Η Ευρωλίγκα έχει χρέος 5.000.000 σε Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό
Σε 2.5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ομάδα υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή το χρέος της Ευρωλίγκας σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η αναπόφευκτη απόφαση της διακοπής, το δάνειο της Endeavor (μητρική εταιρεία της IMG) και το -30% στο μπάτζετ όλων των ομάδων.
Να συμφωνήσουμε σε κάτι. Οι αποφάσεις που μπορούσαν να ληφθούν τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη της Ευρωλίγκας ήταν δυο. Ή θα συνεχιζόταν η διοργάνωση ή όχι. Δεν υπήρχε κάτι άλλο, ενδιάμεσο. Το λέμε αυτό, γιατί διαβάζοντας τα σχόλια (και πριν και μετά τη συνέλευση των μετόχων), το συμπέρασμα ήταν το ίδιο. Λάθος το ένα, λάθος και το άλλο. Δεν γίνεται. Όπως, βέβαια, δεν γίνεται μετά τη διακοπή της χρονιάς, να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε σημειώσει ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου βρισκόταν μπροστά στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής του. Την επομένη, η μαδριλένικη εφημερίδα 'AS' αποκάλυψε ότι θα έριχνε το 'μπαλάκι' στις ομάδες. Με ψηφοφορία, στην οποία έφτανε σχετική πλειοψηφία (6-5) για να συνεχιστεί η διοργάνωση. Ανεξαρτήτως αν ίσχυε ή όχι η συγκεκριμένη πληροφορία (λέγεται ότι διέρρευσε επίτηδες, ώστε να αποτυπωθεί το κλίμα πριν από τη συνέλευση), δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο. Η εισήγηση του Μπερτομέου ήταν να διακοπεί η σεζόν.
Ο πρόεδρος και CEO της Ευρωλίγκας, παρότι ήταν διατεθειμένος να εξαντλήσει τα περιθώρια για την ολοκλήρωση της σεζόν, συνειδητοποίησε (όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του μετά τη συνέλευση των μετόχων) δυο πράγματα:
- Τα εμπόδια ήταν πολύ μεγαλύτερα, για να ξεπεραστούν όλα μαζί στο τέλος Ιουνίου. Κυρίως, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης της πανδημίας του κορονοϊού από χώρα σε χώρα. Ναι, μεν, η διασπορά του ιού βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο, μια ενιαία αντιμετώπισή του δεν υπάρχει. Με δεδομένη, μάλιστα, την αδυναμία μετακίνησης αυτήν τη στιγμή για τις ρωσικές ομάδες, υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα που θα χρειαζόταν παράταση για τη λήψη της τελικής απόφασης
- Το να πήγαινε η ολοκλήρωση της σεζόν τον Αύγουστο, θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στις προετοιμασίες των ομάδων και στην έναρξη της νέας χρονιάς. Η Ευρωλίγκα δεν έχει τη δυνατότητα να... κόψει αγώνες, όπως μπορεί το ΝΒΑ, που αν ξεκινήσει, όπως λένε, τον Δεκέμβριο, θα έχει μικρότερη διάρκεια (όπως συνέβη στη σεζόν του λοκ-άουτ το 1998-1999)
Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε το εγγενές πρόβλημα για τη συνέχιση της Ευρωλίγκας. Δεν είχε βγει η οκτάδα, ώστε να γίνει ένα ωραίο (και σύντομο) Final-Eight, που θα πρόσφερε την ολοκλήρωση της σεζόν, ουσιαστικά χωρίς προβλήματα. Έπρεπε να διεξαχθούν και οι 54 αγώνες της κανονικής περιόδου σε διάστημα δυο εβδομάδων. Όσοι υποστηρίζουν ότι με τις ομάδες αδρανείς για δυο μήνες, ήταν δυνατό να παίξουν 3 ματς μέσα στην εβδομάδα (χωρίς να ελλοχεύουν τραυματισμοί), δύσκολα καταλαβαίνουν την πραγματικότητα. Μια μεσοβέζικη λύση θα ήταν η Ευρωλίγκα να κηρύξει την περαίωση της κανονικής περιόδου με βάση τη βαθμολογία της 24ης αγωνιστικής, ώστε να γίνουν τα ματς των '8', όμως κάτι τέτοιο θα συναντούσε ένα σωρό αντιρρήσεις, ενστάσεις και αμφιβολίες για το νόμιμο της απόφασης.
