Η Ευρωλίγκα τρομάζει με το άγνωστο
Πιο πολύ κι από το σχεδόν παρανοϊκό τέλος της τωρινής σεζόν, τις ομάδες της Ευρωλίγκας τις τρομάζει το άγνωστο της νέας χρονιάς. Το παράδειγμα της Μακάμπι που χάνει 10-12 εκατομμύρια, αν κλείσουν οι πόρτες...
Σχεδόν 5 ώρες συζητούσαν την Πέμπτη, ο Τζόρντι Μπερτομέου κι οι εκπρόσωποι των μετόχων της Ευρωλίγκας. Η συμφωνία με την Ένωση Παικτών (ELPA) για την περικοπή των συμβολαίων λόγω του κορονοϊού, το σχέδιο για την επανέναρξη και το τελείωμα της σεζόν, αλλά και ο προβληματισμός για τη νέα χρονιά έχουν κάνει πραγματικούς μαραθώνιους αυτές τις τηλεσυσκέψεις. Οι περισσότεροι αποχωρούν από τις οθόνες τους με πονοκέφαλο.
Ο Μπερτομέου, περιχαρής, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με την ELPA προβλέπει περικοπές 15% στα συμβόλαια σε περίπτωση που έχουμε μπάσκετ μέσα στο καλοκαίρι (αν ευοδωθεί δηλαδή το σχέδιο για την επανεκκίνηση) ή 20% εφόσον μπει οριστικά τελεία και παύλα στις 24 Μαΐου. Τότε είναι η καταληκτική ημερομηνία, για το αν θα δούμε ή όχι τα 54 ματς που απομένουν για τη λήξη της κανονικής περιόδου, καθώς και το Final Eight, όπως τροποποιήθηκαν τα πλέι-οφ και το Final Four. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν (ύφεση της πανδημίας, κανονική ροή των αεροπορικών πτήσεων και πρωτίστως έγκριση των εθνικών κυβερνήσεων), οι ομάδες θα μπουν σε καραντίνα (29/5-11/6, αν κριθεί απαραίτητο), θα κάνουν προετοιμασία 3 εβδομάδων (12/6-2/7) και στις 4 Ιουλίου θα μπουν σε αγωνιστική δράση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 26 του μηνός.
Θα δούμε, λοιπόν, τους αγώνες της φετινής χρονιάς εν μέσω καλοκαιριού; Και με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο παίκτες που θα διεκδικούν την Ευρωλίγκα με το ένα κλαμπ, τον επόμενο μήνα να ανήκουν στην ομάδα που προσπαθούσαν να νικήσουν; Δεν είναι τόσο λογικό, όμως έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, τίποτε δεν συμβαδίζει με τη λογική. Καταργήθηκε ήδη στην καθημερινότητά μας, νομίζω ότι κι ο αθλητισμός δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Να… σηκώσει το χέρι του
Εδώ βέβαια ισχύει ότι “όποιος πιστεύει ότι αυτό το σχέδιο έχει ελπίδες πραγματοποίησης, να σηκώσει το χέρι του”. Με τα τωρινά δεδομένα, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πως σε έναν μήνα όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί και ότι στα μέσα Ιουνίου οι 18 ομάδες της Ευρωλίγκας θα βρεθούν σε μια πόλη (αυτός ο σχεδιασμός έχει προκριθεί) και θα βγάλουν το πρόγραμμα μέσα σε 3 εβδομάδες.
Έστω και μία να έχει πρόβλημα, όλα τινάζονται στον ‘αέρα’. Οι πιθανότητες να τα δούμε όλα αυτά να εξελίσσονται, μοιάζουν απειροελάχιστες. Ακόμη κι αν ο Μπερτομέου, για ευνόητους λόγους, θέλει να εξαντλήσει όλον τον χρόνο (και κάθε ενδεχόμενο) να σώσει τη σεζόν, στο μυαλό των περισσοτέρων, όπως γράφαμε την Τετάρτη, θεωρείται τελειωμένη. Και όλοι σχεδόν σκέφτονται την επόμενη.
