Η Ευρωλίγκα μοιράζει χρήμα αλλά και ανησυχεί για τη διοργάνωση
Η αναδιανομή των μπόνους για την κατάταξη των ομάδων στην Ευρωλίγκα, έχει και έξτρα χρήματα φέτος, τα οποία αντιστοιχούν σε πάγια εγγυημένα έσοδα. Διαβάστε την ανάλυση των χρημάτων αλλά και τις έντονες ανησυχίες για την έξαρση της επιδημίας.
Η Ευρωλίγκα αποφάσισε να ανοίξει το πουγκί της και να μοιράσει χρήμα στις ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Η περυσινή χασούρα, λόγω της ακύρωσης της σεζόν, συν τα μειωμένα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας της φετινής που θα αρχίσει (και μάλλον θα τελειώσει) χωρίς θεατές, έχουν ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο της διοργανώτριας αρχής, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των 18 κλαμπ.
Όπως είναι γνωστό από την συνέλευση του Ιουλίου, μόνο για τη χρονιά που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, η Ευρωλίγκα αποφάσισε να διανείμει στις ομάδες το 79% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αντί για το 54% που έδινε μέχρι πέρυσι. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι για του χρόνου το ελληνικό συμβόλαιο υπολογίζεται στο ύψος των 10.500.00 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς τη σημαντική αύξηση που προβλέπεται για τους Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό.
Η Euroleague είχε αποφασίσει και την αλλαγή των μπόνους, με βάση τις επιτυχίες κάθε ομάδας. Κατάργησε, δηλαδή, την πριμοδότηση των νικών (35.000 ευρώ στην κανονική περίοδο και 70.000 στα πλέι-οφ) και δημιούργησε ένα σύστημα παγίων εσόδων λόγω συμμετοχής, συν έξτρα ποσά ανάλογα με την κατάταξη κάθε ομάδας από τη 14η θέση και ψηλότερα. Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η σέρβικη ιστοσελίδα Nova.rs, επικαλούμενη πηγές από την ίδια τη διοργανώτρια αρχή. Η πληροφόρηση των Σέρβων ήταν σωστή, τα ποσά που αναφέρονται είναι σωστά. Όχι… όλα, όμως.
Σύμφωνα με τους Σέρβους, οι 11 ομάδες που είναι και οι μέτοχοι της διοργάνωσης θα εισπράξουν από 1.500.000 ευρώ, ως εγγυημένο ποσό συμμετοχής. Οι υπόλοιπες 7 θα πάρουν από 500.000 ευρώ. Αυτό το δεύτερο σκέλος δεν είναι σωστό. Δεν γίνεται, δηλαδή, να μοιραστούν 16.500.000 ευρώ στις ομάδες με το εγγυημένο συμβόλαιο, ούτε άλλα 3.500.000 στις 7 υπόλοιπες. Η Ευρωλίγκα θα δώσει μεν ένα πάγιο ποσό, το οποίο όμως θα προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο και θα έχει άμεση σχέση με το τηλεοπτικό συμβόλαιο κάθε χώρας.
Κι επειδή η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα, Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός έχουν και “υψηλό” πάγιο. Όχι βέβαια 1.500.000 ευρώ, όπως έγραψε η σέρβικη ιστοσελίδα. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα είχαν ανοίξει σαμπάνιες τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο ΣΕΦ. Αντίθετα, οι Σέρβοι είχαν σωστά τα μπόνους που ισχύουν για την κατάταξη και τα οποία έχουν συγκεκριμενοποιηθεί από τη 14η θέση και προς τα πάνω, με τον ακόλουθο τρόπο.
- 14η θέση: 150.000 ευρώ
- 13η θέση: 200.000 ευρώ
- 12η θέση: 250.000 ευρώ
- 11η θέση: 300.000 ευρώ
- 10η θέση: 350.000 ευρώ
- 9η θέση: 400.000 ευρώ
- 8η θέση: 450.000 ευρώ
- 7η θέση: 500.000 ευρώ
- 6η θέση: 550.000 ευρώ
- 5η θέση: 600.000 ευρώ
- 4η θέση: 650.000 ευρώ
- 3η θέση: 750.000 ευρώ
- 2η θέση: 850.000 ευρώ
- 1η θέση: 1.500.000 ευρώ
Με την επιφύλαξη της οριστικής επιβεβαίωσης των ποσών, βλέπουμε ξεκάθαρα την επιθετική οικονομική πολιτική της Ευρωλίγκας, που αποφασίστηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις απώλειες λόγω της πανδημίας. Κι ο δεύτερος, μοιάζει με μια προσπάθεια να εμφανιστεί η διοργάνωση ως η κυρίαρχη στην Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, το Basketball Champions League της FIBA προσεταιρίστηκε μια σειρά από ομάδες που συμμετείχαν στο Eurocup, με δέλεαρ τα χρήματα. Η Ευρωλίγκα έρχεται με τη σειρά της να δείξει ότι στο κορυφαίο επίπεδο είναι αυτή που ελέγχει τα πράγματα.