Η ζημιά είναι αναπόφευκτη
Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι οι περισσότερες ομάδες δεν ήθελαν να συνεχιστεί η χρονιά. Με εξαίρεση τα ισπανικά κλαμπ και την πρωτοπόρο Εφές, δύσκολα η συνέχεια της σεζόν να έβρισκε... θερμούς υποστηρικτές. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι είχαν συμβιβαστεί με την απώλεια ενός σημαντικού μέρους των εσόδων τους. Ο Μπερτομέου, στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη συνέλευση των μετόχων, είπε ότι η Ευρωλίγκα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, απέναντι στις ομάδες.
Χωρίς τη διεξαγωγή του φιλέτου της διοργάνωσης (πλέι-οφ, Final Four), δηλαδή το διάστημα που αυξάνονται τα έσοδα, είναι προφανές ότι θα πέσει 'μαχαίρι'. Αν πιστέψουμε τα όσα είχαν ειπωθεί πριν από 5 χρόνια, για τη συμφωνία IMG-Εuroleague, τα 63.000.000 ευρώ που θεωρητικά προσφέρει η εταιρεία-partner της Ευρωλίγκας, θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε λόγω του COVID-19.
Ναι, μόνο που δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει με τη συγκεκριμένη 10ετή σύμβαση, την ώρα που οι ειδήσεις για την εταιρεία Endeavor στην οποία ανήκει η IMG (μαζί με το UFC και την WME, εταιρεία που ειδικεύεται στο αθλητικό θέαμα), δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Από το UFC, η ζημιά της Endeavor υπολογίστηκε σε 150.000.000 δολάρια. Για να αντεπεξέλθει η εταιρεία, αναγκάστηκε να δανειστεί 260.000.0000 δολάρια (με επιτόκιο 11%, που υποδηλώνει σχεδόν πτώχευση), ενώ έκανε παύση πληρωμών και ετοιμάζεται να απολύσει το 20% των 7.500 υπαλλήλων της ανά τον κόσμο. Ήδη, από την 1η Μαΐου, ο πρόεδρος της Endeavor, Μαρκ Σαπίρο, ανακοίνωσε ότι περικόπτει τις ετήσιες αποδοχές του κατά 50% (με περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων πάντως, δεν νομίζουμε να αντιμετωπίσει πρόβλημα). Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα, καθώς έχουν επίπτωση στην IMG.
Όλοι ετοιμάζονται για μείωση 30%
Επί του πρακτέου. Η Ευρωλίγκα χρωστάει αυτήν τη στιγμή χρήματα στις ομάδες, που αφορούν το 40% των τηλεοπτικών συμβολαίων, τις όποιες χορηγίες της διοργάνωσης και τα χρήματα του αγωνιστικού κομματιού (μπόνους νικών). Για τις δυο ελληνικές ομάδες, η οφειλή υπολογίζεται σε περίπου 2.500.000 ευρώ, για κάθε μία. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστούν κι οι απώλειες από τη διακοπή της σεζόν στα έσοδα που έχουν οι ομάδες από εισιτήρια και δικές τους χορηγίες. Ο τελικός υπολογισμός ακόμη δεν μπορεί να γίνει, καθώς τώρα ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες ένθεν και ένθεν.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι ένα -30% στο μπάτζετ της νέας χρονιάς αναμένεται να είναι η πραγματικότητα για όλους. Μεγάλους και μικρούς της διοργάνωσης, αφού οι ζημιές είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν. Σε αυτήν την πραγματικότητα, πρέπει να προσαρμοστούν άπαντες και κυρίως οι... ατζέντηδες, που θεωρούν ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται διάφορα μοντέλα για τη νέα χρονιά. Οι ομάδες φτιάχνουν σχέδια με κεκλεισμένων των θυρών αγώνες, αλλά και εναλλακτικές λύσεις, με ένα μέρος των εξεδρών γεμάτο, ώστε να μη χαθούν ολότελα τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας. Ωστόσο, αυτό το -30% σε όλους τους προϋπολογισμούς θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο.
ΥΓ: Εύκολο είναι να λες "φεύγω" από την Ευρωλίγκα. Δύσκολο είναι να το πραγματοποιείς. Επίσης, να θυμίσουμε ότι η σεζόν στο BCL θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με τις 8 ομάδες (αφού θα γίνουν και δυο επαναληπτικοί αγώνες) να παίζουν για το τρόπαιο. Τους αγώνες θα μεταδώσει η ΕΡΤ, η οποία έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα της διοργάνωσης για 490.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα, τα δικαιώματα της Euroleague κοστίζουν 11.000.000!