Τον Μάικ Τζέιμς τον ρωτήσατε;
Αν, βέβαια, η χρονιά διακοπεί οριστικά (χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή), τότε τα κλαμπ θα γλιτώσουν το 20% των συμβολαίων, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν Ευρωλίγκα και ELPA. Ο Μάικ Τζέιμς, πάντως, δεν είχε ενημερωθεί. Μόλις τα νέα έγιναν γνωστά, ο Αμερικανός, που έχει μια… ευαισθησία στα θέματα πληρωμών, τουίταρε τις αντιρρήσεις του:
Κάποιοι προσπάθησαν να του εξηγήσουν, όμως ο Τζέιμς δεν είναι από εκείνους που δέχονται μαθήματα (φαίνεται και στο γήπεδο). Τις προάλλες τσακωνόταν με τους οπαδούς όλων των ομάδων, επειδή κατά τη γνώμη του ομάδες κολοσσοί της Ευρωλίγκας είναι μόνο η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και η Φενέρμπαχτσε.
Αλλά δεν είναι μόνο ο Τζέιμς που διαφωνεί με τις μειώσεις. Υπάρχουν και ομάδες που θεωρούν λίγο το 20%. Στην τηλεσύσκεψη της Πέμπτης υπήρξαν τέτοιες φωνές. Πάντως, το 20% είναι το μίνιμουμ των περικοπών. Κάποιες ομάδες, άλλωστε, μπορεί να έχουν πληρώσει ήδη το 80% των συμβολαίων. Κι άλλες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν αυτό το ποσό.
Ο φόβος της νέας χρονιάς
Είτε έτσι, με οριστικό λουκέτο, είτε αλλιώς, με το μικρό ενδεχόμενο υλοποίησης του σεναρίου για μπάσκετ τον Ιούλιο, η χρονιά θα τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, η διοργάνωση θα έχει δεχθεί τεράστια πλήγματα. Κάπως έτσι, η νέα σεζόν τρομάζει ακόμη περισσότερο. Η πιθανότητα να αρχίσουν οι αγώνες με κλειστά γήπεδα δεν είναι καθόλου μακριά. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο, ναι μεν διατηρεί ‘ζωντανά’ τα έσοδα από την τηλεόραση, όχι όμως και από τα εισιτήρια διαρκείας.
Τις προάλλες σημειώναμε ότι το 30% του μπάτζετ της Ζαλγκίρις Κάουνας προέρχεται από τα sold-out στη ‘Ζαλγκίριο Αρένα’. Σε έναν προϋπολογισμό 11-12 εκατομμυρίων, τα 3-4 εξ αυτών προέρχονται από τους ίδιους τους φιλάθλους. Στη Μακάμπι, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, σε σχέση με τις απώλειες που θα έχει το κλαμπ αν κλείσουν οι πόρτες της ‘Μενόρα Μιταφτσίμ Αρένα’. Ο προϋπολογισμός της ομάδας, περίπου 23 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, έχει ως βασικό έσοδο τα 9.000 διαρκείας και τα 1.500 εισιτήρια τα οποία διατίθενται σε κάθε ματς (και γίνονται ανάρπαστα, ειδικά όταν η ομάδα πηγαίνει καλά). Περίπου τα μισά χρήματα του μπάτζετ (10-12 εκατομμύρια), προέρχονται απ’ αυτήν τη διαδικασία!
Καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι ήδη το πλήγμα για τη Μακάμπι, αφού σε περίπτωση διεξαγωγής της χρονιάς κεκλεισμένων των θυρών, δεν ξέρει αν θα μπορέσει να πουλήσει διαρκείας! Λίγο πολύ, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα περισσότερα κλαμπ. Ορισμένα, όμως, σε τεράστιο βαθμό. Αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια, θα πρέπει άρδην να αναθεωρήσουν τα μπάτζετ και να κάνουν πολύ μεγάλες περικοπές σε συμβόλαια παικτών που βρίσκονται εν ισχύ. Εκτός αν οι ιδιοκτήτες βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τη χασούρα, κάτι που δεν… προβλέπεται.
Με αυτά τα δεδομένα, ο φόβος για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη σεζόν είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ειδικά από τη στιγμή που σε επιστημονικό επίπεδο δεν έχουμε καταλήξει ακόμη για τη φαρμακευτική αγωγή, πολύ περισσότερο για το εμβόλιο του κορονοϊού…