Η συγκυρία του κορονοϊού υποχρέωσε τις αλλαγές στη διανομή των χρημάτων, ώστε να καλυφθεί ένα κομμάτι από τα χαμένα έσοδα της χρονιάς που πέρασε κι εκείνης που έρχεται. Αν δεν έχουμε κάνει λάθος στους υπολογισμούς, συνολικά η Ευρωλίγκα είναι αποφασισμένη φέτος να διαθέσει γύρω στα 40-45 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες της, χρήματα τα οποία αναλύονται ως εξής:
- 30.000.000 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (με την αναθεώρηση προς τα πάνω του ποσοστού των ομάδων)
- Τα υπόλοιπα 15.000.000 θα έρθουν από τον υπολογισμό των πάγιων εσόδων, συν τα μπόνους για την τελική κατάταξή τους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις δυο ελληνικές ομάδες; Ότι τα εγγυημένα έσοδά τους θα φτάσουν κοντά στα 4.000.000 ευρώ (για την κάθε μία), ένα πολύ σημαντικό ποσό, ειδικά για την εποχή που βιώνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά και τις συγκυρίες οι οποίες προέκυψαν, λόγω της πανδημίας. Προφανώς, τόσο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, όσο και στον Ολυμπιακό περιμένουν την υλοποίηση όλων αυτών των αποφάσεων, για να δουν αν πράγματι στο ταμείο τους θα μπουν τόσα χρήματα.
Η Ευρωλίγκα θέλησε πάντως να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν πιο πολλά κλαμπ. Το σύστημα της πριμοδότησης μόνο των νικών (κι εν συνεχεία των 4 του Final Four) ευνοούσε αποκλειστικά τα μεγάλα κλαμπ, που έκαναν έτσι κι αλλιώς έναν αριθμό πολλών νικών, ενώ είχαν πάντα μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν στην 4άδα. Με το καινούργιο σύστημα, δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε ομάδες εκτός οκτάδας να έχουν οικονομικό αντίκρισμα από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση. Θυμίζουμε ότι μόνο για τη νέα σεζόν έχει γίνει πιο χαλαρό το financial fair play, το οποίο θα ισχύσει και δεν θα έχει το ίδιο αυστηρό πλαίσιο με τα περυσινά δεδομένα (να καλύπτεται, δηλαδή, από τα έσοδα κάθε ομάδας το 60% του συνολικού μπάτζετ).
Η απόφαση να ισχύσουν όλα αυτά μόνο για του χρόνου είναι ειλημμένη, αν και δεν αποκλείεται το σύστημα της πριμοδότησης να γίνει μόνιμο και για τα επόμενα χρόνια.
Η ανησυχία για την πανδημία
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Ευρώπη με τη νέα έξαρση της πανδημίας δεν είναι ενθαρρυντική. Όπως έχουμε γράψει, η Ευρωλίγκα δεν σκέφτεται καν τη διακοπή ή ακύρωση της σεζόν όπως έκανε φέτος και θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για συνεχόμενη ροή αγώνων από την 1η Οκτωβρίου και μετά. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση (ή τηλεδιάσκεψη, αν δεν μπορούν κάποιοι ή όλοι να παραβρεθούν), ώστε να τεθούν επί τάπητος τα διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση του Covid-19, αλλά και την κανονική διεξαγωγή της διοργάνωσης που σταμάτησε τον περασμένο Μάρτιο.
Υπάρχουν ερωτήματα για τα ταξίδια, τις συνθήκες κάθε χώρας ξεχωριστά, ενδεχομένως και τους όρους που θα βάλει η Ευρωλίγκα για να μην εκτίθενται οι ομάδες σε πιθανή μόλυνση από τον ιό. Είναι πιθανόν να δοθεί σύσταση για πτήσεις-τσάρτερ (κάποιες ομάδες διαθέτουν ιδιωτικά αεροπλάνα, άλλες συνεργάζονται με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες) και να προκύπτει υποχρεωτικά αρνητικό τεστ για κάθε μέλος της αποστολής που θα ταξιδεύει για τους αγώνες.
Όλα θα τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση. Η χρησιμοποίηση ουδέτερων γηπέδων για αποφυγή ταξιδιού σε χώρες με μεγάλη έξαρση είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρωλίγκα πιθανή διάδοση του Covid-19 σε μια ομάδα. Προφανώς, όσοι προσβληθούν από κορονοϊό δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες και θα μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αν είναι ένας-δύο παίκτες, προφανώς το πρόβλημα δεν θα είναι μεγάλο. Αν όμως μια ομάδα δεν προλάβει να απομονώσει κρούσματα κι έχει περισσότερες απώλειες στο ρόστερ της, τότε τι θα συμβεί;
Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει η διοργάνωση. Η UEFA, που προηγείται καθώς έχουν αρχίσει ήδη τα προκριματικά των διοργανώσεων της νέας χρονιάς, προβλέπει ακόμη και απώλεια αγώνα στα χαρτιά, λόγω μη δυνατότητας συμμετοχής ελέω κορονοϊού.
Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα αν θα αποφασίσει το ίδιο η Ευρωλίγκα, όμως γενικότερα το σκεπτικό όλων των ομοσπονδιών είναι να αρχίσουν και να συνεχιστούν οι διοργανώσεις, έστω κι αν υπάρχει ο κορονοϊός, που προφανώς δεν έχει φύγει από δίπλα μας. Πολλές φορές, μάλιστα, βρίσκεται και μέσα στο σπίτι μας…