρήσουν μπροστά και να ζήσουν μια ζωή με τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα. Ξεχάστε το ‘γιατί’ σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί. Επικεντρωθείτε στο μετά.

Πως το διορθώνουμε; Πάμε στην δουλειά. Κάνουμε ένα πλάνο. Δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα. Κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά. Προσαρμοζόμαστε, διαφοροποιούμε και ψάχνουμε τρόπους να βελτιωθούμε ή να διατηρηθούμε. Επιμορφωνόμαστε. Βρίσκουμε ανθρώπους που μπορούμε να το μοιραστούμε και να μας βοηθήσουν. Είμαστε ανοικτοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με εκείνους που προσπαθούν να λάβουν γνώση. Δεν κρυβόμαστε, ούτε φεύγουμε ντροπιασμένοι από την αντίληψη της ευαισθησίας. Είμαι ευλογημένος με την στήριξη τόσων καλών και αγαπημένων ανθρώπων. Εκείνων που η συμπαράσταση και η βοήθεια με κάνουν να συνειδητοποιώ πως ακόμη και στις μέρες που δείχνω και λειτουργώ διαφορετικά, παραμένω ο ίδιος άνθρωπος. Εκείνων που δεν με αφήνουν να το ξεχάσω αυτό, ούτε όταν είμαι λίγο ‘πεσμένος’ ψυχολογικά ή αποκαρδιωμένος. Το να λυπάσαι τον εαυτό σου δεν σου προσφέρει τίποτα, αντιθέτως καλλιεργεί και ενθαρρύνει μια κατιούσα πορεία από την οποία είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανέβεις.

Είμαι προπονητής και δουλειά μου είναι να ηγούμαι, να διδάσκω και να εμπνέω πολλούς ανθρώπους. Το ότι δεν είμαι τόσο ευκίνητος ή ενεργός δεν επηρεάζει τη νοητική μου ικανότητα στο να κάνω αυτά τα πράγματα. Είμαι τυχερός. Έχω σπουδαίους γιατρούς, προπονητές, φυσικοθεραπευτές και διοίκηση, που δέχονται τις δυσλειτουργίες μου και με βοηθούν να τις ξεπεράσω. Πως είναι δυνατόν να παραπονεθώ; Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ και δεν θα το κάνω. Θα ήταν χαμένη ενέργεια και από τη στιγμή που ζητώ από τους παίκτες μου και το σταφ να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, πρέπει να ζητήσω ή πιο σωστά να απαιτήσω από τον εαυτό μου να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Ο σπουδαίος, Τζον Γούντεν, είπε κάποτε: ‘Τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να πάνε τα πράγματα’. Η κατάστασή μου δεν είναι… πικνίκ, αλλά πολλοί περνούν δυσκολότερα. Είναι ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ποτέ, ποτέ, μα ποτέ να μην παραδίδονται ή να μην εγκαταλείπουν”.

Η βοήθεια του γιατρού του Ολυμπιακού

Ο Μπλατ είχε αργήσει να έρθει πέρσι στην Αθήνα, αφού ήταν καθηλωμένος στο Τελ Αβίβ, λόγω μιας επέμβασης στην σπονδυλική στήλη. Αυτό νόμιζαν οι γιατροί στο Ισραήλ ότι θα έλυνε το πρόβλημα του. Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Όταν ο γιατρός του Ολυμπιακού, Θεοφάνης Τσαβίσης, μελέτησε τις εξετάσεις του, παρότρυνε τον Αμερικανοϊσραηλινό κόουτς να ψάξει διαφορετικά την κατάσταση της υγείας του. Και τότε ανακαλύφθηκε η πραγματική ασθένεια.

Ο Μπλατ αντέδρασε με παροιμιώδη ψυχραιμία, αφού δεν θέλησε να διαταράξει την ηρεμία της ομάδας με το δικό του πρόβλημα. Έδωσε μεγάλη βάση στις συμβουλές του γιατρού κι έχει μπει πλέον σε ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης της ασθένειας, η οποία δεν γιατρεύεται, μπορεί όμως να καθυστερήσει η επιδείνωσή της, μέσω της φαρμακευτικής αγωγής.

Αυτό, που θέλησε ο Μπλατ να κάνει σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να κατεβάσει το κεφάλι του. Μαζί με τους ανθρώπους που τον αγαπούν, αλλά και τον Ολυμπιακό στο πλευρό του, πιστεύει ότι θα βγαίνει νικητής κάθε μέρα από τη μάχη του με την ασθένεια. Η δήλωσή του προκάλεσε κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπό του. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν η πρώτη που του ευχήθηκε “μείνε δυνατός” και ακολούθησαν κι άλλα μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης από φίλους και (αγωνιστικούς) αντιπάλους.

Αλλά και η ένωση παικτών της Ευρωλίγκας, του έστειλε μήνυμα: “Μην τα παρατήσεις ποτέ, μείνε θετικός”.

Είναι προφανές ότι ο κόσμος του μπάσκετ θα συμπαρασταθεί στον κόουτς του Ολυμπιακού με θέρμη. Αυτονόητο ότι έχει την απόλυτη στήριξη της ΚΑΕ, αλλά νομίζουμε ότι πιο πολύ απ’ όλα μετράει αυτό-καθ’ αυτό το μήνυμα του ίδιου του Μπλατ, σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας. Κι εκεί πρέπει όλοι να του βγάλουμε το καπέλο.